Kina kritikuje posjetu Češke Tajvanu

Tajvan
2 komentara

Češka Republika narušava svoje veze s Pekingom i narušava suverenitet Kine slanjem službene delegacije na Tajvan, saopćila je kineska ambasada u Pragu.

Peking se “čvrsto protivi” posjeti jer je “Tajvan neotuđivi dio kineske teritorije”, navodi se u saopćenju ambasade u nedjelju.

Grupa čeških zvaničnika i biznismena, predvođena istaknutim senatorom Jirijem Drahosom, trebalo bi da kasnije tokom dana stigne na samoupravno ostrvo, koje nikada nije zvanično proglasilo nezavisnost od Kine.

Ovaj potez Praga predstavlja “ozbiljno kršenje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine”, što nanosi “ozbiljnu štetu” odnosima Kine i Češke, navodi se u saopćenju.

Kineska ambasada pozvala je Češku Republiku da se “drži svoje službene opredijeljenosti politici Jedne Kine i odmah prestane sa slanjem pogrešnih signala separatističkim snagama ‘tajvanske nezavisnosti’”.

Drahos je prije nekoliko dana rekao tajvanskim medijima da se raduje jačanju saradnje između Češke i Tajvana u prevenciji epidemija, poluprovodnicima, muzejima i drugim oblastima.

Osvrćući se na tenzije oko ostrva otkako ga je prošlog mjeseca posjetila predsjedavajuća američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi, senator je insistirao da Kina treba da zna da demokratski svijet stoji uz Tajvan.

On je dodao da evropske zemlje neće slati oružje u Taipei, ali među njima postoji konsenzus o jačanju odnosa sa ostrvom u oblastima meke moći, uključujući kulturu i nauku, kako bi se poboljšala njegova međunarodna vidljivost.

Što se tiče izgleda vojnog sukoba na Tajvanu sličnog onom koji se trenutno vodi između Rusije i Ukrajine, Drahos je sugerirao da su kineske vlasti bile “relativno pragmatične” i da neće koristiti silu da vrate ostrvo pod svoju kontrolu.

ČeškadelegacijakinaPekingPragtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
borjana
1 godina prije

A u nas bi svit reka, vidila žaba di se konji kuju, pa i ona zadigla nogu.

Max
1 godina prije

Česima gazda rekao pa idu. Ali trebat će im i Kinezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI