Kina planira pokrenuti eksperimentalni reaktor koji bi mogao pokrenuti revoluciju u industriji atomske energije

Kineska nuklearna korporacija
19 komentara

Ako se eksperiment pokaže uspješnim, to bi moglo dati snažan impuls deklarisanim planovima predsjednika Xi Jinpinga da kineska proizvodnja energije bude ugljenična do 2060.

Kina bi ovog septembra mogla postati mjesto revolucije u industriji atomske energije, jer Kineska akademija nauka planira pokrenuti eksperimentalni nuklearni reaktor koji koristi otopljene soli kao rashladno sredstvo i torij za gorivo.

Eksperimentalni reaktor, koji se nalazi u blizini grada Vuvei na periferiji pustinje Gobi, imat će samo skromnu snagu od dva megavata, što je dovoljno za napajanje oko 1.000 domaćinstava. Ali, ako se uspješno pokrene, ovaj sićušni reaktor mogao bi biti polazište za novu eru u kojoj bi reaktori sa rastopljenom soli na bazi torijuma mogli da istisnu svoje “kolege” lakih voda.

Šta je tako posebno u ovim novim reaktorima?

Koncept takvog reaktora nije sasvim nov – prvi je izgrađen 1940-ih godina u SAD u Nacionalnoj laboratoriji Oak Ridge, ali je zatvoren zbog tehnoloških ograničenja koja bi spriječila njegovu širu upotrebu. Savremene legure, materijali i tehnologije, međutim, mogli bi riješiti izazove iz prošlosti, pa je nekoliko zemalja ponovo pokrenulo istraživanje, uključujući Kinu.

Njihov glavni interes leži u prednostima reaktora sa otopljenom soli torijuma – teoretski bi mogli biti i jeftiniji i sigurniji za rad sa mnogo manjim uticajem na životnu sredinu. Upotreba tečnog fluoridnog torijuma proizvodi 20 puta manje transuranijumskih elemenata, koji često imaju veoma dugo vrijeme raspadanja i mogu zagađivati područje na radioaktivnim odlagalištima stotinama ili čak hiljadama godina. Reaktor sa torijumom je sposoban da ponovo upotrebi i preradi nekoliko transuranika koji nastaju iz nuklearne reakcije ostavljajući vrlo malo otpada za odlaganje.

Ostaci otpada fisure imaju poluživot od 30 godina i postat će bezopasni za oko 300 godina u odnosu na hiljade godina za izotop uranijum-238-transuranski proizveden u izobilju u reaktorima sa lakom vodom.

Torijum je takođe dostupan u izobilju širom svijeta i ne treba ga obogaćivati, što ga čini jeftinijim nuklearnim gorivom od uranijuma. Osim toga, trenutno ne postoji poznat način pretvaranja torijuma u ​​nuklearno oružje, što rješava zabrinutost zbog proliferacije. Reaktori sa rastopljenom solju takođe su manje skloni eksplozijama jer se rashladno sredstvo koje se koristi u njima ne drži pod pritiskom, ne proizvodi vodonik i može djelimično samoregulisati lančanu reakciju zbog toga što smjesa soli apsorbuje više neutrona pri zagrijavanju.

Zašto je Kina toliko zainteresovana za nuklearne reaktore na bazi torijuma?

Osim što su vjerovatno izvor jeftinije energije, reaktori sa torijumskim gorivom mogli bi se pokazati kao rješenje za kineske ekološke probleme. Zemlja trenutno proizvodi lavovski dio svoje električne energije, 1.050 gigavata, u elektranama na ugalj, koje već neko vrijeme stvaraju probleme zagađenjem vazduha.

Nova vrsta reaktora, ako se pokaže kao pouzdan izvor jeftinije i sigurnije energije, mogla bi zamijeniti te elektrane na ugalj i smanjiti proizvodnju ugljika u zemlji. Ovaj put je u korelaciji sa ciljem koji je proglasio predsjednik Si Đinping da Kina postane neutralna prema ugljeniku do 2060.

kinaNuklearni reaktor
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bond, cigarete Bond
2 godine prije

Sve ok samo da im ponovo nešto ne “pobjegne” pa ispadne pizdarija.

Dejan
2 godine prije

Kina takodje planira da napravi najveći akcelerator. Kineski hadronski sudarač čestica će biti duplo veći od onog kog je napravila Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i imaće sedam puta veću snagu. Kinezi su vodeći i u veštačkoj inteligenciji. Budućnost tehnologije se najbolje može ogledati u Kini.

Aeka
2 godine prije

Pomakli su granicu za ugljičnu neutralnost sa 2050 na 2060-nebi me čudilo da se to makne još kroz 10 godina na cca. 2080

sjfngiaewigrnerfqaer
2 godine prije

Bolje da oni koji vas vode a koji su rođaci onima koji su došli sa Markom polom i ostali tamo i sada ti gušteri hibridi vas i guštera vladaju vama a ne naoružavaju vas nuksom jer će vas tako istrijebiti ciokaubojgusari.

Thompsonovac
2 godine prije

Izgrađeno na kostima Ujugura. Zagadit će nam svijet ovi crveni krvoloci, titini drugari

dulebg
2 godine prije

Koliko CO2 proizvede jedan šumski požar recimo u Sibiru ili Kanadi, a koliko izbaci vulkanska erupcija? Koliko CO2 ispari iz okeana prilikom zemljotresa?

dulebg
2 godine prije

Meni su obećali, kad sam pošao u sr.školu, da će da krene fuziona energija, rekoše – tu nema kraja kapacitetima, moći ćemo da naselimo i Mars i okeane i Južni pol.. Al to se odužilo; pa bih zamolio da malo požure, jer im se lako može desiti da ja budem opravdano odsutan kad puste prvi fuzioni reaktor (((

Max
2 godine prije

Lijep uspjeh

klara
2 godine prije

pun nam k u fer i kine i kineza, neka se gone više za sva vremena i …… sami sa sobom.

Marko
2 godine prije

Znaci Kinezi se pripremaju za razmnozacanje, a ostatak svijeta za eutanaziju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI