Kina trenira sa svojim novim sigurnosnim partnerom u Pacifiku

Policija Kine i Policija Solomonskih ostrva
10 komentara

Kineska policija započela je obuku svojih kolega sa Solomonskih ostrva, objavila je ta ostrvska država u nedjelju. Prva runda vježbi održana je u sjedištu Policijskih snaga Kraljevskih Solomonskih Ostrva (RSIPF) u Roveu, zapadnom predgrađu glavnog grada Honiare, između 7. i 11. juna.

“Sigurnosni izazovi se razvijaju i još uvijek prijete ovoj naciji i stoga RSIPF mora biti dobro pripremljen da se uhvati u koštac sa ovim prijetnjama. Zato su ove obuke kritične i moraju se održati kako bi došle do svih službenika RSIPF-a u Honiari i provincijama”, rekao je zamjenik komesara Ian Vaevaso tokom ceremonije otvaranja uoči vježbe.

Obuka je uključivala uvježbavanje “osnovnih vještina rukovanja opremom, osnovnih vještina preživljavanja, samoodbrane i kontranapada, držanja i kretanja”, navodi se u saopćenju vlade Solomonovih Ostrva. Vježbu su izveli instruktori s timom za vezu kineske policije, dodaje se.

Vježbe su uslijedile nakon bezbjednosnog pakta koji su Peking i Honiara potpisali krajem aprila. Sporazum je dodatno pogoršao ionako zategnute veze između Australije i Kine, uznemirivši i zapadne saveznike Canberre. Zapad je optužio Peking da nastoji stvoriti vojnu bazu na Solomonovim ostrvima, dok je tadašnji australski premijer Scott Morrison opisao takve izglede kao “crvenu liniju” za Canberru. Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Daniel Kritenbrink upozorio je da će Washington imati “značajne zabrinutosti, a mi bismo vrlo prirodno odgovorili na te zabrinutosti” ako se takva ispostava pojavi.

Kina je, međutim, odbacila kritike, navodeći da se iskrivljuju “činjenice i kleveta redovna saradnja Kine sa zemljama Okeanije”, dok je negirala da ima planove za postavljanje vojne baze na Solomonovim ostrvima. Krajem maja zapadni mediji objavili su nacrt dokumenta koji sugerira da Peking planira ponuditi sporazume o ekonomskoj i sigurnosnoj saradnji za 10 dodatnih malih ostrvskih država u Pacifiku. Činilo se da su potencijalni dogovori po prirodi vrlo slični paktu potpisanom sa Solomonovim otocima.

Peking tvrdi da će nastaviti da gradi veze sa pacifičkim državama uprkos prekookeanskom pritisku. Sporazum sa Solomonovim Ostrvima postao je primjer “otvorene” i “transparentne” saradnje, rekao je u subotu zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Feng.

“Pacifik bi trebao biti pozornica međunarodne saradnje, a ne arena za geopolitičke igre”, rekao je Xie u intervjuu za China Media Group.

kinaobukaPacifikPolicijaSolomonska ostrva
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Kina je poslala 2 milijuna policajaca na ispomoć..

nena
1 godina prije

Kina rusija kina rusija kina rusija itd do unadogled tacno vas srbe treba pomjesati sa kinezima i rusima pa zivite u slozi bratstvu i jedinstvu.

tadija
1 godina prije

“Crvena linija”već na otocima koji su tisućama kilometara daleko od kontinenata,a u Ukraini bi trebalo biti normalno,da postoje baze NATO-a.
Licemjerju nema kraja.

Max
1 godina prije

Baš kao i Ameri.

nessy
1 godina prije

Ovi idioti Anglosaksonski, jos uvijek misle da vladaju svijetom. Nekada, nazalost, to je i bilo istina, i nikome osim njima nije nista dobro donijelo. Oni Kini zamjeraju sto radi nesto sto oni rade stoljecima, sirom svijeta. Kina svoj utjecaj, za sada, siri ‘mekom silom’, za razliku od njih, koji su terorom i vojskom postigli ono sto su imali. Ne shvacaju da njihovih “Five Eyes” vec sada boluje od staracke mrene i velike dioptrije, i ne vide da ih nitko razuman ne zeli u blizini. Kina, takva-kakva je, Australci im mogu samo puhati u…auspuh, i slati diplomatske proteste. Kina radi baze u Juzno Kineskom moru? Australija se zali? Zasto se to more ne zove Sjeverno Australijsko more? Zemlja potomaka kurvi i najgorih kriminalaca. Britanci ih i danas zovu ‘bijeli zglobovi’, odnosi se na zaglavke ruku, koji bi zbog nosenja okova ostali svijetli. Us svim ratovima koje je UK vodila, bili su… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Ne li tko čitao “Džekija otočanina”, od Jack Londona?
Događa se na Solomonskim otocima…

Poznatim po ljudožderstvu.
Prije kojih 80 godina…
I nadasve očajnoj klimi, tlu, prašumi i podneblju.

Jacky je mali terijer.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI