fbpx

Kina upozorava SAD: “Vratit ćemo vam istom mjerom”

Viza

„Američka odluka o ograničavanju viza za kineske novinare stavlja politički pritisak na kineske medije i Peking neće imati izbora nego uzvratiti, ako Washington ne ispravi svoju ”pogrešku”“, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, govorio je o američkoj odluci o ograničavanju viza za kineske novinare na maksimum od 90 dana, o odluci koja je objavljena na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Novinarske vize za predstavnike kineskih medija u SAD-u prije nisu imale vijek trajanja, što znači da je 90-dnevno trajanje viza značajno ograničenje.

Zhao je optužio SAD za ”potiskivanje” rada kineskih medija te je upozorio kako će najnovija odluka ”dovesti do diskriminatornih ograničenja po pitanju novinara”. Dodao je da, u slučaju da SAD ”odmah ne ispravi ovu pogrešku”, Kina će biti primorana odgovoriti i pokazati protumjere, iako nije točno specificirao o kakvim se to protumjerama radi.

Washington i Peking su tijekom nekoliko proteklih mjeseci, kako se međusobno okrivljavanje za koronavirus nastavlja,  umiješani u međusobna ograničavanja novinarskih sloboda.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
29 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Milanče
Gost
Milanče
5 mjeseci prije

Kinezima pametnije dá sute, dobití ce po tamburi od Amerike i zapada i onda ce se umiriti.Kinezima je došla voda do grla, nítko nísta od njih nekupuje, proizvodjaci odlaze iz Kine itd.Mislili sú dá ce pojavom koronavirusa bití oni spasioci svjeta.Tko pod drugim jámu kopa drugovi Kinezi,sám u nju padne.Koronavirusom dobili stě sto stě trazili

winer67
Gost
winer67
5 mjeseci prije

Čitam Vaš komentar dok iščekujem paket iz Kine

komentar
Gost
komentar
5 mjeseci prije

Podržavam kineske novinare, oni su bastion slobodnog i nezavisnog novinarstva.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
5 mjeseci prije

A da netko jače protisne misao kroz kritičku presu!?
Formatira disk….? U glavi.
Pogleda koliko je Kina, samo u ovom periodu smanjila uvoz, povećala izvoz, a šta su predviđali vajni analitičari.
Kad Kina naštanca dovoljan broj nuklearnih podmornica sa balističkim interkontinentalnim raketama…..
Morati će se formatirati disk. Svjetski.
P.S.
Molio bih, ne lupati gluposti.
Uzimati meni kruh…… nasušni.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Daltone, da li znaš zašto je Kina odustala od daljnje gradnje nosača zrakoplova? Isto ti je i s podmornicama.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Ti si inače član kineske Komunističke Partije, pa si u sve upućen? 😂😎👍

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, kad netko ide mijenjati kuhinju onda analizira puno stvari. Koliko kuhinjskih elemenata treba za uređaje, koliko ima suđa, koliko košta majstor… To vjerovatno puno bolje kužiš. Asad o vojsci. Nosač aviona treba i avione. Izgradnja broda je samo cca 30% troška koji slijedi. Isto je i s podmornicom. Podmornicu trebaš naoružat. Nadam se da si skužio. Nisam član njihove partije ali znam čitati analize, i to one neovisne koje govore koliko novaca trebaš za koji projekt. Ali kad smo već kod projekta, koju debljinu iverice preporučaš za viseću kuhinju.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Čitanje neovisnih analiza nije i upućenost u stanje i imanje vojnih rashoda ili budućih planova neke strane sile, i još posebno čitanje neovisnih analiza stranih novinara koji uopće nisu upućeni u stanje i imanje vojnih rashoda ili budućih planova neke strane sile.

Kužiš?
😉👍

Što se tiče iverice, ja uvijek stavljam 18-19 mm za gornje i donje elemente, neovisno o količini suđa ili namirnica. To ti donosi nove mušterije, i stare te uvijek zovu za neki novi namještaj.

A kad kupiš kupovni namještaj/jeftindžiju.. e onda dobiješ 12-16 mm, pa dok traje traje. 🍾🎉👍

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, proračun ima dosta fixnih izdataka. Velike vojske, kao što je kineska imaju malo prostora za dodatna ulaganja u modernizaciju. Jedino što je moguće to je povečanje vojnog proračuna. Iz toga se može vidjeti kolika je mogučnost neke države za modernizacijom. Druga mogučnost je da kapitalne investicije u vojsci financira država vanvojnog proračuna. To je kod Kine, trenutačno teško izvodivo jer im rast usporava, odnosno pada. Iz svega toga možeš lako zaključiti da država ne može pokriti sve optimistične rashode u vojsci. I još kao dodatak, nosač aviona Amere košta 10-tak milijardi. Recimo da Kineze košta duplo manje, ali problem je operativni trošak. Primjera radi, jedan sat leta modernog borbenog zrakoplova dođe oko 40 000 eura u brutu. Obučeni pilot bi trebao letjeti 150 do 200 sati godišnje. I da ne nabrajam dalje.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Mijenjaš kruške i jabuke: amerokenjci i Kinezi imaju drugačiji pogled na vojno trošenje proračuna: jedino što možeš uspoređivati su vojne plaće, a sve ostalo: proizvodnja, materijal itd. nije isto.

Kina proizvede godišnje čelika ko ostatak svijeta (u 2018. je 51% svjetske proizvodnje bilo u Kini!) i time Kina drugačiji odnos prema vojnoj proizvodnji i potrošnji.

Naime, Kina godišnje stavi u proizvodnju i 14 vojnih brodova, dok amerokenjci stave najviše pet. Kinu čelik i materijal košta puno manje nego amerokenjce, koji većinu svog vojnog budžeta troše na plaće, wc papir i pelene za svoje vojnike.

Nemoj me krivo shvatiti.. ali ja ću ti opet reći da se razbacivaš pojmovima i tvrdnjama o kojima ne znaš puno.. ili znaš krivo (ko i o ekonomiji).

P***!

ad astra
Gost
ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, vojni proračun je vojni proračun. Imaš fiksni trošak i ono malo što ti ostaje možeš preusmjeriti u nešto drugo. To koliko košta materijal nema veze s ovim odnosom. Cijelo vrijeme ti govorim da je trošak modernizacije kineskih oružanih snaga zamišljen u vremenima kad im ej gospodarski rast bio preko 8%. Vremena su se promijenila. Kina je dostigla kritičnu točku gospodarskog razvoja. Da bi prešla tu točku, mora učiniti nešto avangardno. Znači, nije dovoljno proizvoditi kopije američkih proizvoda već napraviti nešto revolucionarno. Što je to? Ovo ti ne govorim na pamet. Ovo su riječi kineskih ekonomista. Da, i još da dodam da se Kina treba riješiti stigme jeftinih i nekvalitetnih proizvoda. I ovo kažu kineski ekonomisti. Nemoj me pitati detalje ali, vjeruj mi rekli su mi baš kineski ekonomisti, osobno. Nije preseravanje, takav mi je bio posao. Dalje, kažeš da Kina proizvodi velike količine čelika. Trup ratnog broda, bez nadogradnje je relativno jeftin i nije rijetkost da neke države kupuju korita ratnih brodova u inozemstvu i da ih onda kod kuće dovršavaju. A što se tiče američkog vojnog proračuna, da li si čuo za pojam PPBS. Ako ti za ovaj pojam treba guglanje, onda me nemaš pravo nazivati neznalicom oko vojnih pitanja. Druga bitna stvar je postotak trošenja proračuna na plaće vojnika. Koliko se sjećam, Ameri dobar dio svog proračuna troše na modernizaciju. Probaj pronaći podatak operativnog troška jednog nosača aviona, godišnje. I nemoj, kao u prethodnom postu skrenuti s teme. I na kraju. Tvoja hrabrost da nekog smatraš nekompetentnim u nekom području je prilično hrabra. Umišljati si da si bolji od drugih samo zato što to ti misliš, je samodopadnost. Polemika se vodi argumentima, a ne pokušajima omalovažavanja sugovornika. BTW, hvala za savjet za ivericu. I sam sam tako nekako razmišljao iako me cijena malo pokolebala.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Opet miješaš kruške i jabuke. Kina nije zemlja ko i druge “demokratske zemlje”, niti ima isti politički sustav, niti isti način prikazivanja proračuna, niti isti način ubrajanja pojedinih stavki u proračun ko što rade “demokratske zemlje”.

Evo ti jedan link, pa malo pročitaj što ti ja želim reći: https://www.heritage.org/asia/report/chinas-defense-budget-context-how-under-reporting-and-differing-standards-and-economies

Tu ćeš vidjeti razlike o kojima ti ja govorim, a ti ih koristiš u svojim argumentima, jer misliš da se radi o istom tipu “demokratske zemlje” s kojom uspoređuješ tu istu Kinu.

Što se tiče tvoje “kompetentnosti”.. ako želiš biti kompetentan, onda nauči i prihvati da se čovjek uči sve dok je živ. Pa nauči mnoge stvari koje je mislio da već zna, a u stvari je krivo znao i inteprertirao. 😉👍

P***!

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Ad astra, na tržištu imaš dvije standardne debljine iverala 18 i 19mm(Kaindl) ..ali ako ćeš u viseće el. odlagati svoje “bisere” umjesto plasiranja po komentarima OBAVEZNO koristi “Duropal” 38mm i specijalne okove .. traži se velika nosivost ili ogromna podnošljivost .. 🙂 🙂

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

EU dismr, hvala na savjetu. Ali moram prokomentirati situaciju. Ja, koji ne kužim stolariju, pitam za savjet stručnjake, pretpostavljam stolare. I dobijem savjet od struke. Ali, isti ti si uzimaju za pravo mene docirati o međunarodnim odnosima. Baš interesantno. Predlažem istim tim univerzalnim znalcima, da slijedeći put svoj auto odvezu pekaru na popravak.

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Ad astra, da li ti, kao “stručnjak” za međunarodne odnose svima soliš pamet ili .. ? Ja imam zadovoljstvo da nisam ekspert ali zdrav razum i svoje viđenje imam. Ne tražim od drugih da misle kao ja ili slično, taman posla. Pitam se koliko ti je potrebno da shvatiš većinu portala i kao takvu je ispoštuješ ? Drago mi je da se nismo složili .. 🙂
P.S. debljina iverala koju ti je napisao Zadranin je trajno rješenje. Tanje i jeftinije će te skuplje koštati u eksploataciji. Za vrata i ladice, okovi BLUM. U startu skuplje ali neuništivo .. Živ mi i pametan bio ( kad drugi nisu .. 🙂 🙂 )

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

EU dismr, respektiram tvoje mišljenje o tome da imaš zdrav razum. Ali, u međunarodnim odnosima nije dovoljno imati samo zdrav razum. Međunarodni odnosi se proučavaju na fakultetima. Teško netko samo sa zdravim razumom može razumijeti dubinu međunarodnih odnosa. Kažeš da većina na portalu razmišlja slično kao ti. Respektiram i to ali to ne znaći da je i ta večina kvalificirana raspravljati o međunarodnim odnosima. Da bi donekle ušao u problematiku međunarodnih odnosa moraš iza sebe imati hrpu pročitanih knjiga. I na kraju, polemika je interesantna samo onda kad je vode civilizirani ljudi i s argumentima. Za ovo prvosmatram da si dio te plejade, a za ovo drugo se trebaš potruditi.
Što se tiče savjeta za ivericu, puno hvala. Vidi se da si stručnjak u svojoj struci.

Sparkling
Gost
Sparkling
5 mjeseci prije

Da,da Milanče, danas neki tmuran dan, pada kiša a kažu sutra će biti bolje s puno sunca. Možda sutra kad malo prošetaš po lijepom vremenu promijeniš mišljenje. Ali koliko te poznajemo s ovog portala, veliko je pitanje dali će se to dogoditi?
Kinezi jesu za.ebani ali nisu bedasti.

Ukrainac
Gost
Ukrainac
5 mjeseci prije

Kad it Slavenu sqauw promjesa mozak vidis rezultat.

Ukrainac
Gost
Ukrainac
5 mjeseci prije

Milance, obecao si mi da u Maju idemo mjenjati boje na ruskoj zastavi.
Ma ni do gleznja nisi babi Vangi.

Niko
Gost
Niko
5 mjeseci prije

Ne seri budalo

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Milanče

Daj ne sramoti se.

P***!

komentar
Gost
komentar
5 mjeseci prije

Točno milanče Kina ide u stagnaciju i recesiju osim toga treba platiti odštetu za biološki rat i njegove žrtve zajedno sa izgubljenom dobiti. Za kinu uvesti karantenu.

jozo
Gost
jozo
5 mjeseci prije

komentar je glup

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

komentar

Daj ne sramoti se.

P***!

Bedlge
Gost
Bedlge
5 mjeseci prije

komentar
Zasto jedes suhe muhe, nije dobro za mozak,

jozo
Gost
jozo
5 mjeseci prije

a budale

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Ovo me podsjeca na kao kad igraju Sarajevo / Zeljo, C.Zvijezda / Partizan, Dinamo / Hajduk pa revans se sprema 🙂

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
5 mjeseci prije

Ne, nemojte tako. Morate odgovoriti demokratski. Vratit ćemo vam recipročno. Ameri se stalno pozivaju na reciprocitet pa tako i treba djelovati.

alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Kinezi bi mogli uvesti protumjeru da zabranjuju ulaz starijima od 50 godina,iz USA, kao kritičnoj skupini za širenje virusa. Bez obzira kojim se poslom bavili.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
29
0
()
x