Kineski ambasador: Gde god NATO stigne, mir nestaje

NATO tenkovi
26 komentara

Kineski ambasador u Rusiji, Zhang Hanhui, upozorio je da je širenje Severnoatlantske alijanse (NATO) u Evropi ključni razlog za aktuelni sukob u Ukrajini. U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju TASS, Zhang tvrdi da vojni blok predvođen Sjedinjenim Američkim Državama “rasplamsava konflikte svuda, narušava stabilnost i podstiče separatizam.” On je takođe optužio SAD i NATO za prošle i sadašnje konflikte na Kosovu, u Libiji i Avganistanu.

Zhang je dalje naveo da je pet nedavnih širenja NATO-a ka istočnoj Evropi “ozbiljno uticalo na posthladnoratovski poredak i sigurnosnu situaciju u Evropi i postalo glavni razlog eskalacije krize u Ukrajini.”

“Kao ostatak Hladnog rata, NATO bi trebalo da prestane da postoji nakon što je Hladni rat završen”, dodao je on. Zhang je potom izrazio žaljenje što je NATO dozvoljeno da napreduje podstičući konflikte širom sveta.

“Činjenice pokazuju da tamo gde god NATO pruži svoje zle ruke, neće biti mira i ljudi će umirati”, rekao je.

Već godinama Rusija poziva SAD da zaustavi širenje NATO-a, nazivajući to pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Predsednik Vladimir Putin je lično istakao da je mogućnost da Ukrajina eventualno pristupi vojnom bloku bila jedan od ključnih razloga za specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji.

I sama Ukrajina je godinama javno iznosila ambiciju da se pridruži NATO-u i čak je zvanično podnela zahtev za članstvo prošle jeseni. Međutim, NATO se čini oprezan u odobravanju zahteva Ukrajine, pozivajući se na trenutne neprijateljstva. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, izjavio je da ne smatra da je Ukrajina “spremna za članstvo u NATO-u,” tvrdeći da je potrebno puno vremena da aplicirani ispunjavaju sve uslove bloka.

NATO takođe planira širenje prema regionu azijsko-pacifičkog prostora U intervjuu za TASS, Zhang je primetio da je NATO u poslednjim godinama počeo da usmerava svoj fokus na širenje ka regionu azijsko-pacifičkog prostora, pod izgovorom pomoći zemljama da vežbaju svoje pravo kolektivne odbrane, strategiju koja, kako je rekao, “izaziva veliku zabrinutost i snažan protivljenje regionalnih zemalja.”

Zastupajući stav kineske komunističke vlade iz Pekinga, Zhang je pozvao NATO da ne ostane ukorenjen u Hladnoratovskom mentalitetu i odustane od svojih planova za širenje u region azijsko-pacifičkog prostora.

“Stavovi iz Hladnog rata i konfrontacija između blokova odavno su u suprotnosti sa zahtevima modernog doba”, rekao je Zhang, dodajući da bi regionalno širenje NATO-a “samo povećalo napetosti u regionu, produbilo jaz poverenja… izazvalo konfrontaciju između različitih blokova i čak novi Hladni rat.”

“Insistiramo na tome da NATO prati zahteve vremena, čuje pozive azijsko-pacifičkih zemalja za mir i razvoj, promeni svoj pogrešan stav, napusti Hladnoratovski mentalitet i suzdrži se od širenja ka regionu azijsko-pacifičkog prostora”, upozorio je Zhang.

Zhangova upozorenja dolaze u trenutku kada Kina sve više izražava zabrinutost zbog mogućnosti da nacije u azijsko-pacifičkom regionu, posebno Japan, razmatraju mogućnost da jednog dana postanu članice NATO-a.

Bez imenovanja drugih zemalja uključenih u situaciju, Zhang je upozorio Japan “i druge dvorane” da “uče lekcije iz istorije u potpunosti” i da ne razmatraju ni mogućnost učestvovanja u širenju NATO-a ka azijsko-pacifičkom regionu. To, kako tvrdi, samo bi “narušilo mir i stabilnost u regionu.”

“Kao što kažu: Pusti vuka među ovce, uješće svaku ovcu”, rekao je Zhang.

Ovo upozorenje dolazi nakon što je NATO ranije ove godine razmatrao otvaranje kancelarije za vezu u Japanu. Tokio je navodno razmatrao tu ideju pre nego što ju je odbio predsednik Francuske, Emanuel Makron, koji je želeo da smiri odnose Francuske sa Kinom neposredno pre svoje posete toj zemlji.

Ako bi NATO nastavio sa ovim planom, to bi postao prvi takav objekat Bloka u azijsko-pacifičkom regionu.

Beijing je takođe upozorio da bi, ako NATO nastavi sa bilo kojim drugim potencijalnim planom širenja ka Aziji, to pokazalo “odlučan odgovor” za “zaštitu svoje suverenosti.” Peking je dodao da će “svaki postupak koji ošteti legitimna prava i interese Kine” naići na “odlučan odgovor” za “zaštitu svoje suverenosti.”

kinaNATOPeking
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrdomir
8 mjeseci prije

Pa da. NATO je ogromna teroristička organizacija. Od samog nastanka. Isto, dakle, što je i USA. To je valjda svima jasno?

nepoželjni
8 mjeseci prije

…spomenuo je NATO, ali je sigurno 100% mislio na USA jer je i zadnjoj bu dali jasno da se u
NATO-u radi sve što USA zamisli i naredi.

držnedaj
8 mjeseci prije

Bolest svjeta, da ta teror organizacija postoji u sadašnja vremena

Kosir i Bat
8 mjeseci prije

Sram ga bilo tako pricat protiv jedne ugledne humane mirovne organizacije kao sta je nato !

Max
8 mjeseci prije

Neupitino točno.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Odavno je poznato da je NATO vojska bankarske oligarhije.
NATO napada samo one zemlje koje ne plaćaju Rothschildu i ostalim zapadnim bankarima reket i koje se opiru njihovoj “demokraciji”.

Mrdomir
8 mjeseci prije

“izjavio je da ne smatra da je Ukrajina “spremna za članstvo u NATO-u,” tvrdeći da je potrebno puno vremena da aplicirani ispunjavaju sve uslove bloka.”
——————

Kada prođe to “puno vremena”, bivša Ukrajina neće postojati ni u tragovima. Ta je neželjena tamnica naroda ionako predugo trajala. Trebala je biti anulirana zajedno s Sovjetskim Savezom, jer je ta tvorevina bila sovjetsko komunističko kopile.

Oli
8 mjeseci prije

Došlo z guzice u glavu?

Puhpoh
8 mjeseci prije

NATO su reketari, to je sve

Boki
8 mjeseci prije

Znate li ko je prije križarskih ratova (ili svećeničkih redova viteza,tih zlih viteza navodno) vladao svijetom i ako sam dobro čitao pola španije tj dobar dio europe..e pa muslimani,arapi bili najveći gusari svijeta..
Hoću reći bolje nato nego stari svijet,ionako će nas neko zgaziti ako im dopustimo jer je to već dokazano kroz povijest. Ko jači taj tlači, staro pravilo prirode od kojeg ne možemo baš daleko pobjeći. Ja se ne slažem s tom politikom ali ipak s jednim dio se slažem . Bolje grob nego rob

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

NATO = No Ammunition To Operate

HEKPCT
8 mjeseci prije

NATO sadi grincajg.

Tim
8 mjeseci prije

Gdje Kina stigne zavlada mir groblja .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI