Kineski podaci pokazuju da Peking nastavlja uvoz iranske nafte

Kina, Iran - Nafta
29 komentara

Zvanični kineski podaci prikazani ove sedmice pokazuju da je Kina u julu iz Irana uvezla 120.000 barela nafte dnevno, pošto je Peking opet izvijestio o sirovom uvozu iz Islamske Republike nakon što za juni nije prijavio takav uvoz.

Prema kineskim carinskim podacima koje je objavio Radio Farda, kineski uvoz nafte iz Irana u prosjeku je iznosio 77.000 bpd u periodu od januara do jula ove godine, što je devet puta manje od cifara koje je Kina prijavila prije nego što su SAD uvele sankcije iranskoj naftnoj industriji i izvozu.

U stvarnosti, različiti izvještaji istraživačkih medija i kompanije za praćenje tankera sugerišu da Kina prima mnogo više nafte od Irana nego što izvještavaju zvanični podaci.

Kineski uvoz iz Irana, kako su izvijestili carinski podaci, odgovara podacima koje je kompanija Kpler poslala Radio Farda.

Ali jedan tanker je, prema podacima Kpler, pokušao da prikrije porijeklo iranske nafte koja je ušla u Kinu označavajući teret kao „indonežanska nafta“.

Taj tanker, Giessel, bio je jedan od četiri tankera za naftu na kojima je karipska ostrvska država Sent Kitts & Nevis skinula svoju zastavu nakon što je istraga NBC News utvrdila da je čak 15 tankera pod raznim zastavama manipulisalo njihove tragače kako bi zaobišli američke sankcije na iranski izvoz nafte.

Ranija istraga NBC News otkrila je da su ti tankeri isključili tragače da bi sakrili činjenicu da su putovali u iranske vode kako bi utovarili naftu za izvoz kršeći američke sankcije protiv iranske naftne industrije.

Iran izvozi mnogo više sirove nafte nego što američke brojke sugerišu, otkrili su podaci TankerTrackers.com, a prenio NBC News.

Prema podacima, Iran izvozi čak 600.000 bpd, koristeći transfere sa broda na brod sa isključenim tragačima da bi izbjegao otkrivanje, zaobilazeći američke sankcije. Dnevne prosječne cifre upoređuju se sa procjenom od 227.000 bpd navedenim u izvještaju američkog Kongresa, napisao je na Twitteru Raf Sanchez iz NBC.

irankinaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Zašto ne bi uvozili naftu…u pol cijene…Iz Irana, Venezuele…To je još pod enbargom?

mislim
3 godine prije

kako bi zaobišli američke sankcije na iranski izvoz nafte.
nerazumijem to. američke sankcije, ako ne žele ameri kupit iransku naft dobro. ali kako to da se kinezi moraju skrivati da su kupili iransku naftu , ako su američke nisu kineske sankcije, nije mi jasno.

fićo
3 godine prije

Celi svet se grozi ljudožderstva,to je označeno kao divljašvo i kao nešto neprihvatljivo što se ničim ne može opravdati.A evo to suludo američko divljaštvo da napada treće zemlje jer se ne pridržavaju odluka koje mogu da se tiču samo amerike,niko ne doživljava kao varvarsko.Ili malo ko.Koliko je to ozbiljno govori da je čak jedna velika Kina u početku i otkazala kupovinu iz Irana.Sad kada vidi da svakako ne može da izbegne sukob ,vidi da joj je svejedno pa je opet počela.Kada fini ljudi,pravnici ,ekonomisti na tv razgovaraju,američko divljaštvo uopšte ne dovode u pitanje,samo konstatuju,a morali bi da ga stave u istu ravan sa ljudožderstvom.Čini se preteranim,ali nije.

Oko
3 godine prije

U CG pao Berlinski zid, prvi put od 45-te promenjen rezim demokratskim putem a vi pokrili sve od Kine do Irana osim istorijskog dogadjaja u komsiluku.

rongfboewrnvoneiogrnsoerfnvoskefvesrf
3 godine prije

Trubim jedno desetak godina da Kina mora imati nukleus barem pola ko ciokauboji, ako ne lažu ovi iz ukradene zemlje indijancima i bizonima Kina konačno došla pameti pa hoće uduplati nukleus. Zakasnila je, prije će joj rat napraviti ko i bradersu Šikiju koji je morao čekati do 45-e da se naoruža i pobjedi valokraciju koju naravno nije ni napadao jer je izmišljen da bi beba bila rođena a zemljani prinjeli stvoru sakralnu žrtvu u vidu 56 milijuna istih da ga odobrovlje u naumu.

Dokurčilomi
3 godine prije

Da, i? Tržišna ekonomija. Kupuješ od onoga tko ti je najpovoljniji.

tuf
3 godine prije

“tankeri isključili tragače da bi sakrili činjenicu da su putovali u iranske vode kako bi utovarili naftu za izvoz kršeći američke sankcije protiv iranske naftne industrije” – koliko se sjećam zadnji put kada sam pogledao Kina nije dio SAD-a.
Eksteritorijalna primjena zakona, odluka i sankcija ne smije biti dopuštena pod cijenu otvorenog sukoba.

Max
3 godine prije

Iran i Kina su prirodni saveznici upućeni jedni na druge bez obzira na sankcije i to ništa neće promijenitii.

nessy
3 godine prije

Koliko znam (neka me ispravi netko od pomoraca, ako grijesim), odasiljac, tj., “ship transponder”,koji stalno salje podatke o imenu broda, broju posade, smjeru, i naravno polozaju, brodovi koriste zbog vlastite sigurnosti i to nije nikakva obaveza. To sto USA pirati te podatke koriste za svoju korist, to je nesto drugo. I sada, USA kriminalci su uznemireni jer brodovi gase transpondere. Ma, bogati. Bilo bi najbolje da se sve posade, od mornara do kapetana slikaju na kuverti, naravno skinutih gaca i sa tubom vazeljin u ruci, ako se kojem USA piratu mozda prijebe, pa da zna da je situacija cista i da ce sve proci “glatko”. Isto kao kada su Rusi ogranicili prolaz Arktickim prolazom za strane brodove koji voze naftu. Od uvrijedjenih moralnih horizontala komentar je bio, da je to zakonski ok, ali da ipak nije fer. Isto, kao sto su naglasili, najozbiljnije, da nije u redu sto Rusija raspolaze… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Bravo Kinezi!!! Pa neće valjda kupovat pokradenu sirijsku, igračku i libijsku naftu! I ništa nemojte prijavljivat i podstirat lopovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI