Kinu ne interesiraju američke prijetnje ni glasine i pristaje samo na kompromis

Kina sad
19 komentara

Prvog prosinca, navečer su nakon završetka summita skupine G20, kineski predsjednik Xi Jinping i američki čelnik Donald Trump su se ipak sastali na radnoj večeri i tijekom dva i pol sata, koliko je trajala radna večera u jednom od luksuznih hotela u Buenos Airesu, dogovorili “primirje” u trgovinskom ratu od 90 dana, razdoblje tijekom kojeg bi dvije zemlje trebale riješiti sve trgovinske sporove.

Nakon što se razišao s kineskim kolegom, američki predsjednik je na Twitteru napisao “kako je Kina pristala smanjiti carine na američke automobile”, čime je iznenadio poslovnu zajednicu, posebno automobilski sektor.

“Kina je pristala smanjiti i ukinuti carine na uvoz automobila koji u Kinu dolaze iz Sjedinjenih Država, a trenutno je carinska stopa 40%”, piše u objavi na Twitteru američkog predsjednika u ponedjeljak.

Kina nije potvrdila ove informacije, a kineska državna agencija Xinhua je kratko priopćila kako vlasti u Pekingu žele da se sporazum postigne, ali on mora biti s “win-win” ishodom za obje strane, jer će samo tako svijet moći odahnuti i smanjit će se ne samo trgovinske, nego i političke, te u konačnici i vojne napetosti između dvije svjetske supersile.

Kao što smo izvijestili, kineski politički analitičar Xi Manan je dogovor Xi Jinpinga i Donalda Trumpa komentirao izjavom “kako je američki predsjednik rođeni špekulant i da njegova obećanja ne vrijede ništa, a obećanje dano u Buenos Airesu je samo dio njegove taktike koju je iz poslovnog svijeta donio u Bijelu kuću i američku vanjsku politiku”.

“Paljba” američkog državnog tajnika po Kini

mike pompeo
FOTO: Mike Pompeo

Od postizanja sporazuma je prošlo samo tri dana i jučer su američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo sasuli paljbu po Kini, što sigurno neće doprinijeti smanjeni napetosti tijekom pregovora između dvije zemlje i umanjit će šanse za njihov pozitivni ishod.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u govoru pred ministrima vanjskih poslova zemalja članica NATO pakta u Bruxellesu jučer rekao “kako predsjednik Donald Trump gradi novi svjetski poredak u kojem će SAD predvoditi demokratski svijet”.

U svom govoru je za nestabilnosti u svijetu optužio Iran i Kinu, prenosi Reuters.

“U najboljoj tradiciji naše demokracije je da okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprječavati rat i ostvariti veći prosperitet. Pod predsjednikom Trumpom mi ne napuštamo poziciju svjetskog lidera niti naše prijatelje u međunarodnom sustavu”, rekao je Pompeo u svom govoru i oštro kritizirao Iran i Kinu, odbacujući tvrdnje “kako službeni Washington djeluje jednostrano”.

“Čak i naši europski prijatelji ponekad kažu da djelujemo suprotno interesima slobodnog svijeta. To je potpuno netočno”, kategorično je tvrdio Pompeo.

“Radimo na tome da održimo, zaštitimo i unaprijedimo otvoren, pravedan, transparentan i slobodan svijet suverenih država. Taj projekt zahtijevat će stvarnu, ne prijetvornu obnovu liberalnog poretka među nacijama. Zahtijevat će odlučnu Ameriku i liderstvo ne samo od moje zemlje, nego od demokracija širom svijeta”, dodao je američki državni tajnik.

Mike Pompeo je rekao i kako SAD potiču Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond  da smanje financiranje zemalja kao što je Kina, jer one već imaju pristup financijskim tržištima za prikupljanje kapitala.

Za pretpostaviti je da se vodstvu u Pekingu nimalo nije svidio govor američkog državnog tajnika, ali važnijih komentara iz vrha kineske vlasti na njegove optužbe nije bilo.

Donald Trump: “Ako ne bude sporazuma s Kinom, ja sam taj koji uvodi carine”

Donald Trump - namršten
FOTO: Donald Trump

U isto vrijeme dok je njegov državni tajnik držao govor u Bruxellesu, američki  predsjednik je rekao da će se trgovinski sporazum s Kinom dogovoriti, ako to bude moguće, ali ako dvije strane ne uspiju riješiti nesuglasice, on neće odustati od uvođenja carina.

Trump je rekao kako će njegovi trgovinski savjetnici, na čelu s jastrebom Robertom Lighthizerom, odlučiti o tome je li “stvaran sporazum” s Kinom moguć ili ne.

“Ako je moguć, sklopit ćemo ga. Ali ako nije, zapamtite, ja sam onaj koji nameće carine”, napisao je Trump na Twitteru.

Donald Trump je usput spomenuo i produljenje primirja u trgovinskom ratu od 90 dana, iako to treba shvatiti kako taktičko popuštanje, neku vrstu njegova “ustupka” kineskoj strani u vrijeme pregovora.

“Pregovori s Kinom već su počeli. Ne budu li produljeni, završit će za 90 dana od dana naše čudesne i vrlo srdačne večere s predsjednikom Xi Jinpingom u Argentini”, napisao je Trump.

Američki i zapadni mediji navode kako je Peking pristao smanjiti carine od 40 posto na američke automobile i kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, što navodno “odmah stupa na snagu”, iako u Kini tvrde kako to nije istina. Trump je zauzvrat obećao da tijekom pregovora u sljedećih 90 dana neće provesti najavljeno povećanje carina određeno za 1. siječnja.

Bijela je kuća rekla kako će postojeće carine od 10 posto na 200 milijardi dolara vrijednosti kineskog uvoza, ako se dogovor ne postigne, povisiti na 25 posto.

Trump već dugo optužuje Kinu za nepoštene trgovinske prakse, krađu intelektualno vlasništva i da manipulira valutom, čime svjesno i namjerno šteti Americi i njezinu gospodarstvu.

“Kada narodi ili zemlje uzimaju dio velikog bogatstva naše nacije, želim da plate da to mogu činiti. To će uvijek biti najbolji način da se izvuče najviše iz naše gospodarske sile”, rekao je jučer Donald Trump, jasno se referirajući na Kinu.

Osim toga, činjenica da je Trump za pregovarača odabrao Roberta Lighthizera, a ne ministra financija Stevena Mnuchina, znači da američka strana u pregovorima neće tražiti kompromis ili “win-win” ishod, kako želi Kina, nego će se ići na nemogući ishod pram kojem bi Kina morala platiti račun i za ranije grijehe, ali i pogodovati američkoj ekonomiji na vlastitu štetu.

Peking: Kina nije Meksiko ili Kanada i trgovinski sporazum je za nas kompromis

peking kina
FOTO: Peking

U svom jučerašnjem uvodniku, dakle prije izjava Pompea i Trumpa, kineski državni list Global Times je doslovno ismijao američku praksu širenja lažnih informacija o ishodu pregovora u Buenos Airesu i ucjena u pregovorima s Kinom.

Nakon što su Kina i SAD u subotu postigli konsenzus kako bi stabilizirali svoje trgovinske veze, Washington je kontinuirane objavljivao razne informacije. Najimpresivnija je ona da će Kina kupiti 1200 milijardi dolara dodatnih američkih proizvoda, te da je Peking obećao kako će odmah krenuti ispunjavati nove obveze dok pregovara s tvrdolinijašem Washingtona, trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerom, koji će u sljedećem krugom trgovinskih pregovora s Kinom predstavljati SAD.

No, Washington nije uopće spomenuo rokove ili bilo kakvo vremensko ograničenje u kojem bi Kina trebala ispuniti svoju navodnu obvezu kupovine američke robe vrijedne 1200 milijardi dolara. Nije navedeno ni što bi zauzvrat napravio Washington, piše Global Times, glasilo koje odražava službene stavove kineske vlade.

Općenito govoreći, Washington je  naglasio nešto što je Peking obećao tijekom protekla dva dana, a da uopće nije spomenuo ono što su obećale Sjedinjene Države.

Washington je također ponavljao kako je sastanak u subotu bio “izvanredan” i “kako će se dogoditi nešto vrlo dobro”.

Washington ima svoj cilj pri objavama ovakvih poruka. Naime, njima se prenose optimistične vijesti američkom društvu, ublažavaju napetosti na unutarnjem tržištu i raspoloženje birača. Ove poruke služe za jačanje povjerenja američkog društva u trenutnu upravu, navodeći javnost da čvrsto vjeruje kako će Kina i SAD postići sporazum, da Washington neće biti prevaren i da će, uz sve to, uspjeti povećati pritisak na Kinu, pojašnjava Global Times.

Obzirom na multilateralnost američkog političkog sustava s njegovim unutarnjim borbama, vlada mora obratiti pozornost ne samo na njezina postignuća, već i na procese koji vode prema rezultatima, kako bi se uspjela boriti protiv oporbe. Stoga Bijela kuća mora objavljivati, čak pretjerivati sa svim informacijama koje joj daju prednost. Kineska javnost mora biti pažljiva, kako ne bi bila zapanjena američkim izjavama.

Zahvaljujući mehanizmu ravnoteže unutar američkog društva, bez obzira na poteze Bijelu kuću, američko javno mnijenje može posumnjati u takve vijesti. Međutim, čaki među Kinezima imaju onih koji će s većom vjerojatnošću jednostavno kao istinite prihvatiti vijesti iz Washingtona, zanemarujući prostu činjenicu da je to strategija odnosa američke vlade s javnošću.

Nemoguće je da se Sjedinjenim Državama udovolji u svim njihovim zahtjevima tijekom pregovora i eventualnom trgovinskom sporazumu s Kinom.

Kada je Washington proteklih dana uspio postići trilateralni trgovinski sporazum s Kanadom i Meksikom, sve tri zemlje su napravile kompromise, a Kina je sigurno puno jača od Kanade i Meksika.

Kina će od Amerike kupovati samo ono što joj treba

Konvencija, Robotika, Kina, Peking, industrijski, uslužni

Peking je spreman kupovati američke proizvode, ali oni moraju biti potrebni Kini. Kina je prošle godine uvezla američkih proizvoda vrijednih oko 130 milijardi dolara. Ako se obje strane slože o sporazumu o uvozu vrijednom 1200 milijardi dolara, očigledno će trebati godine i puno zajedničkih napora dviju zemalja da se on provede u djelo. Pro toma, američki proizvođači moraju biti u stanju isporučiti sve robe koje Kina zahtijeva.

Ovdje govorimo o privatnim poduzećima dvaju naroda i ljudima koji međusobno trguju, a ne vladama. Američkih proizvoda u vrijednosti 1200 milijardi dolara trebaju kupiti kineske tvrtke i obični ljudi. Ako američki proizvodni sustav ne može ispuniti ova očekivanja i ne može isporučiti onu robu koju Kina želi, čak ni Bog ne može pomoći Bijeloj kući, nastavlja Global Times, koji je ukratko pokušao pojasniti razloge zaglušujuće buke medija o stotinama milijardi dolara američkog izvoza u Kinu, koji samo što nije krenuo.

Postizanje trgovinskog sporazuma u roku od tri mjeseca je poticaj ne samo za Kinu, nego i SAD. Ako dvije strane ne uspiju postići dogovor, sva obećanja Bijele kuće neće vrijediti ništa. Dobitna situacija je samo ona ako se postigne dogovor između dvije zemlje.

Ako ne, još više borbi i razgovora će se naizmjenično smjenjivati dulje vrijeme. U svakom slučaju, kinesko društvo treba zadržati mirnoću, kao što je uvijek bilo, zaključuje kineski Global Times.

Global Times

U posljednjem trenutku SAD i Kina dogovorili “primirje” od 90 dana

Trump na Twitteru “snizio kineske carine” – Kina o tome ne zna ništa

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kiki
5 godine prije

E, da moji ameri. Stvarali ste kapital svojim radom i resursima….ali onda je svjetska financijska oligarhija odlučila da ga usmjeri u Kinu…jer tamo nosi veću dobit….
Pa i u Hrv. – banke god.izvlače žive love cca 13 milijardi…i onda nsm posuđuju našu lovu, uz kamatu daleko veću nego što je ona u matičnoj zemlji te banke….

Laki Topalović
5 godine prije

S retorikom ultimatuma odmah otpišimo pozitivan ishod bilo kakvih pregovora. Tom bolje, unatoč što će se globalni ekonomski rast usporiti za “0’nešto” postotnih bodova. Koga briga.

shumadinac
5 godine prije

“U najboljoj tradiciji naše demokracije je da okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprječavati rat i ostvariti veći prosperitet…” – pri čemu se gnušamo korišćenja istine u propagandne svrhe koju neke neplemenite nacije uporno koriste…

spartak
5 godine prije

“U najboljoj tradiciji naše demokracije je da okupljamo plemenite nacije u izgradnji novog liberalnog poretka koji će sprječavati rat i ostvariti veći prosperitet…”
Novogovor koji u prijevodu znači: “U najboljoj tradiciji naše kapitalokracije je da okupljamo najpokvarenije plutokrate svijeta u izgradnji neoliberalnog poretka koji će ucjenama, lihvom i silom oružja sprečavati mir i ostvariti veći prosperitet za elitu…”

bbbb
5 godine prije

Kinezima bi bilo bolje da manje pričaju i da više zasuću rukave i krenu u izgradnju respektabilnog nuks interkonti programa u tisućama komada, to će ih jedino spasiti, ovako će biti sprženi………………kauboji ulaze u Crno more nadam se da im se crno piše i da se nosferatu neće ušatipi………….

Siniša
5 godine prije

Čekamo izvještj iz Pariza, velike se stvari desile!

njonjo
5 godine prije

Ovo je tek počelo. Ameri su siledžije. Kinezi baštine tisućljetnu mudrost i strpljenje. Neće ovo proć onako kako to žele Ameri.

Mat
5 godine prije

Gore je navedeno 17 komentara,ja vidim 13????????Prevara ili…..??????

Ive Oldtimer
4 godine prije

Ja od USA nebih kupio nista pa ni ono sto daju zabadava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI