Koalicija stranaka desnog bloka pobijedila na švedskim izborima

Ulf Kristersson
12 komentara

Koalicija predvođena šefom Umjerene stranke Ulfom Kristerssonom tijesno je osvojila većinu u švedskom parlamentu

Četverostranačka oporbena koalicija predvođena Ulfom Kristerssonom iz Umjerene stranke službeno je pobijedila na općim izborima u Švedskoj nakon što je premijerka Magdalena Andersson u srijedu priznala poraz. Sa samo nekoliko glasova preostalih za prebrojavanje četiri dana nakon nedjeljnog glasovanja, desničarski blok je na putu da osvoji 176 mjesta u odnosu na ljevičarskih 173, prema izbornoj upravi u zemlji, a prenosi Reuters.

“U parlamentu imaju prednost od jednog ili dva mjesta”, rekla je Andersson, prva švedska premijerka, na konferenciji za novinare. “To je tanka većina, ali je većina.”

“Sada ću započeti s radom na formiranju nove vlade koja može obaviti stvari, vlade za cijelu Švedsku i sve građane”, rekao je Kristofferson novinarima. Njeova stranka osvojila je 19,1 % glasova, tijesno ispred koalicijskog partnera Švedskih demokrata, koji bi trebali osvojiti 20,6 %.

Unatoč njihovoj popularnosti među glasačima, antiimigracijski stav Švedskih demokrata smanjio je njihove šanse da dobiju široku potporu nekih konzervativnih frakcija. Andersson je igrala na te brige, priznajući da je dijelila zabrinutost nekih birača da su suparnici njezine stranke postigli takvu moć.

Nakon što je godinama prihvaćao više migranata nego bilo koja druga nacija u Europi, Stockholm je konačno priznao da ih ne može niti financijski podržati niti prisiliti da se povinuju njegovim zakonima, tjerajući nekada gostoljubive Šveđane u zagrljaj rastućeg pokreta protiv imigracije. Andersson je ranije ove godine priznao da je integracija migranata bila “preslaba”, a društvo zaduženo za provođenje reda “preslabo” nakon nasilnih nereda u brojnim gradovima izazvanih reklamnim trikom antimuslimanskog političara spaljivanja Kur’ana. Imigrantska populacija u zemlji udvostručila se tijekom posljednjih 20 godina i sada čini petinu švedske populacije, brojku koju više od 40 % Šveđana smatra previsokom kada su ispitani 2016. godine.

Imigracija nije jedino pitanje koje je nagnalo birače da izbace socijaldemokrate nakon osam godina na vlasti. Kao i ostatak Europe, Švedska je usred ekonomske krize i mogla bi se suočiti s recesijom već sljedeće godine.

Njena prijava za NATO, podnesena s Finskom u znak solidarnosti s Ukrajinom, tek treba biti odobrena, budući da Turska ima problema s fotografijama nekoliko ljevičarskih zastupnika koji mašu zastavama skupine koju je Ankara stavila na crnu listu kao terorističku.

IzborikoalicijaStranke desnog blokaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valter
1 godina prije

Ja pratim Švedska zbivanja već 7 godina uslijed sustavnog bijelog genocida koji se tamo događa kao globalni standard koji namjeravaju napraviti za sve bijelačke zemlje.

Dakle, ne radi se tu o nikakvoj desnici već o podvaljivačima, slično HDZ-SDP lažnoj podjeli. Jedina prava politička opcija u Skandinaviji je Nordic Resistance Movement.
To upišite o Odysee

Max
1 godina prije

Prirodan odabir Šveđana.

Keki
1 godina prije

Dosta im je nasilja migranata.

Hattori Hanzo
1 godina prije

Kod njih su i desni lijevi.

Ako j' zima nije lav
1 godina prije

Drago mi je zbog toga, ali nije mi jasno zašto se moraju vidjeti i kutnjaci?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI