Kongres SAD usvojio zakon o potrošnji kako bi se spriječilo gašenje vlade, mjera proslijeđena Bidenu

kongres
2 komentara

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je ranije u četvrtak nacrt zakona o izbjegavanju gašenja američke vlade, koje bi, bez dodatnih sredstava, trebalo početi u petak u ponoć. Mjera je sada proslijeđena američkom predsjedniku Joeu Bidenu koji će je potpisati kao zakon i spriječiti krizu.

Američki Senat pridružio se Predstavničkom domu kasno u četvrtak u donošenju stalne rezolucije o finansiranju vlade u narednih 11 sedmica. Ova mjera je usvojena u kongresnoj komori sa 69 naprotiv 28 glasova.

Među 19 republikanaca koji su se pridružili demokratama u postupku finansiranja su i lider manjine u Senatu Mitch McConell (R-KI) i senatori Marco Rubio (R-FL) i Lindsey Graham (R-SC).

Nakon što ga potpiše američki predsjednik Joe Bajden, zakon će vladi obezbijediti finansiranje do 18. februara 2022. Slično ovome, prethodni zakon o potrošnji, koji ističe 3. decembra, usvojen je tek 30. septembra.

Konačno glasanje Predstavničkog doma o Zakonu o daljem proširenju vladinog finansiranja ranije je prošlo sa 221 glasa za prijedlog zakona i 212 protiv. Samo je jedan republikanac tada odlučio da podrži demokrate: predstavnik Adam Kinzinger (R-IL).

Lideri Predstavničkog doma i Senata složili su se o uslovima zakona ranije u četvrtak u nadi da će ubrzati njegov prolazak kroz Kongres. Iako skoro nijedan republikanac nije podržao zakon, lider manjine u Senatu Mitch McConell (R-KI) usprotivio se zatvaranju, rekavši da „nema smisla“.

Međutim, barem jedan senator je iskoristio moć da odugovlači i spriječi brz prolaz u petak, zahvaljujući pravilu koje dozvoljava senatorima da neprekidno govore kako bi spriječili da prijedlog zakona dođe na glasanje.

Kontroverze oko zakona o aproprijacijama obično se dešavaju kada se jedna strana nada da će dobiti prevlast nad drugom odbijanjem da usvoji zakon na vrijeme, što rezultira političkom igrom kukavica. Ovog puta, problem su bile obavezne vakcine.

Senator Bill Cassidy (R-LA) rekao je ranije za Politico da će gornji dom pokušati da održi glasanje o zakonu u četvrtak u 19 sati, nešto više od sat vremena nakon glasanja u Domu, i da će takođe dozvoliti glasanje o amandmanu senatora Mike Leea (R-UT) koji bi zabranio Bidenovoj administraciji da nametne obavezne vakcine protiv SARS-CoV-2 privatnim poslodavcima.

Međutim, na kraju, amandman GOPa o vakcini nije dostigao prostu većinu potrebnu da se doda na prijedlog zakona o finansiranju sa 48-50 glasova.

Gašenje ne bi značilo da će se sve vladine funkcije zaustaviti. Policija, vojska, kontrolori letenja, poštanski radnici i druge bitne vladine službe nastavile bi sa radom, a njihovi radnici bi dobijali naknadu. Međutim, drugi manje neophodni radnici bi bili na odsustvu bez plate tokom trajanja zatvaranja, a dobili bi naknadu nakon usvajanja novog zakona o finansiranju.

Deset velikih gašenja dogodilo se otkako su SAD počele da ih zahtijevaju zbog nedostataka sredstava za finansiranje 1980. godine, a najduže je bilo gašenje od 35 dana 2018-2019, izazvano svađom između tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i demokrata iz Kongresa oko finansiranja Trumpovog omiljenog domaćeg projekta, zida na granici između SAD i Meksika.

BidenKongresSADzakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Tarot
Astrologija
Voodoo…

Nacrt američkog proračuna…

Jery
2 godine prije

Prenos propasti za 1 godinu! Ali pusiona sljedi u svakom slučaju! E da jednom i vama dode kraj, jebeni lopovi!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI