Kraj temeljnih vrijednosti EU je i njezin kraj?

EU
13 komentara

Nakon financijske krize u Grčkoj, vala izbjeglica i raširene prakse donošenja europskih zakona isključivo lobiranjem, današnja se preispituju tumačenja nekih temeljnih vrijednosti EU, a kritičari se često automatski svrstavaju da desnu stranu kut. Prijeti li Europskoj uniji „budućnost“ bez zajedničke ideje i filozofije?

EU se voli predstavljati kao zajednica vrijednosti kako bi se suprotstavila optužbama da je hladna ekonomska unija. “Sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, tolerancija i solidarnost” se kao temeljne vrijednosti navode na internetskoj stranici EU. Zajednička ideja i filozofija nužni su za preživljavanje, jer nas povijest uči da nacionalne države i federacije država propadaju kada se predodređene, temeljito ambiciozne i romantične ideje istroše i ljudi prestanu vjerovati u njih.

Grčka financijska kriza – Kraj solidarnosti

Kada je 2009. godine eksplodirao grčki državni dug, morale su uskočiti i “pomoći“ ostale zemlje EU, a u tri paketa spašavanja je u bolesni grčki državni proračun upumpano više od 270 milijardi eura. Međutim, nevjerojatnih 77 posto tih potpora je otišlo u financijski sektor, spašavajući korumpirani grčki bankarski sustav, a fondovi nikada nisu stigli do grčkog stanovništva. Stručnjak za burze Dirk Müller kritizira da su tijekom pregovora o dugu između EU i Grčke skrivene nevjerojatne eksploatacije nafte i plina na kojima leži Grčka.

Grčka
Grčka

On izvješćuje o pregovorima između tadašnjeg predsjednika Kostasa Karamanlisa i Rusije o razvoju tih ogromnih plinskih polja prije nego što je eksplodirala dužnička kriza. Njegov nasljednik Giorgos Papandreou tada je djelovao, prema Mülleru, kao marioneta Sjedinjenih Država i imao je sve alate da uzrokuje razlaz Grčke s Europom.

Većina političara EU je šutjela o tim pozadinama financijske krize u Grčkoj i odlučila je sve svaliti na loše upravljanje grčke vlade. Ono što je ostalo je nezadovoljstvo građana EU, kao i samih Grka, što je dovelo do kraja solidarnosti među državama članicama.

Izbjeglički val – Kraj vladavine prava i tolerancije?

U 2015. milijuni izbjeglica su došli u Europu kako bi pobjegli od bijede u svojim regijama. EU je pozvala države članice na otvaranje granica. Mnogi kritičari izbjegličke politike u to vrijeme vjeruju da se njom okončala vladavina prava, jer je svaka država dužna zaštititi svoje vanjske granice.

Stručnjak za pravne znanosti Michael Kloepfer istaknuo je 2015. godine da je Angela Merkel svojom odlukom “Mi to možemo učiniti” prekršila njemački ustav i važeće zakone. Prema pravilima odgovornosti vlade, Merkel uopće nije bila odgovorna za tu odluku, nego federalni ministar unutarnjih poslova ili savezna vlada u cjelini.

Čak se nije primijenio ni argument izvanrednog stanja, jer njemački ustav ne poznaje rečenicu “potreba ne poznaje zakone”. Umjesto toga, kancelarku obvezuju i ustav i zakoni.

Kao dio ove politike, u Njemačku je 2015. došlo više od milijun izbjeglica i na početku su ih dočekali s otvorenim rukama. EU je djelovala u skladu sa svojim temeljnim vrijednostima, ali kada su neki migranti iskoristili tu toleranciju, raspoloženje u populaciji brzo se promijenilo.

Konačno, uvedene su gornje granice, ili kvote, umjesto da se pomogne istinski ugroženim izbjeglicama. Slogan “Mi stvaramo politiku” je završio očajničkim uvođenjem gornjih granica prihvata broja imigranata. Berlin je uspio potkopati dva kamena temeljca zajedničkih vrijednosti – vladavine prava i tolerancije.

Lobizam – Kraj demokracije i jednakosti?

EU je oduvijek patila od demokratskog deficita, budući da građani EU ne biraju izravno ni Europsku komisiju ni Vijeće EU. U razgovoru za Frankfurter Rundschau je Hans Jürgen Urban, član uprave IG Metall, kritizirao činjenicu da u EU nema demokracije, zbog čega je pokrenuo inicijativu “Obnova Europe”.

Naime, 90 posto zakona EU koji pogađaju 500 milijuna njenih građana usvajaju se iza zatvorenih vrata u “trijalogu” između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Europske komisije. Prije ili tijekom pregovora, a ti se dokumenti i popis sudionika ne objavljuju, sve je tajno.

Trenutno je u Bruxellesu više od 25 000 lobista, tvrdi Transparency International, a oni „savjetuju“ stručne skupine o pregovorima o trijalogu.

“Nijedan sustav koji sebe naziva demokratskim to vjerojatno neće prihvatiti”, kaže Tom Bunyan, direktor britanskog pokreta za građanska prava Statewatch .

Novinar Matthias Heitmann uvjeren je da se stanovništvo mora potaknuti na sudjelovanje u političkim aktivnostima u EU.

“Od kraja Drugog svjetskog rata povijest europskog ujedinjenja oblikovana je idejom sprječavanja rata i nacionalizma kroz suradnju na najvišoj razini. Ali je političarima osiguran prostor koji nije pod izravnom demokratskom kontrolom naroda. Cilj je bio olakšati zajedničko djelovanje, ali u isto vrijeme je ovaj sustav pregovaranja otvorio put korupciji i lobiranju, i nije nimalo demokratski“, kaže Matthias Heitmann

Kraj vrijednosti – Kraj EU?

Sličan raspad vrijednosti kojeg istraživači vide u EU mogao bi se naći i u procesu propadanja multietničkih država Rimskog Carstva i Sovjetskog Saveza. Povjesničar Ralph Bollmann u svojoj knjizi “Pohvala Carstvu” vidi “gubitak vrijednosti, pad nataliteta, migracije i sigurnosne probleme” kao glavne razloge propasti Rimskog Carstva.

EU zastava
EU zastava

Malo prije raspada Sovjetskog Saveza se u brojnim ruskim gradovima na Volgi i u Tatarstanu mogao vidjeti s “Kazanski fenomen”. Tada se vidio pad vrijednosti zbog sve veće migracije s Kavkaza u ruske gradove, pojavili su se etnički sukobi i formirane su kriminalne bande koje se više nisu bile predane sovjetskim vrijednostima.

Osim toga, zbog preuranjenog i nimalo postepenog otvaranja prema Zapadu, nastao je određeni “ideološki vakuum i gubitak zajedničkog neprijatelja”. Ovakav razvoj događaja iskoristili su lideri kriminalnih bandi kako bi regrutirali nove članove. To je, između ostalog, dovelo do sustavnog uništavanja sovjetskog sustava koji je tada već propadao.

U najnovijem intervjuu za Financial Times Vladimir Putin je rekao da je liberalna ideja zastarjela, jer većina stanovništva više ne podržava masovne migracije, otvorene granice i multikulturalizam. “Liberali više ne mogu jednostavno diktirati sve ono što su nametali posljednjih desetljeća. Pristaše liberalne ideje agresivno su nametali svoje mišljenje o ljudima”, rekao je ruski predsjednik.

Ima li spasa za Europu s više demokracije?

U svojoj političkoj karijeri je bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis više puta pozvao na potpuni preokret i poručio: “Demokratiziraj Europu!” Demokracija ne može biti luksuz. Varoufakis je tvrdio da želi djelovati protiv eskalirajućeg lobiranja i sve sastanke učiniti javnima.

Osim toga, uoči izbora u EU zagovarao je korištenje bankarskog sustava u borbi protiv siromaštva. Tako je Europska investicijska banka trebala posuditi 100 milijardi eura izdanih od strane Europske središnje banke. Prihod bi potom bio poslan izravno najsiromašnijim dijelovima stanovništva.

“To bi ljudima pokazalo vrijednost Europske unije, da ona nije samo za kartele i banke, nego za sve”, rekao je Varoufakis.

Novinar Chris Luenen s Instituta svjetske politike pozvao je 2014. godini, davno prije nego što se neki američki ambasador usudio prijetiti Berlinu, da EU slijedi vlastite interese i da ne podliježe politici koju kreira Washington. On je pozivao na odbacivanje ideje Zbigniewa Brzezinskog, koji je priznao „kako sa svakim proširenjem europskog opsega automatski postaje proširena i sfera utjecaja Sjedinjenih Država”.

Luenen je izjavio da američka strategija nije u europskom interesu i pozvao je na otvoreno partnerstvo između Europe, Rusije, Irana i Kine, kojem SAD neće diktirati kako se ponašati, a taj bi se „savez“ temeljio na “trijeznoj politici interesa”.

Tražiti takvo što od europske središnje države je utopija, ali bi za EU u svakom slučaju bilo lakše kada bi vjerodostojno poštivala svoje vrijednosti i vodila neovisnu politiku.

Grčki dugIzbjegliceLobizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
4 godine prije

Doista, uskoro ovakve EU više neće biti. Postojat će nekoliko blokova država u Europi u različitom vazalnom statusu prema US (ala Puerto rico, Guam, Maršalski otoci plus Britanija u nešto drugačijem odnosu), nikako u statusu savezne države u US. Jedini zajednički nazivnik bit će neprijateljstvo prema Rusiji i Kini i pokušaji neokolonijalizma na jugu Mediterana i Bliskom Istoku, koliko im senior dozvoli, a Arapi i Rusi, pa i Turci popuste. Za to će se očito pobrinuti europski nedemokratski neoliberali, koji su u posljednjim vrlo demokratskim (ne)izborima gdje su u sam vrh promašene EU i njene vrhuške utrpali i pripadnike(ce) američke agenture i iskazali svu bijedu svoje političke egzistencije.

Lucija
4 godine prije

” Berlin je uspio potkopati dva kamena temeljca zajedničkih vrijednosti – vladavine prava i tolerancije.”
Napokon da je netko to rekao.
Naravno, sad drugima ‘sole pamet’.

URA
4 godine prije

“Ima li spasa za Europu s više demokracije?”
NEMA! DEMOKRACIJA NE POSTOJI!

eu se previše brzo širila a da države članice nisu
nisu ispunjavala nikakve kriterije osim jednog
što si bliže rusiji brže ulaziš u zajednicu
nisu se riješili nikakvi sistemski problemi ti zemalja
jedino im je bila na umu pljačka i
uništenje konkurencije i širenje svojega tržišta
za evropu nema spasa
njoj slijedi neminovna propast ovakvoj kakva je
čeka se samo jedna jača ekonomska kriza
i svi uvode granice i svoje valute
tržište može ostati i nekakvi regulatorni mehanizmi
ostalo spaliti u visokim pećima

Lucija
4 godine prije

” Malo prije raspada Sovjetskog Saveza se u brojnim ruskim gradovima na Volgi i u Tatarstanu … vidio pad vrijednosti zbog sve veće migracije s Kavkaza u ruske gradove, pojavili su se etnički sukobi i formirane su kriminalne bande koje se više nisu bile predane sovjetskim vrijednostima.”

Zašto? Zato što su ‘rukovodeći’ bili zauzeti – drpanjem.
Kao i sad. Dok gledaš male lopove – skoro sigurno ne vidiš velike…
Ima ovdje članak…a i onaj o 1300 miliardi kom. partije nestalih je poučan.

Lucija
4 godine prije

” Tako je Europska investicijska banka trebala posuditi 100 milijardi eura izdanih od strane Europske središnje banke. Prihod bi potom bio poslan izravno najsiromašnijim dijelovima stanovništva.”

😊😃 Ma ima li nekoga tko misli da bi to zbilja dospjelo do ‘najpotrebitijih’?
Kod nas npr?
Prije par godina čula sam iznose koji se izdvajaju za svakog migranta u Italiji…i onaj iznos koji zaista dođe do svakog migranta…komedija. Biznis?

shumadinac
4 godine prije

Ako društvo određuje vrednosti koje artukiliše vlast a još bolje “glava” vlasti – posebno ako se “glava” drži moralnih principa i date reči onda to društvo ima potencijal da te vrednosti u potpunosti usvoji.

Ako društvo živi u zajednici samo iz ekonomske koristi onda svaki deo te zajednice određuje SVOJE vrednosti koje su u funkciji povećanja ili bar očuvanja ekonomske koristi. Zajedničke vrednosti se mogu doneti ali će se poštovati samo do prvog većeg ekonomskog problema. Dakle, u takvom slučaju poštovanje zajedničkih vrednosti se može očekivati neko kraće vreme, na duži rok je NEMOGUĆE.

Ako društvom koje živi u zajednici samo iz ekonomske koristi upravlja neko sa strane onda je sprovođenje zajedničkih vrednosti APSURD.

Ako je taj “neko sa strane” Tramp – ups, fali mi izraz koji je za tri nivoa ispod apsurda.

Ante
4 godine prije

Europi nikada nije bio cilj nikakve tvz temeljne vrijednosti. Svi vode vlastitu politiku, samo oni jači svoj politiku nameću slabijima. Temeljne vrijednosti Europe su bile dobre za vrijeme hladnog rata samo kao politička propaganda za narod, koja je političarima koristila da se narod ne buni. I kao sredstvo da se narod ne bi slučajno okrenu komunizmu. Što je još gore za političare, da narod ne bi napravio pobunu protiv političara koji se godinama smijenjenu na vlasti.

Moreno
4 godine prije

Nijedan MS medij nije prenija snimku kad je u EU parlamentu izvođena himna EU di su se Brexitčani na svojin mistima u parlamentu digli se na noge, ali su okrenili leđa i tako odslušali himnu.

samo tako
4 godine prije

Konglomerat potkupljivih ništarija, bez ikakve vizije, daleko od pameti vodi sve institucije EU.
Jezivo skupi, te je normalno da za obične ljude ostaje sve manji i manji dio u raspodjeli.
Merkelica je javno podržala i sprovodila bezakonje uz protivljenje rijetkih i uz glasnu ili šutljivu večinsku podršku.
Kako pričati o nekim temaljnim vrijednostima nad razbijenim temeljem ?
Neki kažu da se historija ponavlja, ili drugim riječima priča o zaboravnosti.
I Petar je jednom davno došavši u Rim skupio sljedbenike koji su u kratkom povijesnom vremenu uspjeli uništiti jednu kulturu i nametnuti novu.
Rezultat je poznat svima

Alen
4 godine prije

Sami temelji EU su ekonomske prirode i to je najbitnije.. Tu sad se odlucno uklapa edin stih ; sve je bilo dobro dok je bilo meze a kad je nestalo meze poce prica bezveze..
Eto to je suština EU , sve ovi ostali problemi su radi nedostatka meze i onda ,jel tako , ide prica bezveze…
Evropske zemlje posebno istocne polako shvataju da su upali u istu mrezu iz koje su misli da su ze izvukli..
Ova im je lijepo mirisala…
S toga istorija će se ponoviti !
A sta drugo očekivati ..

Ana
4 godine prije

kada je to EU imala vrijednosti?

milivoje
4 godine prije

demokratija nikad nije postojala ni u eu ni bilo gde pa ni u staroj grckoj. to je utopija ili sarena laza za odrasle. i lepo zvuci. samo sto je sada sve to sto se naziva ”demokratijom” ogoljeno i odnoci u eu su vrlo sebicni svaka zemlja vodi iskljucivo politiku za svoje interese, solidarnost ne postoji. vidi se i poguban uticaj usa i poltronski polozaj vecine clanica eu prema usa.to nekada nije bilo tako ziveli smo u iluziji kako je eu sama po sebi mocna. a ona je zapravo od 1945 pod okupacijom usa. i bez svoje spoljne politike. a ko pokusa da skrene sa puta odmah stizu pretnje. i sankcije. glavni kvasac koji drzi eu je paranoicni strah od sssr-a ranije a sada od rusije i putina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI