Lavrov primjećuje napredak u rusko-venecuelanskoj saradnji u oblasti energetike i vojske

Lavrov o rusko-venecuelanskoj saradnji
7 komentara

Rusija pozdravlja nedavne sporazume između venecuelanske vlade i opozicije o borbi protiv pandemije COVID-19, rekao je ruski visoki diplomata svom venecuelanskom kolegi.

Rusko-venecuelanska energetska i vojno-tehnička saradnja razvijaju se, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa venecuelanskim ministrom spoljnih poslova Jorgeom Arreazom u srijedu.

“Venecuela je prijatelj na koga možemo računati u Latinskoj Americi i na međunarodnoj sceni. Cijenimo naše strateško partnerstvo razvijeno na osnovu sporazuma između predsjednika Rusije i Venecuele, Vladimira Putina i Nicolasa Madura. Naši bilateralni odnosi napreduju u sferama kao što su energija, industrija, poljoprivreda, visoka tehnologija, farmacija i vojno-tehnička saradnja”, rekao je.

U martu 2020. godine Rosneft je najavio da će prekinuti svoju aktivnost u Venecueli, prodajući svu imovinu. Kompanija Roszarubezhneft u vlasništvu Rusije preuzela je svu imovinu Rosneft-a u Venecueli, uključujući akcije u Petromonagas-u, Petroperija-i, Boqueron-u, Petromiranda-i i Petrovictoria-i.

Službeni sporazumi Caracasa sa opozicijom u vezi pandemije

Rusija pozdravlja nedavne sporazume između venecuelanske vlade i opozicije o borbi protiv pandemije COVID-19, rekao je ruski visoki diplomata svom venecuelanskom kolegi.

“Podržavamo poziciju predsjednika Venecuele Nicolasa Madura i njegove vlade koja ima za cilj da razvija nacionalni dijalog sa opozicijom. Pozdravljamo nedavno potpisane sporazume sa članovima opozicije o borbi protiv koronavirusne infekcije, sporazume koji su postignuti u saradnji sa Panaameričkom zdravstvenom organizacijom “, rekao je.

Lavrov je primijetio da Venecuela čini dio onih država koje su “oslonac za suzbijanje pokušaja da se region povuče u 19. vijek i nametne Monroe doktrina”.

“Mi snažno podržavamo vašu posvećenost u borbi protiv stranog diktata i bilo kakvih pokušaja grubog uplitanja u unutrašnje stvari suverene države, suprotstavljajući se svim pokušajima prisilne promjene režima”, dodao je ministar spoljnih poslova.

LavrovrusijaVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tvingo
3 godine prije

Baš sam danas u ruskoj blogosferi čuo kako se u Venezueli gradi vojna baza za svrhe ruske ratne mornarice , ako neko zna nešto oko toga ja bih molio za koju reč ….

Aramco
3 godine prije

Ma ne diraj ti energetiku …

Max
3 godine prije

Naravno da je takva suradnja svrsishodna i korisna. Ona Venezueli koja je izložena barbarskim prijetnjama sankcijama omogućava opstanak ,, a i Rusiji itekako dobro dođe zbog strateške protuteže.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI