Le Figaro: Samo Europa može spasiti svijet!

Europa - obećana zemlja
15 komentara

Francuski list Le Figaro predviđa kako će Europa spasiti svijet od “nacionalnog egoizma” Rusije, Sjedinjenih Država i Kine. Naime, ove tri sile su, kako piše francuski list, “zanesene pragmatizmom i cinizmom, a Europa mora povratiti svoj utjecaj i apelirati na ostatak svijeta da joj se pridruži.

Čega se boji Europa?

Aktivne vanjske politike Rusije, pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i želje Kine da poveća svoj utjecaj u središnjoj Aziji. Osim toga, Europu posebno brine “rast nacionalizma u Kini i Rusiji, silama koje surađuju u brojnim područjima”.

Le Figaro piše kako zbog svega navedenog “stari sustav multilateralne suradnje izgleda slab i naivan”.

Neki su politolozi i analitičari skloni vjerovati da se u sferu međunarodnih odnosa vratio “unilateralizam“, ali u politici sve važniju ulogu počinju igrati pragmatičnost i realizam, a ne idealizam i naivnost.

Na primjer, američki predsjednik Donald Trump želi “napraviti Ameriku opet velikom” i “pridružiti se klubu velikih sila kojeg vode Rusija Vladimira Putina i Kina Xi Jinpinga, koji se brinu samo o svojim interesima”.

“Europa u tom slučaju ostaje na marginama, sa rukama i nogama vezanim međunarodnim pravom i multilateralnom suradnjom”, piše Le Figaro.

Drugim riječima, francuski list pokušava obraniti “multilateralni sustav koji je nastao u Europi tijekom prosvjetiteljstva, jer je to jedini način da se zadrži mir i izbjegne vojna konfrontacija”.

“Multilateralizam je međunarodni sustav odnosa na temelju mehanizama koji svakoj zemlji omogućava da uživa povlastice u odnosima sa svim partnerima”, piše Le Figaro, što bi bilo u skladu s definicijom novog sustava u nastajanju i kako ga opisuju njegovi aktualni promicatelji.

Članak dalje definira međunarodne odnose od početka “Hladnog rata” između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država, koji su na kraju doveli do svijeta pod američkom dominacijom. Le Figaro podsjeća “kako su velike sile ignorirale Ujedinjene narode, prvo SAD na Kosovu, zatim Rusija na Krimu, ratom u Donbasu i podrškom Assadu u Siriji, a sada to čini i Kina u Južnom kineskom moru”.

“Sada samo od djelovanja europskih vlada ovisi za kakvu je ulogu spremna Europa. Za jednakost u odnosima ili će biti vazal?”, piše Le Figaro.

Doduše, francuski list se malo zanio u poistovjećivanju slučaja Kosova, Krima, Donbasa i Sirije, i na kraju Južnog kineskog mora, ali je tema preopširna za ići u detalje.

Europa je zabrinuta, i za to postoje razlozi. Previše je priča o potencijalnom nuklearnom i ekonomskom ratu, utrci u naoružanju i svemu što se u medijima čuje u zadnje vrijeme. No, članak u ovako važnom trenutku gubi iz vida ponovljene zahtjeve Vladimira Putina na suradnju i dijalog.

Tko je krenuo s nametanjem sankcija protiv Rusije? Međunarodna zajednica ne, ali nisu ni samo Sjedinjene Države nametnule antiruske sankcije. Ne, jer im se pridružio i Bruxelles, pjevajući u zboru s Washingtonom o navodnoj “ruskoj agresiji”.

Kronološki se ne podudara ni raspoređivanje vojne infrastrukture duž istočnih granica Europske unije. Pitanje je jednostavno: “Jesu li Rusi prvi rasporedili ubojite sustave duž granica Poljske i baltičkih država ili NATO ipak pokušava okružiti Rusiju?” Francuski analitičari kao da zaboravljaju da je njihova zemlja važan dio NATO pakta i da se sve možda ne bi ni dogodilo da se francusko vodstvo tome suprotstavilo.

Licemjerne pozive na očuvanje i zaštitu europskog sustava, navodno “na temelju međunarodnog prava i poštivanja suvereniteta drugih država”, postaje zamorno slušati. Sada je vrijeme da se s riječi pređe na djela i pokrene dijalog s Rusijom i Kinom.

Osim toga, ovakva kakva jest, Europa nije u stanju diktirati svoje uvjete nikome na svijetu. Čak ni kada ovako lijepo prikriva svoje stvarne namjere.

Želimo li mir u Europi, moramo izbjegavati prikrivenu agresiju i ne smijemo pokretati sumnjive vojne operacije. Moramo prihvatiti činjenicu da će Rusija, SAD i Kina braniti svoje nacionalne interese, stoga samo ravnoteža snaga i diplomacija mogu pomoći da se očuva mir u Europi. Bude li Europska unija u svemu igrala konstruktivnu ulogu, ne zanemarujući interese nijedne od svojih zemalja članica, tim bolje po nas. U suprotnom slučaju, ne samo da nećemo imati “recept za spas svijeta“, kojeg nudi Le Figaro, nego ni onaj za spasiti nas od samih sebe.

 

le figaroobećana zemljarješenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
7 godine prije

Europa ne može spasiti samu sebe…

Tajanstveni Anonymous
7 godine prije

Evropa slabo stoji jer su uobrazeni i naivni. Ali ovi drugi su necivilizovani i bore se u maniri Hitlera za svoje nacije.

Lobs
7 godine prije

Ova danasnja Europa je najgore smece koje je ikad postojalo u svojoj povjesti.
Amerikanci im nabijaju kazne a oni se bacaju Americi jos vise pod noge.
Europa je zarobljenik natovaca, vladajauce klike koji su americki namjesnici i zeljni sukoba s Rusijom u nadi da ce raspackati njenu zemlju.

Od svih Europljana Njemacka za vrijeme Merkel je najvece smece, zeljno njemackog cetvrtog Reich-a.

Deutche bank mora platiti globu od 7 miljardi dolara SAD-istima a
to je 175 tona zlata.

To je dobra cetiri puna vagona zlata.

rodoljub
7 godine prije

Le Figaro bi trebao postati komedijaski list. Toliko naivno, toliko nestrucno i toliko doletantski pisati o toj temi moze samo neko neinteligentan i slep . Evropa, kakvu su stvorili ovi komesari i marionete globalistickih americkih klanova, nije ni nalik na Evropu kakvu su zeleli De Gol i Vili Brant . Ovo nije Evropa nezavisnih i slobodnih naroda. Ovo je kupleraj u kojem Ameri – NATO smestaju svoje kurve , preko kojih upravljaju i vladaju .Pogledajte te politicke patuljke : Mogerini, Junker … i uporedite sa De Golom i Brantom i sve je jasno . A Merkel je najveca zabluda politickog sveta. Ona je najslabiji kancelar ikada u Nemackoj, ali najverniji sluga globalista .

rodoljub
7 godine prije

Korekcija : Hteo sam reci “diletantski” . (greska)

N
7 godine prije

Mainstream mediji odavno ne prenose vijesti, oni reprodukuju spisak želja svojih vlasnika. Kad se probude, naći će se na mjestu na koje im se neće svidjeti.

shumadinac
7 godine prije

Zaista, Rusija i Kina su cinično egoistične jer gledaju samo svoj interes ali nisu one krive – niko im nije objasnio ČIJE interese treba da guraju.
Sa druge strane Evropa je primer “plemenitosti”, ona radi u američkom interesu čak i na svoju štetu – na nju bi trebalo svi da se ugledaju?!?

Ako sam šta pogrešio voleo bih da mi bolje informisani objasne.

shumadinac
7 godine prije

A bez sarkazma: Rusija je dovoljno jaka da sa Kinom prihvati evropsku i američku igru i uvede svet u strašnu katastrofu. Umesto toga Putin im na svakom koraku nabija na nos njihove šuplje priče o demokratiji, ljudskim pravima, odgovornosti na svim nivoima… i celom svetu jasno pokazuje kakav je ko.

subaru
7 godine prije

Ma marš, da je to zaista francuski list on bi brinuo o interesima Francuske kao De Gol kojeg su smjenili braća od ovih vlasnika od ovog glista.

Eugene
7 godine prije

Francuzi imaju krvave ruke u Alziru,
… Indokini, Dien Bien Phu..
Da oni imaju 1% demokraciju ne bi imali zlogasnu Legiju stranaca.
Francuzi zivu, disu i spavaju samo za obnovu francuskog imperija.
Oni su mastali …ako zbacu Assada u Siriji da ce povratiti svoju zonu ujecaja na bliskom istoku da ce cijela Sirija biti pod njihovim utjecajem.
Francuzi su imali sansu u Siriji vise puta i ispucali su je.
Danas su tek njemacki prdac.

fut
7 godine prije

The Wall Street Journal je objavio pismo nekog “Mr. Pinchuk” a za njega kazu da je “Ukrainian industrialist and philanthropist”. On kaze: Ukrajina mora shvatiti da nece postati dio EU i NATO pakta. Ukrajina mora sebe ekonomski sama izgraditi i dignuti sebi zivotni standard pa ce oni s Krima moliti Ukrajinu da ih primi natrag. Ukraine Must Make Painful Compromises for Peace With Russia It will take Ukraine 15 to 20 years to generate enough economic growth and stabilize our infrastructure, social safety net and financial system. Everyone from Crimea will then want to live in this future Ukraine—just as East Germans wanted to become part of West Germany. ******************************************************************************************************************** Jel se sjecate kad su tzv. zapadne novine pisale da bi Finska mogla postati dio NATO pakta? Te tzv. zapadne novine nikad nisu htijeli napisati zasto je to nemoguce a evo sad cu vam ja reci. Kad bi Finska bila… Čitaj više »

mars
7 godine prije

Evropa, odnosno EU (jer se misli prvenstveno na EU kada se kaže Evropa), ovakva kakva je sada, i ukoliko se drastično ne rekomponuje na novim osnovama, ne može preživjeti nove promjene u svijetu, nove geopolitičke odnose glavnih globalnih igrača i nove silnice svjetske politike, a kamoli da nekoga spašava. Zato me čudi još uvijek preovlađujuća mantra političkih elita u zemljama nekadašnje SFRJ koje još nisu u EU, o jedva čekanom pridruživanju tom klubu. Kao da su zakasnili da se ukrcaju na putovanje brodom pa sada trče po doku mašući kapetanu da se vrati i ukrca i njih, a oni ćoravi pa čak i ne vide da je brodu ime “Titanik”.

ws89
7 godine prije

………., a kamoli da nekoga spašava………hehe..vidjeli smo kroz povijest Europe u zadnjih 3000 godina kako su spasavali Kartagu, pa Sjevernu pa Juznu Ameriku, pa kako su Englezi spasavali Indiju i Afriku a Francuzi Indokinu pa kako je Hitler provao spasiti Rusiju od zhidova, komunizma i samih Rusa…
I Hitleru su bila puna usta zapadnih vrijednosti, ujedinjenje Europe doduse iz Berlina, itd.

Željko
7 godine prije

Skoro nitko nije do sada shvatio što je u biti cilj ECB da i dalje nastavlja tiskanje eura bez pokrića i u 2017. godini da pokušaju ” sačuvati ” Merkel na ” vlasti ” jer gube tlo pod nogama !? Kinezi su skoro konstatirali da je EU jedan muzej pod otvorenim nebom !
Svima na portalu , čak i ” zapadnim ” botovima , želim sve najbolje u Novoj 2017 . !!

Tedi
7 godine prije

Hvala Zeljko i mi tebi i svim ljudima dobre volje sve najbolje u 2017g zelimo,kako u poslovnom tako i u privatnom zivotu,puno ljubavi izdravlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI