Panika u EU – Italija uvodi Mini-BoT koji može ugroziti euro

MiniBoT

Posljednjih dana Europska komisija i Europska centralna banka (ECB) su uznemireni planom talijanske vlade da stvori mini državne obveznice “Mini-BoT”.

Komisija upravo planira pokrenuti postupak “prekomjernog deficita” protiv Italije, koja sa svoje strane prijeti Mini-BoTom, jer smatra da zaduženje Italije nije ništa manje, ni dramatičnije od zaduženja Francuske. Mini-BoT-ovi su dio programa kolacije M5S i Lige, već od 2018. godine.

Ako se pitate čemu panika u uredima EU, jer ipak se radi o državnim obveznicama, odgovor je najavljena “cirkulacija” Mini-BoTa. Cirkulacijom državnih obveznica stvara se klasična paralelana valuta na razini nacije.

Deficit Italije je kako-tako kontroliran i ne razlikuje se previše od drugih zemalja koje muuu muče s deficitom. Država je vrlo slab platiša i dužnik je mnogih poduzeća. Ako je deficit u Italiji relativno kontroliran, to je zato što talijanska država, kao i mnoge druge države, loše plaćaju. Države duguju poduzećima, a poduzeća duguju državi poreze i socijalne doprinose.

U ovakvoj situaciji, Italija može izdati obveznice u obliku MiniBoTa i isplatiti poduzeća kojima duguju, a nakon toga će ta ista poduzeća s tim istim MiniBoTom platiti svoja dugovanja državi. U praksi se to zove kompenzacija, što je legalno i često korišteno u gotovo svim zemljama svijeta.

Dug države prema jednom poduzeću, praktično nikada ne odgovara dugu poduzeća prema državi. Dakle kompenzacija bi uvijek bila nepotpuna i netko bi imao “višak”, a netko “manjak” MiniBoTa.

Tvrtke koje imaju višak MiniBoTa bi taj isti MiniBoT mogle ponuditi tvrtkama koje ga nemaju, gdje bi obveznica postala sredstvo plaćanja. Euro bi bio skriptualna valuta, a MiniBoT fiducijarna. U cijelom procesu cirkulacija MiniBoTa između firmi bi iz igre izbacila ulogu banaka, čije mjesto bi preuzela država.

Ovaj model, ne bi povećao vanjski dug Italije, a banke bi ostale bez velikog dijela profita kojeg sada imaju. Ekonomski rast više ne bi ovisio samo o bankama, nego bi aktivnost poduzeća na terenu u suradnji s državom. Ubrzani rast se ne bi više temeljio na kamatnom dugu.

Kranja ideja doista plaši bankarski sektor. Vlada Italija bi mogla proširiti mogućnosti MiniBoTa i ubrzati cirkulaciju na sve građana koji bi ovim “novcem” mogli kupovati kao i s eurom. Omjer izmađu eura i MiniBoTa bi ovisio o gospodarskim prilikama, a ne o volji vanjskog faktora. Preko noći, Italija bi stekla punu likvidnost, bez da poveća kreditno zaduženje.

Gore navedeni scenarij je očiti znak o stvaranju paralelne valute i slabljenju euro zone.

Hrvatska i druge susjedne zemlje već dugo imaju svoj MiniBoT koji se zove nacionalna valuta, a kojima su pravnim propisima nametnuti okviri iz kojih se ne mogu iščupati, sve dok to Sabor tj. parlamenti suvereno ne odluče. Izgleda da ćemo ipak sačekati rješenje iz Italije, a tek onda, kao po običaju, reagirati.

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Nešto vrlo slično je kao dio rješenja u grčkoj agoniji od prije nekoliko godina predlagao i tadašnji grčki ministar financija Varoufakis . Nije mu prošlo, ali ostavka jest. Ako MiniBoT vrši funkciju novca, a očito vrši; ako to u konačnici znači desetke, možda i stotine milijarda eura koje u bankama neće posuditi ni poduzetnici, ni država, a znači – onda je jasno kako će se Talijani preko te ‘valute’ dokopati snažnog suverenističkog alata preko kojeg će moći namiriti sve zaostatke za Njemačkom koja većinu prednosti ostvaruje na manjoj cijeni novca. Ostaje pitanje kako će na to gledati EK, kako ECB… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana

Pa mozda bi se demokracija mogla poceti ” uvoditi i prosirivati” i u EU, a ne samo u svijetu…..

Ivex
Gost
Ivex

Kao prvo Italija nije Grčka komisija može drk.. svoj mali kur.. ako Talijani odluče da idu do kraja. Orban je pokazao da je komisija jedno veliko ništa. Svaka suverenistička vlast bi je trebala lagano odjebati. Kao što Erdo reče Junkeru koji kur.. si ti gdje ti je vojska što imaš pametovati Turskoj.Druga stvar su banke ali mogu se i one rješiti samo treba imati muda Island je pokazao da se može.

samo tako
Gost
samo tako

Nažalost, Hrvatska nema ni valutu ni mini bot.
Sabor če “suvereno odlučiti” o uvođenju eura i mirno prepustiti sve brige eu birokraciji

Ze.b
Gost
Ze.b

Mislim kako je ovo “dobra prilika” za uništenje ovako koncipiranog bankarskog sektora, industrije novca (mafijaške organizacije) koja pljačka EU , pojedine države članice i njihove građane putem kamata i ostalih malverzacijskih mehanizama. Banke bi trebale biti servis građana i države a ne besplatna samoposluga političara i njima bliske elite. Naveo sam “dobra prilika” , jer to naravno ne odgovara političarima i njihovim elitama. Stoga malo je vjerojatno da će se tako nešto dogoditi bez većeg pritiska sličnog ovom iz Italije. Ali,na žalost i u Italiji je to učinjeno zbog prijetnje sankcijama vezanim uz prekomjerni deficit. Sasvim je sigurno da to… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako

Bez 5* ne bi to palo na pamet političarima vjerovatno nikad

samo tako
Gost
samo tako

Ne vidim načina kojima eu birokrati mogu spriječiti Italiju da izda vrijednosne papire za unutarnju upotrebu. Nakon Italije i drugi če krenuti rješavati unutarnji dug kompenzacijama, bez plačanja kamata bankama

Ana
Gost
Ana

Kako vec rekoh u odgovoru Son of Alerik- vjerojatno ce se “demokracija poceti uvoditi” i u EU, a ne samo u svijetu.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Káď sám pisao prije pár mjeseci dá ide preformacija EU, naseljavanjem pojedinim drzavama veliki broj emigranta, nestanak pojedinih država itd..mnogi mi se ismijavali u komentarima.Morate znáti da su Venecije i genová centri globalista i da je prijedlog toga Vladi italije od strane globalista.Prosle godine u pojedinim regijama sjeverne Itálije Bio referendum ooko odlaska iz eu, stvaranje samostalnih regionalnih država.Znaci, do kraja godine Talijanim ce kao test imati novu ili stáru valutu talijansku liru,samim time stvaraju svoju vlastitu samostatnost a duhové kóje je napravila přechodná vláda bití ce potezom pera otpisani.Globalisti od Itálije stvaraju noví globální centar upravljanja zdrave evropské drzave… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Uredno, sve OK. Samo, može li Milane malo detaljnije objašnjenje vezano za brisanje italijanskog duga “potezom pera”!? Ko je stvorio njihov pa i naš dug? Ko upravlja istim?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Sve su to novi globalne centri, od Vatikana do Irana :)))))))

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Jeednostavno, potezom pera, odlukom vlade Itálije moze řeči otvoreno, vlade prije nás su zaduzile Italiji, imenom i prezimenom tko je uzeo páře, pá neka vám vrátí té páře…pocinjemo od nula dugova…Poznavajuci talijane, njihovim povezanost sa globalistima, bez problema to mogu realizirati…Talijanim nece sigurno trpjeti diktaturu Njemacke i Francuske u EU..

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Poznate su talijanske borbene.. Nadaleko…

Tink
Gost
Tink

Pizistrat Nelson, sve ste rekli u jednoj recenici, bravo. Uz duzno postovanje ali Italijani nisu nacija koja bi mogla povuci ovakav fundamentalan potez i na taj nacin srusiti noseci zid bangsterskog sistema, ne ne, nisu oni tog kalibra ni znacaja. Jedino moram priznati da i sama pretnja vec nesto znaci, cigla po cigla i doci ce vrema kada ce pasti Vavilonska kula.

Sara
Gost
Sara

Vijesti iz nesvijesti….a tek pogreške; pa pročitaš li ti što napišeš čovječe?

Marangun
Gost
Marangun

talijani plaćaju dnevno oko miljardu eura na ime kamata
tako da na ovo treba gledati kao na pritisak na frankfurt i
brisel da se dopusti italiji da ide u malo veći deficit
i da se nađe mehanizam smanjenja kamata

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Já mogu pisaki kako hocu, hoce na českém, slovenskom, njemackom ,talijanskom, ruskom,reci kojem jeziku dá ti nápisem dá razumijes…Písem na mobitelu i imám čéšku tastaturu, slova

Moreno
Gost
Moreno

Italija je sa nešto više od 2000 tona zlatnih rezervi jedna od nekoliko zemalja sa naviše zlata. Problem je u tome šta se polovica toga zlata nalazi izvan Italije i pod kontrolom je globalista. To je trenutno veći problem Italije nego reakcija globalista na mini Bill of Treasury.
Salvini tvrdi kako je cilo zlato vlasništvo talijanskoga naroda na šta se globalisti oglušuju. “One who owns gold, he rules”

Zen
Gost
Zen

Jel ono Salvini neki dan izjavio da je Italija najveci saveznik SAD.
Strasno kako su svi povezani i igraju za istog i gospodara a nama se pruža privid u neku borbu, sukob kao joooooooooj pa stvarno smo ovce kakvih nema, ne vjerujem vise ni Putinu kad se Bogu moli

Zvrk
Gost
Zvrk

Nisi razmislio da predoslovno shvaćaš njihove izjave?

Moreno
Gost
Moreno

Ma koji Salvini i Italija, Kolindica je rekla kako Hrvatska sukreira američku vanjsku politiku . . . ☺

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac

Hrvatska dala svoje zlato na akciju povoljno do boli. Pogodi kome. Hihihi. Kuna? Odleprsat ce kao vrabac i onda smo svoj na svome. Hahahaha
Na vijestima ce reci da je to stratesko za nas krezube glasace. A netko vise ne zna koliko nekretnina ima za upisati. Pasnjaci i ovce na njemu.

Marewolf
Gost
Marewolf

Država ne plaća nikomu kome ne želi. Ova mogućnost postoji u HR samo na papiru. Poduzeće mog prijatelja ke dugovalo državi oko 800 tisuća kuna za PDV, a MORH njemu preko 3 milijuna kuna. Otjerali su ga u stečaj bez imalo obzira, iako je na kraju nudio kompenzaciju njihovog duga za svoj, 4 pita manji. Kakav crni mini BOT?

crodaemon
Gost
crodaemon

“Hrvatska i druge susjedne zemlje već dugo imaju svoj MiniBoT koji se zove nacionalna valuta”
svaka cast, doista HR nema svoju valutu već pravi MiniBoT 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

😁😁

Moreno
Gost
Moreno

crodaemon E da Hrvatska ima mini Bill of Treasury bilo bi dobro jer bi mogla djelomično intervenirat u monetarnu politiku koja je najbitniji alat za povećanje produktivnosti. Hrvatska sa kunom pegiranom na euro nema tu mogućnost.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

HNB, rekao bi Pernar je mjenjačnica pa je očito da Hrvatska ima monetarni problem. Pravo pitanje je – bi li sa suverenističkom monetarnom politikom Hrvatska riješila svoje probleme ili bi tek ušla u probleme? Pogledamo li štednju u bankama, vidjet ćemo da je u HR novca s kojim ljudi ne znaju što će u izobilju. No, nitko ne želi ulaziti u rizik poduzetništva. Zašto? Da li zbog toga što se u HR može uspjeti samo kao dio umreženih mafijaških skupina okupljenih oko Proračuna? Zato što imamo preskupu državu i prevelika socijalna davanja, antipoduzetnički nastrojenu administraciju (što uključuje i Poreznu upravu)?… Pročitaj više »

Marangun
Gost
Marangun

treba promjeniti samo jednog činovnnika u HNB
koji nije frankfurtski igrač

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

O.K. Što bi taj jedan čovjek promijenio, a da je na boljitak svih građana HR?

Marangun
Gost
Marangun

sličnu stvar kao i mađari
recept je poznat
treba ga samo odraditi

Lucija
Gost
Lucija

Hrvatska sasvim sigurno, ni u apsolutnom ni u relativnom smislu NEMA (pre)velika socijalna davanja..

Crodaemon
Gost
Crodaemon

Zapravo je autor teksta, a i ja u krivu. Bilo bi suprr da HR ima minibot.

Siniša
Gost
Siniša

Svugdje isto…..halapljivo, nekontrolisano,prekomjerno a što je najgore nerealno prikazana moć zapadnih državnih aparata;balon….

Euro
Gost
Euro

euro zona i euro? krađa država i ljudi sa strane monetarne mafije. Salvini spasava Italiju koliko može.svaka evropska država bi trebala da napravi istu stvar,

RAJKO
Gost
RAJKO

ZNACI STVARAJU SE USLOVI ZA VODJENJE SVAKOJAKIH RATOVA STO CE IMATI UTICAJ I NA SVE PORE ZIVOTA NA PLANETI PRESTAT CE SVAKO PRESERAVANJE NA USTA O TOME GDJE JE BOLJE A GDJE LOSIJE SVIMA CE BITI ISTO STO BI LOGICNO MOGLO DOVESTI DO RASPADA SISTEMSKIH VREDNOSTI NA OVOJ PLANETI

apolo
Gost
apolo

Facebook moze uvesti paralelnu valutu a Italija ne!! Koja je razlika?

Ana
Gost
Ana

razlika je u tome tko je (jos) sef.

Lucija
Gost
Lucija

” Euro bi bio skriptualna valuta, a MiniBoT fiducijarna…”
Ako se pogledaju definicije oba pojma…nisam sigurna da kriteriji odgovaraju u potpunosti…
A ovo je u krajnjoj liniji sredstvo plaćanja koje asocira na – mjenicu.
A druga asocijacija – Agrokor…

Max
Gost
Max

Mudar potez Talijana imam jedno pitanje zaštp mi se ovdje ne vidi nova profilna slika nego samo grvitaciijska?

točkica
Gost
točkica

sve su to uobrazilje

Nostradurus
Gost
Nostradurus

Zanimljiva ideja. Faktički izdavanje novca bez duga.

Petar
Gost
Petar

Državni udar na bankarsko lihvarenje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik