Panika u EU – Italija uvodi Mini-BoT koji može ugroziti euro

MiniBoT
41 komentar

Posljednjih dana Europska komisija i Europska centralna banka (ECB) su uznemireni planom talijanske vlade da stvori mini državne obveznice “Mini-BoT”.

Komisija upravo planira pokrenuti postupak “prekomjernog deficita” protiv Italije, koja sa svoje strane prijeti Mini-BoTom, jer smatra da zaduženje Italije nije ništa manje, ni dramatičnije od zaduženja Francuske. Mini-BoT-ovi su dio programa kolacije M5S i Lige, već od 2018. godine.

Ako se pitate čemu panika u uredima EU, jer ipak se radi o državnim obveznicama, odgovor je najavljena “cirkulacija” Mini-BoTa. Cirkulacijom državnih obveznica stvara se klasična paralelana valuta na razini nacije.

Deficit Italije je kako-tako kontroliran i ne razlikuje se previše od drugih zemalja koje muuu muče s deficitom. Država je vrlo slab platiša i dužnik je mnogih poduzeća. Ako je deficit u Italiji relativno kontroliran, to je zato što talijanska država, kao i mnoge druge države, loše plaćaju. Države duguju poduzećima, a poduzeća duguju državi poreze i socijalne doprinose.

U ovakvoj situaciji, Italija može izdati obveznice u obliku MiniBoTa i isplatiti poduzeća kojima duguju, a nakon toga će ta ista poduzeća s tim istim MiniBoTom platiti svoja dugovanja državi. U praksi se to zove kompenzacija, što je legalno i često korišteno u gotovo svim zemljama svijeta.

Dug države prema jednom poduzeću, praktično nikada ne odgovara dugu poduzeća prema državi. Dakle kompenzacija bi uvijek bila nepotpuna i netko bi imao “višak”, a netko “manjak” MiniBoTa.

Tvrtke koje imaju višak MiniBoTa bi taj isti MiniBoT mogle ponuditi tvrtkama koje ga nemaju, gdje bi obveznica postala sredstvo plaćanja. Euro bi bio skriptualna valuta, a MiniBoT fiducijarna. U cijelom procesu cirkulacija MiniBoTa između firmi bi iz igre izbacila ulogu banaka, čije mjesto bi preuzela država.

Ovaj model, ne bi povećao vanjski dug Italije, a banke bi ostale bez velikog dijela profita kojeg sada imaju. Ekonomski rast više ne bi ovisio samo o bankama, nego bi aktivnost poduzeća na terenu u suradnji s državom. Ubrzani rast se ne bi više temeljio na kamatnom dugu.

Kranja ideja doista plaši bankarski sektor. Vlada Italija bi mogla proširiti mogućnosti MiniBoTa i ubrzati cirkulaciju na sve građana koji bi ovim “novcem” mogli kupovati kao i s eurom. Omjer izmađu eura i MiniBoTa bi ovisio o gospodarskim prilikama, a ne o volji vanjskog faktora. Preko noći, Italija bi stekla punu likvidnost, bez da poveća kreditno zaduženje.

Gore navedeni scenarij je očiti znak o stvaranju paralelne valute i slabljenju euro zone.

Hrvatska i druge susjedne zemlje već dugo imaju svoj MiniBoT koji se zove nacionalna valuta, a kojima su pravnim propisima nametnuti okviri iz kojih se ne mogu iščupati, sve dok to Sabor tj. parlamenti suvereno ne odluče. Izgleda da ćemo ipak sačekati rješenje iz Italije, a tek onda, kao po običaju, reagirati.

EuroMini-BoTrješenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
4 godine prije

Uredno, sve OK. Samo, može li Milane malo detaljnije objašnjenje vezano za brisanje italijanskog duga “potezom pera”!? Ko je stvorio njihov pa i naš dug? Ko upravlja istim?

crodaemon
4 godine prije

“Hrvatska i druge susjedne zemlje već dugo imaju svoj MiniBoT koji se zove nacionalna valuta”
svaka cast, doista HR nema svoju valutu već pravi MiniBoT 🙂

samo tako
4 godine prije

Ne vidim načina kojima eu birokrati mogu spriječiti Italiju da izda vrijednosne papire za unutarnju upotrebu. Nakon Italije i drugi če krenuti rješavati unutarnji dug kompenzacijama, bez plačanja kamata bankama

Siniša
4 godine prije

Svugdje isto…..halapljivo, nekontrolisano,prekomjerno a što je najgore nerealno prikazana moć zapadnih državnih aparata;balon….

samo tako
4 godine prije

Nažalost, Hrvatska nema ni valutu ni mini bot.
Sabor če “suvereno odlučiti” o uvođenju eura i mirno prepustiti sve brige eu birokraciji

Zen
4 godine prije

Jel ono Salvini neki dan izjavio da je Italija najveci saveznik SAD.
Strasno kako su svi povezani i igraju za istog i gospodara a nama se pruža privid u neku borbu, sukob kao joooooooooj pa stvarno smo ovce kakvih nema, ne vjerujem vise ni Putinu kad se Bogu moli

Ze.b
4 godine prije

Mislim kako je ovo “dobra prilika” za uništenje ovako koncipiranog bankarskog sektora, industrije novca (mafijaške organizacije) koja pljačka EU , pojedine države članice i njihove građane putem kamata i ostalih malverzacijskih mehanizama. Banke bi trebale biti servis građana i države a ne besplatna samoposluga političara i njima bliske elite. Naveo sam “dobra prilika” , jer to naravno ne odgovara političarima i njihovim elitama. Stoga malo je vjerojatno da će se tako nešto dogoditi bez većeg pritiska sličnog ovom iz Italije. Ali,na žalost i u Italiji je to učinjeno zbog prijetnje sankcijama vezanim uz prekomjerni deficit. Sasvim je sigurno da to ne bi taljanskim političarima palo na pamet iz čistog mira.

Son of Alerik
4 godine prije

Nešto vrlo slično je kao dio rješenja u grčkoj agoniji od prije nekoliko godina predlagao i tadašnji grčki ministar financija Varoufakis . Nije mu prošlo, ali ostavka jest. Ako MiniBoT vrši funkciju novca, a očito vrši; ako to u konačnici znači desetke, možda i stotine milijarda eura koje u bankama neće posuditi ni poduzetnici, ni država, a znači – onda je jasno kako će se Talijani preko te ‘valute’ dokopati snažnog suverenističkog alata preko kojeg će moći namiriti sve zaostatke za Njemačkom koja većinu prednosti ostvaruje na manjoj cijeni novca. Ostaje pitanje kako će na to gledati EK, kako ECB i mogu li uopće pronaći ikakvi argument, osim sile, protiv MiniBota. Banke će doista s tom ‘valutom’ izgubiti dio ‘tržišta’, ali će zato Talijani konačno doći do pravog omjera rada i bogatstva. Naime, Italija je zemlja koja proizvodi sve, u kojoj se puno radi, a profiti i zarade ne prate… Čitaj više »

RAJKO
4 godine prije

ZNACI STVARAJU SE USLOVI ZA VODJENJE SVAKOJAKIH RATOVA STO CE IMATI UTICAJ I NA SVE PORE ZIVOTA NA PLANETI PRESTAT CE SVAKO PRESERAVANJE NA USTA O TOME GDJE JE BOLJE A GDJE LOSIJE SVIMA CE BITI ISTO STO BI LOGICNO MOGLO DOVESTI DO RASPADA SISTEMSKIH VREDNOSTI NA OVOJ PLANETI

Lucija
4 godine prije

” Euro bi bio skriptualna valuta, a MiniBoT fiducijarna…”
Ako se pogledaju definicije oba pojma…nisam sigurna da kriteriji odgovaraju u potpunosti…
A ovo je u krajnjoj liniji sredstvo plaćanja koje asocira na – mjenicu.
A druga asocijacija – Agrokor…

Moreno
4 godine prije

Italija je sa nešto više od 2000 tona zlatnih rezervi jedna od nekoliko zemalja sa naviše zlata. Problem je u tome šta se polovica toga zlata nalazi izvan Italije i pod kontrolom je globalista. To je trenutno veći problem Italije nego reakcija globalista na mini Bill of Treasury.
Salvini tvrdi kako je cilo zlato vlasništvo talijanskoga naroda na šta se globalisti oglušuju. “One who owns gold, he rules”

Sara
4 godine prije

Vijesti iz nesvijesti….a tek pogreške; pa pročitaš li ti što napišeš čovječe?

Euro
4 godine prije

euro zona i euro? krađa država i ljudi sa strane monetarne mafije. Salvini spasava Italiju koliko može.svaka evropska država bi trebala da napravi istu stvar,

krezubi glasac
4 godine prije

Hrvatska dala svoje zlato na akciju povoljno do boli. Pogodi kome. Hihihi. Kuna? Odleprsat ce kao vrabac i onda smo svoj na svome. Hahahaha
Na vijestima ce reci da je to stratesko za nas krezube glasace. A netko vise ne zna koliko nekretnina ima za upisati. Pasnjaci i ovce na njemu.

Marewolf
4 godine prije

Država ne plaća nikomu kome ne želi. Ova mogućnost postoji u HR samo na papiru. Poduzeće mog prijatelja ke dugovalo državi oko 800 tisuća kuna za PDV, a MORH njemu preko 3 milijuna kuna. Otjerali su ga u stečaj bez imalo obzira, iako je na kraju nudio kompenzaciju njihovog duga za svoj, 4 pita manji. Kakav crni mini BOT?

točkica
4 godine prije

sve su to uobrazilje

Max
4 godine prije

Mudar potez Talijana imam jedno pitanje zaštp mi se ovdje ne vidi nova profilna slika nego samo grvitaciijska?

apolo
4 godine prije

Facebook moze uvesti paralelnu valutu a Italija ne!! Koja je razlika?

Nostradurus
4 godine prije

Zanimljiva ideja. Faktički izdavanje novca bez duga.

Petar
4 godine prije

Državni udar na bankarsko lihvarenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI