fbpx

Hemoroidi – Kako sam ih izliječio za 10 dana bez lijekova

Hemoroidi - Kako iz izliječiti - Portal Logično

Hemoroidi. Znam. Smijete se. Još jedna “alternativna metoda”, bez znanstvenog temelja. Što radi na portalu Logično? Tko piše? Je li autor znanstvenik ili šarlatan? Na žalost “dušobrižnika” portala Logično, a na sreću mnogih koje muči ovaj neugodan problem, možda ću nekome pomoći. Ne košta ništa. Samo vam treba 10 dana i možda će vaš problem biti riješen – svoj sam riješio. Pokušao sam dati mogućnost liječnicima da napišu nešto o ovome, međutim nitko se ne usuđuje pisati o nečemu što već nije “dokumentirano” – objavljeno u znanstvenim časopisima. Svjesno sam preuzeo “odgovornost”, znajući da bez rizika u životu nema pomaka. Baš me briga za komentare, ako će moje iskustvo pomoći bar jednoj osobi.

Prije 10-tak godina, po prvi put sam dobio hemoroide. Tada sam imao blizu 40 godina. Nikada nisam zapalio niti jednu cigaretu, ne pijem alkohol i ne jedem ljuto. Posao mi je takav da provodim dosta vremena na stolici (15 i više sati dnevno). Dok sam bio mlad, bio sam mršav, sve dok nisam sjeo za računalo. Od tada sam “elegantno popunjen”.

Hemoroidi, što je to?

Radi se o vrlo rasprostranjenom problemu o kojem se priča diskretno. Svaki put kada odemo u toalet vršiti veliku nuždu, trpimo bolove i strepimo od krvarenja s nadom da nije nešto ozbiljnije. Liječniku rijetko odlazimo, osim kada bolovi i patnja dođu do krajnje granice. Nitko nije pošteđen. Od radnika do visoko obrazovanih, sve muči ovaj problem, a mnogi stidno šute.

Hemoroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile. Nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena. Tlak je posljedica prekomjernog napinjanja prilikom vršenja velike nužde, a što izaziva tvrda stolica, porod i druge situacije gdje dolazi do naprezanja. Hemoroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Ovo je definicija hemoroida koju nudi zdravstvena struka, a koja ni danas ne zna stvarni uzrok njihovog pojavljivanja.

Hemoroidi – simptomi i vrste

Simptomi hemoroida ovise o vrsti. Unutarnji hemoroidi se obično pojavljuju kao bezbolna rektalna krvarenja, dok vanjski hemoroidi u slučaju tromboze izazivaju znatnu bol i oteklinu u području anusa.

Hemoroidi i aktualni način liječenja

Izmjena prehrambenih navika, analna higijena, regulacija pražnjenja crijeva, te ambulanti zahvati su načini kako se sprječavaju hemoroidi. U trećoj i četvrtoj fazi provodi se operativno liječenje.

Moje osobno iskustvo s hemoroidima

Svaki put kada sam pitao liječnike u čemu je problem, svi su uglas govorili da je u pitanju moj “sjedalački načina života” i da trebam na to paziti. Identične savjete sam dobio i od liječnika – mojih prijatelja – a i najboljih specijalista za ovaj problem u Parizu, gradu poznatom po medicinskim istraživanjima. Govorili su mi da trebam jesti više vlakana, mliječnih proizvoda koji su dobri za crijeva, voća i povrća, ali i više se kretati. Bijeli kruh zamijeniti integralnim, jer pomaže pri pražnjenju crijeva.

To sam prihvatio zdravo za gotovo i krenuo sam slijediti upute liječnika kojima sam bezgranično vjerovao.

Na žalost, stanje se nije popravljalo, nego se još više pogoršalo. Umjesto jednom ili dva puta u godini, hemoroidi su postali kronični. Bio sam u totalnoj agoniji. Samo oni koje muči ovaj problem, znaju muku kada trebaju ići u toalet.

Pošto sam radoznala osoba i volim analizirati suštinu problema, primijetio da su krize puno gore kada boravim u Bosni i Hercegovini. Tada je bilo najgore. U BiH sam često odlazio bez supruge. Uvečer mi je bilo mrsko pripremati hranu, pa su mi jogurt i integralni kruh bili glavna hrana – upravo kako su mi savjetovali domaći i zapadni liječnici. Stanje se pogoršavalo, a ja sam razmišljao o svemu. Mjerio visinu WC školjke, pazio na ljuto i papreno, kiselo, kretao se… međutim ništa nije pomagalo. Čak ni kreme koje su mi prepisali liječnici nisu pomogle.

U isto vrijeme i moja supruga je imala identičan problem. Malo ranije nego ja, ali ipak oko 40-tih godina. Supruga je išla redovno na liječničke kontrole i nju su bolje “savjetovali”. Predložili su joj kirurški zahvat i garantirali da će se to riješiti i da je hemoroidi više nikada neće mučiti.

Hemoroidi, laktoza i genetika?

Igrom slučaja, testirao sam genetski kod svih članova moje obitelji. Dobio sam listu pozicija i mutacija za preko „milijun gena“ koje sam znatiželjno analizirao. Rezultati genetskog testa su bili povezani s aplikacijom koja je sve to uvezivala s bazom raznih bolesti i drugih genetskih predispozicija koje stječemo rođenjem.

Dok sam pretraživao rezultate DNK analize, pao sam na jednu poziciju rs4988235 koja govori o netoleranciji na mliječni šećer laktozu. Ja, supruga i naša djeca dijelimo slične gene glede laktoze – svi smo rizična grupa. Pogledao sam simptome i prepoznao ih kod sebe. Napuhan stomak i grčevi u stomaku. Bez nekog očitog razloga, pomislio sam “možda je to u pitanju”.

Laktoza je mliječni šećer koji hrani bakterije u našim crijevima, a taj proces čini da smo napuhani. Moja genetska mutacija govori da imam problem, ne s laktozom, nego s proizvodnjom enzima laktaze koji bi trebao taj šećer „katalizirati“. Moram naglasiti da sam u to vrijeme imao kronične hemoroide 24/7 i 365 dana u godini.

Osobna agonija me natjerala da sve probam, kako bih se riješio hemoroida. Ništa me ne košta. Prekinuo sam konzumirati sve mliječne proizvode, a moram vam priznati da sam ih konzumirao nemilice. Ipak živim u Francuskoj, zemlji sira i mlijeka.

Prvi dan nije bilo nekih većih promjena. Drugi dan vrlo malo. Međutim, treći dan više nisam imao osjećaj nelagode. Nakon 10 do 15 dana moji kronični hemoroidi su nestali. Bilo je to moje novo rođenje. Sreća je bila doista velika da bi dugo trajala. Ali ipak, sreća nije u sreći. Sreća je put do njenog dostizanja. Bez psihološke komparacije dobih i loših momenata, za sreću ne bismo ni znali. Čovjek kojem sve ide od prve, zasigurno nije sretan čovjek. Nema tu psihološku komparaciju dobrog i lošeg – patnje i blagostanja. Isto je i s bolestima koje nas spuštaju na zemlju kada pomislimo da smo nedodirljivi i kada ih se riješimo.

Nakon sunca, iznova su došli crni oblaci

Nakon 25 dana, hemoroidi su se iznova pojavili. Bio sam nesretan ali sam u sebi bio 99% siguran da je u pitanju vanjski faktor. Analizirao sve što sam jeo i na kraju pao na multivitaminsku tabletu koja u sebi ima laktozu (mliječni šećer iz mlijeka). Iznova sam osjećao sreću, jer nakon 4-5 dana hemoroidi su nestali.

Ne mogu vam opisati osjećaj, kada nakon par godina agonije riješite jedan vrlo neugodan kronični zdravstveni problem. Međutim, ponekad mi se događalo da ipak budem napuhan i da prokrvarim, iako sam znao 100% da nisam konzumirao mliječne proizvode. Nisam krvario puno kao kada pijem mlijeko, ali sam ipak krvario. To bi brzo prestalo, a moja crijeva su postala perfektan detektor za mliječni šećer laktozu.

Novo iskustvo – nove spoznaje

Liječniku ne volim ići, ali me supruga jedan dan nagovori da odem s njom. Zaboravio sam reći da je supruga više vjerovala liječnicima nego meni. Priča o laktozi joj je bila smiješna. Više je voljela slušati liječničke savjete, a za što je u potpunosti razumijem. Ipak to nije moja struka. S mojim zdravljem se smijem „igrati“ ali mi to ne daje za pravo da se igram tuđim.

Pažljivo slušam suprugu kako se žali našem liječniku zbog hemoroida, ali i njegove savjete. Ne izdržim i umiješam se s pitanjem: „Da nije možda od mliječnih proizvoda?“. Liječnik se ironično nasmija i veli da upravo treba jesti što više mliječnih proizvoda jer je to dobro za crijeva i pomaže kod hemoroida, a supruzi predlaže da se obrati specijalisti koji će kirurški sve riješiti. Nisam ulazio dalje u polemiku. Supruga je istog dana zvala kirurga i zakazala dan za kirurški zahvat.

Ipak sam zamolio suprugu da prije nego ode pod “nož” bar pokuša zaustaviti konzumirati mliječne proizvode. Termin za kirurški zahvat je zakazan za 15 dana, a u međuvremenu neka pazi što jede. Ništa ne može izgubiti. Pristala je, ne što mi je vjerovala, nego zato što se plašila kirurškog zahvata.

Samo pet dana prije kirurškog zahvata, moja supruga je također izliječila kronične hemoroide. Supruga je otkazala kirurški zahvat. Svi smo bili sretni, ali mi je to dalo volju da malo dublje razmislim o svemu.

Postavio sam si pitanje, zašto ponekad prokrvarim, iako ne konzumiram laktozu. I onda sam posumnjao i na druge namirnice koje sam konzumirao. Poslije mlijeka, na drugom mjestu su bili agrumi (naranča, limun, mandarina…), na trećem grah i slični proizvodi, a na četvrtom kestenje. Većina ovih namirnica ne dolaze iz naših krajeva. Izgleda da prirodna selekcija nije bila u dodiru s ovim šećerima za koje naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima. Grah je odavno poznat po stomačnim problemima. Ima još jedna interesantna stvar. Svi govore da treba jesti integralni kruh jer je bogat vlaknima koja pomažu crijevno pražnjenje, međutim od njega sam krvario gotovo kao i od mlijeka.

Tada sam si postavio pitanje “Jesu li hemoroidi enzimski problem?” Ne direktno, nego indirektno. U nedostatku enzima, razni šećeri nisu apsorbirani i čine da smo napuhani i dolazi do stvaranja sluzi u crijevima. Onda sam počeo testiranja na sebi. Namjerno sam jeo samo meso i suhu hranu želeći biti siguran je li u pitanju tvrda hrana. Hemoroidi se nisu pojavljivali. Tijelo se navikavalo na bilo koju hranu. Laganu ili tešku, nije bilo bitno, ali se hemoroidi nisu pojavljivali. Naravno, svakog jutra se treba prazniti, jer u protivnom će zbog tvrde stolice nastati problem sličan hemoroidima. Naše domaće svježe i suhe šljive su najbolje za redovnu stolicu.

Gdje je laktoza prisutna?

U odnosu na prošla vremena, laktoza je danas prisutna svuda. Ona je u nekim slučajevima jedan od temeljnih sastojaka prehrambene i farmaceutske industrije. Nalazimo je u svim mliječnim proizvodima, keksima, lijekovima, pa čak i u suhomesnatim proizvodima. Gotovo sve suhe kobasice na zapadu imaju u sebi laktozu. Recepti su nametnuti i našim zemljama. Dovoljno je pogledati etiketu i shvatit ćete da je laktoza prisutna svuda oko nas.

Neki statistički podaci o laktozi

Neke studije tvrde da 75% balkanske populacije ima genetsku mutaciju koja čini da smo netolerantni na mliječni šećer laktozu. Čak 93% Azijata je također netolerantan na laktozu, zato i ne piju puno mlijeka. Fincima je najbolje, jer ih samo 3% ima ovaj problem.

Moj testni kunić sam bio ja

Danima sam testirao na sebi razne kombinacije. Napravio sam listu rizičnih proizvoda. Svaki put kada sam sa svoje liste konzumirao mlijeko, naranču, puno limuna, grah, grašak, leće ili kestenje, pojavilo se krvarenje – unutarnji hemoroidi. Posebno mi je smetao integralni kruh. Na mene i na suprugu integralni kruh djeluje kao žilet. A ako nastavim i dalje s konzumiranjem rizičnih namirnica, vene su popuštale i pojavljivao se krvni ugrušak – hemoroid. Kao da taj proces čini nešto i crijevnoj stjenki koja popušta i u kojoj se nakuplja krv – tromb.

Hemoroidi i moja okolina

Sada sam već znao što je problem. Počeo sam svima oko sebe pričati o tome. Mnogi su se smijali, ali oni koju su probali izbjeći konzumiranje ovih proizvoda, 100% su riješili hemoroide – bar za sada. Vjerojatno postoje i druge namirnice za koje naše tijelo nije „optimizirano“, a koje izazivaju hemoroide. To neka istražuju oni kojima je to struka, a ne ja.

Pošto me nitko nije htio slušati od liječnika, koji su se potajno smijali, objavio sam anonimno svoju priču na francuskim medicinskim forumima. Ljudi su oduševljeno pisali da su riješili problem i zahvaljivali se. Bila je to velika satisfakcija za mene. Tuđa sreća, me doista čini sretnim.

Pokušati ili ne, na vama je sada

Pokušati izbjeći namirnice koje izazivaju hemoroide nije teško. Dovoljno vam je samo 10-15 dana da vam se crijeva očiste od šećera za koje nemamo dovoljno enzima-katalizatora, a koji izaziva napuhavanje i stvaranje sluzi. Toliko je potrebno da se povuku i krvni ugrušci. Za unutarnje hemoroide i krvarenje je lakše. Rezultat se osjeti već nakon četiri dana.

Na kraju bih vas lijepo zamolio da mi se javite na desk@logicno.com i kažete je li vam ovo pomoglo ili ne. Slobodno članak podijelite. Ako ste liječnik, pokušate predložiti svojim pacijentima da par dana konzumiraju proizvode koji u sebi nemaju laktozu i ne pripadaju gore navedenim rizičnim namirnicama. Ipak su to namirnice koje ne dolaze iz naših krajeva, osim graha kojeg svi volimo. Rješenje ovog problema ne donosi nikakav profit. Istraživanje neće nikada biti financirano od strane farmaceutskih kuća. Zbog toga vas molimo da nam se javite s punim podacima, koje nećemo objavljivati i rezultatima nakon što ste pokušali izliječiti hemoroide.

Kako će te znati jeste li netolerantni na mliječni šećer laktozu?

Postoji jednostavan i besplatan način da se sami testirate. Odmah ujutro čim ustanete, popijte dvije čaše mlijeka na gladan stomak. Sačekajte sat dva i ako osjetite krčanje u stomaku ili ste pak napuhani, to je jasan znak da imate problem s laktozom. Pazite laktozna netolerancija nema veze s alergijom na mliječne proizvode. To su sasvim dvije odvojene stvari.

Proizvodi koje treba izbjeći na deset dana (lista nije definitivna):

  • mliječne proizvode koji sadrže laktozu (sir stariji od 3 mjeseca gotovo da nema laktoze – možete ga konzumirati)
  • proizvode koji sadrže laktozu, a nisu mliječni (čokolada, keksi, Nutella, Eurocrem,…)
  • Integralna brašna (gotovo sva)
  • Južna voća (naranče, limun, grejp, mandarine,…)
  • Grah, grašak, leće, kesten…
  • Suhomesnati proizvodi kojima je dodana laktoza (viršle, kobasice,…)

Što onda jesti?
Naše domaće voće i povrće možete jesti bez ograničenja, osim graha, graška, leća i kestena. Vjerojatno je prirodna selekcija učinila svoje, tako da nam naše domaće sorte voća i povrća ne smetaju. Meso nema u sebi ugljikohidrata, tako da ga možete također jesti bez ograničenja. Za suhomesnate proizvode birajte domaće, jer naši stari nikada nisu koristili laktozu pri pravljenju kobasica. Zakon nalaže da na svakom proizvodu mora pisati sadrži li laktozu ili ne. Ako ste u Srbiji, tražite posnu hranu, ona nema laktoze. Čitajte pažljivo svaku etiketu.

Prije nego sam napisao ovaj članak, konzultirao sam se s liječnicima i tražio da mi daju svoje mišljenje. Rekli su mi da ne postoji nigdje u literaturu veza između raznih šećera i hemoroida, ali da ništa ne košta probati, jer ova metoda ne nudi nikakve egzotične lijekove i proizvode. Hvala liječnicima na potpori. Oni će se prepoznati, međutim ne želim ih izlagati stigmatizaciji. Spreman sam primiti sve udarce za izneseno u ovom članku.

Izvori: CNRS23andme | US National Library of Medicine | Ministarstvo visokog obrazovanja Francuske | SNPedia | Ordinacija Večernji list

4.1 73 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
116 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Jedva čekam probati.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Poštovani HEKPCT,

Javite nam kako je prošlo. Ako stvar funkcionira za većinu, postoji grupa liječnika koja bi ovu metodu primjenila na svoje pacijente, a to bi doista pomoglo mnogima. Tko nije imao ovaj problem, ne može razumijeti one koji ga imaju. Javite se na desk@logicno.com

Hvala

mnc
Gost
mnc
2 godine prije
Reply to  L. R.

Koji lekari? Nisu ludi da se odreknu zarade.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
2 godine prije

U trenutku mi nestade komentar sa lavorom i paricicama, hajde vratite ga. Nema tu nicega losega. Ne budite takvi kakvi niste. Nikoga loseg nema

Sinisa
Gost
Sinisa
2 godine prije

Mad je covjek stoka pa ne zna stati niti birati!

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije

Ja sam 25 godina imao opaku migrenu s aurom koja me ubijala toliko da 3 dana poslije nisam bio sav svoj. trnula mi ruka, odebljao jezik, izgubio vid i fokus. bio sam na ispitivanju na neurologiji i svasta… prije dvije godine nevezano za to sam otisao na pregled za lece gdje mi je doktor na moju primjedbu da u ocima imam malu razliku u dioptriji rekao da nema veze jer bez naocala mi je jedno oko jace i da je to prirodno stanje, te mi je propisao lece sa istom dioptrijom za oba oka. Do tada sam uvijek od svih doktora dobijao recept sa posebnim lecama za svako oko. 25 godina sam nosio za samo 0.25 razlike u svakom oku drugu lecu. vec dvije godine otkad nosim lece sa istom dioptrijom na oba oka nikad nisam imao migrenu. trebao bi i ja to objaviti negdje.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Ovakva iskustva su dragocena. Ponekad se savim slučajno dođe do rešenja koja nam nikada ne bi pala na pamet pri korišćenju naučnih metoda. Upravo zato neumorno insistiram na direktnoj (ovakvoj) vrsti komunikacije. Ako bi se svaki HILJADITI predlog pokazao kao uspešan on bi potencijalno mogao pomagati MILIONIMA sa tim problemom (u slučaju hemoroida znatno više 🙂

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

I ja imam te migrene, od 15-te godine. Strašno iskustvo.. Nosim naočale. A imao sam migrene i prije naočala..
Volio bih kada bi mi neko pomogao po tom pitanju..

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Komunista

Poštovani, migrena se možete sigurno riješiti sa postupkom koji se zove namještanje Atlasa a traje pola sata. Javite u kojem gradu živite pa ću vam poslati adresu prvog praktičara.

ISTINA
Gost
ISTINA
2 godine prije
Reply to  Vladimir

Ovo s namještanjem atlasa mogu potvrditi iz prve ruke. Kad me ulovila migrena samo tišina i mrak su dolazili u obzir. Jednog dana sam gledao onog Miškovića ili tako nekako “Na rubu znanosti”, bila je priča o namještanju atlasa. Pa reko sam sebi “osim glave i migrene nemaš kaj drugo izgubiti”, ostalo je povijest, nikad više migrene.

tamo neko
Gost
tamo neko
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

imam preko 20 god. migrene s aurom(grčenje lijeve ruke, gubitak vida) i mogu reći otkako nosim naočale zadnjih 5-6 godina napadi migrene su mi se smanjili na 1 u godini ili 1 u 2 godine s time da sam izbjegavao tablete koje su mi doktori prepisivali kad bih shvatio da nemaju učinka na mene. trenutno ne pijem ništa. a zadnju migrenu sam imao u 6/17. uz to, prije sam znao zapaliti joint, on mi je znao instant pomoći, ali i to je izgubilo učinak.

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  tamo neko

Meni je jako pomagao voltaren. I tu sam se patio dok nisam njega otkrio. Oporavak ako ga odmah popijem mi je bio puno lakši.. ali evo.. već preko dvije godine ništa. propale mi dvije kutije neotvorene voltarena. 🙂

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Slagerpjevac
Nije ti voltaren izliječio hemoroidnu upalu, on ti je samo zataškao bol. U indikacijama voltarena piše da je “pogodan za LIJEČENJE boli”…
Bol nije bolest, pa se ni ne može liječiti . Sve boli su samo simptomi, dakle, zataškavanjem simptoma boli, ti ne liječiš bolesno stanje koje je izazvalo bol.
Tu je zamka medicine i veliki profiti u medicinskoj industriji se ostvaruje baš kroz prodaju analgetika za kojima posežu ljudi koji se bez promišljanja, što prije hoće riješiti boli i to kasnije pripisuju izliječenju.
A istina je, da se tijelo samo pobrinulo o sebi, dok si ti analgetikom “isključio” simptom. Treba imati na umu da tijelo može sebe “resetirati” do neke mjere ali ako mu ti ne pomogneš, promjenom svog odnosa prema njemu, ono će nakon nekog vremena odustati i zapasti u još veći problem.

Aurora
Gost
Aurora
1 godina prije
Reply to  Slagerpjevac

Meni je pomogao Knavon forte 100 mg. Kod nas u Hrvatskoj ide na recept.
Za pet min. bi zaboravila da sam imala tešku glavobolju.

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije

Vazi li to za povremene slucaje? Nije stalno tako ali recimo svako malo je i frustrirajuce je ..

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  MajorJS1

Tako je bilo i meni. Nije odmah bilo kronično, nego povremeno. Ali je kasnije postalo sve gore i gore.

Bitno je samo skužiti što vam izaziva, jer po onome što sam naučio, definitivno se radi o vanjskom faktoru tj. ono što unosimo u sebe i kako se ponašamo.

Autor

MajorJS1
Gost
MajorJS1
2 godine prije
Reply to  L. R.

P.S. Gdje zivite u Francuskoj? Evo ja sam u okolici Cannesa

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  L. R.

Svaka čast autoru članka a prema onome što je opisao bio bih spreman kladiti se da je krvne grupe nula a da je napisao da još ponekad pati i od žgaravice onda bih bio siguran.

Ja sam još kao mladić u vojsci prvi put dobio hemoroide. I ja sam u to vrijeme obilato konzumirao mlijeko, kruh pšenično tijesto, konzerviranu i suhu hranu itd. Problemi sa napuhanim trbuhom sa izmjenama tvrde stolice i proljeva praćeni hemoroidima, su bili sve učestaliji.
Ni jedan savjet doktora, ni lijek mi nije pomogao. Tako sam prije 25 godina u potrazi za rješenjem problema naletio na informaciju o Zlatku i Jadranki Boban Pejić (osnivači “Makronove”) koji su bili na početku karijere posvećene edukaciji o zdravom načinu života i prvi ozbiljni promotori makrobiotičkog načina življenja.

Tada sam kod njih u roku od nekoliko sati savjetovanja shvatio koliko sam do tada griješio u svom životu. Bio sam tada u 37-oj godini i započeo sa makrobiotičkom prehranom (i ostalim bitnim stvarima koje čine makrobiotiku) kojom sam u 6 mjeseci sa 72 kg pao za 10 kg i očistio se od skoro svih tegoba koje su me mučile. No sama makrobiotička prehrana koja je svima bila jednako preporučena nije mi kod svakog obroka činila jednaki učinak, primjetio sam da su mi neke namirnice činile slične probleme kao da sam jeo npr. mlijeko…. Počeo sam izbjegavati takve namirnice a dijetu sam obično provodio prva 3 mjeseca u godini, dokle nisam 2000. godine naišao na knjigu o prehrani prema krvnim grupama (Peter J. D`Adamo) koja mi je otkrila zašto sam povremeno jedući neku hranu imao smetnje. Naime ja sam trošio dosta pšeničnih proizvoda (u makrobiotici “dozvoljena”) a prema mojoj krvnoj grupi (nula) gluten iz pšenice djeluje isto kao i laktoza iz mlijeka….

Dakle mlijeko ne konzumiram već 25 godina a zadnjih 18 godina imam prehranu koja je kombinacija makrobiotike ali bez namirnica koje nisu za moju krvnu grupu i namirnica koje su pogodne za moju krvnu grupu.
Napominjem da već 25 godina ne uzimam nikakve lijekove i cijelo vrijeme sam zdrav. (a prije sam znao uzimati antibiotike i razne probiotike (u kojima ima laktoze) koji su mi više štetili nego koristili.)
Od hemoroida više ne patim od kada sam našao na za mene optimalnu hranu i obezbijedio dobru probavu bez napuhanosti duže od 12 sati.
Moje je uvjerenje, da ni laktoza ni gluten ni lektini iz npr. graha nisu glavni uzrok pojave hemoroida, već je to višednevna napuhanost debelog crijeva kombinirana sjedenjem ili tijesnom odjećom u pasu.
Po meni upala hemoroida nastaje zbog smanjene cirkulacije krvi u samom hemoroidnom prstenu uzrokovane dugotrajnim pritiskom u tom dijelu, pa se krv zbog sporog kretanja počne zgrušavati te nastane tromb
Dakle, Bilo koja hrana, piće ili lijekovi, koji dugotrajno ometju probavu na način da nadimaju crijeva mogu prouzročiti upalu hemoroida.
Vjerujem da i uvećanje prostate, osim zbog dugotrajne apstinencije od seksa ili masturbacije, uvelike je uzrokovano i kroničnom nadutosti debelog crijeva potpmognuto sjedenjem i nedostatkom kretanja. (smanjena cirkulacija krvi u i oko prostate)

Prije nego čovjek počne nasumce mijenjati prehranu (po savjetu poznanika), ili je na internetu naišao na univerzalne savjete i preporuke, iskreno mu savjetujem da to ne uzima kao nešto sigurno i za njega. Treba oprezno i stalno “osluškivati” svoje tijelo i eksperimentirati na temelju nekakve logike i knjiga i savjeta iza kojih stoji dugogodišnje iskustvo i širina uma autora.
Samoizlječenje iziskuje dosljednost i upornost u upoznavanju vlastitog tijela, ali svaki trud ovakve vrste je nagrađen dobrim zdravljem a time kvalitetom i dužinom života.

šalabahter
Gost
šalabahter
2 godine prije
Reply to  otpisani

Kako to da si u vojsci dobio hemoroide? Prenaporni treninzi/rad uključujući takvu prehranu kako si opisao ili je bilo laganije-opuštenije? Ja osobno kad dođe period da trebam povećavati tjelesnu masu ne pazeći šta jedem, a tu spadaju žitarice i mliječni proizvodi u povećim količinama ne bi nikad došao u problem sa hemoroidima ili tvrdom stolicom. Razloga je teretana-trening. Znači treninzi gotovo svakodnevni. Problem mi se javljao kad ne bi ništa trenirao, predugo sjedenje, manjak tekućine, teška hrana, kretanje minimalno. Znači u istim godinama smo imali problema sa hemoroidima, da se razumijemo.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  šalabahter

šalabahter
Pa nije mi vojska bila baš fizički naporna i to što govoriš stoji, kretanje i vježbe zasigurno su dobrodošli naročito kod ljudi koji već imaju problem sa hemoroidima. Tu je i već spomenuta higijena od jako velike važnosti u samoj prevenciji.
Ako tebi žitarice, naročito pšenica, ne smeta a mlijeko i njegove prerađevine dobro podnosiš… da nemaš krvnu grupu AB?

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  otpisani

Poz. Ja imam sličnimh problema. Znam da mi mlijeko smeta, i grah me napuhava, tjestenina isto ne paše, od voća mi kruška napuhava stomak i tjera na wc. Naranđe mandarine-od njih nisam primjetio neke probleme. Krvna grupa A+. Zanima me koja hrana paše u ovoj krvnoj grupi. Pozz.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera
Evo vidim da sam ostao dužan neke odgovore, ima na internetu o tome koja hrana paše kojoj krvnoj grupi ali bi svakako poručio da nabaviš knjigu o prehrani za krvne grupe (Peter J. D`Adamo).

Daca
Gost
Daca
1 godina prije
Reply to  otpisani

Otpisani, koji hleb jedes?

kojekude
Gost
kojekude
2 godine prije

Svaka čast, ima smisla sve što ste napisali. Najveće čestitke za sam pristup problemu.
Neki početak spoljašnjih hemoroida sam rešio intenzivnom higijenom (nikako topla voda), suvim šljivama (radi izbegavanja tvrde stolice) i nekom biljnom kremom iz apoteke (čisto da se malo nahrani to napaćeno tkivo). Posle desetak dana sve nenormalno se vratilo u normalu.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  kojekude

Poštovani Kojekuda,

Zaboravio sam napomenuti naše šljive. One su za probavu najbolja stvar. Sada ću ih dodati na listu proizvoda. Možete ih jesti koliko hoćete i nikada nećete imati problema s hemoroidima. Isprobano 100%.

Hvala na kvalitetnom komentaru. Upravo sam dopunio članak.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  L. R.

Listi poželjnih ‘antihemeroidnih’ proizvoda obavezno treba dodati ajvar. Fantastičan za normalizaciju probave.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Rotor

Poštovani Rotor,

Ajvar je pun našeg domaćeg povrća i sigurno pomaže probavi.

Autor

trumba
Gost
trumba
2 godine prije

Svima preporučavam ovaj dokumentarac “nevjerovatna priča o mlijeku”.
Traje sat i 20, ali se u potpunosti isplati. Meni je puno pomoglo.
https://www.youtube.com/watch?v=1Dl7ipNzYsM
Video je doslovno riješio sve nedoumice.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije
Reply to  trumba

Ne znam da li je baš sve to istina ali za neke od tih stvari sam čuo već i prije, iz drugih izvora.
Zanimljivo…
U svakom slučaju – hvala na linku!

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  trumba

Jedino se malo zeznuo sa Afrikom, pleme Masai piju mlijeko.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  trumba

Pa hajdemo čistom i zdravom logikom. Koji odrasli sisavac pije mljeko. Pa zašto bismo i mi.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Bobi

Komentar napisan na osnovi šta su neki stari rekli, bez gledanja dokumentarca.

djl
Gost
djl
1 godina prije
Reply to  trumba

video unavailable…
šteta

Milkec
Gost
Milkec
2 godine prije

Svaka čast: ja se riješio toga prema vlastitoj metodi: Ne da su nestali nego nema ni tragova da su postojali. Jedan lijek obzirom da imam dijabetes neću reklamirati. Uglavnom 1. dio je da sam biber uklonio iz hrane. Izbacivanje iz tijela sam poboljšao kuhanim juhama. Prženje, friganje zamijenio kuhanjem i sve to dovelo je do 70 % poboljšanja, Naravno uz neizostavno pranje guzice hladnijom vodom i kad nema nužde.
Zatim sam usput probao lijek za dijabetes. Treći dan evo krv, krv krv, prekid 15 dana, nastavak krv krv krv bolovi ali nakon 10 dana korištenja. Prekid 15 dana zatim ponovo lijek,,, prođe 30 dana nakon korištenja lijeka, i opet krv, Prekid 10 dana i opet lijek.. ovaj put nakon korištenja lijeka prošlo je 35 dana bez krvi. Nakon 3 mj. ni jedne jedine kvržice nigdje. Sad 5 godina nema ništa, nema ni ništa. Teško osobno iskustvo ali učinkovito..

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  Milkec

Koji lijek za diabetes koristis?
BTW, kad si vec spomenuo dijabetes, da li si proucavao prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata tkzv. LCHF? Ima i ekstremniji oblik bez ikakvih ugljikohidrata tkz. paleo dijeta, ali ne znam da li je pametno nju koristiti kod nekoga tko ima narusenu kontrolu inzulina. Baci oko na blog “istine i lazi o hrani”, mozda nadjes nesto korisno za sebe.

pa da
Gost
pa da
2 godine prije
Reply to  Milkec

@milkec
zakaj nebi spomenul lijek ak pomaže???

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

I ja ću isprobati.
Moj problem je posao. Stalno sam na putu i normalno da pati prehrana, pogotovo što putujem svakamo, pa jedem ugl lokalnu hranu i ne mogu tvrditi da je bez zabranjenih proizvoda.
Ja bih recimo, mogao biti kontrolna skupina koja koristi metodu povremeno. Hehe.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Zagor

Poštovani Zagor,

Doista je problem hrana kada smo izvan kuće. Često sos prave s vrhnjem i tu nema izbjegavanja. Postoji jedno rješenje za slične situacije. Kupite enzim laktazu u ljekarni i uzmete ga 20 minuta prije obroka. Pomogne, ali je skupo koristiti ga svaki dan.

Osobno sam se navikao i sada točno znam što mogu, a što ne. Trebalo mi je par mjeseci. Sada je sve uhodano.

Autor

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije
Reply to  L. R.

Hvala na savjetu.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  L. R.

Problem sa hranom? Moguce, ali u stara vremena su babice znale reci koja ce ih novorodjena beba imati a koja ne.

Citalac
Gost
Citalac
2 godine prije

Zahvaljujem vam na objavljenom tekstu i potvrđujem da ste u pravu.
Ja sma primetio već nekoliko godina unazad da mi mandarine i naranđe izazivaju krvarenje. Slično kao što je autor teksta vršio testiranje na sebi, tako sam i ja radio, jednostavno pratio sam što jedem – i nakon prestanka konzumiranja ne postoji krvarenje. Na moju listu “zabranjene hrane” su još neki proizvodi za koje nisam siguran da li su uzrok, međutim iz opreza ne konzumiram ih.
I što je najvažnije – ne košta ništa ako oni koji imaju ove probleme isprobaju ovu metodu.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Citalac

Poštovani Citalac,

Članak smo objavili upravo da čujemo i druge, jer smo bili uvjereni da nešto ima.

Samo zajedno možemo spoznati što nas doista muči, te izbjeći manipulaciju koja ugrožava naše živote.

Hvala vam puno na odgovoru koji nam puno znači.

Redakcija

PS Sada znate zašto se portal zove Logično. Ne zbog Refke i Džombeta, nego zbog istine. 🙂

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  Citalac

mandarine i naranče se špricaju 0-24. navodno su ljudi u dolini neretve sami bolesni od pesticida kojima špricaju nasade.

Hezbollah
Gost
Hezbollah
2 godine prije
Reply to  ime

Živim u dolini Neretve od rođenja, nakon II svjetskog rata izgrađeno je oko 20 hidroelektrana od Konjica nizvodno na Neretvi, + hidroelektrane na istočnoj pritoci Trebišnjici i zapadnoj pritoci Trebižat. Pošto je dotok slatke vode smanjen, udio slane vode se povećavao tako da je sada razina Neretve oko 1m ispod razine mora. Poljoprivrednici su zbog natapanja boćatom vodom trpjeli velike štete, još u doba YU je korisnik većine poljoprivrednih površina u dolini Neretve, PIK Neretva, povećao upotrebu svakakvih pesticida radi boljeg uroda, dakle još u doba YU je bilo puno kancerogenih oboljenja. Sad nisam siguran o kojoj godini se radi, negdje od 2004. do 2008. je “predsjednik” vlade RH, Sanader dao odobrenje Dodiku(MIloradu) da započne izgradnju projekta “Južni horizonti” što je sustav kanala, umjetnih jezera i hidroelektrana povezanih sa jezerom Bileća, nadzemnim i podzemnim pritokama rijeke Neretve pri čemu se razina Neretve dodatno smanjiva(sada je u Metkoviću slana oko 1m od površine), tako da će u slijedećih 50-100 godina, cijela dolina postati slana pustinja. Dakle, boli nas quratz, tada neće više bit ni mandarina, klementina, naranača, lubenica(dinja kod nas) i dinja(pipun kod nas), pomidora(rajčica), paprika, kukumara(krastavaca), balancana(patlidžan), iz doline Neretve, sve ćemo uvoziti u ovaj prekomorski teritorij zvan RH, sa trenutnim guvernerom KGK.

ime
Gost
ime
2 godine prije
Reply to  Hezbollah

žalosno je kako potezi sluganskih političara uništavaju male ljude. ali ako si kojim slučajem čitao pdf knjigu one doktorice iz kolumbije (Gloria Polo) kaj ju je spalio grom – mogu samo reć nije sve kako su si neki zamilsili…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Imam prijatelja koji ima problem s hemoroidima, čak sam mu nabavljao i nekakvu mast u inozemstvu. Dat ću mu ovaj tekst pa neka proba. Sam nemam problema, valjda spadam u onih 25%, a ni miljeko ne konumiram.
Hvala autoru na preuzimanju rizika:))

Imam
Gost
Imam
2 godine prije

Od danas pocinjem jer prije neki dan sam imao zatvor od 4h … Bolje da ne pisem sta I kako, ako upali HVALA na tekstu

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Imam

Poštovani Imam,

Samo javite je li upalilo kod vas. To nam je doista važno.

Redakcija

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Imam

Samo navali na ajvar i ne brini!!

Plahnije
Gost
Plahnije
2 godine prije

Nakon svake “nužde” obrisati se mekim papirom,pa oprati tušom ili na bideo sa blagim diječijim sapunom i vrlo uskoro će hemeroidi nesati,a navika pranja mora ostati zauvijek.

Imam
Gost
Imam
2 godine prije
Reply to  Plahnije

Svaki put se perem, ali bas svaki put…. Nikome ne zelim ove muke.

prvi od 7
Gost
prvi od 7
2 godine prije

Evo,da i ja dam svoj mali doprinos u prirodnom liječenju,ono što sam iskušao na sebi ili na svojim prijateljima,djeci….
Ako patite od čira na želudcu:ogulite jedan veći krumpir i iscjedite sok (najbolje u sokovniku),to pijte nekih 20ak dana, najbolje popiti natašte.
Ako imate problema sa hladnim nogama (cirkulacija): istrljajte noge sa koprivom(malo peče ali nije strašno,vrijedi).
Ako imate problema sa sinusima i začepljen nos :otvorite usta i palac namjestite na gornji (glatki) dio nepca ,a srednji prst iste ruke na kost nosa (udubljenje malo ispod obrva), stisnite što jače možete i držite koliko duže možete.Ponovite 2-3 puta.
Djeca (ali i odrasli),u slučaju bronhitisa (koji se najjače manifestira navečer kad se ide na spavanje): prerezati kapulu (crveni luk) i staviti blizu glave (noćni ormarić),nema ni k od kašlja.
Prije nekoliko mjeseci mi je dijagnosticiran visoki tlak,njega mislim riješiti ovo ljeto , ako uspije objavim ovdje .
Možda nekom treba nešto na prirodnoj bazi za potenciju za što je viagra kamilica ? 😉

Ellessar
Gost
Ellessar
2 godine prije
Reply to  prvi od 7

Ovo za potenciju. Jedna vrlo zanimljiva opservacija, a odnosi se na tartufe (one skupe) ide otprilike ovako: ako ideš kući ženi ne pomažu, a ako ideš ljubavnici onda ti ni ne trebaju…;)))
U svakom slučaju sretno sa visokim tlakom i hvala na savjetima.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Iako moj susjed Jasak nije liječnik, kao i uvijek sve argumentima betonira. 🙂

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Indenticno rijesenje problema samo za drugu bolest, bolovi u zeludcu tipa cir. Od svoje 15-te godine pa do negdje 30 i neke za mene je proljece i jesen bilo najgore godisnje doba gdje sam imao sve simptome cira mada ga nisu nikad pouzdano potvrdili na nekoliko gastroskopija na kojima sam bio. Tipicni bolovi koje se javljaju kad god je zeludac prazan, traju po nekoliko sati. Slucajno sam prestao konzumirati mlijeko, kad sam skuzio da od onda nemam vise bolove, to je bilo prosvjetljenje za mene. Onda sam skuzio da doktori uglavnom nemaju blage veze o kronicnim bolestima.

Buzz
Gost
Buzz
2 godine prije

Svijet se dijeli na dvije grupe ljudi. 1.) na one koji imaju hemoroide i 2.) na one koji ce ih uskoro dobiti. ???

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Još jedan potencijalno zanimljiv recept, sa kojim za sad jako dobro držim žgaravicu pod kontrolom, moji svi problemi su kao što se vidi uglavnom oko želudca. Znao sam imati dugogodišnje žgaravice, u biti kad sam imao bolove na želudcu opisanim u postuprije, onda uglavnom nisam imao problema sa žgaravicom, i vrijedilo je obrnuto, dakle imao sam periode ili sa bolovima ili sa žgaravicama. Jeno vrjeme sam imao tako jake žgaravice i česte žgaravice da sam je znao dobiti i od obične vode. Uglavnom sam koristio soda bikarbonu (rastopljena u vodi, pio bez taloga) jer mi se činila najmanje opasna u odnosu na ostale antacide kao npr. Gastal (trovanje aluminijem) ili PPI tablete koje dugoročnim korištenjem mogu izazvati puno problema u organizmu koje potencijalno nećete nikada uhvatiti ni za glavu ni rep. Naime kod PPI (IPP) je bitno znati da one smanjuju proizvodnje želudčane kiseline, na prvu to izgleda kao nešto dobro, ali to je daleko od dobroga. Slaba kiselina znači slabu probavu, slabu apsorpciju minerala (pogotovo kalcija) i slabu apsorpciju pojedinih aminokoselina. Dugogodišnje korištenje tih tableta može izazvati serije raznih poremećaja, od imunoloških boleština do najčeće nuspojave, totalno slabljenje i uništenje kostiju, dakle sranje kak god okreneš.
Jednom sam naletio na zaista interesantno objašnjenje nastajanja GERB-a (najčešći pojam vezan uz žgaravicu) koji mi je u početku dijelovao totalno čudno jer to objašnjenje tvrdi da je preslaba kiselina u želudcu uzrokom žgaravice. Tipično mišljenje je da žgaravica nastaje zbog prejake kiseline (za to nisam mašao nigdje ikakvog dokaza tipa mjerenje ph i slično) , što je potpuno krivo, žgaravica nastaje kada se kiselina nađe tamo gdje ne treba biti, u ovom slučaju u jednjaku, i tu je totalno nebitna jakost kiseline jer ona se nalazi tamo gdje ne bi smjela biti.
Loše zatvaranje sfinktera je glavni razlog istjecanja kiseline u jednjak, ali što ne valja sa sfinkterom?
Sfinkter ima nekoliko mehanizama koji reguliraju zatvaranje, a jedan od njih je prema tom objašnjenju jakost kiseline u želudcu, kada želudac krene sa varenjem, prirodno pojačava kiselinu, i kako ph raste tako se sfinkter zatvara. Ako je kiselina slaba, sfinkter se neće zatvoriti do kraja. Dalje, kada je slaba kiselina hrana se loše probavlja, fermentira, stvaraju se plinovi (nadutost) koja još dodatno pojačava pritisak na sfinkter, i koji zbog toga još više propušta. Dakle poklopac ne dihta. Riješenje po toj logici bi bilo pojačati kiselinu za vrijeme probave.
Terapija je sljedeća, prije svakog jela, jabučni ocat (prirodni), otprilike za debljinu pola prsta staviti u čašu, i 1-1,5 dcl vode, popiti.
Piti svaki dan i vidjeti nakon 3-8 dana će se vidjeti da li djeluje. Ako se slučajno skidate sa PPI lijekova, vjerojatno će vam trebati i preko 10 dana da vidite rezultate. Kad se uspostavi prirodni balans, onda možete reducirati ocat, koristiti ga recimo samo kod ručka, ili ručka i večere. Nakon kojih sveukupno mjesec dana probajte prekinuti sa octom i vidite da li se žgaravice vraćaju ili ne.
Jedna napomena, ako ne idete odmah jesti nakon što popijete mješavinu sa octom, isperite zube sa običnom vodom da ne uništite caklinu.
Ja ovu terapiju sa prekidima koristim nekih 3 godine, i evo sad već ima 3 mjeseca od kad sam zadnji put pio ocat i žgaravice su prilično pod kontrolom. Tu i tamo je dobijem kad malo pretjeram ali ovo sad je mila majka u odnosu nego prije 3 godine.

kojekude
Gost
kojekude
2 godine prije
Reply to  Zorule

Nije problem prejaka kiselina već nedostatak baznog rastvora (koji luči pankreas). Taj rastvor štiti sluzokožu želuca od kiseline (neutrališući ga).
Uzroci gastritisa->čira->raka, daleko bilo:
1. Industrijska hrana koju jedemo i koja stvara izrazito kiselu reakciju u želucu
2. Preobimni obroci
3. Nedostatak vode!!! Bez vode nema ni baznog rastvora od strane pankreasa. Zbog toga se preporučuju dve čaše vode pola sata pre svakog obroka.
Inače, voda u toku obroka ili neposredno nakon istog samo otežava varenje, kao što je veko već naveo

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  kojekude

Ja sam u biti govorio o preslaboj kiselini kao uzrokom zgaravice, no dobro.
Ovo za izbjegavati vodu nakon jela je tocno, to sam zaboravio napomenuti, voda razredjuje kiselinu a to je nepozeljno kada pocinje varenje . Tako da izbjegavam vodu/sokove nakon jela, ali recimo bijelo vino savrseno legne poslije jela. Pivo nikako, moze sat-dva nakon jela ali nikako prije.

šalabahter
Gost
šalabahter
2 godine prije
Reply to  kojekude

A vidi, ovdje u BiH, poslije jela se redovito zalije, bilo vodom, sokovima ili alkoholom. To što kažeš da treba pola sata prije obroka, sam to radim ujutro uz naglasak mlaka voda, da se organizam hidratizira i onda jedem. A za ostale obroke, 5-10 minuta prije popijem vodu, nikako poslije.
Sad je moje pitanje, šta reći za ove ljude što poslije jela konzumiraju tekućinu i dožive prosječne godine bez tih bolesti? Također, preobimni obroci, znam nekoliko ljudi stvarno pretjerivaju po obroku, raznih su godina starosti, pa nikad ozbiljnih problema nikome ( ne računajući tipične bolesti pada imuniteta u zimskim razdobljima, kašalj, curenje nosa i sl.)?

kojekude
Gost
kojekude
2 godine prije
Reply to  šalabahter

Mislim da je obrnuto. Najbolje bi bilo kada bi mimo obroka pili mlaku vodu, a pola sata pre obroka hladniju. Hladnija voda je organizmu signal da će doći hrana. pa aktivira stvaranje baznog i kiselog rastvora, a možda i nekih enzima.

Ellessar
Gost
Ellessar
2 godine prije
Reply to  Zorule

Postovani kolega Zorule, samo da potvrdim djelovanje jabucnog octa prilikom jake zgaravice. Prije sam to rjesavao sodom bikarbonom, a onda procitao da je jabucni ocat najbolji i stvarno i je. Svima to preporucam prilikom pojave zgaravice, a ja imam tu srecu da ju rijesim sa jednim do dva uzimanja jušne žlice u 2dcl mlake vode. I prođe zacas. Lijep pozdrav i koristite samo jabucni ocat…

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  Zorule

Imao sam strašne probleme sa žgaravicom, baš strašne, i to kao dvadestogodišnjak, a onda mi je neko udjelio savjet da na česrce pijem dvije čaše tople vode, može i više. Od tada su svi problemi sa žagaravicom nestali. Neki mi kažu da to pozitivno utiče i na stolicu.

šalabahter
Gost
šalabahter
2 godine prije

Podržavam i cijenim autora kao i sve koji prolaze kroz slične stvari. Nažalost nalazimo se na području gdje se za sve moraš sam raspitati, pročitati mnoštvo literature, kako ne bi došao u situaciju loše procjene, neznanja, aljkavog rada, prevare i sličnog od strane “stručne” osobe (čast izuzetcima) bez obzira o kojoj se struci radilo. Što se hemoroida tiče, pošto sam ih i sam imao, nekoliko godina sam proveo čitajući i istraživajući razne knjige, internet ( sve moguće opcije ), narodne priče/iskustva duž čitave BiH, doktore. i sve se svodilo na jedno te isto. Probaj ovo, probaj ono, pomoglo mi ovo, pomoglo mi ono, nemoj tako, nego ovako itd. Zaključak: nije bilo univerzalnog rješenja-lijeka. Šta god da sam probao sve je bilo za jednokratnu upotrebu nešto je pomagalo nešto nije, problem se vraćao s vremena na vrijeme, bez pravila i zimi i ljeti. Da se razumijemo, to me krenulo proganjati u 20-oj godini života, a problemi oko hemoroida se javljaju od 50-e do 80-e godine života, a ispod tih godina tj.mlađa populacija su tek rijetki slučajevi da ih ista bolest napadne, prvenstveno naprezanje pri podizanju teškog tereta, prezahtjevnih treninga. Malo po malo, istraživajući, saznam da se bolest “preselila” na mlađu populaciju i to u velikim razmjerima. Samo tamo gdje sam radio, sjedilački posao 8h, bilo je bar 30-40 slučajeva, a sve momci izmeđju 20-30 godina, pa po raznim forumima mnogo mlađe ekipe se žali i broj se stalno povećava. Vidi vraga, pa kako to da se bolest pojavi 20-30 godina ranije na tolikom broju ljudi i učestala je kao kod nekog penzionera? Strašno.

Jedna od dvije opcije koje će pomoći svakom pojedincu su:
1. Promjena prehrane – pronaći uljeza(e) kao što je autor članka uradio i riješiti problem.
2. Trening – upisati neki sport/teretanu (ili neka kućna varijanta, svejedno) biti aktivan 5 dana u tjednu, a u slobodna 2 dana raditi poveće šetnje minimalno 5 kilometra. Ništa ekstremno! Uz to piti vode tijekom dana, točno onoliko da mokraća bude svijetlo žute do bijele boje, što govori da nema dehidracije organizma.

Problem se javlja kad se stavka broj 2 ne može koristiti poslije 30 godina života kod većine ljudi, jer se ulijene, prate trend, treba mezit i pit, i sl. blago rečeno gluposti, i onda preostaje stavka 1.
A kako je problem što se tada organizam koji je radio ko centrifuga, smiruje s vremenom, dok u isto vrijeme se povećava unos hrane točnije rečeno veći unos kalorija nego što je potrebno (većina ide linijom zadovoljavanja, a ne stvarne potrebe za hranom) onda se takvim načinom života hemoroidi ne mogu riješiti nikako. Stalno će se pojavljivati, kod nekoga više kod nekoga manje. Kako je netko naveo ranije, “Kad je covjek stoka pa ne zna stati niti birati!”

Također, vezano za šljive, vrijedi sve što je autor napisao. Znači one funkcioniraju na način da odvlače vodu/tekućinu u debelo crijevo i time pospješuju omečanje stolice. Kod zatvora sam kombinirao mlaku vodu i šljive. Popijem skoro litar mlake vode u par minuta, ne odjednom nego poput tenisača, potom pojedem 7-8 šljiva ( zimi suhe, ljeti svježe) i onda nakon 5 minuta još jedno pola litre mlake vode. Sačekam 10-15minuta i izbacim sve iz sebe.

Jedino se ne bih u potpunosti složio sa pražnjenjem stolice svako jutro-naglasak na ovo, iz razloga što nismo svi isto da se tako izrazim konfigurirani. Netko ima stolicu 2-3 puta dnevno, netko jedanput, netko svako drugi-treći dan. Svakodnevna stolica treba da bude min. jednom ko može više tim bolje, neovisno u kojem dijelu dana. Bitno je samo izbaciti svaki dan, a najbolje u onom trenutku kad krene, znači instant, hop dole gaće i trašš kao što kerovi rade 🙂 Šala, čim krene, bez odgađanja na wc da se izbaci što treba.

Svako dobro.

kakav takav
Gost
kakav takav
2 godine prije
Reply to  šalabahter

Potpuno ste u pravu i u vezi sa pražnjenjem stolice, dodao bih samo, da može čovjek biti zatvoren iako prazni svaki dan AKO to mora raditi sa pritiskanjem a nije zatvoren, i sve je savršeno ok, iako prazni samo 3 puta tjedno ali bez pritiskanja. pozdrav iz Slovenije.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije

Asteci i Maje nisu konzumirali drugo mlijeko osim majčinog. Znači živjeli su normalno i izgradili napredne kulture bez mlijeka što će reći da mlijeko uopće nije toliko neophodno.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor
Kravlje mlijeko koje se najčešće konzumira, ima sastav a naročito kalcija za organizam koji treba izrasti na masu od 700-1000 kg sa jakim i velikim kostima i nema logike da ga ljudi konzumiraju osim povremeno kao dodatak kavi, crnom čaju i u povremenim desertima
Uostalom ni jedan sisavac osim čovjeka ne konzumira mlijeko u odrasloj dobi !?

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  otpisani

Da, zato je kozije mlijeko, kao dječja hrana, preporučljivije od kravljeg. Ima logike u tome što kažeš.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor
Kozije mlijeko da, za krvne grupe B i AB preporučljivo, za grupu A prihvatljivo a za grupu 0 se nikako ne preporučuje ni jedno mlijeko.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Rotor

Kinezi ne konzumiraju mljecne proizvoge.Cula licno,cude se siru koji mi cesto konzumiramo.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Odličan članak i logično objašnjenje problema koji muči milijune ljudi. Svaka čast.

Faca s placa
Gost
Faca s placa
2 godine prije

Prolog diskusiji kako umanjiti probleme sa hemoroidima. Kao prvo izbjegavati sjediti na toplom objektu (npr. zagrijanoj ploči) pa izaći u hladno. Isto tako izbjegavati vruće kupke u kadi nakon kojih se ide odmah spavati. Treća stvar je higijena. To je bitno za one sa vanjskim hemoroidima. Obavezno pranje guzice nakon velike nužde. Bez podloge za bakterije nema upale. Više ljudi mi je ovo potvrdilo da pali.
Za one koji su vozači, preporučio bi stiroporni (od malih koomada stiropora) jastučić za sjedao. Po zimi štiti od hladnoće, a po ljeti od vrućine (jer se odmah ohladi kod sjedanja!!!).

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Faca s placa

Poštovani,

Sjedim više nego bilo koji vozač kamiona. Kako sam naveo u članku sjedim do 15 sati dnevno. Nekada i 18 – bez prestanka. Kupam se dva puta dnevno najmanje. Ujutro nakon ustajanja i 15 minuta prije spavanja. Što se tiče higijene tu sigurno nije problem. Ništa od ovoga mi nije smetalo.

Kada sam primjenio pravila iz članka, problem je nestao.

Doista bih volio čuti i druge što kažu o tome. One koje muče hemoroidi i koji pokušaju gornju metodu.

Hvala puno na komentaru.

Autor

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije

I ja sam apsolutno uvjeren da su hemeroidi posljedice neispravne ishrane. Veoma držim do zdrave hrane i zadovoljan sam zdravljem u svom, pretežno, sjedilačkom načinu života. Kašika je, naravno, primus inter pares. Mislim da kao preventiva za probleme sa probavom i hemeroidima odlično dođu pura i kukuruza. To obavezno jedem par puta sedmično. Mislim da se i ribi treba posvetit par sedmičnih obroka. Suhomesnate proizvode, čvarke i slično jedem samo jedanput sedmično, čisto da me želja mine. Mliječne proizvode konzumiram, ali rijetko. Obično kiselo mlijeko u kombinaciji sa kukuruzom i starije ovčije sireve. Od salata jedem najviše ajvar, ali trudim se da jedem i bijeli luk, jer sam negdje pročitao da je upravo on taj koji spriječava rak debeog crijeva.

U postu sa stavlja naglasak na suve šljive. Ok, ali nije loš ni pekmez od šljiva. Ja uzmem kašiku pekmeza i razmutim ga u čaši vode. Odlična stvar za probavu, a usput osvježi i utoli žeđ. Od alkohola konzumiram čistu šljivovicu i crno vino obavezno uz jaču hranu. Na česrce, kao što sam već rekao, pijem po dvije čaše tople vode. Sve u svemu ništa komplikovano i preskupo. Samo treba malo discipline, jer bez discipline nema medicine. Toliko i hvala!

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Rotor

Poštovani Rotor, sve što ste naveli je dobro, samo ima jedna mala sitnica na koju treba paziti.

Naši domaći čvarci nisu bez laktoze iz razloga što se koristi mlijeko kako bi dobili onu lijepu tamnu boju.

Sve najbolje

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  L. R.

Poštovani L.R.;

vidiš ja konzumiram čvarke, ali bez mlijeka. Znam da ljudi koriste mlijeko u tu svrhu, no i oni čvarci bez mlijeka dobiju lijepu boju ako ih malo bolje istopiš.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor
Prema onome što si napisao gotovo sam siguran da nemaš preko 40 godina i imaš krvnu grupu A.
(već sam nekima pogađao krvnu grupu i nitko mi nije potvrdio ili rekao da griješim, to može značiti da je ljudi uopće ne znaju ili ne pridaju značaj)

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  otpisani

Autor ovog članka ima 48 godina i krvnu grupu A+.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  L. R.

L. R.
Ako je tako, onda mu preporučujem da si kupi knjigu o prehrani prema krvnim grupama jer njegov glavni problem nije samo mlijeko već i meso (meso zbog potrebe za većim lučenjem želučane kiseline koja je kod grupe A u stalnom deficitu i to generalno kod svih) Naročito svinjsko meso bi trebao izbjegavati. Od mesa mu neće štetiti puretina i piletina a bolji izbor ima kod ribe ali i to bi trebao znati koje jer ima dosta sorti koje su mu štetne. Veliki izbor hrane ima u povrću i voću i žitaricama osim pšenice. Čak i u mahunarkama ima dobar izbor a leća koju drži da mu je štetna, može mu koristiti jer mu sigurno neće štetiti.
Nadalje u kontekst naranče i mandarina (štetne za A) stavio je limun i grejp (koji mu sigurno nisu štetni) ima čitav niz voća koje bi mu bilo dobro… Itd (moja supruga je grupe A i znam da joj meso teško pada a svinjetinu nikada ne kupujemo)

Na linku – http://www.fnp.de/storage/med/onlineredaktion/87117_nba.pdf
možete naći pojednostavljenu listu (bez objašnjenja) hrane koja paše po krvnim grupama i slaže se sa listom koja je u već spomenutoj knjizi (ali na žalost lista je na njemačkom no možda google prevoditelj pomogne).

Kada čovjek ima nekakav zdravstveni problem trebao bi barem 3-4 mjeseca biti dosljedan u poštivanju preporučene dijete. Svaka digresija, te vraća korak nazad i zbunjuje te.
Zdravstveni problemi koji se vuku godinama ne mogu se bez upornosti i striktnog držanja pravila ukloniti u kratkom vremenu bez discipline.

Rotor
Member
Rotor
2 godine prije
Reply to  otpisani

Iskreno da ti kažem, čega se pomalo i stidim, ja ne znam svoju krvnu. Pretpostavljam da si u pravu ako već vladaš datom tematikom. Vjerujem da je ključ u preferiranju određene hrane?!

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor
Ključ je u antigenu svake krvne grupe i lektinima (glikoproteini-npr. GLUTEN je lektin) koji se nalaze u hrani i bakterijama koje su nastanjene u našim crijevima. Ako u namirnici koju jedeš ima lektina koji su kompatibilni tvojem antigenu, dolazi do mikrosljepljivanja stanica krvi i time se ometa prirodna funkcija krvi što za posljedicu ima loš metabolizam koji izaziva dominoefekt poremećaja u cijelom tijelu.
Ima smrtonosnih lektina koji u dodiru sa krvi, bilo kroz crijevo ili direktno izazovu naglo sljepljivanje krvi i smrt nastupi vrlo brzo takav je npr. RICIN iz roda biljki ricinus….
No, sve je to lijepo opisao Peter J D`Adamo u svojim knjigama (za jednu od njih sam predložio link) a o lektinima i antigenu krvnih grupa možeš također naći na internetu.

Koks83
Gost
Koks83
2 godine prije

Super tekst, ja bi dodao da sam imo sličan problem dugo vremena sa unutranjim hemeroidima i rjesio sam ga na slican nacin ali sam dodao prehrani kapsule iz kurkumina (kurkumina je prirodni antibiotik i vrlo je dobar za crjeva i ako imate probleme sa bolovima v zglobovima, kura traja mjesec do mjesec ipo) srdačan pozdrav

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Hocu da se zahvalim Petru na ovoj imformsciji,za mog supruga, ZLATA VREDNOJ.Spasio se nakon 3 dana,odahnuo je dusom, izbegavanjem nabrojanih namirnica.Hvala veliko!

Mrgud
Gost
Mrgud
2 godine prije

A mleko bez laktoze?? Jel to moze?

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Mrgud

Može.

Ragip Ismaili
Gost
Ragip Ismaili
2 godine prije

Procitao ceo tekst pre 5 dana, bio sam na muci mesecima. Krvario pa i bolelo al nije ko sto su mi rekli da moze da boli. VELIKO HVALA na tekstu i svemu. Samo nakon dva dana prestalo krvarenje nakon 4 sve i bolovi i krvarenje i povukli se suljevi. Al znao sam da sam ne tolerantan na laktozu a vas tekst mi je bas pomogo.Suzdrzavam se od svih mlecnih proizvoda. Sirim dalje. Pozz i svako dobro

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Ragip Ismaili

Poštovani Ragip Ismaili, drago nam je da ste riješili vaš problem. Ugodno čitanje.

Nikola
Gost
Nikola
2 godine prije

Pre svega neizmerno hvala na savetima. Olakšanje sam osetio već posle prvog dana kada sam isključio navedene namirnice, a posle par dana bolovi i krvarenja su potpuno prestali. Još jednom VELIKO HVALA!

Goxy
Gost
Goxy
2 godine prije

Dopao mi se članak i ima smisla. Muku sam mučila sa spoljašnjim hemoroidima iako sam redovno pešačila, zdravo se hranila i imala normalnu kilažu. Posle duže šetnje bi mi bilo jako loše a tek posle planinarenja…Pre godinu ipo dana sam se delimočno oslobodila bolova pomoću akupunkture. Posle prvog tretmana je otok nestao. Imala sam svega 5 tretmana. Bila sam ko nova!!!! Pre dva-tri dana je krenulo krvarenje…obilno, čista krv!!! Mleko ne pijem odavno, ali popijem po čašu jogurta dnevno. Ali već mesec dana jedem limun, i limetu ( sa sve korom), narandže grejp i mandarine u neograničenim količinama…dostupne su mi organske pa ne mogu da se obuzdam. Sad mi je posle ovog članka jasno u čemu je problem. Prelazim na domaće jabuke! I javljam rezultat!!!! Hvala na članku!!!

Dino
Gost
Dino
2 godine prije

Pozdrav za sve. Zelim se zahvaliti autoru clanka vezano za hemoroide i laktozu. Ja sam imao problem s hemoroidima ( i unutrasnjim i vanjskim) najmanje 5 godina. Nista mi nije pomagalo, ishranu sam skroz promjenio, jeo sam sve sto su doktori preporucivali. Samim tim sam izgubio oko 20-ak kilograma. Mislio sam da cu cijeli zivot morati sa ovim da se borim, ali prije nekoliko mjeseci sam procitao vas clanak, probao da ne pijem mlijeko, vec nakon nekoliko dana osjetio sam poboljsanje. Shvatio sam da sam netolerantan na laktozu, koja mi je ustvari cijeli zivot stvarala probleme. Sada sam presretan, jer sam uspio to rijesiti. Hvala od srca.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Ovo cu deff probati..jer nema toga sta nisam probao da se rijesim unutarnjih hemeroida..čak sam dao 10tis kuna za operaciju thd metodom..što se na kraju ispostavilo kao bačen novac..nema te operacije koja moze trajno rijesit hemeroide..tako da ljudi ne nasjedajte i nebacajte novce..

Milada
Gost
Milada
2 godine prije
Reply to  Mate

Drago mi je da sam naisla na vas komentar. Imala sam namjeru ici na Thd metodu i stvarno je to puno novaca. Sad znam da sigurno necu ici. Ja sam isla na podvezivanje u privatnu kliniku Lastric u Zagrebu .Jeftinije od ove metode ali isto bacen novac.

Suda
Gost
Suda
2 godine prije

Istina je sve.. pogotovo o mlijeku i mlijecnim proizvodima barem to znam, i kod mene mlijecni proizvodi izazivaju katastrofalne posljedice po hemoroide vec odavno sam ih izbacio iako uvjek negdje naletim na iste.. i odmah mi crijeva prepoznaju problem.

Milada
Gost
Milada
2 godine prije

Neopisivo mi je drago da sam naisla na ovaj tekst o hemoroidima i iskustvima vas i svih drugih koji su komentirali. Ja sam jedan od ovih nesretnika s tim problemom vise od 25 godina. Koliko sam novaca potrosila na razne lijekove.masti .kreme.ulja.privatne preglede mogla sam pola kuce kupiti. Zar nije cudno da medicinski strucnjaci s blagoslovom muzu novac od nas. Niti jedan lijek niti mast ili bilo koji pripravak ne ide na recept. Sama sam puno stvari probala.sama pravila razne masti.cepice.cajeve ali nista nije rijesilo probleme. Sad krecem sa ovom eliminacijom mlijeka i mlijecnih proizvoda pa se ponovo ukljucim za komentarom. Samo neznam dali tu spadaju i jogurti. Pijem puno kefira.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Milada

Sve što ima veze sa mlijekom treba izbaciti.

Tomi
Gost
Tomi
2 godine prije

Da li se mogu jesti gore navedeni namirnice, poslije izljecenja?

Dušica
Gost
Dušica
2 godine prije

Procitala sam tekst i navodi me da je candida ta koja prouzrokuje upalu hemoroida a ona se hrani secerom.Ja sam isto tako izbacila iz oshrane sve secere,mlecne proizvode i uglj.hidrate( samo meso i poneko povrce i voce) i odmah se smanjila nadutost i cest odlazak u toalet( 2-3 puta dnevno).Krvarenje mi prestane kada pijem dva puta dnevno neke kapi koje sadrze glog.Ali na zalost,cim mi bude bolje ja pozelim da pojedem nesto slatko ili mlecno i odmah osetim pogorsanje?

Tomi
Gost
Tomi
2 godine prije
Reply to  Dušica

Dusice, znaci da bi se trebali trajno drzati djete? Meni je treci Dan, na dijeti, I moram reci da nemam bolove kao prije djete.

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti
2 godine prije

Dva puta Sam operirao hemoroida, I peti Dan Sam na dijeti, tj, ne jedem Ono sto ste Göre naveli. Brine me nesto sto se pojavljuje Nakon velike nuzde. Name, pod rukom, tijekom pranja, o sjetim,, zivo,, meso s jedne strane anusa. Moze li Mi tko odgovoriti, o cemu se radi?

Branko
Gost
Branko
1 godina prije

Imam hemoroide 4 ili 5 puta godisnje i traju po 10,15 dana.Probao sam sve nedozvoljene namirnice da izbegavam,tipa ljuto,zacinjeno,slatko,alkohol,kafu i nista ne pomaze.Primetio sam da kad imam puno gasova obavezno posle 2 ili 3 dana dobijem hemoroide.Takodje povremeno drzim dijetu bez ugljenih hidrata i za vreme drzanja dijete nemam gasove a ni hemoroide i imam normalnu stolicu bez obzira koliko suve hrane jedem.Na dijeti se ne jedu mlecni proizvodi kao ni hleb.

zsolje
Gost
zsolje
1 godina prije

Ima smisla kad bolje razmislim točno navedena hrana mi smeta

0 plus
Gost
0 plus
1 godina prije

Odličan tekst koji budi neku novu nadu. Sasvim je moguće da su agrumi i ugljikohidrati pogrešan izbor ( moguće i svi alkoholi jer sadrže šećer ). Nije ništa napisano o kefiru … da li je i on štetan ?
Vrijeme je za prehranu po krvnoj grupi.
Samo za info da ni Pilex tablete ovaj put baš ne djeluju zbog previše limuna u čaju.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Beskrajno hvala što ste ovo podelili sa drugim ljudima. Nakon čitanja vašeg teksta, odlučila sam da probam vaš savet. Prestala sam konzumirati mleko i mlečne proizvode. Kupujem samo mleko bez laktoze i rezultati su fantastični. Krvarenje hemorida je prestalo. Moram da napomenem da su mi se simptomi prvi put pojavili u mojoj 41 godini i da imam dijabetes tipa2. Krvna krupa sam 0. Hvala još jednom i svako dobro.

Jelka
Gost
Jelka
1 godina prije

Postovani, ovim putem zelim da Vam se zahvalim na tekstu koji mi je pomogao da se rijesim problema za koji, dok me nije zadesio, nisam ni pretpostavljala koliko covjeka sputava. Naime, prije mjesec dana iskocio mi je jedan spoljasnji hemoroid. I ranije sam imala tegoba sa hemoroidima, to je uvijek bilo poslije porodja. Primjenom kreme, koju dok utrljavam vracam hemoroide nazad, sva tri puta sam se, relativno, lako rijesila te tegobe. Medjutim, ovaj put je bilo potpuno drugacije. Na samom kraju debelog crijeva, odnosno na spoljasnjoj strani pojavio se hemoroid kao kliker, bukvalno. Osim okruglog oblika, bio je i velicine klikera. Odmah sam pristupila terapiji kremom fitorektal, koja je ranije bila rjesenje. Medjutim, par dana bez pomaka bili su znak da se vratim u apoteku. Farmaceut je preporucio tablete na boljnoj bazi, detralex. Dodatnih par dana bez ikakvog poboljsanja, povecali su moj stres, jer osim bola tu je bio i strah. Sumnja u to da se radi o hemoroidima. Googlajuci nailazim na Vas tekst i, naravno, probam. Bilo je potrebno svega par dana da primijetim da je “kliker” poceo da se smanjuje. Poslije 5-6 dana ni traga od njega. Sta reci, i kako Vam se zahvaliti ne znam, ovaj komentar najmanje je sto mogu da uradim za Vas. Inace imam 35 godina i B+ sam krvna grupa.
Hvala i onima koji su komentarisali i na taj nacin, sa svojim iskustvom, pomogli.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik