HEMOROIDI – Kako sam ih izliječio za 10 dana bez lijekova

Hemoroidi - Kako iz izliječiti - Portal Logično
119 komentara

HEMOROIDI. Znam. Smijete se. Još jedna “alternativna metoda”, bez znanstvenog temelja. Što radi na portalu Logično? Tko piše? Je li autor znanstvenik ili šarlatan? Na žalost “dušobrižnika” portala Logično, a na sreću mnogih koje muči ovaj neugodan problem, možda ću nekome pomoći. Ne košta ništa. Samo vam treba 10 dana i možda će vaš problem biti riješen – svoj sam riješio. Pokušao sam dati mogućnost liječnicima da napišu nešto o ovome, međutim nitko se ne usuđuje pisati o nečemu što već nije “dokumentirano” – objavljeno u znanstvenim časopisima. Svjesno sam preuzeo “odgovornost”, znajući da bez rizika u životu nema pomaka. Baš me briga za komentare, ako će moje iskustvo pomoći bar jednoj osobi.

Prije 10-tak godina, po prvi put sam dobio hemoroide. Tada sam imao blizu 40 godina. Nikada nisam zapalio niti jednu cigaretu, ne pijem alkohol i ne jedem ljuto. Posao mi je takav da provodim dosta vremena na stolici (15 i više sati dnevno). Dok sam bio mlad, bio sam mršav, sve dok nisam sjeo za računalo. Od tada sam “elegantno popunjen”.

Hemoroidi, što je to?

Radi se o vrlo rasprostranjenom problemu o kojem se priča diskretno. Svaki put kada odemo u toalet vršiti veliku nuždu, trpimo bolove i strepimo od krvarenja s nadom da nije nešto ozbiljnije. Liječniku rijetko odlazimo, osim kada bolovi i patnja dođu do krajnje granice. Nitko nije pošteđen. Od radnika do visoko obrazovanih, sve muči ovaj problem, a mnogi stidno šute.

Hemoroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile. Nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena. Tlak je posljedica prekomjernog napinjanja prilikom vršenja velike nužde, a što izaziva tvrda stolica, porod i druge situacije gdje dolazi do naprezanja. Hemoroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Ovo je definicija hemoroida koju nudi zdravstvena struka, a koja ni danas ne zna stvarni uzrok njihovog pojavljivanja.

Hemoroidi – simptomi i vrste

Simptomi hemoroida ovise o vrsti. Unutarnji hemoroidi se obično pojavljuju kao bezbolna rektalna krvarenja, dok vanjski hemoroidi u slučaju tromboze izazivaju znatnu bol i oteklinu u području anusa.

Hemoroidi i aktualni način liječenja

Izmjena prehrambenih navika, analna higijena, regulacija pražnjenja crijeva, te ambulanti zahvati su načini kako se sprječavaju hemoroidi. U trećoj i četvrtoj fazi provodi se operativno liječenje.

Moje osobno iskustvo s hemoroidima

Svaki put kada sam pitao liječnike u čemu je problem, svi su uglas govorili da je u pitanju moj “sjedalački načina života” i da trebam na to paziti. Identične savjete sam dobio i od liječnika – mojih prijatelja – a i najboljih specijalista za ovaj problem u Parizu, gradu poznatom po medicinskim istraživanjima. Govorili su mi da trebam jesti više vlakana, mliječnih proizvoda koji su dobri za crijeva, voća i povrća, ali i više se kretati. Bijeli kruh zamijeniti integralnim, jer pomaže pri pražnjenju crijeva.

To sam prihvatio zdravo za gotovo i krenuo sam slijediti upute liječnika kojima sam bezgranično vjerovao.

Na žalost, stanje se nije popravljalo, nego se još više pogoršalo. Umjesto jednom ili dva puta u godini, hemoroidi su postali kronični. Bio sam u totalnoj agoniji. Samo oni koje muči ovaj problem, znaju muku kada trebaju ići u toalet.

Pošto sam radoznala osoba i volim analizirati suštinu problema, primijetio da su krize puno gore kada boravim u Bosni i Hercegovini. Tada je bilo najgore. U BiH sam često odlazio bez supruge. Uvečer mi je bilo mrsko pripremati hranu, pa su mi jogurt i integralni kruh bili glavna hrana – upravo kako su mi savjetovali domaći i zapadni liječnici. Stanje se pogoršavalo, a ja sam razmišljao o svemu. Mjerio visinu WC školjke, pazio na ljuto i papreno, kiselo, kretao se… međutim ništa nije pomagalo. Čak ni kreme koje su mi prepisali liječnici nisu pomogle.

U isto vrijeme i moja supruga je imala identičan problem. Malo ranije nego ja, ali ipak oko 40-tih godina. Supruga je išla redovno na liječničke kontrole i nju su bolje “savjetovali”. Predložili su joj kirurški zahvat i garantirali da će se to riješiti i da je hemoroidi više nikada neće mučiti.

Hemoroidi, laktoza i genetika?

Igrom slučaja, testirao sam genetski kod svih članova moje obitelji. Dobio sam listu pozicija i mutacija za preko „milijun gena“ koje sam znatiželjno analizirao. Rezultati genetskog testa su bili povezani s aplikacijom koja je sve to uvezivala s bazom raznih bolesti i drugih genetskih predispozicija koje stječemo rođenjem.

Dok sam pretraživao rezultate DNK analize, pao sam na jednu poziciju rs4988235 koja govori o netoleranciji na mliječni šećer laktozu. Ja, supruga i naša djeca dijelimo slične gene glede laktoze – svi smo rizična grupa. Pogledao sam simptome i prepoznao ih kod sebe. Napuhan stomak i grčevi u stomaku. Bez nekog očitog razloga, pomislio sam “možda je to u pitanju”.

Laktoza je mliječni šećer koji hrani bakterije u našim crijevima, a taj proces čini da smo napuhani. Moja genetska mutacija govori da imam problem, ne s laktozom, nego s proizvodnjom enzima laktaze koji bi trebao taj šećer „katalizirati“. Moram naglasiti da sam u to vrijeme imao kronične hemoroide 24/7 i 365 dana u godini.

Osobna agonija me natjerala da sve probam, kako bih se riješio hemoroida. Ništa me ne košta. Prekinuo sam konzumirati sve mliječne proizvode, a moram vam priznati da sam ih konzumirao nemilice. Ipak živim u Francuskoj, zemlji sira i mlijeka.

Prvi dan nije bilo nekih većih promjena. Drugi dan vrlo malo. Međutim, treći dan više nisam imao osjećaj nelagode. Nakon 10 do 15 dana moji kronični hemoroidi su nestali. Bilo je to moje novo rođenje. Sreća je bila doista velika da bi dugo trajala. Ali ipak, sreća nije u sreći. Sreća je put do njenog dostizanja. Bez psihološke komparacije dobih i loših momenata, za sreću ne bismo ni znali. Čovjek kojem sve ide od prve, zasigurno nije sretan čovjek. Nema tu psihološku komparaciju dobrog i lošeg – patnje i blagostanja. Isto je i s bolestima koje nas spuštaju na zemlju kada pomislimo da smo nedodirljivi i kada ih se riješimo.

Nakon sunca, iznova su došli crni oblaci

Nakon 25 dana, hemoroidi su se iznova pojavili. Bio sam nesretan ali sam u sebi bio 99% siguran da je u pitanju vanjski faktor. Analizirao sve što sam jeo i na kraju pao na multivitaminsku tabletu koja u sebi ima laktozu (mliječni šećer iz mlijeka). Iznova sam osjećao sreću, jer nakon 4-5 dana hemoroidi su nestali.

Ne mogu vam opisati osjećaj, kada nakon par godina agonije riješite jedan vrlo neugodan kronični zdravstveni problem. Međutim, ponekad mi se događalo da ipak budem napuhan i da prokrvarim, iako sam znao 100% da nisam konzumirao mliječne proizvode. Nisam krvario puno kao kada pijem mlijeko, ali sam ipak krvario. To bi brzo prestalo, a moja crijeva su postala perfektan detektor za mliječni šećer laktozu.

Novo iskustvo – nove spoznaje

Liječniku ne volim ići, ali me supruga jedan dan nagovori da odem s njom. Zaboravio sam reći da je supruga više vjerovala liječnicima nego meni. Priča o laktozi joj je bila smiješna. Više je voljela slušati liječničke savjete, a za što je u potpunosti razumijem. Ipak to nije moja struka. S mojim zdravljem se smijem „igrati“ ali mi to ne daje za pravo da se igram tuđim.

Pažljivo slušam suprugu kako se žali našem liječniku zbog hemoroida, ali i njegove savjete. Ne izdržim i umiješam se s pitanjem: „Da nije možda od mliječnih proizvoda?“. Liječnik se ironično nasmija i veli da upravo treba jesti što više mliječnih proizvoda jer je to dobro za crijeva i pomaže kod hemoroida, a supruzi predlaže da se obrati specijalisti koji će kirurški sve riješiti. Nisam ulazio dalje u polemiku. Supruga je istog dana zvala kirurga i zakazala dan za kirurški zahvat.

Ipak sam zamolio suprugu da prije nego ode pod “nož” bar pokuša zaustaviti konzumirati mliječne proizvode. Termin za kirurški zahvat je zakazan za 15 dana, a u međuvremenu neka pazi što jede. Ništa ne može izgubiti. Pristala je, ne što mi je vjerovala, nego zato što se plašila kirurškog zahvata.

Samo pet dana prije kirurškog zahvata, moja supruga je također izliječila kronične hemoroide. Supruga je otkazala kirurški zahvat. Svi smo bili sretni, ali mi je to dalo volju da malo dublje razmislim o svemu.

Postavio sam si pitanje, zašto ponekad prokrvarim, iako ne konzumiram laktozu. I onda sam posumnjao i na druge namirnice koje sam konzumirao. Poslije mlijeka, na drugom mjestu su bili agrumi (naranča, limun, mandarina…), na trećem grah i slični proizvodi, a na četvrtom kestenje. Većina ovih namirnica ne dolaze iz naših krajeva. Izgleda da prirodna selekcija nije bila u dodiru s ovim šećerima za koje naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima. Grah je odavno poznat po stomačnim problemima. Ima još jedna interesantna stvar. Svi govore da treba jesti integralni kruh jer je bogat vlaknima koja pomažu crijevno pražnjenje, međutim od njega sam krvario gotovo kao i od mlijeka.

Tada sam si postavio pitanje “Jesu li hemoroidi enzimski problem?” Ne direktno, nego indirektno. U nedostatku enzima, razni šećeri nisu apsorbirani i čine da smo napuhani i dolazi do stvaranja sluzi u crijevima. Onda sam počeo testiranja na sebi. Namjerno sam jeo samo meso i suhu hranu želeći biti siguran je li u pitanju tvrda hrana. Hemoroidi se nisu pojavljivali. Tijelo se navikavalo na bilo koju hranu. Laganu ili tešku, nije bilo bitno, ali se hemoroidi nisu pojavljivali. Naravno, svakog jutra se treba prazniti, jer u protivnom će zbog tvrde stolice nastati problem sličan hemoroidima. Naše domaće svježe i suhe šljive su najbolje za redovnu stolicu.

Gdje je laktoza prisutna?

U odnosu na prošla vremena, laktoza je danas prisutna svuda. Ona je u nekim slučajevima jedan od temeljnih sastojaka prehrambene i farmaceutske industrije. Nalazimo je u svim mliječnim proizvodima, keksima, lijekovima, pa čak i u suhomesnatim proizvodima. Gotovo sve suhe kobasice na zapadu imaju u sebi laktozu. Recepti su nametnuti i našim zemljama. Dovoljno je pogledati etiketu i shvatit ćete da je laktoza prisutna svuda oko nas.

Neki statistički podaci o laktozi

Neke studije tvrde da 75% balkanske populacije ima genetsku mutaciju koja čini da smo netolerantni na mliječni šećer laktozu. Čak 93% Azijata je također netolerantan na laktozu, zato i ne piju puno mlijeka. Fincima je najbolje, jer ih samo 3% ima ovaj problem.

Moj testni kunić sam bio ja

Danima sam testirao na sebi razne kombinacije. Napravio sam listu rizičnih proizvoda. Svaki put kada sam sa svoje liste konzumirao mlijeko, naranču, puno limuna, grah, grašak, leće ili kestenje, pojavilo se krvarenje – unutarnji hemoroidi. Posebno mi je smetao integralni kruh. Na mene i na suprugu integralni kruh djeluje kao žilet. A ako nastavim i dalje s konzumiranjem rizičnih namirnica, vene su popuštale i pojavljivao se krvni ugrušak – hemoroid. Kao da taj proces čini nešto i crijevnoj stjenki koja popušta i u kojoj se nakuplja krv – tromb.

Hemoroidi i moja okolina

Sada sam već znao što je problem. Počeo sam svima oko sebe pričati o tome. Mnogi su se smijali, ali oni koju su probali izbjeći konzumiranje ovih proizvoda, 100% su riješili hemoroide – bar za sada. Vjerojatno postoje i druge namirnice za koje naše tijelo nije „optimizirano“, a koje izazivaju hemoroide. To neka istražuju oni kojima je to struka, a ne ja.

Pošto me nitko nije htio slušati od liječnika, koji su se potajno smijali, objavio sam anonimno svoju priču na francuskim medicinskim forumima. Ljudi su oduševljeno pisali da su riješili problem i zahvaljivali se. Bila je to velika satisfakcija za mene. Tuđa sreća, me doista čini sretnim.

Pokušati ili ne, na vama je sada

Pokušati izbjeći namirnice koje izazivaju hemoroide nije teško. Dovoljno vam je samo 10-15 dana da vam se crijeva očiste od šećera za koje nemamo dovoljno enzima-katalizatora, a koji izaziva napuhavanje i stvaranje sluzi. Toliko je potrebno da se povuku i krvni ugrušci. Za unutarnje hemoroide i krvarenje je lakše. Rezultat se osjeti već nakon četiri dana.

Na kraju bih vas lijepo zamolio da mi se javite na [email protected] i kažete je li vam ovo pomoglo ili ne. Slobodno članak podijelite. Ako ste liječnik, pokušate predložiti svojim pacijentima da par dana konzumiraju proizvode koji u sebi nemaju laktozu i ne pripadaju gore navedenim rizičnim namirnicama. Ipak su to namirnice koje ne dolaze iz naših krajeva, osim graha kojeg svi volimo. Rješenje ovog problema ne donosi nikakav profit. Istraživanje neće nikada biti financirano od strane farmaceutskih kuća. Zbog toga vas molimo da nam se javite s punim podacima, koje nećemo objavljivati i rezultatima nakon što ste pokušali izliječiti hemoroide.

Kako će te znati jeste li netolerantni na mliječni šećer laktozu?

Postoji jednostavan i besplatan način da se sami testirate. Odmah ujutro čim ustanete, popijte dvije čaše mlijeka na gladan stomak. Sačekajte sat dva i ako osjetite krčanje u stomaku ili ste pak napuhani, to je jasan znak da imate problem s laktozom. Pazite laktozna netolerancija nema veze s alergijom na mliječne proizvode. To su sasvim dvije odvojene stvari.

Proizvodi koje treba izbjeći na deset dana (lista nije definitivna):

  • mliječne proizvode koji sadrže laktozu (sir stariji od 3 mjeseca gotovo da nema laktoze – možete ga konzumirati)
  • proizvode koji sadrže laktozu, a nisu mliječni (čokolada, keksi, Nutella, Eurocrem,…)
  • Integralna brašna (gotovo sva)
  • Južna voća (naranče, limun, grejp, mandarine,…)
  • Grah, grašak, leće, kesten…
  • Suhomesnati proizvodi kojima je dodana laktoza (viršle, kobasice,…)

Što onda jesti?
Naše domaće voće i povrće možete jesti bez ograničenja, osim graha, graška, leća i kestena. Vjerojatno je prirodna selekcija učinila svoje, tako da nam naše domaće sorte voća i povrća ne smetaju. Meso nema u sebi ugljikohidrata, tako da ga možete također jesti bez ograničenja. Za suhomesnate proizvode birajte domaće, jer naši stari nikada nisu koristili laktozu pri pravljenju kobasica. Zakon nalaže da na svakom proizvodu mora pisati sadrži li laktozu ili ne. Ako ste u Srbiji, tražite posnu hranu, ona nema laktoze. Čitajte pažljivo svaku etiketu.

Prije nego sam napisao ovaj članak, konzultirao sam se s liječnicima i tražio da mi daju svoje mišljenje. Rekli su mi da ne postoji nigdje u literaturu veza između raznih šećera i hemoroida, ali da ništa ne košta probati, jer ova metoda ne nudi nikakve egzotične lijekove i proizvode. Hvala liječnicima na potpori. Oni će se prepoznati, međutim ne želim ih izlagati stigmatizaciji. Spreman sam primiti sve udarce za izneseno u ovom članku.

Izvori: CNRS23andme | US National Library of Medicine | Ministarstvo visokog obrazovanja Francuske | SNPedia | Ordinacija Večernji list

HemoroidiLaktozarješenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
119 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
6 godine prije

Jedva čekam probati.

Sinisa
6 godine prije

Mad je covjek stoka pa ne zna stati niti birati!

Slagerpjevac
6 godine prije

Ja sam 25 godina imao opaku migrenu s aurom koja me ubijala toliko da 3 dana poslije nisam bio sav svoj. trnula mi ruka, odebljao jezik, izgubio vid i fokus. bio sam na ispitivanju na neurologiji i svasta… prije dvije godine nevezano za to sam otisao na pregled za lece gdje mi je doktor na moju primjedbu da u ocima imam malu razliku u dioptriji rekao da nema veze jer bez naocala mi je jedno oko jace i da je to prirodno stanje, te mi je propisao lece sa istom dioptrijom za oba oka. Do tada sam uvijek od svih doktora dobijao recept sa posebnim lecama za svako oko. 25 godina sam nosio za samo 0.25 razlike u svakom oku drugu lecu. vec dvije godine otkad nosim lece sa istom dioptrijom na oba oka nikad nisam imao migrenu. trebao bi i ja to objaviti negdje.

MajorJS1
6 godine prije

Vazi li to za povremene slucaje? Nije stalno tako ali recimo svako malo je i frustrirajuce je ..

kojekude
6 godine prije

Svaka čast, ima smisla sve što ste napisali. Najveće čestitke za sam pristup problemu.
Neki početak spoljašnjih hemoroida sam rešio intenzivnom higijenom (nikako topla voda), suvim šljivama (radi izbegavanja tvrde stolice) i nekom biljnom kremom iz apoteke (čisto da se malo nahrani to napaćeno tkivo). Posle desetak dana sve nenormalno se vratilo u normalu.

trumba
6 godine prije

Svima preporučavam ovaj dokumentarac “nevjerovatna priča o mlijeku”.
Traje sat i 20, ali se u potpunosti isplati. Meni je puno pomoglo.
https://www.youtube.com/watch?v=1Dl7ipNzYsM
Video je doslovno riješio sve nedoumice.

Zagor
6 godine prije

I ja ću isprobati.
Moj problem je posao. Stalno sam na putu i normalno da pati prehrana, pogotovo što putujem svakamo, pa jedem ugl lokalnu hranu i ne mogu tvrditi da je bez zabranjenih proizvoda.
Ja bih recimo, mogao biti kontrolna skupina koja koristi metodu povremeno. Hehe.

Citalac
6 godine prije

Zahvaljujem vam na objavljenom tekstu i potvrđujem da ste u pravu.
Ja sma primetio već nekoliko godina unazad da mi mandarine i naranđe izazivaju krvarenje. Slično kao što je autor teksta vršio testiranje na sebi, tako sam i ja radio, jednostavno pratio sam što jedem – i nakon prestanka konzumiranja ne postoji krvarenje. Na moju listu “zabranjene hrane” su još neki proizvodi za koje nisam siguran da li su uzrok, međutim iz opreza ne konzumiram ih.
I što je najvažnije – ne košta ništa ako oni koji imaju ove probleme isprobaju ovu metodu.

Son of Alerik
6 godine prije

Imam prijatelja koji ima problem s hemoroidima, čak sam mu nabavljao i nekakvu mast u inozemstvu. Dat ću mu ovaj tekst pa neka proba. Sam nemam problema, valjda spadam u onih 25%, a ni miljeko ne konumiram.
Hvala autoru na preuzimanju rizika:))

Imam
6 godine prije

Od danas pocinjem jer prije neki dan sam imao zatvor od 4h … Bolje da ne pisem sta I kako, ako upali HVALA na tekstu

Plahnije
6 godine prije

Nakon svake “nužde” obrisati se mekim papirom,pa oprati tušom ili na bideo sa blagim diječijim sapunom i vrlo uskoro će hemeroidi nesati,a navika pranja mora ostati zauvijek.

prvi od 7
6 godine prije

Evo,da i ja dam svoj mali doprinos u prirodnom liječenju,ono što sam iskušao na sebi ili na svojim prijateljima,djeci…. Ako patite od čira na želudcu:ogulite jedan veći krumpir i iscjedite sok (najbolje u sokovniku),to pijte nekih 20ak dana, najbolje popiti natašte. Ako imate problema sa hladnim nogama (cirkulacija): istrljajte noge sa koprivom(malo peče ali nije strašno,vrijedi). Ako imate problema sa sinusima i začepljen nos :otvorite usta i palac namjestite na gornji (glatki) dio nepca ,a srednji prst iste ruke na kost nosa (udubljenje malo ispod obrva), stisnite što jače možete i držite koliko duže možete.Ponovite 2-3 puta. Djeca (ali i odrasli),u slučaju bronhitisa (koji se najjače manifestira navečer kad se ide na spavanje): prerezati kapulu (crveni luk) i staviti blizu glave (noćni ormarić),nema ni k od kašlja. Prije nekoliko mjeseci mi je dijagnosticiran visoki tlak,njega mislim riješiti ovo ljeto , ako uspije objavim ovdje . Možda nekom treba nešto na… Čitaj više »

Damir
6 godine prije

Iako moj susjed Jasak nije liječnik, kao i uvijek sve argumentima betonira. 🙂

Zorule
6 godine prije

Indenticno rijesenje problema samo za drugu bolest, bolovi u zeludcu tipa cir. Od svoje 15-te godine pa do negdje 30 i neke za mene je proljece i jesen bilo najgore godisnje doba gdje sam imao sve simptome cira mada ga nisu nikad pouzdano potvrdili na nekoliko gastroskopija na kojima sam bio. Tipicni bolovi koje se javljaju kad god je zeludac prazan, traju po nekoliko sati. Slucajno sam prestao konzumirati mlijeko, kad sam skuzio da od onda nemam vise bolove, to je bilo prosvjetljenje za mene. Onda sam skuzio da doktori uglavnom nemaju blage veze o kronicnim bolestima.

Buzz
6 godine prije

Svijet se dijeli na dvije grupe ljudi. 1.) na one koji imaju hemoroide i 2.) na one koji ce ih uskoro dobiti. ???

Zorule
6 godine prije

Još jedan potencijalno zanimljiv recept, sa kojim za sad jako dobro držim žgaravicu pod kontrolom, moji svi problemi su kao što se vidi uglavnom oko želudca. Znao sam imati dugogodišnje žgaravice, u biti kad sam imao bolove na želudcu opisanim u postuprije, onda uglavnom nisam imao problema sa žgaravicom, i vrijedilo je obrnuto, dakle imao sam periode ili sa bolovima ili sa žgaravicama. Jeno vrjeme sam imao tako jake žgaravice i česte žgaravice da sam je znao dobiti i od obične vode. Uglavnom sam koristio soda bikarbonu (rastopljena u vodi, pio bez taloga) jer mi se činila najmanje opasna u odnosu na ostale antacide kao npr. Gastal (trovanje aluminijem) ili PPI tablete koje dugoročnim korištenjem mogu izazvati puno problema u organizmu koje potencijalno nećete nikada uhvatiti ni za glavu ni rep. Naime kod PPI (IPP) je bitno znati da one smanjuju proizvodnje želudčane kiseline, na prvu to izgleda kao nešto… Čitaj više »

šalabahter
6 godine prije

Podržavam i cijenim autora kao i sve koji prolaze kroz slične stvari. Nažalost nalazimo se na području gdje se za sve moraš sam raspitati, pročitati mnoštvo literature, kako ne bi došao u situaciju loše procjene, neznanja, aljkavog rada, prevare i sličnog od strane “stručne” osobe (čast izuzetcima) bez obzira o kojoj se struci radilo. Što se hemoroida tiče, pošto sam ih i sam imao, nekoliko godina sam proveo čitajući i istraživajući razne knjige, internet ( sve moguće opcije ), narodne priče/iskustva duž čitave BiH, doktore. i sve se svodilo na jedno te isto. Probaj ovo, probaj ono, pomoglo mi ovo, pomoglo mi ono, nemoj tako, nego ovako itd. Zaključak: nije bilo univerzalnog rješenja-lijeka. Šta god da sam probao sve je bilo za jednokratnu upotrebu nešto je pomagalo nešto nije, problem se vraćao s vremena na vrijeme, bez pravila i zimi i ljeti. Da se razumijemo, to me krenulo proganjati u… Čitaj više »

Rotor
6 godine prije

Asteci i Maje nisu konzumirali drugo mlijeko osim majčinog. Znači živjeli su normalno i izgradili napredne kulture bez mlijeka što će reći da mlijeko uopće nije toliko neophodno.

Jole
6 godine prije

Odličan članak i logično objašnjenje problema koji muči milijune ljudi. Svaka čast.

Faca s placa
6 godine prije

Prolog diskusiji kako umanjiti probleme sa hemoroidima. Kao prvo izbjegavati sjediti na toplom objektu (npr. zagrijanoj ploči) pa izaći u hladno. Isto tako izbjegavati vruće kupke u kadi nakon kojih se ide odmah spavati. Treća stvar je higijena. To je bitno za one sa vanjskim hemoroidima. Obavezno pranje guzice nakon velike nužde. Bez podloge za bakterije nema upale. Više ljudi mi je ovo potvrdilo da pali.
Za one koji su vozači, preporučio bi stiroporni (od malih koomada stiropora) jastučić za sjedao. Po zimi štiti od hladnoće, a po ljeti od vrućine (jer se odmah ohladi kod sjedanja!!!).

Rotor
6 godine prije

I ja sam apsolutno uvjeren da su hemeroidi posljedice neispravne ishrane. Veoma držim do zdrave hrane i zadovoljan sam zdravljem u svom, pretežno, sjedilačkom načinu života. Kašika je, naravno, primus inter pares. Mislim da kao preventiva za probleme sa probavom i hemeroidima odlično dođu pura i kukuruza. To obavezno jedem par puta sedmično. Mislim da se i ribi treba posvetit par sedmičnih obroka. Suhomesnate proizvode, čvarke i slično jedem samo jedanput sedmično, čisto da me želja mine. Mliječne proizvode konzumiram, ali rijetko. Obično kiselo mlijeko u kombinaciji sa kukuruzom i starije ovčije sireve. Od salata jedem najviše ajvar, ali trudim se da jedem i bijeli luk, jer sam negdje pročitao da je upravo on taj koji spriječava rak debeog crijeva. U postu sa stavlja naglasak na suve šljive. Ok, ali nije loš ni pekmez od šljiva. Ja uzmem kašiku pekmeza i razmutim ga u čaši vode. Odlična stvar za probavu,… Čitaj više »

Koks83
6 godine prije

Super tekst, ja bi dodao da sam imo sličan problem dugo vremena sa unutranjim hemeroidima i rjesio sam ga na slican nacin ali sam dodao prehrani kapsule iz kurkumina (kurkumina je prirodni antibiotik i vrlo je dobar za crjeva i ako imate probleme sa bolovima v zglobovima, kura traja mjesec do mjesec ipo) srdačan pozdrav

tedi
6 godine prije

Hocu da se zahvalim Petru na ovoj imformsciji,za mog supruga, ZLATA VREDNOJ.Spasio se nakon 3 dana,odahnuo je dusom, izbegavanjem nabrojanih namirnica.Hvala veliko!

Mrgud
5 godine prije

A mleko bez laktoze?? Jel to moze?

Ragip Ismaili
5 godine prije

Procitao ceo tekst pre 5 dana, bio sam na muci mesecima. Krvario pa i bolelo al nije ko sto su mi rekli da moze da boli. VELIKO HVALA na tekstu i svemu. Samo nakon dva dana prestalo krvarenje nakon 4 sve i bolovi i krvarenje i povukli se suljevi. Al znao sam da sam ne tolerantan na laktozu a vas tekst mi je bas pomogo.Suzdrzavam se od svih mlecnih proizvoda. Sirim dalje. Pozz i svako dobro

Nikola
5 godine prije

Pre svega neizmerno hvala na savetima. Olakšanje sam osetio već posle prvog dana kada sam isključio navedene namirnice, a posle par dana bolovi i krvarenja su potpuno prestali. Još jednom VELIKO HVALA!

Goxy
5 godine prije

Dopao mi se članak i ima smisla. Muku sam mučila sa spoljašnjim hemoroidima iako sam redovno pešačila, zdravo se hranila i imala normalnu kilažu. Posle duže šetnje bi mi bilo jako loše a tek posle planinarenja…Pre godinu ipo dana sam se delimočno oslobodila bolova pomoću akupunkture. Posle prvog tretmana je otok nestao. Imala sam svega 5 tretmana. Bila sam ko nova!!!! Pre dva-tri dana je krenulo krvarenje…obilno, čista krv!!! Mleko ne pijem odavno, ali popijem po čašu jogurta dnevno. Ali već mesec dana jedem limun, i limetu ( sa sve korom), narandže grejp i mandarine u neograničenim količinama…dostupne su mi organske pa ne mogu da se obuzdam. Sad mi je posle ovog članka jasno u čemu je problem. Prelazim na domaće jabuke! I javljam rezultat!!!! Hvala na članku!!!

Dino
5 godine prije

Pozdrav za sve. Zelim se zahvaliti autoru clanka vezano za hemoroide i laktozu. Ja sam imao problem s hemoroidima ( i unutrasnjim i vanjskim) najmanje 5 godina. Nista mi nije pomagalo, ishranu sam skroz promjenio, jeo sam sve sto su doktori preporucivali. Samim tim sam izgubio oko 20-ak kilograma. Mislio sam da cu cijeli zivot morati sa ovim da se borim, ali prije nekoliko mjeseci sam procitao vas clanak, probao da ne pijem mlijeko, vec nakon nekoliko dana osjetio sam poboljsanje. Shvatio sam da sam netolerantan na laktozu, koja mi je ustvari cijeli zivot stvarala probleme. Sada sam presretan, jer sam uspio to rijesiti. Hvala od srca.

Mate
5 godine prije

Ovo cu deff probati..jer nema toga sta nisam probao da se rijesim unutarnjih hemeroida..čak sam dao 10tis kuna za operaciju thd metodom..što se na kraju ispostavilo kao bačen novac..nema te operacije koja moze trajno rijesit hemeroide..tako da ljudi ne nasjedajte i nebacajte novce..

Suda
5 godine prije

Istina je sve.. pogotovo o mlijeku i mlijecnim proizvodima barem to znam, i kod mene mlijecni proizvodi izazivaju katastrofalne posljedice po hemoroide vec odavno sam ih izbacio iako uvjek negdje naletim na iste.. i odmah mi crijeva prepoznaju problem.

Milada
5 godine prije

Neopisivo mi je drago da sam naisla na ovaj tekst o hemoroidima i iskustvima vas i svih drugih koji su komentirali. Ja sam jedan od ovih nesretnika s tim problemom vise od 25 godina. Koliko sam novaca potrosila na razne lijekove.masti .kreme.ulja.privatne preglede mogla sam pola kuce kupiti. Zar nije cudno da medicinski strucnjaci s blagoslovom muzu novac od nas. Niti jedan lijek niti mast ili bilo koji pripravak ne ide na recept. Sama sam puno stvari probala.sama pravila razne masti.cepice.cajeve ali nista nije rijesilo probleme. Sad krecem sa ovom eliminacijom mlijeka i mlijecnih proizvoda pa se ponovo ukljucim za komentarom. Samo neznam dali tu spadaju i jogurti. Pijem puno kefira.

Tomi
5 godine prije

Da li se mogu jesti gore navedeni namirnice, poslije izljecenja?

Dušica
5 godine prije

Procitala sam tekst i navodi me da je candida ta koja prouzrokuje upalu hemoroida a ona se hrani secerom.Ja sam isto tako izbacila iz oshrane sve secere,mlecne proizvode i uglj.hidrate( samo meso i poneko povrce i voce) i odmah se smanjila nadutost i cest odlazak u toalet( 2-3 puta dnevno).Krvarenje mi prestane kada pijem dva puta dnevno neke kapi koje sadrze glog.Ali na zalost,cim mi bude bolje ja pozelim da pojedem nesto slatko ili mlecno i odmah osetim pogorsanje?

Zabrinuti
5 godine prije

Dva puta Sam operirao hemoroida, I peti Dan Sam na dijeti, tj, ne jedem Ono sto ste Göre naveli. Brine me nesto sto se pojavljuje Nakon velike nuzde. Name, pod rukom, tijekom pranja, o sjetim,, zivo,, meso s jedne strane anusa. Moze li Mi tko odgovoriti, o cemu se radi?

Branko
5 godine prije

Imam hemoroide 4 ili 5 puta godisnje i traju po 10,15 dana.Probao sam sve nedozvoljene namirnice da izbegavam,tipa ljuto,zacinjeno,slatko,alkohol,kafu i nista ne pomaze.Primetio sam da kad imam puno gasova obavezno posle 2 ili 3 dana dobijem hemoroide.Takodje povremeno drzim dijetu bez ugljenih hidrata i za vreme drzanja dijete nemam gasove a ni hemoroide i imam normalnu stolicu bez obzira koliko suve hrane jedem.Na dijeti se ne jedu mlecni proizvodi kao ni hleb.

zsolje
5 godine prije

Ima smisla kad bolje razmislim točno navedena hrana mi smeta

0 plus
5 godine prije

Odličan tekst koji budi neku novu nadu. Sasvim je moguće da su agrumi i ugljikohidrati pogrešan izbor ( moguće i svi alkoholi jer sadrže šećer ). Nije ništa napisano o kefiru … da li je i on štetan ?
Vrijeme je za prehranu po krvnoj grupi.
Samo za info da ni Pilex tablete ovaj put baš ne djeluju zbog previše limuna u čaju.

Ana
5 godine prije

Beskrajno hvala što ste ovo podelili sa drugim ljudima. Nakon čitanja vašeg teksta, odlučila sam da probam vaš savet. Prestala sam konzumirati mleko i mlečne proizvode. Kupujem samo mleko bez laktoze i rezultati su fantastični. Krvarenje hemorida je prestalo. Moram da napomenem da su mi se simptomi prvi put pojavili u mojoj 41 godini i da imam dijabetes tipa2. Krvna krupa sam 0. Hvala još jednom i svako dobro.

Jelka
5 godine prije

Postovani, ovim putem zelim da Vam se zahvalim na tekstu koji mi je pomogao da se rijesim problema za koji, dok me nije zadesio, nisam ni pretpostavljala koliko covjeka sputava. Naime, prije mjesec dana iskocio mi je jedan spoljasnji hemoroid. I ranije sam imala tegoba sa hemoroidima, to je uvijek bilo poslije porodja. Primjenom kreme, koju dok utrljavam vracam hemoroide nazad, sva tri puta sam se, relativno, lako rijesila te tegobe. Medjutim, ovaj put je bilo potpuno drugacije. Na samom kraju debelog crijeva, odnosno na spoljasnjoj strani pojavio se hemoroid kao kliker, bukvalno. Osim okruglog oblika, bio je i velicine klikera. Odmah sam pristupila terapiji kremom fitorektal, koja je ranije bila rjesenje. Medjutim, par dana bez pomaka bili su znak da se vratim u apoteku. Farmaceut je preporucio tablete na boljnoj bazi, detralex. Dodatnih par dana bez ikakvog poboljsanja, povecali su moj stres, jer osim bola tu je bio i… Čitaj više »

Vika
1 godina prije

Fala puno na ovome clanku.
Nakon sta san otkrija vanjski hemeroid,izbacija san mliko kompletno,i nakon otprilike 2 tjedna bez mlika,povuka se hemeroid kompletno.
Zivija mi sto godina

Miksajlo
4 mjeseci prije

Onda bi ovo moglo važiti i za proširene vene? Jer hemoroidi su ustvari kao i proširene vene.

Krkoljub Guzonja
4 mjeseci prije

Da se pridružim komentaru i dijelom rješenja. Naime C vitamin u dozama 2gr dnevno i više rješava isto problem s hemeroidima barem lokalno simptomatski zato što C vitamin krpa mikropukotine krvnih žila, a u kravljem mlijeku nema C vitamina u odnosu na kozje pa dolazi do krivog enzimskog razlaganja laktoze. Potrebno je povećati C vitamin, a južno voće se više ne proizvodi pod zdravom okolinom….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI