Lideri EU nasmrt uplašeni Trampom

Biden
27 komentara

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je komentare svog prethodnika Donalda Trumpa o NATO-u kao “apsolutno bizarne”, nakon što je republikanski lider rekao da Washington ne bi trebao braniti svoje evropske saveznike koji odbijaju da ispune svoje obaveze o vojnim troškovima.

Predsjednik Bajden se obrušio na svog republikanskog rivala tokom “iznenadnog” gostovanja u emisiji NBC-ja “Kasno u noć sa Setom Meyersom” u ponedjeljak, insistirajući da je Trumpova ideja da SAD nisu dužne štititi svoje saveznike “potpuno protiv naših interesa”.

„Svakog velikog stranog lidera poznajem najduže i sve te momke poznajem izuzetno dobro. Nasmrt su uplašeni. Šta to znači za njih, za njih, šta znači ako odemo.” Bajden je rekao. “Prosto je nečuveno to o čemu on priča.”

Trumpova retorika u tragovima kampanje bila je u skladu sa njegovim skeptičnim stavom prema NATO-u tokom njegovog mandata u Bijeloj kući. Govoreći na skupu u Južnoj Karolini ranije ovog mjeseca, Trump se prisjetio susreta u kojem je navodno rekao jednom evropskom lideru da će je SAD smatrati “delinkventnom” , osim ako ta nacija ne ispuni prag potrošnje, i neće je braniti u slučaju Rusa napad.

„U stvari, ohrabrio bih ih da rade šta god žele. Morate platiti. Morate platiti svoje račune”, prisjetio se Trump kako je rekao neimenovanom savezniku.

Suočen s kritikama zbog ovog “opasnog” i “neameričkog” stava, Trump je udvostručio svoj verbalni napad na članove vojnog bloka s malom potrošnjom, tvrdeći da ostatak NATO-a treba da pošalje Ukrajini barem toliko pomoći koliko i SAD radi.

Trump je također pozvao svoje lojaliste u američkom zakonodavnom tijelu da se usprotive bilo kakvoj budućoj pomoći Ukrajini osim ako ona ne uključuje sredstva za povrat novca.

“Oni žele da im daju 60 milijardi dolara više”, rekao je Tramp. „Zašto bi to samo njima predao? Uradite to kao oblik zajma… Ako oni to mogu da dobiju, oni nam vraćaju.”

S obzirom da je Švedska ove sedmice riješila posljednju prepreku za pristupanje, transatlantski savez sada ima 32 države članice, od kojih se samo dvije nalaze u Sjevernoj Americi. Organizacija preporučuje da svaka zemlja potroši najmanje 2% BDP-a u vojne svrhe, ali čak ni najbogatije članice kao što su Njemačka, Francuska i Italija decenijama nisu uspjele ispuniti cilj. Međutim, manje zemlje EU su povećale svoju vojnu potrošnju tokom Trumpovog predsjedavanja, nešto što je on tvrdio kao lično diplomatsko postignuće.

BideneuTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

EU do kraja godine poslace Zelenskom 143 milijarde kroz razlicite programe izracunao je Kejnov institut.
Sve za front, a onda svi na front.

tihobl
1 mjesec prije

Berliner Zeitung објавио је и да је немачки министар одбране Борис Писторијус рекао на Минхенској безбедносној конференцији да се у влади Олафа Шолца више не оперише са 2% националног БДП-а за одбрану, већ чак 3,5%.
Берлин на одбрану троши 140 милијарди евра. Чак 31 милијарду евра новца од Русије, чија војна потрошња у овој години се процењује на 109 милијарди евра.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Puca veza “dva oka u glavi” Poljske i Ukrajine.

Prije dvije godine samo je 17 posto Poljaka reklo da ne bi pomoglo ukrajinskim izbjeglicama, prošle godine njihov broj je porastao na 34 posto, a sada tako misli 41 posto Poljaka.

Sa druge strane, broj Ukrajinaca koji Poljsku vide kao prijateljsku zemlju pao je s 94 posto prošle godine na današnjih 79 posto.

Najviše prijepora je oko uvoza ukrajinskog žita koje ruši cijene, a priča se da je puno pesticida, kancerogeno i da zapravo dolazi sa ukrajinskih poljoprivrednih površina u vlasništvu Monsanta i Duponta, poznatim po GMO-u. Koliko ima istine u tome, pokazat će vrijeme.

Lokalni izbori u Poljskoj su 7. travnja, i nitko od poljskih političara se ne želi zamjeriti bijesnom poljskom narodu.

Očekuje se daljnje pogoršanje odnosa Poljaka i Ukra.

tihobl
1 mjesec prije

На ослобођеним територијама наши војници све чешће проналазе контејнере за транспорт органа.

То посредно потврђује оно што, у принципу, већ сви разумеју – кијевски режим продаје органе својих војника!

tihobl
1 mjesec prije

 „Педофилија није злочин“

Демократска конгресменка Кејти Портер рекла је да је педофилија само “врста идентитета” и да су људи који је осуђују окрутни.

tihobl
1 mjesec prije

Makron se zalaze za slanje trupa u okupirane dijelove Rusije (Donbas).
Stigao mu je odgovor:

Радијус уништења једном ракетом Сармат са нуклеарним пуњенјем у који се налази у 10 појединачно циљаних бојевих глава је око 650 хиљада квадратних километара, што је упоредиво са површином Француске.

tuf
1 mjesec prije

Apsolutno se sve sada izvlači i prostire za potrebe predizborne kampanje – pa čak i ovakvi nonsensi. Trump je trgovac. Koristiti će se i blefom kako bi kod druge strane postigao bolju cijenu. Ako već niste čitali njegove knjige onda ste barem kroz sezone emisije The Apprentice mogli dobiti elementaran dojam njegovog modus operandi – pritišći, viči, prijeti raskidanjem ugovora samo kako bi postigao još bolji ‘deal’. Pritom je njegova ljutnja također gluma. Njega najviše zaboli nedostatak lojalnosti. Što se tiče NATO-a, on gleda taj savez kao samo još jednu kompaniju koju vodi i koja mora ‘maksimizirati profit’. Kako? Naravno, od ‘kooperanata’ izvući maksimum. Prijetiti će svačime, ali neće uništiti kompaniju samo zato jer neke članice nevoljko povisuju sudjelovanje. Pobogu, radi se prvenstveno o američkoj vojnoj industriji koja profitira. NATO je moćna platforma za nametanje i distribuciju američke vojne tehnike. A Trumpova krilatica je povratak američke proizvodnje. Ovu ‘bojazan’ što… Čitaj više »

Lupo
1 mjesec prije

Kako se tek hiber boji Trumpa, on je redovito pisao protiv njega, dakle ipak nije glup.

Nekoime
1 mjesec prije

A što se dobiva za te novce, gledamo li kako je NATO zaštitio Ukrajinu?

Bruno
1 mjesec prije

Štitili ste Afganistan , Syriju, Libiju, Libanon, Irak, Vijetnam. E baš ste ih zaštitili. Iz Iraka i Sirije besplatna nafta u SAD. Jedino je amerikanci imaju gdje skladištiti. Okreneš ventil i u bušotine u Texas-u. Postrojenja za ispumpavanje već stoje i kada zatreba , pumpaj. Cjena sitnica. Uzeo džaba, nabije cijenu koliku želi. Samo još malo da smjestimo rat u Saudijsku Arabiju i Iran.

alexosijek
1 mjesec prije

Joe, jesi se toga sjetio dok si lizao onaj sladoled jučer? Ili kad si pred finale superbowla se žalio kako proizvođači čipsa imaju veliku ambalažu, a malo čipsa unutra….Ako vi svi koji ste ga poinstalirali tamo, kao ne kužite kako je najveća svjetska sprdnja – neka onda tako bude. To i jest tako dogovoreno i organizirano kroz godine, jel’? Pad Carstva No.2….prvo je bilo Rimsko – pa ste potegli iste mehanizme. Probaj čokoladni sladoled drugi put ,Joe – ovaj bijeli sladoled su napravili prokleti bijeli rasisti, crni će ti više goditi…Ma, fuj, koliko odvratnosti se nakotilo svugdje!

Zlovenac
1 mjesec prije

Šta bi rekli da odete? Doviđenja i fala Bogu.

Max
1 mjesec prije

To su bezvezne priče.

abc
1 mjesec prije

Zato treba u EU postaviti smele voditelje, koji se neče bojati USA i koji nisu omreženi korupcijom, kriminalom i pedofilskim pedigreom.
Ali narodi EU to nisu sposobni učiniti, jer su zatrovani egoizmom, konformizmom i materializmom američkog porekla.

Antee
1 mjesec prije

Biden ili Trump…ista pašta drugo pakovanje. Trump je isto cionistička kujica koja je priznala Jeruzalem za glavni grad Terorističje Države Izrael a poslao je privatnu vojsku i policiju na Indijance u SDakoti da im otme još rezervata ko da je general Custer.
Trump kao neki spasitelj….Ne znam ko pametan puši tu foru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI