Lideri pozivaju na kraj „uličnih nemira“ u Sjevernoj Irskoj dok nemiri ulaze u 6. dan

Nemiri u Irskoj
11 komentara

Britanski premijer Boris Johnson osudio je u srijedu tekuće nasilne sukobe u Sjevernoj Irskoj, pozivajući strane da nesuglasice riješe dijalogom, umjesto “nasiljem ili kriminalom”.

Lideri Sjeverne Irske trebalo bi da razgovaraju o načinima za rješavanje tekućeg nasilja u zemlji, nakon incidenta u srijedu u Belfastu, gdje je otet i zapaljen autobus u šestoj uzastopnoj noći nemira.

Zamjenik prvog ministra u zemlji Michelle O’Neill izjavila je u četvrtak da će izvršna vlast biti obavještena o “nasilju i uličnim neredima koji trenutno izazivaju veliku nevolju u lokalnim zajednicama”.

Istakla je da “oni koji su umiješani u nasilje, kriminalnu štetu, manipulacije našim mladima i napade na policiju moraju prestati”.

O’Neill je citirala i prva ministrica Sjeverne Irske Arlene Foster koja je tvitovala da “nema opravdanja za nasilje”, opisujući demonstrante kao “sramotu” za zemlju, za koje Foster tvrdi da imaju za cilj “skretanje fokusa sa stvarnih kršilaca zakona u Sinn Fein-u “.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog “scena nasilja u Sjevernoj Irskoj”, ističući da razlike treba rješavati za pregovaračkim stolom, a ne “nasiljem ili kriminalom”.

Primjedbe su uslijedile nakon što su demonstranti u Belfastu ukrali dvospratni autobus na koji je kasnije bačeno nekoliko zapaljivih flaša, zapalivši ga na križanju Lanark Vay i Shankill Road, dok je vozač navodno napadnut.

Šestog dana nemira takođe su zabilježeni ulični sukobi sa policijom u nekim dijelovima Sjeverne Irske, kad su demonstranti gađali policajce kamenjem i molotovljevim koktelima. Navodno je više od 40 policajaca povrijeđeno, a devet osoba je privedeno od izbijanja novog nasilja.

Početak nemira

Nemiri su započeli prošlog petka, kada je tužilaštvo Sjeverne Irske odbilo da optuži članove republikanske stranke Sinn Fein za kršenje ograničenja COVID-19 nakon što su prisustvovali sahrani bivšeg člana Privremene irske republikanske armije (IRA) Bobby-ja Storey-a,koji se borio za odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Više od 2.000 ožalošćenih prisustvovalo je Storey-jevoj sahrani 30. juna 2020. godine, a unionisti su tvrdili da su otvoreno ignorisali pravila socijalnog distanciranja u jeku prvog talasa pandemije koronavirusa.

To je dovelo do toga da su sve glavne probritanske stranke – Demokratska unionistička partija (DUP), Ulster unionistička partija (UUP), Tradicionalni unionistički glas (TUV) i Progresivna unionistička partija (PUP) – pozvale na ostavku načelnika Policijske službe Sjeverne Irske (PSNI).

Prošlonedeljni nemiri pretvorili su se u nasilne proteste, jer su lojalisti, koji zagovaraju bliže veze sa Londonom, zabrinuti uslovima Sjevernoirskog protokola, djela trgovinskog sporazuma o Brexitu između Londona i Brisela.

Protokol predviđa kontrolne postupke za niz roba koje prolaze u Sjevernu Irsku i iz nje. Sjeverna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu roba i primjenjuje carinske propise EU u svojim lukama, protokol je regulatornu i carinsku granicu prebacio na Irsko more, sa nizom provjera, a obavezna potvrda koja je sada dodatno potrebna za otpremu mnogih roba u region iz drugih dijelova Velike Britanije, izaziva nezadovoljstvo među lojalistima Sjeverne Irske, koji osjećaju da to stvara granicu između njih i ostatka Velike Britanije.

boris johnsonIrskanemiri
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

“… kada je tužilaštvo Sjeverne Irske odbilo da optuži članove republikanske stranke Sinn Fein za kršenje ograničenja COVID-19…”

STRASNO!
Idiotizam “Covid19” je postao religija

Ova govna zvana “politicari” u potpunosti igraju zajedno sa zlocincima zvanim “policija, naucnici, popovi, novinari i doktori…”
I sva ova govna su “zabrinuta” za nase zdravlje – te nam zele uspricati Gatesove/Rockfellerove – “spasonosne vakcine” protiv nepostojece pLandemije…

Narano, za ocekivati je da ce i standardni idioti “talibani-pseudo-nauke” (i to mnogi koji su mjesecima na ovom portalu) – sada izaci sa idiotskim “komentarima” gdje ce me optuziti za “teoriju zavjere“…
Medjutim dzaba…
Jasno se mogu sagledati ogromne posljedice ove nevjerovatne OBMANE…
Strasno…

Realno
3 godine prije

Napadi na ološ režima mora se nastaviti. Ajmo irski brate, ne žali granateeeee, vidiš da su džubrad navalila na teeeeee.

Max
3 godine prije

Okupirana zemlja klijuča.

politicki nekorektan
3 godine prije

…irci su uvjek bili drugaciji… na veoma neobican nacin zale za clanom kraljevke obitelji…

Praetorian
3 godine prije

Vratite dijete majci. Dosta je anglikanskog imperijalizma

Stara kuka
3 godine prije

Znači neredi su izbili jer policija nije pohapsila “neodgovorne” sudionike katoličkog sprovoda što je naživciralo protestantske okupatorske dotepence pa su oni zabrinuti za zdravlje svekolikog pučanstva odlučili malo “podgrijati atmosferu”?

Inače Sjeverna Irska uz Škotsku ima još stroži režim lockdowna nego Engleska. I jedan mali detalj. Škotsku vodi premijerka – Nicola Sturgeon, velika pobornica “mjera”, a sjevernu Irsku premijerka Arlene Foster – protestantica koja ima zamjenicu – katolkinju iz Sinn Feina Michelle O’Neil. Još jedan u dugom nizu dokaza vrhunske uspješnosti vladavine “snažnih” i emacipiranih žena.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Bezvezni Stranac
3 godine prije

Nema tu pomoći dok poubnjenici ne nabave barem neki helikopterčić, pa počnu bacati
b a č v e pune benzina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI