Lideri predviđaju koliko dugo EU može da opstane bez ruskog gasa

Ruski plin cijene rastu
26 komentara

Evropljani će sljedeće zime osjetiti poremećaj snabdijevanja, rekao je Makron, ali Moskva tvrdi da je ova prognoza previše optimistična.

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je u petak da Evropa neće moći da preživi sljedeću zimu bez ruskog gasa. U međuvremenu, bivši šef ruske države Dmitrij Medvedev je još kategoričniji: po njegovom mišljenju, Evropa ne bi mogla da preživi nedjelju dana bez ruskog gasa.

Usred ruske ofanzive na Ukrajinu koja je u toku, EU raspravlja o novom, šestom paketu sankcija Moskvi, koji bi, kako se navodi, mogao uključivati neka ograničenja na uvoz nafte i gasa iz Rusije. Ruske mjere odmazde mogle bi da dotiču i snabdijevanja Evrope energentima.

Komentarišući potencijalni pad u isporukama gasa, Makron, koji se u nedjelju suočava sa drugim krugom francuskih predsjedničkih izbora, izdao je oštro upozorenje.

„Posljedice ovoga nećemo vidjeti u proljeće i ljeto 2022. jer smo popunili zalihe, ali sljedeće zime sve će se promijeniti ako više ne bude ruskog gasa“, rekao je on u intervjuu za Ouest France, objavljenom u petak. Francuski lider, za koga ankete kažu da će vjerovatno biti ponovo izabran, takođe je jasno stavio do znanja da se ne razgovara o punom embargu na ruski gas jer EU u potpunosti razumije „kakve će to ogromne poteškoće stvoriti“.

„Ovo će možda biti tema koja će se naći na diskusijskom stolu, danas još nije. Uglja i nafte ima, gasa nema“, rekao je on.

U međuvremenu, Medvedev, koji je trenutno zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, u petak je u Telegramu komentarisao izjavu Evropske komisije da možda postoje načini da se ruski gas plati u rubljama bez kršenja sankcija.

„Cijenimo dosljednost i integritet naših evropskih partnera. Pogotovo ako se ima u vidu da će, prema posljednjim podacima MMF, Evropa moći bez našeg gasa ne više od 6 mjeseci. Ali ozbiljno govoreći, neće uspjeti ni nedelju dana“, napisao je on.

Prema Alfredu Kammeru, direktoru Evropskog odjeljenja MMF, Evropa bi, ako se obustave isporuke ruskog gasa, mogla da izdrži šest mjeseci zahvaljujući „alternativnim snabdjevanjima i korištenju postojećih skladišta“.

„Međutim, ako bi to isključenje gasa trajalo tokom zime, i to na duži period, to bi imalo značajne efekte“, rekao je on u petak.

Visoki diplomata EU Žozep Borel u četvrtak je otkrio da Brisel nije uspio da postigne konsenzus o potpunoj zabrani uvoza ruske nafte i gasa, ali je izrazio uvjerenje da će se to desiti  u skoroj budućnosti.

Početkom aprila, EU je objavila da su njene članice dogovorile embargo ruskog uglja koji se procjenjuje na 4 milijarde eura godišnje, a koji će stupiti na snagu u avgustu.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Njemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcjepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je od tada zahtijevao od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD.

Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Zapad je na rusku ofanzivu u Ukrajini odgovorio teškim sankcijama koje su pokrivale različite sektore ruske ekonomije. Moskva ove mjere smatra „neprijateljskim akcijama“ i odgovorila je sopstvenim kontrasankcijama.

 

eugasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Salinas
1 godina prije

Do zime rusi će zasigurno zaokružiti vojno zacrtani cilj.zacrtani ili minimalni…nevažno. i onda će nastati black out u cijeloj eu. Hladne rukice se neće moći više ugrijati.i to je kraj.konačno odvajanje svijetova. Bojim se da će s ove strane provalije biti puno napetije…

Weteran
1 godina prije

“Z” ??!!
Z drva će se grejete !

1 godina prije

listajmo web…………………….čeeeek malo……evo neeeeštooooo:
svježi zzzzzzzzzzzzzzzz
Da zaključimo ovaj tjedan, vratit ćemo se na Dosje X. Izvori našeg tajnog svemirskog programa inzistiraju da će skori kolaps zapadnog režima otkriti golem skriveni svijet izvanzemaljskog utjecaja i potisnute tehnologije.
Ovdje, na primjer, možete vidjeti tajnika za tisak Pentagona kako jasno zastaje i izbjegava novinarska pitanja u vezi s “izvađenim izvanzemaljskim tijelima”. ………vaaaaaaaaauuuuuuuuuuuu
……………………….snimak je ingliš bez prevoda…..pa nek ideeee
https://telegra.ph/file/285928e4f7349c8e6e3c0.mp4

1 godina prije

i ima li jooooš igara bez da si u koloseumu…..da …….ekran ispred tebe i naraaavnoooo…………….l o g i c n o. c o m
…..Primjećujemo i nestabilnost u Kini, posebno u Šangaju, gdje je već više od mjesec dana na snazi ​​masovna blokada. Čini se da ovo zaključavanje ima dvije dimenzije. Kao prvo, predsjednik Xi Jinping upravo je podnio svoju kandidaturu za treći mandat šefa kineske države bez presedana, koji bi trebao biti održan kasnije ove godine.

……….hindustantimes.com/world-news/xi-jinping-set-to-secure-unprecedented-third-term-as-china-s-leader-101650633317417.html

Bivši predsjednik Jian Zemin, čija je baza u Šangaju, žestoko se protivi tome. Dakle, izgleda kao razbijanje od strane pristaša Xija. U prilog akciji čišćenja govori i činjenica da se stanovnicima nalaže da predaju putovnice “do pandemije”.

1 godina prije

listajmo daaaljeeee———- ..Dok je zapadni svijet ometen gotovo neprestanom salvom izvješća o Ukrajini, važni događaji drugdje se nedovoljno izvještavaju ili ignoriraju. Možda je najveći događaj ono što se trenutno događa u Pakistanu i Afganistanu. Ovdje je počeo novi opijumski rat. Kada je talibanska vlada, u koordinaciji s Kinom i Pakistanom, objavila da će prekinuti proizvodnju maka, ogranak hazarske mafije koji promovira heroin krenuo je ratnim putem. Prema UN-u, u Afganistanu se svake godine proizvede preko 9.000 tona opijuma. Preračunato na uličnu cijenu od 30 dolara po gramu, to znači 270 milijardi dolara prodaje za duboku državu. Dakle, to je 270 milijardi razloga za svrgavanje vođa protiv opijuma poput pakistanskog predsjednika Imrana Khana. To je pravi razlog zašto je zamjenik američkog državnog tajnika Donald Lu poslan da pakistanskom establišmentu kaže da “Imran Khan mora izgubiti izglasavanje nepovjerenja ili će se Pakistan suočiti s posljedicama.”Čini se da je to i pravi razlog… Čitaj više »

1 godina prije

eeeee Milić – uuuuu ma ide to kod tebe…..sljedeeećee o ovome sam već pisao po viđenju nekih novinara u Siriji…… …Većina ukrajinskih i nacističkih vojnika također je polutrajno kamenovana s tri tablete “ratnih kemikalija” dnevno. To ih čini veselim i neosjetljivim na bol. “Sjedinjene Države isporučuju robu na veliko i gledaju kako to dugoročno utječe na vojsku jer ih nije briga što će se s tim ljudima kasnije dogoditi”, rekao je Alexander Borodai, bivši šef DPR-a i zamjenik Državne Dume Ruska Federacija. Captagon (amfetamin + teofilin) ​​novinari su ranije vidjeli u Siriji. Tvrdi se da ova tvar izaziva veliku ovisnost i eliminira osjećaj fizičke boli. Teško ranjeni pobunjenici pokazali su neobičnu sposobnost borbe pod utjecajem ove kemikalije. ……Također, većinu oružja koje Zapad šalje Ukrajini gangsteri prodaju drugim zemljama i ne koristi se protiv Rusije. “Zelenski će vrlo brzo imati nesreću, gotovo su ‘gotovi s njegovim uslugama'”, obećava izvor iz Mossada.… Čitaj više »

1 godina prije

i na portalu nas ima koji se pitamo…pa imali protusile …. što je sa Fullmichom i ekipom…oče li više to javno hapšenje i da počne o d g o v o r n o s t…….. ili čitamo ovo zamagljenooo
….Svjesni smo da na površini stvari izgledaju prilično mračno i mnogi se ljudi pitaju gdje su bijeli šeširi. Duga lista čelnika KM koji su “pozitivni na koronavirus” znak je da su uhićeni, ističu izvori CIA-e. Molimo pogledajte najnovije primjere u nastavku.
 – us army general James mc Conwille tested
– UN humanitarian Martin Griffiths pozitv
– Italy Mario Draghi tested
– gov.Mike deWine,Rich Fitzgerald, Mary-AnnBaldwin -covid 19 pozitv

tihobl
1 godina prije

Zar ne vidite da vise ne pricaju o cijeni vec o nedostatku plina.

Amerikanci su pristali da isporucuju LNG Evropi, ali po trenutnoj cijeni u Aziji + dodatni troskovi transporta + kompenzacija za raskidanje ugovora sa azijskim klijentima. U zaziji ce rasti cijena zbog manjka americkog LNG, a evropa ce placati po toj cijeni + bonusi. Evropa ce kupovati po bilo kojoj cijeni i opet ce imati manjka, kako bi se cijena nastavila dizati.

Svaka cast na dobro osmisljenom sisanju ovaca.

Max
1 godina prije

Neće moći predugo.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Može i za rublje…
Gdje se izgubilo ono:
“Nikada nećemo podleći Putinovim zahtjevima. To je protiv naših ‘vrijednosti’?”

Lady Europo, vi ste kurva.
Sad kad smo to utvrdili, možemo o cijeni…

P.S.
Onako usput…
Nannaria swiftae…
Nova vrsta stonoge nazvana je po Taylor Swift.
Još da nađe novog momka…
I mene ostavi na miru.

FIFY
1 godina prije

Euro imaš,plina nemaš…..

Sir Oliver
1 godina prije

Ovi što su najglasnije lajali ( Poljska ) od danas plinovod zatvoren ,hitna sjednica.

vladimir
1 godina prije

sta ce nam gas i benzin ako je tesla izmislio slobodnu energiju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI