Litvanija proširuje blokadu Kalinjingrada

Kalinjingrad
34 komentara

Ograničenja koja je Litvanija uvela na tranzit robe u Kalinjingradsku oblast već su uticala na drumski saobraćaj, saopštili su u utorak zvaničnici ruske eksklave.

“Djelimično ograničenje tranzita tereta odnosi se i na drumska vozila koja prolaze kroz Litvaniju. Poput [robe koja se prevozi] željeznicom, ova se roba sada može prevoziti samo morem”, saopštila je pres služba regionalne vlade.

Vilnius je počeo provoditi ograničenja u subotu, kada je litvanski nacionalni željeznički operater zabranio protok sankcionirane robe između regije i ostatka Rusije, pozivajući se na smjernice Europske komisije.

I Vilnius i EU insistiraju da ograničenja, za koja se očekuje da će uticati na otprilike 50% tokova tereta između eksklave i ostatka Rusije, ne predstavljaju „blokadu“ već samo dolaze kao implementacija antiruskih sankcija koje je uveo blok oko tekućeg sukoba u Ukrajini.

“Ne govorimo o tome da Komisija daje preporuku nekoj zemlji. Ovo je država članica koja provodi odluke koje su donijele kada je riječ o sankcijama Rusiji. A Litvanija u osnovi radi ono što bi trebala raditi pod režimom sankcija”, rekao je ranije tokom dana glavni glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer.

Ruska vlada ocijenila je potez Vilniusa kao “ekonomsku blokadu”, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je odluku bez presedana i “kršenjem svega i svačega”.

Čelnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev obećao je da će biti odgovora na tekuću “blokadu”, navodeći da bi neodređene akcije koje treba poduzeti Moskva “imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije”.

„Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mjere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti”, rekao je Patrušev novinarima tokom posjete Kalinjingradu u utorak.

blokadaKalinjingradlitvanijarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Za sve ista pravila
1 godina prije

Ako u nekoj zemlji nije kao u Njemackoj 1939, ubojstva po cestama, konc logori I sl
Koje opravdanje, objasnjenje se može dati napadu na nikoga, desetak tisuca mrtvih, milijuna raseljenjenih, spaljena zemlja?
Prica o preventivno napadu ne pije vodu ako imas 6000 A bombi

nekoime
1 godina prije

Vikat će iz Bruxellesa “Slava Litvi” i slati pomoć…

LZN
1 godina prije

ameri stvarno čačkaju mečku u pi….
Projekat ukrajina propada pa sad osramočeni kreću na sve ili ništa……..Navalili ko mutavi da isprovociraju ruje da opale šamarčinu nekome iz nato saveza (najkorisnije budale su izgleda poljaci i litvanci)……..i tako dobiju “razlog i opravdanje” da počnu 3 svjetski rat….
Mislim da ruje ipak nisu tolike naivčine koliko ovi SADisti misle…..mnogo podcenjuju Ruse, i zato će platiti cijenu ovako ili onako….
Možemo misliti o rusima šta god hoćemo ali onaj ko misli da su budale je veoma naivan.
Mislil su to mnogi na zapadu ali istorija je pokazala da nije baš zdravo podcenjivati ruje….a zapad to radi od pamtivjeka…..i uvjek završi dobrim batinama i bježanijom nazad na ” demokratske” jazbine….

tihobl
1 godina prije

Rusija ne pocine ratove, ali ih zavrsava.

nena
1 godina prije

Kako se rusima sprema evropska juha lagano ali sigurno. citav svijet na jednoj strani sem srba a rusi na drugoj hahha istopit ce se kao puter.

ZZTop
1 godina prije

Ruski teritorij je blokiran i Rusi imaju apsolutno pravo da uspostave koridor prema Kalinjingradu i oslobode tamo svoje ljude u okruzenju, bas kako ce to uraditi u regijama Donbas i Lugansk. Da sam ja Putin a bolje da nisam,do Subote bi Kalinjigrad bio deblokiran i nebi se hodalo kao po jajima(Ukrajina) nego gazilo sve ispred sebe. Evo citam da je i Finska spremna za rat,kazu da su spremali za ovo i naoruzali do zuba, te da jedva cekaju pocetak,tja, tko bi rekao da su tako mirne i demokratske drzavice naoruzane do zuba i cekaju mig NATO gospodara pa da pokrenu Europski i Svijetski rat A kada je Putin prije 10. godina rekao da NATO vrijedja elementarnu logiku svojim pricama o sirenju na istok u humanitarne svrhe, nitko mu nije vjerovao da ce se ovo dogoditi, odnosno da ce Rusija biti okruzena izrazito fasistickim drzavicam, naoruzanim do zuba u sluzbi USA/EU/VB… Čitaj više »

BTK
1 godina prije

Izraz drumski često se povezuje sa rječju razbojnici. Tako da je upotreba izraza primjerena za litvanske vlasti. Misli se valjda na cestovni transport.

Max
1 godina prije

Opasna igra Litavaca koja ih može puno koštati.

Roccos
1 godina prije

Drskost prkno državica je za svako čuđenje,uđu u nato i odmah bi da liječe stoljetne frustracije na Rusima.Ova blitva Litva bolje da ne čačka previše jer bi se mogli gadno prolit(v)ati.

Lucija, prva
1 godina prije

Nema nikakve potrebe izvoditi skupe operacije i koristiti tenkove, npr.

Sasvim je dovoljno ispaliti dvije, tri stvarčica kojima raspolaže Kalinjingrad.

Tenkove će koristiti kada odluče otići …malo dalje od Litve.

abc
1 godina prije

Zapadni fašisti se opet zaželjili ruskih batina.

Komunist
1 godina prije

Dobro su ih ruje nazvali kikiriki državice

Štef
1 godina prije

Navodno Litvanci zezaju i na granici, treba im dva sata da propuste jedan auto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI