Lufthansa uvodi rodno neutralne dobrodošlice u letu, zamjenjuje ”dame i gospodo” ”dragim gostima”

Lufthansa
21 komentar

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa ukinut će tradicionalni pozdrav “dame i gospodo” putnicima u korist rodno neutralne alternative. Lufthansa je najnovija velika zrakoplovna kompanija koja je to učinila, nakon Air Canada i Japan Airlinesa.

Putnici koji se ukrcaju na let Lufthanse u bliskoj budućnosti više neće čuti “Meine Damen und Herren” ni “dame i gospodo”, rekao je glasnogovornik zrakoplovne kompanije za AFP u utorak. Umjesto toga, čut će „dragi gosti“ ili „dobro jutro / večer“.

Uz to, putnicima će se tijekom postupka rezervacije ponuditi i opcija trećeg spola, uz “muško” i “žensko”.

Izmjena će se postupno uvoditi na letovima Lufthanse, kao i na letovima švicarskih, austrijskih, briselskih i Eurowingsa, koji su podružnice Lufthanse. Tvrtka je za AFP rekla da je promjena odgovor na “raspravu koja se s pravom vodi u društvu” o spolu, a proizašla je iz želje “da se cijene svi gosti koji su ukrcani.”

Iako je izviještena u utorak, promjena se radi gotovo mjesec dana. Glasnogovornik Lufthanse rekao je za Business Insider DE u lipnju da će i sva unutarnja komunikacija i komunikacija posade biti “ravnopravna po spolu”.

Air Canada bila je prva zrakoplovna tvrtka koja je odustala od tradicionalne uljudnosti prema modernoj osjetljivosti kada je zamijenila “dame i gospodo” sa “svima” još 2019. Kao i Lufthansa, na svojoj je stranici za rezervacije uvela i treću rodnu opciju.

Japan Airlines uslijedio je 2020. godine, ali promjenu je primijenio samo na najave na engleskom jeziku. Ne samo da je japansko društvo manje prihvatljivo za budnost zapadnog stila (istospolni brakovi, na primjer, tamo nisu legalni), najčešće korišten pozdrav na japanskom jeziku već je rodno neutralan.

Lufthansa je, međutim, začetnik budnosti. Pored novo-pročišćenog jezika, logotip tvrtke na društvenim mrežama ostaje ukrašen duginim bojama, gotovo dva tjedna nakon kraja mjeseca ponosa.

Lufthansaravnopravnostrodna neutralnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
2 godine prije

nije steta, ovo “dame i gospodo” tako i tako vec odavno nema smisla;)

Iva
2 godine prije

Zemljo, otvori se!

A neg.
2 godine prije

Poštovani roboti dobrodošli na putovanje iz snova.

Uprava za transhumanizam.

Bosanac
2 godine prije

Trebali su uvest pravilo da primaju samo OVCE, riješili bi spolni i rasni problem a svi bi putnici globalno bili obuhvaćeni.

Drago
2 godine prije

Pa zar nije dobrodošlica u JAT glasila dobar dan dragi putnici…. vraćamo se natrag u socijalizam….

Čudan lik
2 godine prije

Baš me zanima što bi učinili kada bi naišli na osobu koja se: “Identificira kao Imun na covid 19”??? Ukoliko bi takvu osobu prisilili da poštuje mjere automatski bi pljunuli na LGBT ekipu a s druge strane bi bilo baš zabavno da moraju svim ostalim putnicima objašnjavati tko je i što “ta osoba”…

Majk Majers
2 godine prije

Luftwaffe

Lobos
2 godine prije

Pa to je sasvim OK. Jer će ovi cijepljeni biti uskoro većina pa tako genetski modifikovani mogu ih slobodno pozdravljati i kao drage GMOvce–. Nama necijepljenima je to OK i ne smeta nam ako nas ne spomenu.

Kažun
2 godine prije

” Dragi Svi” pokrilo bi sve,za razliku avio-kompanija
u jusa.Tamo će stjuardese dobiti popis: BLM, ANTIFA,TRANSG…..
itd itd……Draga Greta.

Toni
2 godine prije

Pa i “gosti” je muškog roda (ovaj gost-ovi gosti)!. Protestantsko-katolički (tj. zapadni) svijet je definitivno poludio.

2 godine prije zadnji put uredio Toni
Max
2 godine prije

Ludilo.

Davidschwartz
2 godine prije

Kretenizam vrlog novog svijeta. A zapravo podmukli fašizam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI