Lukašenko hvali “ljubazne” razgovore s Putinom i kaže da nema problema u odnosima

Lukašenko i Putin
5 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko razgovarali su o nizu pitanja u telefonskom razgovoru, uključujući lijekove za COVID-19, paradu pobjede u Rusiji i sporazum o međusobnom priznavanju viza.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pohvalio je telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, održan 19. juna, kao otvoren i ljubazan, napominjući da u bilateralnim odnosima nema problema.

“Upravo sam razgovarao s njim. Dakle, prenosim vam pozdrave od šefa … Zaista smo vodili otvoren i ljubazan razgovor. Mnogi ljudi ovdje misle da imamo nekih pitanja, ali to nije tačno”, rekao je Lukašenko, kako citira državna novinska agencija Belta.

U razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, koji sada boravi u radnoj posjeti Minsku, bjeloruski lider je rekao da želi da prenese pozdrave Putinu.

Lukašenkova predstavnica za štampu Natalija Eismont rekla je da su razgovori usredsređeni na ekonomiju.
“Šefovi država razgovarali su o daljim izgledima i kontaktima. Posebno su se dogovorili da održe sastanak i razmotre pitanja na dnevnom redu, da nastave razgovor u Moskvi”, rekla je Eismont, a prenosi bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Sporazum o odgovoru na COVID-19 i uzajamnom priznavanju vize

Dvojica kolega su se takođe fokusirali na odgovor na COVID-19 i sporazum o međusobnom priznavanju viza, saopštio je Kremlj.

“Oni su se dotakli nekoliko aspekata saradnje dviju zemalja u borbi protiv koronavirusne infekcije i njenih posljedica”, navodi se u izjavi Kremlja.

“U kontekstu predstojeće proslave 75. godišnjice pobjede u Velikom patriotskom ratu, kojoj će Moskva biti domaćin 24. juna i u kojoj će učestvovati Aleksandar Lukašenko, oni su naglasili veliki značaj ove godišnjice za stanovnike ove dvije zemlje “, dodao je Kremlj.

Prema Kremlju, predsjednici su pozitivno ocijenili finalizaciju bilateralnog sporazuma o priznavanju viza, koji bi trebalo da bude potpisan u Minsku kasnije u petak.

Odbijanje bilo koje banke koja pokušava da sponzoriše političke kampanje

Lukašenko je takođe izjavio da će vlada smanjiti veličinu bilo koje banke – ne samo ruske, koja pokušava da sponzoriše političke kampanje.

Lukašenko je pozvao medije da “koriste činjenice”, komentarišući izvještaje o prenosu računa državnih preduzeća iz podružnica ruskih banaka. Takođe je rekao da će svaka banka koja se miješa u tuđe poslove biti “oborena”.

“Nije nas briga da li je u pitanju ruska, američka, švajcarska ili poljska banka. Postoje zakoni koje treba poštovati”, rekao je Lukašenko, a prenosi agencija Belta.

Bjeloruska vlada nema problema sa podružnicama ruske Sberbanke i VEB-a koji posluju u zemlji, dodao je Lukašenko.
Dvojica predsjednika naglasila su važnost događaja kojima se obilježava 75. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu, saopštila je pres-služba Kremlja.

“Vladimir Putin pozvao je svog bjeloruskog kolegu da prisustvuje paradi. Aleksandar Lukašenko će prisustvovati. On će biti prisutan sa svojim sinovima”, izjavila je Lukašenkova predstavnica, Natalija Eismont, a prenosi agencija Belta.

Destabilizacija Bjelorusije je osujećena, otkriveni oni koji povlače konce

Bjeloruska vlada je osujetila plan velikih razmjera za destabilizaciju republike, čak je razotkrila „one koji vuku konce“ koji žive u inostranstvu, izjavio je u petak predsjednik Aleksandar Lukašenko.

“Kako pratim situaciju tokom posljednja 24 sata, vidim da su neke snage postale aktivnije, pokušavaju da destabilizuju situaciju u zemlji. Dugo smo svjedočili tome. Uspjeli smo da sprovedemo određene proaktivne korake i spriječimo plan velikih razmjera za destabilizaciju Bjelorusije – ovo nije šala niti zastrašivanje – i guranje zemlje u neke Maidane (prosvjedi u Ukrajini 2014) “, rekao je Lukašenko, a prenosi državna novinska agencija Belta.

“Raskrinkali smo kako lokalne lutke, tako i one koji vuku konce koji sjede izvan Bjelorusije”, dodao je bjeloruski lider.
Lukašenko je izrazio uvjerenje da Bjelorusija nije u fokusu političkih interesa ni zapada ni Rusije.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Ma ko bi njemu vise znao …

Cas prica jedno cas drugo a onda nesto sesto…

Da mu sa Zapada spremaju Majdan vise je nego izvjesno.

Vidjet cemo sad uskoro kako ce izbori proci …

puki
3 godine prije

kabala vec počinje organizirati pokušaj obojene revolucije protiv Lukašenka, ali sada više nisam siguran da li Putin doista podržava Lukašenka ili one koji Lukašenku rade o glavi

https://www.intermagazin.rs/haos-u-belorusiji-protesti-protiv-lukasenka-policija-hapsi-redom-video/
“Aleksandra Dinko, izveštač za Beloruski servis Radija Slobodna Evropa privedena je dok je uživo prenosila vesti, zajedno sa snimateljem Andrejom Rabčikom”.. kaže se u ovom izvješću
Naravno, Sorosev i kabalin Radio SE… sve jasno

Max
3 godine prije

Dwije susjedne i prijateljske države i trebaju surađivati suvereni i ravnopravni.

Zax
3 godine prije

Ovo odbijanje korona histerije bi lukasenku moglo doci glave. Naljutio je i zapad i putina govoreci istinu. Po ovome posipa se pepelom da prezivi

ima ljubazne probleme
3 godine prije

oe24.at/welt/Groesster-Sexskandal-der-Welt-Diese-Aktivistin-fordert-Abschaltung-von-Pornhub/434617635

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI