Lukašenko otkriva planove za rusko-bjeloruske savezničke snage

Putin i Aleksandar Lukašenko
1 komentar

Bjelorusija je započela raspoređivanje zajedničkih vojnih snaga s Rusijom na svojoj teritoriji, rekao je predsjednik Aleksandar Lukašenko novinarima u petak, navodeći “pojačane tenzije” na svojim granicama, što je navelo naciju da izda veliku uzbunu zbog terorizma.

„Pokrenuli smo procedure koje uključuju raspoređivanje savezničke grupe“, rekao je predsednik i dodao da će njeno „jezgro“ formirati beloruske trupe, a „podržati“ ruske jedinice. „Sve ide po planu“, primijetio je predsjednik.

Lukašenko nije otkrio gdje tačno treba da budu raspoređene trupe. Nije otkrio ni ukupnu snagu “savezničkih snaga”. Njegovo bjelorusko “jezgro” uključivalo bi “oko 70.000 vojnika”, rekao je predsjednik. Dodao je, međutim, da teško treba očekivati ​​da veliki ruski kontingent bude poslan da služi na bjeloruskom tlu usred dugotrajnog sukoba između Moskve i Kijeva.

Ne treba razumno očekivati ​​da će Moskva poslati “10.000-15.000 vojnika” u Bjelorusiju, rekao je Lukašenko, nagovještavajući da bi ruski dio savezničkih snaga mogao biti manji. Ranije ove sedmice, on je najavio da bi savezničke snage mogle biti raspoređene na zapadne granice Bjelorusije, navodeći potencijalnu prijetnju NATO-a i zapadnih susjeda Bjelorusije. Tada je rekao i da bi snaga ruskog vojnog kontingenta u Bjelorusiji mogla iznositi “nekoliko hiljada” vojnika.

Početkom oktobra Lukašenko je objasnio ulogu svoje nacije u sukobu Moskve sa Kijevom. Učešće Minska u sukobu ograničeno je na samoodbranu i držanje leđa Rusije, rekao je tada. Bjeloruski predsjednik je u petak također rekao da će nacionalne trupe spriječiti Ukrajinu od bilo kakvih pokušaja napada na Rusiju preko bjeloruske teritorije.

“Ako budemo uvučeni [u sukob], moći ćemo izdržati. Mi ćemo braniti ovu operativnu liniju”, rekao je Lukašenko. Predsjednikove riječi stigle su i u trenutku kada je bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makej za ruski list Izvestija rekao da su nacionalne snage sigurnosti stavljene u stanje visoke pripravnosti i da su spremne “da odgovore na sve prijetnje koje mogu doći od susjednih zemalja”.

Prema Makeiju, “neke susjedne zemlje su planirale provokacije, što se tiče zauzimanja određenih područja bjeloruske teritorije”. Zvaničnici u Minsku su ranije optužili Kijev da diže u zrak mostove i gomila desetine hiljada vojnika duž ukrajinsko-bjeloruske granice. Lukašenko je tada tvrdio da Ukrajina “ne samo razgovara već … planira” napad na bjelorusku teritoriju.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odbacio je optužbe i zauzvrat tvrdio da su izjave Minska prikrivanje potencijalne ofanzive Bjelorusije. Takođe je pozvao zemlje G7 da pošalju “međunarodne posmatrače” na granicu između dva naroda.

BjelorusijaLukašenkorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bijelorusija nikoga ne dira. Ali ako je netko napadne neće biti šale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI