Lukašenko posjetio poligon na kojem su raspoređene ruske i bjeloruske grupe jedinica

Lukašenko
21 komentar

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko stigao je u petak na 230. kombinovani poligon Obuz-Lesnovski kod Baranoviča (region Brest), gdje su stacionirane ruske jedinice združene grupe trupa, javila je agencija BelTA.

Kako navodi agencija, Lukašenko je saslušao izvještaj o završetku borbene gotovosti jedinica i formacija regionalne grupacije. Portparol ruskih oružanih snaga izvijestio je bjeloruskog šefa države da se na poligonima savezničkih snaga održavaju “vojne vježbe i komandno-štabne vježbe”.

Prema njegovim riječima, posebno su zajedničke vježbe izvele motorizovane i tenkovske jedinice i specijalne snage, uključujući jedinice protivvazdušne odbrane. Ruski zvaničnik je zahvalio predsjedniku na pomoći u raspoređivanju grupe. „Radimo zajednički cilj“, rekao je Lukašenko u odgovoru.

Lukašenko je 10. oktobra 2022. najavio početak formiranja regionalne grupacije trupa, čije će jezgro činiti bjeloruski vojnici. Prema njegovim riječima, odluka o aktiviranju grupacije, koja je donesena tokom razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uzrokovana je eskalacijom situacije na zapadnim granicama Unije. Bjelorusko ministarstvo odbrane je 5. januara saopćilo da su zemlje nastavile sa izgradnjom regionalne grupe trupa kao dio vojne sigurnosti Unije.

BjelorusijaLukašenkorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

To je drržavnički potez kojim se pokazuje ozbiljnost.

Schroder
1 godina prije

On je jedini covjek kojeg DAVOS NIJE KUPIO DA ZATVORI SVOJ NAROD 2020 kada su pustili corona otrov Nudili su mu 900000 eu30 a on je rekao ne , a svi drugi vladari su pristali da nas plase i zatvore U Njemackoj nisi smio prosle godine bez vakcine ili testa da udes u tramvaj ili soping centar Oni su slusali Bill Gates i Davos koji su napravili plan da siju strah i da ljude prisile na jedan ekspirment vakcnu od koje je vise ljud u svjetu umrlo nego corona otrova ,jer corona nje vrus nego BOLOSKO ORUZJE NAPRAVLJENO U LABORU DA PRISL STANOVNSTVO DA PRME VAKCNU DA REDUCRAJU STANOVNSTVO NA ZEMLJI On nije htjeo da ucestuje u toj igri

eukolonija
1 godina prije

30 država napalo na jednu a ta jedna ne koristi ničiju pomoć, čak ni najodanijih saveznika.

eukolonija
1 godina prije

Rusiji samopouzdanje iz dana u dan raste.

MNK
1 godina prije

Lukasenko, obican postkomunisticki zlocinac koji zatvara svoje sunarodnjake u zatvoru, rusificira kulturu Bjelorusije. Koji dopustio ruskim mongolima da napadnu susjednu slavensku Ukrajinu. Lukasenko, Haga tamo ti je mjesto! Zyvie Bielarus!

Vojni analitičar
1 godina prije

Samo neka na sav glas objavljuju lokacije svojih postrojbi. Pa će se onda čuditi kad im se ponovi pokolj iz Makijevke. Jer kad ukrajinski dronovi mogu “zalutati” do Poljske ili čak do Zagreba, mogu i dvjestotinjak kilometara do okruga Baranoviči.

tihobl
1 godina prije

Brko se sprema da oslobodi Kurlandiju.

tihobl
1 godina prije

Вадим Пристајко у интервјуу The Newsweek:  „Губимо људе и десно и лево. Не оглашавамо ни колико имамо несталих војних и цивилних лица, али замислите да су те бројке огромне, непробављиве“.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI