Milijarde na offshore bankovnim računima. Spremljeni za vrlo crne dane.

Dolari
46 komentara

Zaista bogati, uznemiravani poreznicima, dosadnom rodbinom, bivšim suprugama i običnim lopovima, odavno su naučili mudrost skrivanja svog novca i imovine. Ovo je duplo tačnije za političare.

Istraga međunarodnog konzorcija novinara upravo je ispitala ogromno curenje podataka od 11,9 miliona zapisa o offshore finansijskim kompanijama koje su izbjegavale poreze i objavljivanje finansijskih podataka za svoje brojne klijente. Rezultat onoga što je poznato kao Pandora Papers je niz skandala.

Ova kolumna već dugo tvrdi da su SAD duboko umiješane u masovnu međunarodnu korupciju. Glavni primjeri najveći su primatelji američke pomoći, Izrael, Afganistan i Jordan. Vašington je potrošio više od dva biliona dolara na sada izgubljeni, 20-godišnji afganistanski rat.

Sav taj novac je nestao. Među najvećim primateljima bila je Afganistanska komunistička partija i narko-mafije koje su učinile Afganistan kojim upravljaju SAD najvećim svjetskim proizvođačem ilegalnog heroina i morfija.

Treći primalac najvećih američkih prihoda, Jordan, od 1950-ih je od SAD dobio 22 milijarde dolara. Prošle je godine samo od Vašingtona primio milijardu dolara, uglavnom za podršku sirovim pokušajima Trumpove administracije da kupi, zaprijeti i nagovori arapske diktature na sigurnosni pakt s Izraelom koji ozbiljno vara Palestince. Osim toga, SAD su takođe dale 1,7 milijardi dolara Jordanu za zbrinjavanje velikog broja sirijskih izbjeglica. Ali izbjeglice su posljedica rata u kojem su Sjedinjene Američke Države nastojale srušiti sirijski Asadov režim, jednu od posljednjih nezavisnih arapskih država.

Osim toga, jordanska kraljevska porodica primila je desetine miliona tajnih sredstava iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i, navodno, iz Izraela. Jordan i Oman dugo su bili poznati kao omiljeni zavisnici britanske obavještajne službe MI6 i CIA.

Sav ovaj novac za malu, neplodnu državu od samo 10 miliona je izvanredan. Ipak, treba shvatiti da je to ključni dio arhitekture američkog Bliskog istoka. Zanimljivo je da se vjeruje da 60 % jordanskog stanovništva čine palestinske izbjeglice koje su nastale u vrijeme stvaranja Izraela u maju 1948. Danas 20 % izraelskog stanovništva čine Palestinci.

Britanija, a zatim i SAD održale su na vlasti jordansku vladajuću dinastiju Hašemite. Pokazala se kao jedan od civiliziranijih i učinkovitijih vladara u regiji iako se prečesto oslanjala na tajnu policiju obučenu u SAD kako bi ugušila nemire. Moja majka je 1950-ih intervjuisala pokojnog kralja Huseina i tada je otkrila da milion palestinskih izbjeglica živi u šatorima. Mnogi tako žive i danas.

Jordan je vrlo siromašna nacija koja živi na ivici. Pa zašto je kralj Abdulah II potajno kupovao više od 100 miliona dolara vrhunske imovine u Malibuu, Londonu i na Francuskoj rivijeri? Sve kroz mrežu složenih kompanija osmišljenih da prikriju vlasništvo?

Glasnogovornici Palate tvrde da je to bilo samo radi osiguranja bezbjednosti. Saudijska i druga zaljevska kraljevina isto tvrde za svoja važna vlasništva u Španiji i Francuskoj. Kao i španski nedavno svrgnuti monarh, kralj Huan Karlos.

Mnogi vladari i diktatori Bliskog istoka primili su tajnu američku gotovinu i imovinu. To je činjenica još od vremena Egipćana Anvara Sadata, koji je bio na platnom spisku CIA od 1952. Francuska je zadužena za isplate sjevernoafričkim i crnim afričkim liderima. Teško je pronaći afričkog vođu koji ne posjeduje luksuzne zgrade na francuskoj rivijeri ili u elegantnim alpskim skijalištima. Zašto ne? Ovi moćnici rizikuju svakodnevno svrgavanje. Sakupite sijeno dok sunce sija.

Zanimljivo je da su neki od vođa Trećeg svijeta koje je Zapad najviše ocrnio bili relativno pošteni vladari. Dobri primjeri su Gamal Abdel Nasser u Egiptu, Homeini i Ahmadinejad u Iranu i Arafat u Palestini. No, lopovi i kleptomani poput iranskog pokojnog šaha ili afganistanskog Ašrafa Ganija dobili su svu dobru propagandu na Zapadu.

Autor: Eric Margolis

novacoffshorePolitičariSkrivanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sokre
2 godine prije

City of London – DC Washington – Vatikan taj trokut je izvorište sveg zla na ovom svijetu

Zagten
2 godine prije

Nece im to uskoro nista vrijediti.

Realno
2 godine prije

Gazda svima dao da kriminalci s drzavnih vrhova svih kolonija u svetu ulazu pokranu aktivu u njegova offshore carstva, al zato gazda nece dati da se ista aktiva povuce vec ce je pokupit za sebe, jer u gazde je kljuc. Znaci dzaba ste krecili svih ovih desetljeca.

Uskok Marko
2 godine prije

Među najvećim primateljima bila je Afganistanska komunistička partija?

Legendarni Grk
2 godine prije

Zar nije danas najlakše sakriti novce u kripto valute?
To danas može svatko napraviti, a ne samo bogatuni.
Postoji hrpa sakrivenih BitCoina od umrlih bogataša, a ključ za pristup tom bogatstvu se ne zna.

BanOvan
2 godine prije

ttps://www.youtube.com/watch?v=lt-ROLY1q_M
malo i zezancije na temu Pandorine kutije

Spacevoodoo
2 godine prije

Sami članak neću komentirati 🙃🙃🙃

Mahatma
2 godine prije

Džabe im sve to kad će im inflacija uništit vrijednost tog novca. U Njemačkoj trenutno na 13% YoY i raste.

kontra
2 godine prije

A što je sa našim? Niko ne piše, nemoguće da ih nema u ovoj prići

Max
2 godine prije

Naknade za zlo i Teror.

Perun
2 godine prije

Postovani gsp.Milicu pokusajte objasniti i gradjevinske poduhvate UAE i Saudijske Arabije u Sarajevu i okolici…..i neke donacije Turske drzave na tlu BiH… Sve ostalo je manje vise poznato javnosti …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI