Moskva i Kijev – Dvije galaksije o statusu susjeda na svom teritoriju

Fontana naroda
10 komentara

Ruska Država Duma je odobrila pojednostavljenje postupka dobivanja ruskog državljanstva za Ukrajince.

Zastupnici su podržali sve izmjene i dopune zakona kako bi se za ukrajinske državljane u Rusiji pojednostavio proces dobivanja državljanstva i boravišnih dozvole.

Sada će Ukrajincima biti dovoljno da potpišu izjavu kojom se odriču ukrajinskog državljanstva, a od njih se neće tražiti odgovarajuća potvrda od nadležnih tijela Ukrajine. Isti postupak je predviđen i za Ukrajince koji žele dobiti dozvolu boravka u Rusiji.

Ruski parlament je usvojio i tekst za ne koji žele rusko državljanstvo, prema kojem se pojedinac obvezuje da će poštovati ustav zemlje, njezinu kulturu i povijest.

“Čudesni ukrajinski zakon  o predregistraciji Rusa”

Istovremeno Ukrajina gradi svojevrsni pravni “Berlinski zid” na granici s Rusijom, a već duže vrijeme je aktualna i izgradnja stvarnog, fizičkog zida koji bi dijelio dvije zemlje.

Što se tiče inicijative odvajanja od Rusije, vlasti u Kijevu uvode nova ograničenja za ulazak ruskih građana na područje Ukrajine, što je radosno priopćio glavni tajnik Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine, Aleksander Turčinov. No, za Ukrajince ima malo razlog za radost, posebno za brojnu ukrajinsku dijasporu koja radi u Rusiji.

Poznato je da za sve probleme Ukrajina krivi Rusiju. “Podmukla ruka Kremlja” je prisutna u brojnim oblicima. Kriva je za vojni napad na Donbas, kolaps industrije, povećanje komunalnih troškova, nezaposlenost, osiromašenje stanovništva. Sve tu su “trikovi Moskve“. Sve ubojice u Ukrajini su ruski  FSB agenti, a svi hakeri su “ruski hakeri”.

No, za sve što čini Kijev su krive vlasti u Rusiji, iako je sve mahom posljedica “Revolucije dostojanstva“, kako u Ukrajini zovu državni udar iz 2014. godine, nakon koje su se gospodarske i sve druge veze između dvije zemlje značajno smanjile.

Ukrajina je proglasila kurs europskih integracija, ali je “napredak” u tom području skroman. Bezgranična “ljubav” Europske unije nije zaboravila zaštititi svoje tržište od ukrajinskih “autsajdera”, koji su proglašeni nekonkurentnima, zbog čega su uništena brojna ukrajinska poduzeća i industrijski kompleksi. No, sve mjere koje se provode se ponosno nazivaju “ekonomskim sankcijama protiv Rusije”, iako na kraju bez posla i sredstava za život ostaju ukrajinski radnici.

Slična je situacija u području informacija. U žaru borbe protiv “ruske propagande” je Kijev zabranio korištenje popularnih društvenih mreža, među kojima su “VKontakte” i druge, do te mjere da sada ne mogu komunicirati ni s vlastitim predsjednikom i zastupnicima Vrhovne Rade. Ukrajinci jednostavno nemaju naviku pratiti ih na Facebooku ili Twitteru, sigurno ne u mjeri u kojoj su ih pratili na mreži “VKontakte”.

Što je Kijev napravio? Mnogi Ukrajinci čiji je rad bio povezan za promociju društvenih mreža su izgubili svoja radna mjesta. Milijuni korisnika mreže “VKontakte” su doživjeli velike neugodnosti. No, važno je žrtvovati se zbog pobjede nad “agresorom”.

Barem tako misli čelnik Vijeća nacionalne sigurnosti Ukrajine Aleksander Turčinov, koji uvodi radikalne mjere za ulazak ruskih državljana na teritorij Ukrajine, iako će one pogoditi isključivo Ukrajince koji dolaze iz Rusije.

Sudeći po govoru Turčinova, najvažnija ograničenja će biti sljedeća:

  1. Građani Rusije će obvezno morati proći predregistraciju prije ulaska u Ukrajinu. Istovremeno će ukrajinskim vlastima morati dati “neke potrebne informacije”.
  2. Uvest će se biometrijska kontrola, konkretno, uzimat će se otisak prsta.
  3. Građani Rusije će vlasti morati izvijestiti o njihovom kretanju na teritoriju Ukrajine.

Prema Turčinovu, mjere će zaživjeti najkasnije do siječnja 2018. godine, dakle, za manje od šest mjeseci.

Naravno, i za ruske građane koji posjećuju Ukrajinu to će stvoriti velike neugodnosti. “Agresivni” planovi za posjet prijateljima, obitelji ili voljenoj osobi će naići na ozbiljne prepreke, koje su, po mišljenju Kijeva, nužne u suzbijanju “hibridnog rata”.

Ruski zastupnik Franc Klincevič je inicijativu Kijeva nazvao “vrijednom žaljenja”, podsjetivši da četiri milijuna Ukrajinaca živi u Rusiji. Dodao je da će neki od njih možda “pristojno odabrati da ostanu živjeti u Ruskoj Federaciji”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je obećalo da će pomno proučiti inicijativu Kijeva i stupanj usklađenosti zakona s postojećim međudržavnim sporazumima između dviju zemalja. Nakon toga će se odlučiti kako reagirati na nove mjere Kijeva.

No, sudeći po onome što se govori, malo je vjerojatno da će Ukrajinci reći hvala Porošenku, Turčinovu i bulumenti u Kijevu. U međuvremenu radikalni ukrajinski nacionalisti ne kriju radost: “Predregistracija Rusa,… to je naprosto čudesno“, kaže ukrajinski političar i novinar Aleksandar Briginec.

rusko državljanstvoskraćeni postupakUkrajinci
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
7 godine prije

Teška je to bolest…TEŠKA…

Jupiter
7 godine prije

Teško narodu koji se odriče svojih korena, Ukrajinci(ultra nacionalisti) iz petnih žila se trude da napakoste bivšoj braći Rusima.Neshvataju da će nestati kao asimiliran ili uništen narod.Generalno gledano slaveni su malo tupav narod za politiku i geostrategiju definitivno!

Arkaj
7 godine prije

Nema tu previše mjesta čuđenju. U Ukrajini su na državnom nivou u vladi slične snage kao što su u hrvatskoj bile u zadnjoj vladi a sad su, barem zasad, samo u zagrebačkoj skupštini. I to je to…

New world
7 godine prije

Svega toga ne bi bila da iz Washingtona i Berlina ne daju instrukcije.

Mos-t
7 godine prije

Ako tko zeli znati odagle je ona na vrhu fotografija
otipkajte na youtube
All Russian Exhibition Center, Moscow

Crni žutokljunac
7 godine prije

Ukraincima i prije nije bilo bajno, a sad srljaju u propast. Ovo smo mi već prošli.Narod zaokupimo Rusima i ratom. Pokradimo i uništimo čim više. Rasprodajmo strancima. Nakrkajmo se kreditima, koje će Bog vratit. Stavimo sva buduća pokoljenja u dužničko ropstvo. Ovce dok skuže, već su ošišane, a vune više nema. A ko i kuži ne može ništa, jer se sve odigra sa elitom.

Bosanac, El
7 godine prije

Sta je tu cudno, pa u ratu su!

Borac2
7 godine prije

Od jednom jake i napredne Ukraine srljaju u to sto bi oni zapravo trebali biti, Kijevsko-Lavovski pašaluk. Komunisti su zapravo “ukraincima” dali previse zemlje/teritorija. Od galicije (poljska) to dio moldavije, krima i novorusije… Mozda je vreme da se sve to vrati svojim maticama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI