U potrazi za novim građanima: dok se prirodna populacija smanjuje, Putin pojednostavljuje načine kako netko može postati ruski državljanin

Ruski pasos ustav
24 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dugo-očekivani zakon kojim se pojednostavljuje postupak kako bi stranci mogli dobiti rusko državljanstvo, s obzirom na to da zemlja želi privući do 10 milijuna migranata do 2025. godine.

Prema novim pravilima, sada određene grupe stranaca na puno jednostavniji način mogu postati Rusi. Strani državljani koji imaju ruskog roditelja, koji su u braku s Rusom ili imaju dijete s ruskim državljaninom, sada mogu brzo sami dobiti putovnicu. Stjecanje ruskog državljanstva usmjereno je i prema strancima koji stalno borave u zemlji.

U travnju je ruski parlament donio revolucionarni zakon kojim je omogućio strancima da postanu ruski državljani bez odustajanja od postojećih putovnica. Uz pojednostavljeni proces, zemlja se nada da će ažurirani uvjeti za dobivanje državljanstva pomoći privući milijune novih Rusa. Kako sada stvari stoje, prirodno stanovništvo najveće svjetske države polako opada. U 2018. je broj ruskih državljana prvi put pao u desetljeću. Ovaj se trend nastavio i u 2019. godini, kada je broj umrlih prerastao za 250.000 broj rođenih.

Za državljane Bjelorusije, Kazahstana, Moldavije i Ukrajine, kao i bivše državljane SSSR-a, postupak se još više pojednostavio. Osobe iz ove kategorije više ne trebaju boraviti u Rusiji tri godine prije prijave. Putin je 2019. godine proveo još izravniji postupak za stanovnike takozvanih, samoproglašenih, narodnih republika Donjecka i Luganska, koje se nalaze na istoku Ukrajine.

U veljači, Konstantin Zatulin, član radne skupine zadužene za ažuriranje ruskog zakona o migracijama, objasnio je da bi promjena zakona značila ”da dijaspora iz inozemstva dobije putovnicu na jednostavniji način”. Radna se skupina nada privući između pet i 10 milijuna novih građana do 2025. godine, jer zemlja nastoji proširiti migracije u korist poboljšanja ruske ekonomije.

U ponedjeljak je potpredsjednica vlade Tatjana Golikova objavila da Rusija nastoji promijeniti svoj migracijski sustav “u korist kvalitetne migracije”, kako bi privukla “vrlo kvalificirano osoblje u zemlju”.

pasošrusko državljanstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
3 godine prije

Broj Ruskih drzavljana prvi put pao u 2018? Primjer Francuske- strahovita propaganda o “pravu na pobacaj” dovela je do toga da se jednostavna izjava o prigovoru savjesti tretira kao novi Mein Kampf. Prije nekoliko godina, negdje izmedju 2012-2017, donesen je zakon procesuiranju osobe koja bi ponudila pomoc, trudnoj djevojci ili zeni tj alternativu pobacaju. Svake godine ubija se oko 250 000 djece. Slijed lobotomizacijske kampanje- dovlaci se sve i svasta, od svuda, dozvoljava se svakom kome p ne u zemlju. Rezultat? Jedan, ali ne i jedini primjer 93.

Slonica
3 godine prije

Pojednostavljeni proces za dobivanje državljanstva, dok se u Hr i oni koji ga imaju nazivaju krkanima,nazadnima,čobanima…nema napretka….a među 5 zemalja s najmanje rođenih…..

Planet zemlja
3 godine prije

Dok nitko ne progovori duboko i ozbiljno o temi depopulacije u bijeloj rasi,nikome ne vjerujem.posebno ne političarima,bio zapadnjak ili Rus.

Kaj ti
3 godine prije

Novinaru, rusofili što se čeka? Nikad lakše do državljanstva te nadasve napredne, bogate zemlje u kojoj teku med i mlijeko (sarkazam naravno)

Ringo10
3 godine prije

Populacija im opada

Sad je u fertilno doba stigla ona generacija iz one demografske katastrofe u devedesetima i broj stanovnika mora da opada. Nema nacina da se to promijeni osim migracijaoom.

Ta demografska crna rupa iz devedesetih ce imati impakt na demografiju Rusije najmanje narednih 10 godina a mozda i koju godinu vise.

EU dismr
3 godine prije

Putin mora pothitno pokrenuti akciju: ” Rusi, jebite se !”

Max
3 godine prije

Treba se rađati više Rusa , Problem riješen.

cvr
3 godine prije

Za svako četvrto dijete (jedno dijete 25% manje od cijene nekretnine) od države besplatan stan/kuća; za osmero djece druga nekretnina za obitelj; za žene koje izaberu biti majka uvesti i zanimanje (obrazovanje) odgojiteljica u obitelji i pravo na plaću i mirovinu u razini najvećih plaća i povlaštenih mirovina u državi(npr. onih saborskih); na dan obitelji / dan žena, od države, za doprinos narodu, državi odlikuju najbrojnije obitelji/samohrane majke(npr. obitelji sa osmero i više djece, samohrane majke sa 4 i više djece). Žene zapada su prevarene liberalno-feminističkim ali ništa manje ni liberalno-konzervativnim politikama, kojima se štite interesi krupnog(suverenističkog/globalnog) kapitala. Politike i aktivizmi koje se bave ženama/obitelji (demografijom) trebaju uz postojeće izbore(samo karijera na tržištu bez ili sa jednim djetetom, kombinirano karijera i obitelj sa jednim eventualno dvoje djece) ponuditi ženama u izbor i karijeru majke u obitelji npr. kao iz početka komentara.

Frane
3 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI