Moskva osuđuje pritvaranje ruskog državljanina u Pragu kao politički motivisano

Aerodrom u Pragu
6 komentara

Ranije tokom jučerašnjeg dana, portparol predsjedništva češke policije Ondrej Moravcik rekao je da je ruski državljanin pritvoren na praškom aerodromu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Ukrajina.

Šef ruskog Istražnog komiteta ispitat će razloge i pravne osnove za pritvaranje ruskog državljanina na praškom aerodromu, saopštio je komitet u nedjelju.

Češka policija je ranije tokom dana potvrdila da je ruski državljanin pritvoren na praškom aerodromu zbog naloga za hapšenje koji je izdala Ukrajina.

“Predsjedavajući Istražnog komiteta Rusije, Aleksandar Bastrikin, naložio je proučavanje razloga za pritvor ruskog državljanina u Češkoj Republici”, navodi se u saopštenju komiteta.

Bastrikin je zatražio studiju o pritvoru u svjetlu “neprihvatljive zloupotrebe mehanizama međunarodne pravne odgovornosti iz političkih motiva”, navodi se u saopštenju.

Ranije tokom dana, Aleksandar Molohov, šef radne grupe za međunarodno-pravna pitanja misije Krima pri ruskom predsjedniku, rekao je da je učesnik događaja na Krimu 2014. koji su rezultirali ponovnim ujedinjenjem Krima sa Rusijom zadržan na aerodromu u Pragu. Prema Molohovu, uhapšen je Aleksandar Franchetti.

“Češka je, očigledno, odlučila da opravda svoje uvrštavanje na listu zemalja neprijateljski raspoloženih prema Rusiji i da se prikloni ukrajinskim neonacistima. Danas je slavni junak Krimskog proljeća Aleksandar Franchetti nezakonito pritvoren na praškom aerodromu.” rekao je Molohov.

Kijev je podigao optužnicu protiv Franchettija, koji se sada suočava s deportacijom u Ukrajinu, dodao je zvaničnik.

Češkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
2 godine prije

zato naš mile ne piše na portalu u zadnje vrijeme?

tuf
2 godine prije

Česi su u prosjeku više naklonjeni amerikancima. Vole ih kao i Nijemce zbog kompleksa manje vrijednosti. Njima su Njemačka i SAD glavni uzori, a kompleksi im izbijaju do te mjere da tvrde kako nisu Slaveni. Knjižare su im prepune anglosaksonskih neoliberalnih izdanja, u Pragu imaju čak godišnje neku povorku američkih vojnih vozila i u to vrijeme je grad ispunjen američkim zastavama. Među prvima su organizirali Pride Month, LGBT brakovi i usvajanja djece su dozvoljeni godinama. Sve je puno NGO-ova, Radio Free Europe ima urede, Sorosevci redovito organiziraju povorke na Vaclavaku. Naravno, komunizam im je kriv za apsolutno sve, od loše kuhinje (jer, kao, gladovalo se i nije bilo namirnica) do toga da puno Čeha ima pse (da, dobro ste pročitali – navodno zbog komunističkog mraka nisu se od bojazni smjeli tješiti među prijateljima pa su nabavljali za utjehu psa jer on ne može ništa reći). Žrtve prijašnjeg sustava su toliko… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Pa to i jest

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI