Musk poziva Evropu da gradi nuklearne elektrane zbog porasta cijena, obećava da će ”na TV-u” probati hranu koja se uzgaja u njihovoj blizini

Elon Musk
12 komentara

Gas i nafta poskupljuju kao rezultat ruske vojne operacije u Ukrajini. Cijena nafte tipa Brent je 3. marta prešla oznaku od 118 dolara po barelu prvi put od februara 2013. Cijena gasa u Evropi u ponedjeljak je premašila 3.000 dolara za 1.000 kubnih metara,  dostižućinajviši nivo svih vremena.

Osnivač i izvršni direktor Tesla i SpaceX Elon Musk pozvao je Evropu da ponovo pokrene svoje nuklearne elektrane u interesu nacionalne i međunarodne bezbjednosti.

„Nadajmo se da je sada krajnje očigledno da bi Evropa trebalo da ponovo pokrene neaktivne nuklearne elektrane i poveća izlaznu snagu postojećih“, napisao je on na Twitteru u nedjelju uveče. „Ovo je ‘kritično’ za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost.”

Odgovarajući na kritike onih koji su ukazivali na štetan uticaj nuklearnog otpada, Musk je pozvao ljude da se ne plaše da jedu hranu uzgajanu u blizini nuklearnih elektrana. Štaviše, čak je ponudio da jede hranu uzgojenu na „najgorem mjestu“ u blizini nuklearne elektrane „na TV-u“ kako bi dokazao da nema rizika od radijacije.

„Uradio sam ovo u Japanu prije mnogo godina, ubrzo poslije Fukušime. Rizik od zračenja je mnogo, mnogo manji nego što većina ljudi vjeruje“, rekao je on, dodajući da je nuklearna energija „mnogo bolja za globalno zagrijavanje od sagorijevanja ugljovodonika“.

Trenutno u Evropskoj uniji ne postoji konsenzus o pitanju nuklearne energije. Dok Njemačka planira da zatvori sve nuklearne elektrane koje rade u zemlji do kraja ove godine, Francuska je spremna da izgradi niz novih, iako je donedavno planirala da odustane od upotrebe atomske tehnologije.

Musk je u petak pozvao američku vladu da poveća proizvodnju nafte i gasa čak i ako će to „biti loše za Teslu“, jer održiva energetska rješenja ne mogu trenutno da nadoknade ruske isporuke nafte i gasa.

elon muskEvropagasNaftanuklearna elektrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Primjetno je, da je jeo takvu hranu.
Pa autist je. Sa aspergerom.
Nema normalnog odnosa, ne sa ljudima, ne sa svjetom.
A pošto živi u zemlji, koja takve podupire, sa milijrdama, napravio je nešto…

Weteran
2 godine prije

Sjajno!
Nuklearne reaktore pokreće:
Vesti BBC
Vesti SNN
Uran, koji je na tržištu preko 50 procenata pod kontrolom Moskve
Nuklearke jesu prihvatljivi i željeni izvor energije u bliskoj budućnosti.

Mrčikola
2 godine prije

Ne znam jeli Musk ima babu…ako je ima neka ova shranja prodaje njoj, a ako nema babu onda neka ih prodaje majstoru Geppettu koji ga je izumio i izradio.

p.s. mala Greta i zelena energija padaju u drugi plan radi višeg cilja…e, Greta, Greta- reka” bi joj sad Roko Prč.

Zoki
2 godine prije

Doslo je vrijeme da se za sve pitaju “ljudi” koji se u sve razumiju.

Auslander
2 godine prije

Laže čim zine

Lucija, prva
2 godine prije

Ako je nuklearka zatvorena, pa i za to treba par mjeseci za stavljanje u pogon?
Minimalno.
Tko zna kako to izgleda? I je li gorivo/ šipke ostavljeno unutra? Sumnjam.

Tetak
1 godina prije

Nuklearke znače da će sve biti na struju hehe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI