fbpx

Na Bliskom istoku se stvara nova povijest i savez Izraela s Arapima

Jerusalim izrael palestina

Britanski The Spectator objavio je članak o formiranju saveza cionističkog režima s arapskim zemljama na Bliskom istoku.

The Spectator je u subotu objavio članak pod naslovom „Reformacija islama – Na Bliskom istoku se formira arapsko-izraelski savez“.

U članku se tvrdi kako se na Bliskom istoku rađa nova povijest, da se u glavama muslimana stvaraju novi planovi, a da stare mržnje isparavaju.

Također, ukazuje se i na putovanje premijera Izraela u Oman 2018. godine i toplu dobrodošlicu koju su omanski dužnosnici priredili za Netanyahua.

Tada je Jusuf bin Alavi, ministar vanjskih poslova Omana, odgovarajući na pitanje Al-Jazeere zašto je dozvolio da izraelski premijer doputuje u Muscat, rekao: „Izraelci su narod među narodima Bliskog istoka, a mi za budućnost moramo započeti novo putovanje.“

U ovom članku se tvrdi kako nova generacija u arapskom svijetu od svojih vođa traži veće ekonomske pogodnosti i smanjenje političkih sukoba, kao i formiranje saveza, između ostalog, čak i s Izraelom.

The Spectator se bavi i odnosima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina s Izraelom i piše kako izraelski rabini slobodno mogu boraviti i kretati se u sinagogama u Dubaiju, te da je i bahreinski kralj odabrao isti put.

Iako se to ne spominje, poznato je da Rijad vodi intenzivne pregovore o opskrbi plinom iz ležišta u istočnom Sredozemlju koje je Izrael proglasio svojima, ona koja bi to mogla biti, ali i ležišta Pojasa Paze i dio u vodama južnog Libanona. Ova obećavajuća suradnja traži izgradnju kratke dionice plinovoda od Izraela do teritorija Saudijske Arabije, što je tema pregovora dva režima, vehabijskog i cionističkog.

U svojoj analizi, britanski portal tvrdi da arapske zemlje žele normalizaciju odnosa s cionističkim režimom iz tri glavna razloga, zbog opasnosti od islamskog radikalizma, ujedinjenja protiv Irana i trgovinske i sigurnosne suradnje s Izraelom.

The Spectator

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Miki
Gost
Miki
10 mjeseci prije

Izraelski oportunizam osigurava opstoj izraelske države.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Sa Izraelom…mislim da je to greška u koracima.

Savonarola
Gost
Savonarola
10 mjeseci prije

Čiji je Golan u toj priči he he he…britanci bi se malo igrali politike a ne shvacaju da su postali aorist – prošlo svršeno vrijeme.

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Čini mi se da je u statutu IDa zabranjen rat protiv Izraela.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

Živilo bratcstvo i jedintscstvo oba tri naroda i narodnosti !
ŽIVILO !!!

ZAKUKAĆE INDUSTRIJA VOJNA (KUKU) !

Siniša
Member
Siniša
10 mjeseci prije

Od dva brata…braća stričevići, dao Bog mnogo stričevića;odrodilo se, u glavi.

Alen
Gost
Alen
10 mjeseci prije

Oni su pod direktnom kontrolom cionista od svog osnivanja , sve preko engleza i usa , ne direktno , čemu sad javno objavljivanje saveza s onima koji su i onako pod tvojom kontrolom ?

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
10 mjeseci prije

Ma kakav istorijski savez muslimana sa Izraelom. Jaca osovina Iran,Irak,Sirija,Liban,Jemen uz uvijek poslovicno neutralni Oman pa je doslo vrijeme da se jos vise intezivira saradnja sunitskih monarhija sa Izraelom(koja postoji vec neko vrijeme u vecoj mjeri od kad se tok rata okrenuo na drugu stranu). E bas treba KSA plin iz Izraela(ne znaju sta ce ni sa svojom naftom). Sve je to u sluzbi onesposobljavanja jacanja siita(jer polumjesec istog je vec uspostavljen) jer u nekim zalivskim monarhijama tipa Bahrein vecinsko stanovnistvo su siiti pod konstantnom represijom rezima uz vojnu podrsku KSA u kojoj takodje na mjestima sa najvecim nalazistima nafte zive siiti cija im pobuna ne treba nista. A ko bi bio bolji prijatelj za doturiti podatke o aktivnostima Irana I ostalih od Mosada. Arapi ne podnose Izraelce I kraj(cak ih I mrze),dok u samom Izraelu imate oko 17,,%(ne drzite me za rijec je li skroz tacno) ljudi Arapskog porikekla I ne malu vecinu posebno medju mladjom populacijom koji su protiv aktuelne politike vlade I suzivot sa Arapima gledaju sasvim kao nesto prirodno I normalno. Ali kao I svuda pitaju se mocnici mada evo naznaka poboljsanja u Izraelu u smislu da se ne mogu dogovoriti oko vlade. Podjele u istom su velike I ovoga puta ce se pomuciti da je sastave.

Weteran
Gost
Weteran
10 mjeseci prije

Stalno trubim da je najbolje mir među braćom!

puki
Gost
puki
10 mjeseci prije

He, he, sada padaju maskice…
Pa što stalno govorim: Sve sunitske muslimanske države su manje ili više pod kontrolom SAD-a, Izraela i cionista. Jedine 2 nezavisne muslimanske države su šijitski Iran i Sirija, sa kojom vlada alevit-šijit Asad. Te možda dio Libanona, onaj šijitski na čelu sa Hezbolahom. Sve ostale islamske države su satelitske države Izraela i SAD-a. U Iraku, većinski šijiti također imaju vlast, međutim, ta država je dugim ratim totalno izmrcvarena a cio-kabala je sada sijanjem nemira pokušava dodatno destabilizirati.
Saudijska Arabija- na čelu sa dinastijom Saud (koja ima skriveno židovsko podrijetlo), je od svog osnivanja 1932. faktički rotšildova i rokefelerova država. Iako je prisustvo strane vojne sile u muslimanskoj svetoj zemlji, za muslimane zapravo svetogrđe,- američka vojska od samog osnivanja ove države ima svoje vojne baze u SA i čuva dinastiju Saud, ne samo od vojne invazije izvana (kao 1991. od mogućeg napada Sadama), već i od mogućeg ustanka stanovništva u samoj S. Arabiji. Pod maskom radikalnog vehabizma, dinastija Saud, za cioniste godinama vrši prljave poslove, financiranja i poticanja nemira i terorizma , širom svijeta, naravno uz stručnu podršku CIA-e i Mosada. Braća cionisti iz S. Arabije, CIA-e i Mosada, zajednički mutikaše i u Siriji i Iraku (sa ISIL-om i Al Kaidom) i u Nigeriji (sa Boko Haram) i na Filipinima (sa Abu Sajaf). i u Kini, gdje pokušavaju sa Ujgurima.. A i u središnjoj Aziji pokušavaju tamo mutititi i destabilizirati tih 5 muslimanskih (sekularnih) država, koje imaju dobe odnose sa Moskvom.
Male bogate naftne državice; UAE, Katar, Bahrein, Oman i Kuvajt, te također Jordan su ioanko umjetne državice, sa kojima gospodari Izrael.

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
10 mjeseci prije

Alžir si zaboravio?

eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
Gost
eporgfifrerwbfiuerwfuewrfnweurfewr
10 mjeseci prije

I na zapadu i na istoku a i na bliksom SVI su upravljani iz istog centra. Da su saudi arapi u zadnjih 70 godina bi napravili silu od te države. Školovali bi narod a onda bi taj isti narod gradio državu sa nepresušnim priljevom dolara. No saudi su tu postavljeni da glume velike islamlije i da lovu drže kod braće na zapadu, da naftu prodaju za dolare i tako potpomažu braću krvnu da njime vladaju svijetom. Saudi su tu da dok benzinska crpka ima goriva održavaju privid raskoši a kad presuši da se sve uruši a oni pobjegnu braći na zapad a arape ostave da se vrate kozama ali koza neće biti, jest će pijesak. Saudi su tu da vladaju svim arapima i da producijraju jenkiđihadcioworiorse da za tamu uništavaju države koje su na ciljniku. Zašto je beba tako jaka, i vojno i obrazovno i po bilo kom drugom pojmu? Pa beba treba da vlada onim što ostane od svijeta uništenog u nukleus rašomonu a Saudija je tu privremeno i zato ju nisu izgradili u jak državu. Dakle beba je u savezu od kad su stvorene te “arapske” države, ona, to jest onaj koji joj je babica bio vlada arapima i svijetom.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Nema tu nikakvog saveza.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik