Na jugu Venezuele „naoružana opozicija“ napala vojsku

Vojska
11 komentara

U nedjelju ujutro su predstavnici „naoružane opozicije“ napali su vojnu bazu 513. pješačkog bataljuna smještenog na jugu Venezuele.

“Rano jutro 22. prosinca su opozicijski ekstremistički sektori napali vojnu jedinicu na jugu zemlje i tijekom napada su ukrali mnogo oružja”, napisao je venecuelanski ministar obrane Vladimir Padrino Lopez na svom Twitteru .

U napadu je ubijen jedan vojnik.

Napadači su uspjeli zaplijeniti više od stotinu jurišnih pušaka AK-103, bacače granata „Carl Gustav“, RPG sustave i municiju.

Ministar obrane naglasio je da su vojska i policija uspjeli vratiti sve oružje, te pritvoriti šest napadača.

Venecuelanski ministar komunikacija nazvao je napad terorističkim činom. Prema venecuelanskim vlastima, napadači na vojnu jedinicu bili su obučeni u kampovima za obuku u Kolumbiji i dobili su podršku od Brazila.

Međutim, prema drugim izvorima, onim opozicijskim, napad su izveli pripadnici autohtonih naroda, koji su potom pobjegli u džunglu. Pet vojnika iz riječne patrole ubijeno je u nedjelju u istoj državi. Venecuelanska oporba tvrdi da su u glavnom gradu uhićeni “indijanski” političari.

Oporbeni i mediji gotovo svih latinoameričkih zemalja iznose oprečne informacije o napadima. Izvještavaju o svađi vojnika, pobuni autohtonih zajednica u državi Bolivar na jugu zemlje i druge verzije napada, ali latinoamerički ured talijanske agencije ANSA, jedan od rijetkih, potvrđuje navode vlade u Caracasu.

Skupina od oko 12 pripadnika zajednice Pemona, koje je vodio časnik oružanih snaga Venezuele, zauzela je vojni bataljun u „Gran Sabani“ i državi Bolivar.

Incident se dogodio rano u nedjelju u bataljunu „Mariano Montilla“ 513. pješačkog bataljuna u općini Gran Sabana.

Tijekom napada u kojem je jedan vojnik ubijen skupina je pokušala oduzeti oružje bataljuna i uspjela izvući više od 100 pušaka, granata i municije za AK103 u kamionu tipa 350 i kamionetu Hilux.

Informacije je potvrdilo zapovjedništvo države Bolivar 62. vojne oblasti, a zarobljeni vojni časnik je identificiran Darwin Malaguera Ruiz. Još uvijek nije poznato ime poginulog vojnika. Međutim, izvješće potvrđuje njegovu smrt.

Nakon zauzimanja tvrđave u Luepi, pobunjenička vojska zapovjednika ovog odreda uzela je taoce, navodi se u izvještaju.

Isto tako, priopćeno je kako su naoružani pobunjenici i rezervisti koji su se pobunili “otišli u Kumarakapay, gdje su se u policijskoj stanici u tom području oteli pet pušaka i neprobojni prsluk”.

“Nakon toga pokušali su zauzeti Fort Escamoto, ali su se morali vratiti”, dodaje ANSA.

Osim toga, dodaje se da su se „pobunjenici naoružane opozicije“ ponovno vratili u Luepu, gdje su ih napali naoružani civili, pripadnici Tupamarosa, skupine koja podržava vladu Nicolasa Madura. Pred Tupamarosima je ostatak naoružane skupine uspio pobjeći kroz staze, a pomogli su im lokalni Pemoni koji su im pokazali put za bijeg.

Gradonačelnik Gran Sabana, ujedno i član kolektiva Tupamaro, José Barreto, stigao je na mjesto nakon sukoba i potvrdio da je situacija „već bila pod kontrolom“.

Podsjetimo da Venezuela u saveznoj državi Bolivar ima puno urana, dijamanata i zlata. Ranije je tamo raspoređeno 45 ruskih i 20 kubanskih savjetnika kako bi podržali vojsku i službe sigurnosti Venezuele, najviše u čuvanju ranjive južne granice s Brazilom.

ANSA

Područje napada „naoružane opozicije“ na vojsku Venezuele
FOTO: Područje napada „naoružane opozicije“ na vojsku Venezuele
protestirevolucijasukobi
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Opozicija kao produkt američke demokracije 😋😂…nalik onoj u Siriji,Ukrajini… prokletstvo nafte…🤮

Laki Topalović
4 godine prije

Nije da nije ozbiljno, ali je brzo riješeno…

Savovic Danilo
4 godine prije

Ne cusmo odavno nista o venecueli,ma ljudi ovakvih napada ima svaki dan. Maduro je sacuvan na vlasti,morace dobro da se potrudi da pored USA blokade na svim nivoima ibinstitucijama podigne ekonomiju sto prije I smanji nivo siromastva I nestasicu osnovnih stvari. Skoro mi je prijatelj bio u Kolumbiji,htio poci vidjeti cuveni Angel vodopad u Venecueli Ali nije otisao jer je rejon zabacen bas a kaze da vlada totalni haos po ruralnim podrucjima

Dopizdilomi
4 godine prije

Svuda u svijetu, oružani napad na državne snage je terorizam.

Zadranin
4 godine prije

Ovo je ko onaj film “100 pušaka” iz 69-te.

Samo modernija verzija. 😂

P***!

Max
4 godine prije

Loša vijest danas su zaredale.

nessy
4 godine prije

Nisam shvatio, ova naoruzana opozicija, jeli to “umjerena” ili “umjereno umjerena”, ili nedaj Boze, “neumjerena”? I cemu zarobljavanje tipova koji su napali vladine snage i jos uzeli taoce?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI