Najveća nuklearna igra u Europi

17 komentara

Torpedo lansiran putem The New York Timesa je optužio Moskvu za kršenje Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF). Pogodio je cilj, jer su se još više zategnuli odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije, čime se usporilo, ako ne i spriječilo otvaranje pregovora o ovoj temi, što je Trump najavio još u predizbornoj kampanji.

Torpedo nosi Obamin potpis, koji je u srpnju 2014. godine, odmah nakon prevrata u Kijevu i kasnije krize s Rusijom, optužio Putina da testira nuklearne krstareće projektile imena SSC-X-8, čime krši ugovor INF iz 1987. godine, koji zabranjuje raspoređivanje projektila u kopnenima bazama, ako su dometa od 500 i 5500 kilometara.

Prema “anonimnim američkim obavještajnim dužnosnicima”, već postoje dvije ruske oklopne bojne, svaka s 4 mobilnih bacača i 24 projektila s nuklearnim bojevim glavama.

Prije odlaska prošle godine s položaja vrhovnog savezničkog zapovjednika NATO snaga u Europi, američki general Breedlove je upozorio kako raspoređivanje tih novih ruskih projektila “ne smije ostati bez odgovora”.

S-300 i S-400
S-300 i S-400

Ali je prešutio činjenicu da NATO protiv Rusije čuva u Europi oko 700 američkih nuklearnih bojevih glava, što američkih, francuskih i britanskih, a gotovo sve su spremne za lansiranje u jednom danu. I kao što se korak po korak širio na istok i bivšem Sovjetskom Savezu, NATO je svoje nuklearne snage sve više približavao Rusiji.

Kao dio ove strategije, što je dijelom bila odluka Obamine administracije, 180 nuklearnih bombi B-61, instaliranih u Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj, zamijenjeno je s bombama B61-12, novim nuklearnim oružjem koje ima četiri opcije punjenja, ovisno o cilju. Ove nove bombe su sposobne prodrijeti duboko u tlo i uništiti bunkere zapovjednih centara. Program je vrijedan 10 milijardi dolara, tako da svaka bomba B61-12 vrijedi više od njezine težine u zlatu.

U isto vrijeme su SAD u Rumunjskoj postavile prvi kopneni sustav takozvane “proturaketne obrane”, a nakon njega će drugi biti postavljen u Poljskoj i koristit će projektile Aegis, koji su već instalirani na četiri američka ratna broda koji plove u Mediteranu i Crnim morem.

Takozvani “proturaketni štit” je zapravo ofenzivno oružje, a ako ga u potpunosti rasporede, SAD i NATO će Rusiju držati pod prijetnjom prvog nuklearnog udara, a sve pod izgovorom “sposobnosti štita” koji može neutralizirati odmazdu.

Činjenica je da je su brodovima i u Rumunjskoj instalirani vertikalni sustavi lansiranja Mk 41 Lockheed Martin, koji prema tehničkim specifikacijama koje daje proizvođač mogu lansirati ” projektile za sve misije”, uključujući i one za ” napad na kopnene ciljeve krstarećim projektilima Tomahawk”, a koji se lako naoružaju nuklearnim bojevim glavama.

Moskva je ranije upozoravala da te baterije, koje mogu lansirati nuklearne projektile, predstavlja kršenje Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF).

MK-41
MK-41

Što EU radi u ovoj situaciji?

Dok recitira stihove o svojoj predanosti za nuklearnim razoružanjem, The New York Times piše kako politički krugovi u Europi razmatraju “ideju koja je prije bila nezamisliva”, odnosno da “žele stvoriti nuklearni program EU”.

Prema tom planu, francuski nuklearni arsenal će biti “reprogramiran da zaštiti ostatak Europe i bit će stavljen pod zajedničko europsko zapovjedništvo”, koji bi se financiralo kroz zajednički fond.

To će biti učinjeno “ako Europa više ne bude mogla računati na američku zaštitu”. Drugim riječima, ako se Trump, dogovori s Putinom i više u Europi ne bude raspoređivao bombe B61-12, logično je zaključiti da će EU nastaviti nuklearni “sukob” s Rusijom.

Opasni snovi o samostalnom vojnom nuklearnom programu EU

NATONuklearno oružjeSporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Dok god rusi ne pocnu rusiti nato ,americke ,kanadske , svabske , saudijiske, turske i izraelske borbene avione iznad sirije ,mirno spavam jer znam da su svi skupa u dogovoru i da palamudenjem o nuklearnom ratu zele dodatno utjerati strah u kosti vec prestrasenim idiotima koji su odavno izgubili slobodu i zivotare zivote korisnih idiota i zombija.

Deda Brada
7 godine prije

Ne znam zašto se uopšte razvlači ova tema. Optužuju Ruse, pa šta? Amerika je istupila iz svakog sporazuma za koji su gazde zaključile da im ne odgovoara. Tako je od postanka te nakaradne države. Tramp je glasno najavio jačanje američkog nuklearnog potencijala. Zašto je važna vest kada Rusija radi to isto? Drago mi je što su me obavestili da je Rusija povećala svoj potencijal za odvraćanje idiota i ništa više. Tu prestaje svako moje razmišljanje o toj temi.

yellow
7 godine prije

Erdogen je etiketirao Holandiju da je trula, teroristicka drzava……..slicne etikete zapad koristi i za Rusiju….a Rusi ne uzvracaju. Zasto?
Jedini jezik koji razumi “zapad” je jezik uvrijeda.

Szatlo
7 godine prije

Hvala bogu, novinar nije rekao prestižni The New York – iz tih novina imamo fake news i fake analize, fake prognoze i “dico un sacco di bugie” ili pregst laži.
Cilj je da Amerika bude jos bogatija.

Ivan
7 godine prije

Na mala vrata zelu dati 4-tom njemackom Reichu A-bombu. Nece to raditi. Nisu Englezi i Amerikanci glupi.

davor
7 godine prije

Ako bilo kakva nuklearka poleti u smjeru Rusije znati će Rusi kao što je Putin već i najavio da to nema veze sa istočnoeuropskim državama ili teritoriju sa kojeg se upućuje, već sa visokim zapovjedništvom NATO-a za koje ljudi misle da se nalazi u Bruxellesu. Isto vrijedi i u slučaju “false flag” hinjenog ruskog napada na teritoriju EU ili neke NATO države, a znamo kako jako Amerikanci vole rušiti putničke avione, ako se desi u blizini nuklearne elektrane znat će Rusi na to odgovoriti. Isključivo jedna strana iskazuje mržnju a to je NATO tako da Rusi su dugoročno u win-win situaciji kako god se uzme

Starac
7 godine prije

Ovakvi naslovi i članci djeluju zastrašujuće a u stvari idu na ruku opravdanju da se ulaže čim više novaca u obrambene svrhe kako tepaju političari ili ti u ubojito naoružanje koje narode širom zemaljske kugle osiromašuje a jedinu korist imaju vojna industrija i političari ,. Ako idemo od one: Tko profitira? Onda jasno vidimo da iz stvaranja kaosa, straha i suludih ratova profitiraju USA ali i Rusija kao najveći izvoznici oružja. Zato Lavrov i zove amere : Naši zapadni partneri ! I vojni industrijalci i političarii bi inače bili beznačajne osobe jer se ne bi uopće pojavljivali u udarnim vijestima. Tko bi znao za Lavrova ili za Netanayahua- pa šta mi oni znače u životu?! Postavlja se pitanje što je mali čovjek može napraviti da bi promijenio stanje u mikro i makro pogledu? Izbori znamo ništa ne mijenjaju , revolucije se isto dosad nisu pokazale učinkovite. Ono što pojedinac treba… Čitaj više »

Sardelino
7 godine prije

Da, ameri su ljuti na ruse jer kao rusi imaju jači nuklearni potencijal. Žalosti ih činjenica što rusi mogu 73 puta uništititi zamaljsku balotu a oni samo 52 puta.

subaru
7 godine prije

Rusi samo trebaju da štancaju, bez obzira što govore ove fekalije ciozapadne, raketne nukleuse zračnog, kopnenog, morskog baziranja u velikim količinama i mirna bosna. To ih jedino štiti od ciozapada!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI