Nakon što je Švedska svojim tvrtkama zabranila poslovanje s Huaweijem i ZTE-om, Peking obećao posljedice po švedske tvrtke koje posluju u Kini

Svedska zabrana Huaweiju
10 komentara

”Švedska bi trebala ukinuti zabranu upotrebe telekomunikacijske opreme kineskih proizvođača Huawei i ZTE za svoje 5G mreže, ako želi izbjeći komplikacije za švedske tvrtke koje posluju u Kini”, najavljuje Peking.

“Švedska strana bez ikakvih dokaza diskreditirala je Kinu i izvršila racije na kineske telekomunikacijske kompanije”, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, o zabrani tijekom brifinga za medije u srijedu.

Dodao je da bi Švedska umjesto toga trebala zauzeti “objektivan i pošten stav” te je pozvao zemlju na “uklanjanje svoje pogrešne odluke kako bi se izbjegli negativni utjecaji na normalnu gospodarsku i trgovinsku suradnju dviju strana te kako bi se izbjeglo donošenje bilo kakvih odluka, koje bi mogle imati negativne utjecaje na poslovanje švedskih tvrtki u Kini”.

Upozorenje iz Pekinga stiglo je nakon što je Švedska u utorak zabranila svojim operaterima korištenje telekomunikacijske opreme Huaweija i ZTE-a u izgradnji svojih 5G mreža u zemlji. Potez je objašnjen brigom za sigurnost, a švedska Služba sigurnosti inzistirala je na tome da kineska vlada i obavještajne službe “mogu utjecati i izvršiti pritisak” na dvije tvrtke.

Huawei je u ranijoj izjavi ocijenio da je takva odluka o zabrani korištenja njihove opreme “nepravedna i neprihvatljiva” te da je “utemeljena na neutemeljenoj pretpostavci”. Iz Huaweija izjavljuju kako ove mjere “švedske 5G mreže neće učiniti sigurnijima. Umjesto toga, konkurencija i mogućnost osmišljavanja inovacija samo će biti ozbiljno ometeni”.

Švedski telekomunikacijski div Ericsson najveći je Huaweijev suparnik na polju  postaja za 5G mreže, ne samo na međunarodnom, već i na kineskom tržištu. Ericsson sada gradi 5G mreže za tri vodeća kineska operatora mobitela, a 10 posto svoje prodaje ostvaruje iz te zemlje.

Napad na Huawei u Švedskoj dolazi usred američko-kineskog trgovinskog rata i sve većeg pritiska Washingtona na saveznike, ne bi li oni kineske tvrtke suspendirali iz svojih planova poslovanja.

Ranije u srijedu, američko izaslanstvo doputovalo je u Brazil, nudeći zemlji ugovor koji je vrijedan milijardu dolara, a koji uključuje zajmove i jamstva za financiranje uvoza američkih proizvoda, “posebno u telekomunikacijskom području i važnoj 5G modernoj telekomunikacijskoj mreži”.

Američke sankcijeHuaweiPekingŠvedskaZTE
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
blokirani piždro
3 godine prije

Švedska je ku.. c od drzave i uopće nisu neutralni! samo to glume.. a pokazali su se najbolje kad su Assanga trazili radi pseudo silovanje neki agentica..sva ta feudalna zapadna ološ radi ko kakav kabalin orkestar.. isti su ko i nobelova nagrada.

3 godine prije zadnji put uredio blokirani piždro
Zadranin
3 godine prije

E Šveđani.. znači, bez ikakvog dokaza ste izbacili Kineze iz natjecanja za postavljanje 5G mreže/infrastrukture.

Mislio sam da se radi slobodnom tržišnom natjecanju.. kad ono *urac.

Neka neka, zabit će vam ga Kinezi.. do jaja 💪.. pa ćete žaliti kako je to protiv pravila bla bla.😉

Kako ste prostrli, tako ćete i leći.

P***!

Max
3 godine prije

Logičan odgovor.

Bosanac
3 godine prije

Kako ce Svedska sama odlucivat kad je duboko umrezena s U.S. pateniranim tehnoloskim izumima. Tu Trump zna dobro gdje moze zavrtat ruke svima po svijetu, ne moze tu Kina nista, bez obzira kakav proizvod imala.

tongo
3 godine prije

Kinezi previse prijetu ali nista od toga u stvarnosti.
Nego
Evo vam interesantan paragraf iz americkih novina…

U Americi se povecao nacionalni dohodak po osobi 56%
U Kini 960%
U periodu izmedju 1990-2018

Tako je 1990 god.
U Americi bio dohodak veci 70 puta nego u Kini
2019 je bio 6 puta veci.

In the United States, gross national income per person increased by 56% in real terms between 1990 and 2018, but China’s increased by 960%, from a very much lower base.

In 1990, U.S. gross national income per person was 70 times higher than China’s in dollar terms, and almost 25 times higher once adjusted for differences in national price levels.
By 2019, U.S. gross national income per person was still six times higher than China’s in dollar terms, and four times higher at purchasing power parity (“World development indicators”, World Bank, 2020).

bauštelac
3 godine prije

čemu tolika frka uvođenjem 5g mrežte bit će postavljena teška aparatura na svaki rasvjetni stup koji ima led rasvjetu promjena svih servera transmitera na blizu udašiljača na daleko tamo gdje nema optike optiku i pitanje je dali želite kinesku ili američko švedsku tehnologiju koja je tradicijonalna ili ovu kina koja je kopirana sve po 10 kuna i pitam se svaki dan gdje su nestali kinezi iz hrvatske kajzerica je bio kineski kvart bilo ih je pun kua u zg gdje je to nestalo šta su oni ovdje snimali i snimili živo me zanima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI