Napadi Zapada na Rusiju su ”bez granica”

Erdogan Putin
29 komentara

SAD i Zapad u cjelini napadaju Rusiju “gotovo bez granica”, što je izazvalo prirodnu odbrambenu reakciju, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu, vraćajući se sa samita turskih nacija u Samarkandu u Uzbekistanu.

Napominjući da Rusija nije „obična“, već „moćna“ država, Erdogan je pohvalio njen „veliki otpor“ protiv neprijateljskih akcija kolektivnog Zapada.

„Zapad, a posebno SAD, napadaju Rusiju gotovo bez granica. Naravno, Rusija pokazuje veliki otpor pred svim ovim”, rekao je on.

Turska je spremna da nastavi sa svojim naporima da posreduje između Rusije i Ukrajine usred sukoba, signalizirao je Erdogan, podsjećajući na nedavni incident u Crnom moru koji je stavio na ivicu sporazum koji je sponzorisao UN i uz posredovanje Turske da bi se olakšao izvoz žitarica iz ukrajinskih luka kolapsa.

Ruski mornarički brodovi su krajem oktobra gađani morskim bespilotnim letelicama u blizini Krima. Moskva je optužila Kijev da je koristio koridor žitarica za izvođenje napada i nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu. Rusija je takođe navela da je napad orkestrirala Velika Britanija, što je London negirao.

Ukrajina je takođe odbacila optužbe. Nekoliko dana kasnije, suspenziju sporazuma poništila je Moskva, koja je rekla da je od Kijeva dobila pismene garancije da neće koristiti koridor žitarica u vojne svrhe. Ukrajina negira da je prihvatila bilo kakve dodatne obaveze.

“Dogodio se onaj incident na koridoru žitarica. Odavde možemo otvoriti koridor mira, pokušavamo to učiniti. Mislimo da je najbolji način za to da se ide od dijaloga do mira”, rekao je Erdogan i dodao da bi se za sada strane u dogovoru o žitu trebale fokusirati na to da ga “ozbiljno” vode.

Turska je zauzela neutralnu poziciju na početku sukoba između Rusije i Ukrajine, odbijajući da učestvuje u zapadnim sankcijama Moskvi, dok je nastavila svoju vojnu saradnju sa Kijevom – uključujući prodaju Kijevu brojnih dronova za napade Bayraktar. Ankara je održavala kontakt sa obje strane, tražeći da bude posrednik. Bio je domaćin razgovora između Moskve i Kijeva u Istanbulu ranije ove godine, gdje je navodno postignut dogovor, ali ga je Ukrajina kasnije odbila.

rusijaturskazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Zašto Putin uopće surađuje sa licemjernim i pokvarenim erdoganom? Kakva je to neutralna pozicija Turske, kada šalje dronove Ukrajini, kojima ova napada Ruske ciljeve?

Znam zašto, jer je sve to samo dio velike igre po unaprijed dogovorenom scenariju, koju je ruska vrhuška prihvatila na štetu svoje zemlje …. ali samo pitam.

hiber
1 godina prije

Turčin govori malo za Ukrainu, malo za Rusiju, a tadi za sebe. Osniva savez turskih zemalja, stekao je apsolutnu kontrolu nad Crnim morem, čak ukida čirilucu u turkofonskim bivšim sovjetskim zemljama.

Keks
1 godina prije

Al’ ga ovaj “palamudi”, ne zna jel’ bi prdnio il bi se us*o….činjenica da su “vođe” uvijek najgore od naroda koji predstavlja je već pravilo..umjestto u institucije zatvorenog tipa oni “vode” zemlje….tragedija modernog društva….

mirce
1 godina prije

Erdo se sprda sa rusima, ako rusi sta zucnu Bosfor zatvoren hahahah.

tihobl
1 godina prije

Украјинске трупе су у суботу и целе ноћи у недељу гранатирале Каховску хидроелектрану и Нову Каховку. Том приликом, уништен је хотел, стамбене зграде и оштећени далеководи, рекао је Спутњику шеф администрације Нове Каховке Владимир Леонтјев.
„Ракетни и артиљеријски удари су извођени по целом граду, не само на хидроелектрану. Има разарања: стамбене зграде, хотели, општинске зграде, мреже“, рекао је Леонтјев.
„Јуче током дана – две особе су погинуле, док су најмање три рањене – сви су били цивили.

eks
1 godina prije

A ovi koji su stali uz Bajdena su obični vazali, podguzne mušice i korumpirani idioti. Mnogi slobodoljubivi narodi su potajno uz Rusiju . Ne pokazuju to otvoreno jer se plaše podlosti i osvete USA-NATO zločinaca – fašista .

tadija
1 godina prije

Ruska vojska je bila i u Parizu i u Berlinu i otišli su doma,kad se stanje smirilo,ali čisto sumnjam da bi to zapadni hegemoni učinili da su bili u Moskvi.

Zagorski
1 godina prije

Putin i Erdogan nisu neprijatelji. Koliko puta su javno na nekom mitingu probali izmaknuti stolice jedan drugom. To je iskazivanje prijateljstva i postovanja. A biznis i predstave su drugi par kobasa.

Max
1 godina prije

To je točno ali Sultan igra igru.

DEDA
1 godina prije

RAT SU PARE SAMO DOK TO OVCE SKUŽE EVO NOVOG RATA.

gargamel
1 godina prije

Da je Putin na to računao, ne bi otpočeo ovaj sukob. Što se tiče srbije u pravu si, za Bjeloruse ne brini, to su Rusi.

Lucija, prva
1 godina prije

“Путин није отишао на самит Г-20 на Балију и зато што са Бајденом сада нема о чему да се прича:
Американци су све ставили на пораз Русије у Украјини, постајући, у ствари, страна у сукобу, а Русија не намерава да одустане од циља – да истргне Украјину из руку атлантиста

* Путина сви недвосмислено доживљавају као личност која је изазвала светског хегемона, односно – као потенцијалног лидера читавог незападног света.  Али, да би ојачала овај статус, Русија мора да победи на бојном пољу”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Mađarski političar čestitao Poljacima fan nezavisnosti. Uz sliku na kojoj se rukuju Poljaci i Mađari.

“Мађарски политичар је уз твит приложио фотографију направљену у марту 1939. године у близини села Ужок (територија данашње Украјине у близини границе са Пољском). На њој су граничари који се рукују на пољско-мађарској граници, формираној након што је Мађарска заузела данашњу Закарпатску Украјину.

       Закарпатје је раније било део Аустро-Угарске. После слома Хабзбуршке монархије, по завршетку Првог светског рата, припало је Чехословачкој.

       Од 1939. године део те територије је окупирала Мађарска, али је након пораза нацистичке Немачке прикључена Украјинској ССР.”

Ražanj se pravi, a zec u šumi… 🤔

Prvo, ne bi Poljaci Mađarima ništa dali.
Drugo, 😄 ima tamo još nekog u blizini…

nessy
1 godina prije

Erdogana talijani zovu ‘sette bandiere’. Svaki dan u tjednu, druga zastava. Tip je po definiciji ‘istocnjacki mentalitet’, ne moze mu se zamjeriti, tako to funkcionira tamo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI