Napetost između SAD i Kine: Bajden otkriva detalje svog poziva na oprez

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
6 komentara

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, pozvao je svog kineskog kolegu Si Đinpinga da bude oprezan nakon Đinpingove posete Moskvi u martu, izjavio je američki lider za CNN. U izvatcima intervjua objavljenim u subotu, Bajden je istakao zavisnost azijskog diva od evropskih i američkih investicija.

“Rekao sam: Ovo nije pretnja. Ovo je samo posmatranje”, rekao je Bajden za CNN.

“Od trenutka kada je Rusija ušla u Ukrajinu, 600 američkih korporacija je povuklo svoje poslove iz Rusije. A vi ste mi rekli da vaša ekonomija zavisi od investicija iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Zato budite oprezni. Budite oprezni”, dodao je.

Nakon njihovih razgovora u Moskvi, Putin i Đinping su potpisali dokumente o produbljivanju strateškog partnerstva i ekonomske saradnje između Rusije i Kine. Obe vlade su istakle spremnost da rade na postizanju trgovinskog obima od 200 milijardi dolara ili više, pri čemu se nacionalne valute sve više koriste u nastojanju da se trgovina izdolarizuje.

Sukob u Ukrajini takođe je bio tema razgovora tokom posete Moskvi, pri čemu je Kina održavala neutralnu poziciju. Peking je više puta kritikovao “zloupotrebu” jednostranih ekonomskih sankcija Zapada i uložio napore za mirno rešenje u Ukrajini, predlažući dvanaestopunktani mirovni plan. U maju je kineski specijalni izaslanik posetio nekoliko zemalja, uključujući Rusiju i Ukrajinu, u nastojanju da posreduje u okončanju sukoba.

Bajdenov intervju za CNN dolazi u trenutku kada su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine daleko od mirnih, pri čemu pitanja vezana za Tajvan i bezbednost u regionu Azije-Pacifika dodatno opterećuju napete odnose.

Sam predsednik Bajden je izazvao diplomatski incident u junu kada je tokom jednog govora nazvao svog kineskog kolegu “diktatorom”. Iako je američki predsednik odbacio zabrinutost da bi njegov komentar mogao otežati poboljšanje odnosa, kineska ambasada je izrazila formalni protest, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova, Mao Ning, osudila je taj komentar kao “otvorenu političku provokaciju”.

BidenkinarusijaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
9 mjeseci prije

Bidena treba što prije živog spremiti barem dva metra duboko i povagati još s hrpom kamenja da ta trula gnjida kojim slučajem slučajno opet ne izgmiže na površinu 🙂

topO
9 mjeseci prije

Janet Yellen je izjavila u Pekingu da u svijetu ima dovoljno mijesta i za Kinu i za Ameriku. Dakle Rusija mora nestati, India i Saudijska Arabia postaju svaki dan jaci i bogatiji a Rusi moraju umrijeti. Takvu sudbinu su namjenili anglosaksi Rusima.

Aragorn
9 mjeseci prije

A htjeli su zabranu na cipove i tehnologiju, sada Kina uvela zabranu izvoza Galiuma i Germanija od kojih sw prave cipovi, a Kina je 90% izvozbik oba minerala u svijetu..
Danas CEO Renaulta vec udara glavom o zid i govori o propasti elektricne autoindustrije..

Max
9 mjeseci prije

Pokušaj pritajene prijetnje.

Grdi
9 mjeseci prije

Biden ce uci u povijest kao covjek koji je doveo do sloma SAD-a gospodarski i geopoliticki …….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI