fbpx

NASA i sankcije Rusiji – Jedan Elon Musk nikada ne može zamijeniti Roskosmos

NASA i sankcije Rusiji – Jedan Elon Musk nikada ne može zamijeniti Roskosmos 1

Kao što smo izvijestili, ovog tjedna su se u području međunarodne suradnje u istraživanju svemira i svemirskoj industriji dogodila dva važna događaja. Prvi je odgovor ruskog Roskosmosa američkoj agenciji NASA da su sljedeća da leta raketom „Sojuz“ popunjena i da moraju razmotriti njihovu molbu da se oslobodi jedno mjesto za američkog astronauta. Drugi važan događaj je bio izgaranje prototipa raketnog broda „Starship Mk1“ kompanije SpaceX Elona Muska, koji je doslovno eksplodirao tijekom ispitivanja nepropusnosti na testnom poligonu Boca Chica u Teksasu.

Nakon ovog incidenta, iako je ranije Musk tvrdio da će ovaj model biti lansiran u orbitu na visinu više od 20 kilometara, provesti mjesec ili dva u svemiru i vratiti se na Zemlju, SpaceX odjednom izvještava kako se odmah prelazi na modele Mk2 i Mk3, te kako je ovo i onako bio samo probni model, a utvrđene anomalije će pomoći razvoju svemirskog programa kompanije. Ukratko, čini se da NASA ima prilično velikih problema s partnerima u stvaranju sigurne rakete koja će moći zamijeniti ruski „Sojuz“.

Sankcije ruskoj svemirskoj industriji i samouvjereni Obama

Sve je počelo još 2014. s uvođenjem sankcija ruskoj svemirskoj industriji i Roskosmosu zbog situacije u Ukrajini, koje jesu utjecale na rad ruskog državnog poduzeća, što nitko ne krije, ali se uprava uspješno nosi s izazovima, najviše u području nabave dijela elektronske opreme.

“Postoje brojni komentari u vezi s vojnim svemirskim programom, ali moramo razumjeti da nam je i ovdje pomogla supstitucija uvoza, koja je provedena zbog sankcija civilnoj i vojnoj svemirskoj industrije, te činjenice da smo postali taoci zabrane uvoza čitavog niza temeljnih elektroničkih proizvoda”, rekao je u veljači ove godine predstavnik Roskosmosa Jurij Koptev.

Ranije je glavni izvršni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin rekao da zapadne sankcije u ruskom svemirskom sektoru imaju najveći utjecaj na mikroelektroniku, ali da se industrija uspješno nosi s nepovoljnim uvjetima poslovanja.

Američki astronauti možda neće ići na  Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a razlog za to će upravo biti američke sankcije Rusiji, priznaje poljska Gazeta Wyborcza. Članak u poljskom listu navodi da Sjedinjene Države skupo plaćaju svoju ovisnost o Rusiji u isporuci astronauta na ISS.

Ruska korporacija Roskosmos počela je slati Amerikance u orbitalnu stanicu 2006. godine. Za 13 godina je NASA ruskim partnerima platila 3,9 milijardi dolara za slanje američkih astronauta na ISS. Novinar Andrzej Kublik naglašava da je NASA pokušala smanjiti svoju ovisnost o Rusiji potpisivanjem sporazuma s Boeingom i kompanijom SpaceX Elona Muska za stvaranje novih letjelica slanje astronauta na ISS još 2014. godine.

Nevjerojatno, ali je bivši predsjednik Barack Obama, unatoč brojnim upozorenjima američkih stručnjaka i NASA-e, bio toliko samouvjeren da je početak isporuke američkih astronauta pomoću američkih raketa najavio za 2017. godinu. Kao što vidite, nitko od američkih kompanija nije ispoštovao zadane rokove, a bliži se kraj 2019. i NASA još nema ništa s čim bi se mogla pohvaliti da je barem sustigla rusku svemirsku industriju, „koja je trebala propasti pod teretom sankcija“.

Sada NASA pojašnjava se da 2020. astronauti iz Sjedinjenih Država možda neće ići na ISS, jer za njih na ruskom brodu nema mjesta. Čak i prilično oštra prema Rusiji poljska Gazeta Wyborcza dodaje da je za rješavanje problema potrebno pregovarati s Moskvom. No, NASA i ovaj put pojašnjava kako zaključivanje takvih novih sporazuma s Roskosmosom ometa zabrana koju sadrže sankcije zbog “ruske agresije na Ukrajinu”.

Prvi pokušaj s raketom „Antares“

Da će sve krenuti po zlu se moglo naslutiti odmah po izricanju sankcija Rusiji i pokušaju američke kompanije  “Orbital Sciences”, koja je nakon nesreća i neuspjelih lansiranja, na kraju od Rusije u siječnju 2015. za milijardu dolara naručila 20 motora za rakete “Antares”.

Raketa “Antares”, koju je prema ugovoru s američkom svemirskom agencijom NASA vrijednim oko 2 milijarde dolara pokušala lansirati privatna kompanija “Orbital Sciences”, eksplodirala je 28. listopada 2014. godine, samo šest sekundi nakon lansiranja na kozmodromu Wallops Island u Sjedinjenim Državama. Na visini od 200 metara je došlo do eksplozije i “Antares“ se naprosto raspao i nestao u plamenu. Srećom nije bilo ljudskih žrtava.

Negdje u isto vrijeme se u Sjedinjenim Državama dogodila druga nesreća. Tijekom probnog leta se svemirska letjelica SpaceShipTwo američke kompanije Virgin Galactic srušila. U nesreći je jedan pilot poginuo, a drugi je ranjen.

Dužnosnici kompanije su izjavili kako su piloti bili uposlenici kompanije Composites, koja je i izgradila raketni avion, te su uputili sućut i žaljenje obiteljima i prijateljima poginulog i ranjenog pilota, navodi se u priopćenju.

U prosincu 2014. je uprava kompanije izvijestila da je suborbitalna letjelica SpaceShipTwo (SS2) „uspješno provela svoj prvi probni let s uključivanjem vlastitog raketnog motora i postigla nadzvučnu brzinu“.

Iako se radilo o komercijalnom projektu, kojim bi svatko tko može izdvojiti nekoliko stotina tisuća dolara mogao letjeti u svemir, sankcije i embargo ruskoj kompaniji Roskosmos su neizravno utjecale na ovu tragediju.

U samo dva dana dvije velike nesreće u svemirskom programu američke agencije NASA govore da zbog sankcija nametnutih Rusiji, koja je od „umirovljenja“ američkih letjelica Space Shuttle isporučivala rakete Sjedinjenim Državama i obavljala potrebnu opskrbu Međunarodne svemirske postaje (ISS), govore da su i stručnjaci NASA-e, i američki astronauti, ali i Rusi bili u pravu kada su Obami i State Departmentu poručivali da „čini veliku pogrešku koja bi mogla imati nesagledive posljedice“.

U Americi su se tada žurno bacili na iznalaženje rješenja za svemirske letove, jer bi u protivnom Barack Obama morao priznati da je pogriješio i tražiti pomoć od Rusije, što se na kraju i dogodilo, vjerojatno zbog problema koji su nastali u opskrbi američkog dijela Međunarodne svemirske postaje, koji je u to vrijeme evakuiran zbog curenja amonijaka, a astronauti su prešli u ruski dio.

„Zaboravimo sankcije, dajte Rusiji milijardu dolara“

Ubrzo nakon debakla s raketom „Antares“ i nakon ove dvije epizode, ruski proizvođač NPO Energomaš je pozvan iz Sjedinjenih Država i ugovorio isporuku 60 novih RD-181 raketnih motora za američku kompaniju „Orbital Sciences“.

„Ugovor za isporuku 20 raketnih motora je već potpisan. Dogovorena je isporuka 60 motora. Potpisana su tri ugovora, svaki za 20 motora. Tu je i ugovor za 20 motora, koji se već počeo provoditi, a prva dva motora ćemo isporučiti sljedećeg lipnja”, rekao je početkom 2015. Vladimir Solncev, koji je u pregovorima kao izvršni direktor grupe predstavljao Energomaš.

NPO Energomaš je jedan od vodećih svjetskih proizvođača raketnih motora, a Rusija je od američke kompanije „Rocket and Space Corporation“ dobila sve potrebne dozvole od državnih tijela za dostavu svemirskih RD-181 motora kompaniji “Orbital Sciences“.

Dakle, Rusi su postupili pragmatično. Primili su na znanje da su pod sankcijama i poslovali tamo gdje je moguće, a mogućnosti su velike. Bile su onda i ostale su dio danas, ne samo u svemirskoj industriji. Isto se događa u brojnim drugim sektorima, bili oni pod sankcijama ili ne, koji posluju sa Sjedinjenim Državama, a bilateralna trgovina raste.

Naravno, ta je ugovor predviđao ograničenja za korištenje RD-181 motora u vojnim programima, rekao je Solncev, objašnjavajući da se rakete za ove motore ne mogu koristiti za pokretanje vojnih letjelica. No, to je srednjoročni ugovor, koji jamči suradnju u trajanju 15 do 25 godina, jer nitko neće svako malo mijenjati raketne motore, dodao je Solncev.

RD-181 motor je kupljen za prvu fazu raketa „Antares“ kompanije “Orbital Sciences”. Te su rakete ranije koristile motore AJ-26, koje su napravljene po uzoru na sovjetske motore NK-33.

Već u to vrijeme je bilo jasno da su sankcije obavezne samo za europske saveznike Sjedinjenih Država, kao na primjer Francusku, koja je morala blokirati isporuku Rusima nosača helikoptera “Mistral”, dok se slobodno krše su u pitanju američki interesi. S druge strane, već tada je Roskosmos mogao proglasiti poraz politike State Departmenta i američke svemirske industrije, jer je tim ugovorom Washington priznao da nije u stanju proizvesti motore za svemirske letove u tako kratkom roku kako su u početku tvrdili. Vrijedi spomenuti da je NASA o od prvog dana tvrdila, ali je se Obamina administracija tvrdoglavo držala politike „kažnjavanja ruskog agresora“.

Tada je kompanija “Orbital Sciences“ napravila logičan potez i za milijardu dolara je jednostavno naručila prvu isporuku od 20 motora od pouzdanog dobavljača i riješila sve probleme.

NASA je još 2017. trebala imati svoje letjelice

Kao što smo naveli, Washington je prisilio NASA-u da poštuje sankcije nametnute Rusiji i sukob preselio u svemir. Ali od svega toga, barem za sada, neće biti ništa. Osim toga, Pentagon je ovih dana svemir proglasio područjem „vojnog suprotstavljanja“ Rusiji i Kini, jer postoji opasnost da „neprijatelji unište američke satelite“, što bi dovelo do općeg poremećaja i kaosa ne samo u Sjedinjenim Državama, nego diljem svijeta.  To što su Moskva u Peking u Ujedinjenim narodima neuspješno pokušavali svemir proglasiti demilitariziranim područjem, Pentagon je zaboravio.

No, svaki američki korak, pravdan „ruskom agresijom u Ukrajini“, bio je dodatni poticaj za Roskosmos.

Washington je u Ukrajini uzrokovao krizu koja se pretvorila u složenu političku zamku iz koje Obamina administracija do kraja mandata nije uspjela izaći, ali ne uspijeva ni Trump, koji je uspješno eutanaziran u Kongresu i od strane jastrebova u Bijeloj kući. Uvijek pod pretpostavkom da su njegove namjere o ponovnoj uspostavi odnosa s Rusijom bile iskrene. No, to je druga tema, koja traži opsežnu raspravu. Ali čak i da je tako, Obama je udario temelje politici iz koje SAD neće lako izaći, a posljedice u bilateralnim odnosima s Rusijom će se osjećati još dugo godina, uključujući krizu u za cijeli svijet vrlo važnom svemirskom programu.

Američki svemirski program gotovo u potpunosti ovisi o suradnji s Rusijom. Već desetljećima su na globalnoj razini su Sjedinjene Države i Rusija, a ranije Sovjetski Savez, bili u izravnom ili neizravnom sukobu, ali su u svemirskim istraživačkim programima uvijek surađivali i razmjenjivali znanstvena i istraživačka iskustva.

Izravna i bliska suradnja počinje 1975. s „Probnim projektom Apollo-Sojuz“ u kojem na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) tijesno surađuju sve do danas, bolje rečeno do jučer. Sve do Baracka Obame je ta suradnja odolijevala političkim previranjima između dvije super sile, ali je kriza u Ukrajini sve stavila pod znak pitanja.

ISS je putujuća svemirska stanica koja oko Zemlje na visini od 420 kilometara kruži već oko 18 godina i predstavlja kamen temeljac za kontinuiranu prisutnosti čovjeka u svemiru. U samom početku je ISS bio isključivo proizvod ruskih i američkih znanstvenika, ali su do danas u njega ugrađivani dijelovi koje su proizvele druge zemlje, kao na primjer Japan ili zemlje Europske unije. ISS je nastao po uzoru na rusku svemirsku istraživačku stanicu „Mir“, koja je također bila platforma za zajedničke rusko-američke svemirske projekte. Misije u kojima je korišten svima poznati Space Shuttle su ujedno poslužile za usvajanje protokola po kojima se i danas surađuje na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Space Shuttle misije američke svemirske agencije NASA i ruski raketni sustavi „Sojuz“ su dovodili i odvodili astronaute i znanstvenike na ISS, međutim, od kada se „umirovila“ američka svemirska flota, NASA je ulogu prijevoznika prepustila ruskom programu Sojuz. Rusija vrši prijevoz ljudi, dok ostali, američki, japanski, europski i ruski tereni svemirski brodovi, vrše opskrbu svemirske stanice hranom, vodom i svom ostalom potrebnom opremom. U svakom slučaju, bez ruskog programa Sojuz će ISS vjerojatno biti napušten.

Potpora koju su je američka vlada pružila prevratu u Ukrajini i naknadne sankcije Rusiji su uključivale i „privremenu zabranu“ nabave motora ruske proizvodnje kojima se koriste američke rakete Atlas 5.

Iako je NASA tvrdila „kako sankcije isključuju sve što može ugroziti svemirski program“, tom se odlukom ugrozio dogovoreni program suradnje NASA-e s ruskim partnerima i kolegama na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

The Guardian je u to vrijeme ranije objavio članak u kojem navodi “kako američka svemirska agencija neće dopustiti da političari utječu na zajedničke istraživačke projekte u svemiru, ali da zbog ukrajinske krize ipak prekida odnose s ruskim partnerima u svim programima, osim u projektu ICC“.

Američka vlada je NASA-i poslala upute u kojima navodi koje su to „veze“ koje bi trebale biti prekinute. Naime, zaposlenici NASA-e ne mogu putovati u Rusiju i ne smiju održavati video konferencije s ruskim kolegama, a zabranjena je čak i razmjena elektronske pošte.

Upravo taj dio je bio veliki udar na odnose između američkih i ruskih znanstvenika, tehničara, astronauta i kozmonauta, koji su do tada uvijek imali plodonosnu i kvalitetnu suradnju.

Krajem ožujka 2015., dakle, prije odluke američkog Pododbora za svemir, Charles Boden, upravitelj NASA-e kaže: „Naš partner nije Rusija, već Roskosmos, i mi smo uvjereni da su oni jednako kao i mi zainteresirani za održavanje bliskih veza i nastavak suradnje“.

Tom izjavom je Boden pokazao kako, usprkos određenih struja u Washingtonu koje do kraja žele zatrovati odnose s Rusijom, postoje i oni koji iste žele očuvati i teže daljnjoj suradnji. Ovi drugi su svjesni koliko je to u ovom trenutku teško, budući da su njihove težnje u suprotnosti s politikom američke administracije.

Bez obzira na sankcije, ruski Sojuz 28. svibnja 2014. s kozmodroma u Baikonuru u Kazahstanu na ISS uspješno šalje člana Europske svemirske agencije (ESA), njemačkog astronauta Alexandera Gersta, ruskog kozmonauta Maxima Surajeva i američkog astronauta Gregorya Wisemana.

astronauti kozmonaut

FOTO: Njemački astronaut Alexander Gerst, ruski kozmonaut Maxim Suraev i američki astronaut Gregory Wiseman su “Sojuzom” 28. 05. 2014.uspješno poslani na ISS

Već ranije je Dmitrij Rogozin upozoravao “kako će agresivne američke sankcije ugroziti provedbu velikih međunarodnih projekata u svemirskoj industriji”.

„U tom smislu, Rusija će biti prisiljena tražiti druge i pouzdanije partnere za provedbu svojih svemirskih projekata“, izjavio je Rogozin i naglasio „kako Rusija strahuje od daljnjeg razvijanja ozbiljnih visoko-tehnoloških projekata s nepouzdanim partnerom kao što su SAD, koje uspiju ispolitizirati doslovno sve i spremne su riskirati realizaciju projekata koji utječu na interese ne samo SAD-a, nego i cijelog čovječanstva“.

Rogozin je također sugerirao „kako se suradnja sa Sjedinjenim Državama na Međunarodnoj svemirskoj postaji nikako neće moći produžiti do 2024., kao što je prethodno bilo očekivano, te da bi zbog napetosti između dvije zemlje to partnerstvo moglo završiti već 2020.“, što se upravo događa.

Tada je njemačka znanstvenica Judith Hartl je za Deutsche Welle komentirala najavu ruske vlade.

„Jesam li iznenađena da Rusija prijevremeno želi izaći iz projekta zajedničke svemirske postaje ISS? Ne, iskreno rečeno nisam. To sam i očekivala i to zapravo svakoga dana od dana kada je američka agencija NASA zbog ukrajinske krize velikim dijelom napustila suradnju s Rusijom, uz iznimku na zajedničkoj svemirskoj postaji ISS gdje treba ići dalje. Naravno, da se i ta suradnja otkazala, Međunarodna svemirska postaja bi se odmah mogla uništiti, jer bez Rusa tamo više nitko ne može otići. Otkad su Amerikanci prije tri godine svoje svemirske transportne sustave Space Shuttle otpremili u muzej, samo još ruske rakete Sojuz prevoze ljude do ISS-a“, rekla je Judith Hartl, koja je vjerovala tvrdnjama Washingtona da će NASA do 2017. imati svoje letjelice.

„Najranije 2017. godine će NASA ponovno raspolagati sa svemirskim letjelicama, a Rusija ovu ovisnost koristi da bi podsjetila SAD da bez njezine tehnike američki i europski astronauti mogu ići u mirovinu, posve je razumljivo. Ipak to ne bih to nazvala zveckanja oružjem, jer do 2020. godine sve ostaje kako jest. Poput udara groma bi bilo da je Rusija odmah prekinula suradnju, međutim, to bi naišlo na veliku osudu međunarodne zajednice, što Rusija ne želi. Osim toga, NASA ipak plaća 70 milijuna američkih dolara za svaki prijevoz jednog od svojih astronauta na raketi Sojuz. Najava kako će suradnja prestati 2020. ostavlja širok manevarski prostor. Do tada se puno toga može dogoditi i velike svjetske nacije znaju koliko su snažno upućene jedni na druge, ako žele uspješno letjeti u svemir. Misije koje zahtijevaju posadu, letovi na Mars, svemirske postaje i teleskopi, sve to je neopisivo skupo. Nijedna zemlja na svijetu ne želi i ne može sama plaćati izlete u orbitu vrijedne milijarde dolara“, izjavila je Judith Hartl, koja je dijelom bila u pravu.

Pojedini mediji u Sjedinjenim Državama su pokušavali umanjiti štetu i učiniti da sve što se odnosi na svemirski program bude izuzeto iz sankcija, ali nisu uspjeli.

Ideja da Elon Musk zamijeni Roskosmos je rođena sa sankcijama

Neki su tvrdili kako se američka ovisnost o ruskim raketama primiče kraju, navodeći tada kako će se to dogoditi već 2017., „kada će SAD ponovno biti u stanju slati posade u svemir“.

Međutim, čak i tada, do 2017. je američkim stručnjacima ostalo manje od tri godine i tada nastaje ideja da privatne svemirske tvrtke, poput kompanija Space X i Orbital Sciences, preuzmu ulogu Rusije. Bilo je onih koji su tvrdili kako američka svemirska industrija još dugi niz godina neće moći preuzeti ulogu Rusije.

S druge strane, posada Međunarodne svemirske postaje treba prijevoz sada, a Rusija je jedina zemlja koje je tu uslugu sposobna dati, kako od prvi dana sankcija, tako i danas.

Ovdje je važno naglasiti još jedan segment, a to je potencijalna prijetnja za samu Rusiju u svjetlu zaoštravanja sukoba zbog Ukrajine ili drugih sukoba koji Washingtonu služe kao izgovor.

Poznato je da osim premoći u konvencionalnom, nuklearnom i hipersoničnom oružju, te informatičkom ratovanju, važan segment oružanih snaga svjetskih supersila predstavlja nadmoć u svemiru. U tom smislu su SAD „pomogle“ Rusiji da ubrza razvoj svog sustava GLONASS i obustavi rad svih američkih GPS sustava na svom teritoriju.

CIA i Pentagon su snažno lobirali da se spriječi postavljanje nadzornih stanica ruskog globalnog navigacijskog satelitskog sustava GLONASS bilo gdje na planeti.

SAD su se za pokretanje vojnih i civilnih satelita u svemir oslanjale na ruske motore RD-180 i NK-33, a NASA je još tada poručila „kako je gotovo nemoguće proizvesti potpuno operativan vlastiti raketni motor prije 2020. godine“.

Najavljenu obustavu suradnje s američkom svemirskom agencijom 2020. godine Rogozin je komentirao „kako Rusija ima potpuno novi koncept za daljnje istraživanje svemira i on je trenutno u izradi od strane nadležnih ruskih agencija“.

Što se tiče zemaljskih postaja za ruski navigacijski sustavi GLONASS, taj je problem uklonjen kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s bivšim kubanskim predsjednikom Raulom Castrom i dogovorio kako će se one rasporediti na Kubi, a u planu takvog oblika suradnje su i drugi ruski partneri u Latinskoj Americi.

Međutim, Rogozin je naglasio da će Rusija vlastite restriktivne mjere primjenjivati samo kao odgovor na sankcije prethodno nametnute od strane Zapada.

“Mi nikada nećemo biti prvi koji će usvojiti sankcije, posebno u području visoke tehnologije, jer je za nas to pitanje zapošljavanja i naših stručnjaka” rekao Rogozin u poznatoj izjavi u kojoj je u šali dodao „kako će NASA, ako političari u Washingtonu budu insistirali na sankcijama protiv Rusije, za odlazak na ISS morati koristiti trampolin”.

Slijedimo li kronologiju događaja, završetak suradnje američke svemirske agencije s Rusijom je problem kojega su stvorili isključivo američki političari. Oni pokušavaju prikazati Rusiju kao neumoljivog neprijatelja „koja otima tuđe teritorije i predstavlja opasnu prijetnju svjetskoj stabilnosti“.

Međutim, SAD u slanju svojih astronauta u svemir još uvijek ovise o Rusiji, a svi dosadašnji pokušaju su dokaz da žurba i nepotrebno poklanjanje milijarde dolara privatnim kompanijama ne može riješiti taj problem.

Osim toga, Rusija i SAD blisko surađuju u širokom spektru drugih svemirskih programa, uključujući obuku znanstvenika, istraživanje i razvoj novih projekata. Problem je nastao kada su američki političari postali svjesni da ne mogu uvjeriti svijet da je Rusija „nova nacistička Njemačka“ ako s njom još uvijek usko surađuju u području visoke tehnologije i da o takvom „zlu“ kao što je Rusija ovisi daljnji rad američkog svemirskog programa.

NASA je mišljenja da suradnje s ruskim kolegama mora biti, u prvom redu jer je ona uvijek bila konstruktivna i ekonomična. Naravno da NASA umirovljenjem Space Shuttle flote nije mislila vječno ovisnosti o Rusiji, ali su američki stručnjaci znali da će Rusija biti pouzdan i konstruktivan partner. Stoga se NASA odlučila na ovakvu privremenu ovisnost, sve dok ne razvije svoju zamjenu za svoje umirovljene svemirske letjelice.

Najnoviji problem, koji je repriza onog iz vremena Obamine uprave, za Washington je velika glavobolja, jer se Rusiju pokušava prikazati kao „svjetskog negativca“, a NASA tvrdi kako Rusija nije zločinac, nego pouzdan i sposoban partner s kojim i dalje treba raditi u najplemenitijim nastojanjima čovječanstva.

Čini se da NASA ima puno širu i hrabriju viziju budućnosti čovječanstva, nego kratkovidni donositelji odluka u Washingtonu.

Ovdje vrijedi podsjetiti da je stručnjak u ovom području, Ulson Gunnar, odmah izjavio kako privatne kompanije SpaceX i Orbital Sciences ne mogu obaviti zadaću izgradnje svemirskih letjelica, ali da u sankcijama Rusiji vide priliku za zaradu, što je njima jedino i važno.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
88 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Presušio izvor nacističkih raketnih stručnjaka……

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  nekoime

Nemoj barem svemir zagadjivati gluposcu I zlocom

mnc
Gost
mnc
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ne znam da li je glupost ili zloca ali znam da je istina.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  mnc

Ne razumijem u cemu je problem. Uveli su sankcije rusima, a zasto onda ne lete sa ukrajincima. Oni bar imaju dovoljno nacista pa sto im ne razviju nove rakete?

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  tihobl

Hahaha o jebo te patak

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije
Reply to  tihobl

To su nacisti u osnivanju.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan Ma tebe bi ka higijeničara komentara ovde tribalo ukrcat u koju roketu ča gre u svemir kako bi tamo održava higijenu, sigurno bi bija korisniji za čovječanstvo ☺

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

inženjeru kuš u suteren, doprinesi ekologiji.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

opet ti tresu kavez u sve tri faze
tebi i stolaru

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan

Kako ti je glup i zloban komentar.

P***!

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan, ne vjerujem da si ozbiljan, to bi bilo preglupo.

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  Fabijan

americka zastava se vijori na mjesecevom vjetru pustinje nevade.

Ray
Gost
Ray
1 godina prije
Reply to  nekoime

Haha,dobra 🙂

Inace,u tekstu pise da su ameri 20 raketa platili milijardu,sto znaci da je komad 50 miliona. Prilicno sam siguran da je prethodna cena bila dosta niza, oko 30-35 miliona po komadu. Ako moze autor da proveri informaciju i edituje clanak,to je dosta bitna informacija

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ray

Raketni motor, ne raketu.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  nekoime

„ZABORAVIMO SANKCIJE, DAJTE RUSIJI MILIJARDU DOLARA“
dajte rusima nule u kompjuteru

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Nije sve baš tako sunčano u Roskosmosu, enormne korupcijske afere i dalje nisu riješene – prije par dana se i Putin opet osvrnuo na njih, oštro i vidno nezadovoljan. Rogozin uvjerava da se situacija u međuvremenu promijenila, ali tek treba vidjeti što je zaista poduzeto da se spriječe nove pronevjere koje su doslovno desetkovale projekte Roskosmosa.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  tuf

Ne beri ti mnogo brigu za to. To jeste usporilo izgradnju novog kosmodroma Vostočni ali sad je na čelu Rogozin koji stvari dovodi u red a izvještaji uključujući i financijske idu svakodnevno Putinu i Medvedevu na stol.
58 ljudi je u zatvoru radi tih pronevjera. Svi će dobiti debele zatvorske kazne. Sve će to bit OK i projekti će biti odrađeni. Do 2030te Rusija ima u planu grandiozan svemirski program

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  tuf

Putin je nezadovoljan jer je Rogozinu dao tezak zadatak: da pohvata sve lopove i vrati sve ukradene pare. A to nije lako cak ni za Rogozina. Rogozin je razvio novo rusko naoruzanje sa nesto malo budzetskih para (ko ne vjeruje neka pogleda stavke ruskog budzeta po godinama, potrosio je koliko bi amerikanci uzeli za razvoj novog transportera ili nekog drugog oklopnog vozila). Sad ga je stavio na celo kosmickog programa i ocekuje od njega isto – da za saku rubalja postavi bazu na mjesecu. E pa ne ide to tako sa kosmosom. To je skup sport koji guta pare.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  tihobl

Posto je novi u tom poslu sreca je da ima tebe da pa mu to objasni, ako treba i crtajuci ‘krvulje’ poskupljenja osnovnih materijala i usluga. Spijuncina je on i skontace sta si htio da mu ‘reknes’.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  tuf

@ tuf
Gdje god se vrte veliki novci, pogotovo u drzavnom sektoru, prisutna je korupcija, nisu ni Rusi na to imuni. Bitno je da se stvari rasciste, lopovi kazne i da se nastavi dalje u dobrom smjeru. Jedino sto tu mozda, donekle, pomaze, je oduzeti ukradeni novac, do zadnjeg novcica, i lopove kazniti drasticno, da drugi dobro promisle ubuduce.
Gledao sam BBC film, dogadja se u 18′ stoljecu. Na trgu su sastavljena vjesala, i javno se izvrsava kazna na djeparosima. Dok rulja navija, medju njima operiraju ostali djeparosi, iako pred ocima vide posljedice hvatanja.
Takvi su ljudi, i lopova je oduvijek bilo, i biti ce ih.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Budzet NASA: 21.5 milijardi dolara.
Budzet Roskosmosa: 2.85 milijardi dolara.
I opet ne mogu bez njihove tehnologije.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

HAhahahaha,kupuju stare kante od pijanih Rusa?😎😎😎😂 😂 😂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kažun

Hahahah…:)))

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Postovani, naslusao sam se zadnjih desettljeca silnih obecanja od raznih agencija koje nisu ni blizu da se ostvare…
Ako pocnem navoditi koliko su puta uvaceni u lazi od Nase do ostalih agencija, razljutit cu njihove obozavatelje i dobit etiketu ravnozemljasa ali ne i obrazlozenje zasto toliko lazu…
Slicno je kad nekoga pitate kako je moguce da je 9.11. JumboJet napravio malu rupicu na Pentagonu, onda umjesto odgovora dobijete etiketu teoreticara zavijera …Uglavnom se sve svodi na to…Lijep pozdrav mrziteljima!

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Pa sklonio je krila prije udara kako ti nije jasno.

mike
Gost
mike
1 godina prije

molim vas Emiliano Zapata pisite ima nas koji cemo procitati sa interesovanjem…

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Šta te boli k….. za etikete samo sijeci

Max
Member
Max
1 godina prije

Emiliano u pravu ste i ne mrzim nikog.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Ako nešto Amerikance upropasti to će prije svega biti ta njihova neizlječiva arogancija

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Da, u pravu si, pa sasvim je normalno kad ti nešto eksplodira

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Pa testni modeli su i namjenjeni eksploziji. Sta sada pompas nesto?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ringo10

@ Ringo10
Normalno, da nije normalno. Ali, obrazlozenje je, da su testirali sisteme pod maksimalnim tlakom, kakvi bi bili u svemiru. Zato se i rade brojni testovi, na Zemlji, da bi se eventualne slabe tocke ustanovile na vrijeme, i bez ljudskih zrtava. Iako, mislim, da je Musk puno pozurio, i da za put na Mjesec treba, ipak, puno vise vremena i eksperimentiranja. Zivi bili pa vidili.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  nessy

Pa, zar mu nije bilo jednostavnije prepisati stari i vec oprobani model od NASE . Na vec napravljeni osnovni model, nije problem dogradjivati novotarije, uzimajuci u obzir i sve preporuke EU vijeca za standardizacije svih gluposti kojih se dohvate. U doba danasnjeg oblika i nivoa tehnickog znanja, mozemo si samo zamisliti jadne pilote koji su morali hoditi nepoznatim putevima ljudskog bezumlja koristeci se jadnim PC-om od strasnih 500 MB.

Venom
Gost
Venom
1 godina prije

” Musk tvrdio da će ovaj model biti lansiran u orbitu na visinu više od 20 kilometara, ”
————————————————————————————————————————————————————————

Svemir je malo više od 20 kilometara !
Mislim, ….. da je tamo oko 23-eg kilometra.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Venom

I nastaje čini mi se od 70og kilometra.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

100 – tog
Tamo se izjednace brzine i sile potrebne za uzgon krila I centirifugalna sila
99.8 km tocnije

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Sta je to, pa dotle moze da doleti i F-35.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  tihobl

E, ne može! F-35 može najdublje oko 11Km. To je dubina cca. Marjanske brazde.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

inženjeru, opet lupetaš gluposti. Sve si pogrešno izguglao.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Venom

Venom Meni se čini kako nije problem u metrima i kilometrima nego u gravitaciji koju fizika još nije objasnila . . . jer fizika tvrdi kako tjelo sa nekom masom pada uslijed djelovanja gravitacije, nadalje fizika tvrdi kako se svakoj sili akcije suprotstavlja sila reakcije . . . ali fizika nema odgovor zašto kod gravitacije izostaje ta sila reakcije . . .

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno pa tako je to u prirodi, ne suprostavlja se sila reakcije. Kad bi se uvijek suprostavila sila reakcije ja bi jos bio nevin. Mene kad zensko snazno privuce na moju akciju ne odgovaraju reakcijom, vec akcijom. E sad, da li je to fizika ili hemije ne znam ni sam.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  tihobl

@ tihobl
To ti je botanika. Ti si pcela, pozvana da oprasi tucak.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno
Sila reakcije nastaje kad ti cigla (ubrzana gravitacijom) padne na glavu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Venom

@ Venom
Po staroj definiciji (do 60′ godina proslog stoljeca), svemir je pocinjao na 70-80km od Zemlje. Po novome, svemir je tek iza 100km.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Venom

Musk lupeta gluposti. Ako su korektno prenijeli njegovu izjavu, neobrazovaniji je nego se općenito smatra. Zračni prostori suverenih zemalja idu od 30-160 km iznad tla, kako tko računa. Na 20 km neće orbitirati preko Rusije, to je sigurno. A nju je teško zaobići…

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije
Reply to  Venom

Kako je eksplodiralo možda su i neki dijelovi dospjeli do orbite😃. Musk nije iznevjerio očekivanja. Nije ih ispunio u cijelosti ali možda jeste djelimično.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Snicla

U svakom slucaju ovaj tank sto je odletio u zrak postigao je vecu visinu neho onaj star hoper iz prethodnog testa. Tako da mozda je eksperiment ipak uspjesan 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ima i Virgin Galactica, svemirske kompanije milijardera Richarda Bransona…

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

2017-ta, 2020-ta,… 2025-ta,2030-ta….
Privatne kompanije, lobisti i političari se krcaju miljardama $ , pričajuči bajke o Mjesecu i Marsu naivcima. A kada če ostvariti ne zna ni Nostradamus

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Da nisu imali kojeg njihovog umjerenog anti Assad “astronauta” glavosjecu koji je imao pogresan prsluk u raketi? Pa bummm ?

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Tuzno
50 godina je vladalo pozitivno rivalsto
Takmicenje Ali I suradnja
Sad je politika I svemir uspjela zagaditi

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Naravno da Elon Musk ne moze zamijeniti Roskosmos. Elon Musk je samo jedan covjek. No, SpaceX, kompanija koju je zasnovao (s ostalima) Musk, i te kako zamjenjuje Roskosmos u odredjenim aspektima – maltene su izbacili Roskosmos iz igre kad se govori o komercijalnim lansiranjima. Koliko ja znam, BEZ SANKCIJA, jer nisam svjestan da je Roskosmos podlozan sankcijama, no biti cu zahvalan ako netko ispravi moju gresku u slucaju da grijesim. SpaceX se ne moze osloniti na tehnolosko i industrijsko nasljedje od sedam desetljeca sovjetskog (a kasnije ruskog) svemirskog i raketnog programa, i naravno da jos ne konkuriraju Roskosmosu na polju lansiranja raketa s ljudstvom (sto je za sada sitni postotak sveukupnih lansiranja) i lansiranja vecih tereta na vise orbite i dalje (translunarno, prema Marsu i opcenito svemiru.) Tko zna, mozda i nece, ali nisu ni jedini koji marljivo rade na tome. Roskosmosu (i ruskom prestizu) ostaje tek utjesna, ali propagandno korisna, uloga kao jedinoj agenciji koja – u ovom trenutku – ima rjesenja za odredjene rijetko potrebne ali tehnoloski zahtjevne misije. A i tome istice rok trajanja jer Ameri namjeravaju uskratiti Rusima tu propagandnu pobjedu, i jasno je da ce u tome i uspjeti. I svi pamfleti svijeta, sve groznicave… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Patetika

Patetika Tako je, slobodno tržište uvik pobjeđuje i nema sumnje kako će SpaceX pobjedit Roskosmos u komercijalnim uvjetima. Musk još ćapaje zalet ☺

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imas li nesto konkretno za dodati, ili samo sarkazam? Kao sto sam istaknuo – a provjeriti moze sam tko god zeli – SpaceX je vec “pobijedio” Roskosmos. Ako imas uvid u faktore koji su u ovom slucaju narusavali “slobodno trziste”, molim da podijelis sa nama.

Inace sav sarkazam i svi minusici ne znace ama bas nista.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Patetika

SPace X je već pobijedio

Aaa pa da, jeste, pobijedio, kako da nije … evo mora poraženi Rogozin organizirati dva dodatna lansiranja kako pobjednici Ameri ipak ne bi ostali da gledaju ISS na TV

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Ringo10

Hvala na komentaru. Dakle, tvoja je teza da Roskosmosov trenutni monopol nad lansiranjem ljudi u svemir – trziste u koje SpaceX jos nije ni usao – vise nego kompenzira za gubitak od 50% sveukupnog trzista za komercijalna lansiranja, sto cini 91% udjela koji je Roskosmos u tom trzistu imao?

Ako je to tvoja teza, onda moram priznati da mi se ne cini uvjerljivom. Ako nije, molim pojasnjenje.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Mogu amerokenjci poslati 100 raketa sa 1000 tona tereta na ISS.. ali sve ti to pada u vodu ako ne možeš poslati bar jednu raketu gore sa svojim ljudima da koriste taj isti poslani teret.

Jel kužiš dubinu toga?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Mislim da svi kuzimo dubinu toga. Radi se uglavnom o nacionalnom prestizu, osim ako mislis da je ISS nekako strateski vaznija stvar od svega drugog povezanog sa svemirom. No, 75% zarade se ostvaruje na komercijalnim klijentima, ne na vladinim agencijama, a i od tih potonjih 25% samo malecki dio otpada na rakete sa ljudima. Kuzis dubinu toga?

Nekima je vazniji prestiz, a nekima zarada. Prestiz ne stavlja kruh na stol. A bez zarade, nece ni prestiz dugo trajati.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Patetika

Mislim da je svemir više od zarade. (Nije u šoldima sve.. 😉)

Također mislim da amerokenjci nisu ni bili na Mjesecu, ali se i dalje kurče ko da jesu. Možda nam Kinezi otkriju jel to istina ili ne.

Što se tiče komercijalnih letova.. dok amerokenjci voze putnike/turiste u svemir da im ga “pokažu”, Rusi uče o svemiru u svemiru.

Meni je znanje veća moć nego novac.

Svak ima svoje. 👍

P***!

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Za svemirske agencije, koje su financirane od strane vlade, zarada nije cilj.

Za lansirne kompanije, koje su financirane od onog sto im klijenti plate, zarada je preduvjet opstanka.

NASA je svemirska agencija, SpaceX lansirna kompanija, Roskosmos je nesto izmedju.

Sto se tice ucenja o svemiru u svemiru, Rusija tu svakako ne prednjaci. Pogledaj spisak istrazivackih misija pa ce ti mozda biti jasnije.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Patetika

@Patetika

Naravno da će “privatne lansirne kompanije” ići na zaradu, a ne nešto što će doprinijeti svijetu, kao ISS misija. To Ruse zanima, a amerokenjci bi i mater prodali za novac, pošto im je to jedino važno.

Ali kao što rekoh, nije u šoldima sve.

Što se tiče istraživačkih misija u svemiru.. je, Rusi ne šalju “auto u svemir”, filmske rekvizite na “Mjesec”.. oni šalju “ljude” u “Zemljinu” orbitu, da proučavaju kako poboljšati i razviti uvjete za život u svemiru, i za daljnja putovanja prema drugim planetima.

Mislim da je to preče od auta u svemiru.
I trenutne zarade.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Pardon, mislio sam da se ovdje vodi diskusija a ne koncert guslanja. Ocigledno sam u krivu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Patetika

normalno da si u krivu. Guslaš cijelo vrijeme, samo se ne čuješ.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Patetika

Melješ gluposti , doslovno nisu sposobni odraditi postavljanje obećanih satelita u orbitu , a oni izbacili Ruse. Ne razumijem toliku opčinjenost prevarantima (iako solidan auto radi oko svemira je veliki prevarant…)kao i naših ljudi “inovatorom” Rimcem.

Sva ova tehnologija nažalost nije dovoljna za kvalitetan izlaz u svemir. Svijet ne da stagnira nego nazaduje (osim u pogledu potrošačke industrije…) što će dovesti do posljedica da će Zemlja biti iscpljena , a ljudi krenuti u ratove kako bi došli do resursa. Zato i jest tako veliki pik SAD nad Rusijom (resursi…) i Kinom (ekonomski resursi…)

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Busola

Dakle ti tvrdis da su one brojke o udjelu u trzistu komercijalnih lansiranja satelita – lazne?

Ovdje se uopce ne radi o Musku ili simpatijama/antipatijama prema njemu. On je polarizirajuca osoba i ima puno zaljubljenika i puno mrzitelja. Ja nisam ni jedno ni drugo.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Patetika

Ako se Patetika sjećaš on je obećao 12 tisuća satelita javno koji će tvoriti mrežu Starlink …

Hoćemo okladu od 1000 kuna da do kraja sljedeće godine neće poslati ni četiri tisuće… Odemo kod javnog bilježnika i ovjerimo.

AKo nećeš nemamo što pričati. Ni ja nisam mrzitelj nego prepoznam prevarante na kilometar u kapitalizmu. Čim spominju desetinemilijardi investicija u stare raketne pogone, desetke tisuća satelita, 2020 osvajanje Mjeseca, 2024 (prije je spominjao 2020…) osvajanje Marsa s bazom a to ne da ne ostvaruje nego nije sposoban raketu dići u zrak 20 km onda ja kažem PREVARANT

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Busola

Sjecam se, no ovdje se ne radi o tome sto je Musk obecavao, nego o tome sto je SpaceX OSTVARIO. Dakle, ne govorimo o neizvjesnoj buducnosti nego o dobro dokumentiranoj proslosti.

Pa ako neces o toj temi pricati, onda zapocni ovu drugu temu negdje drugdje i diskutirat cemo o njoj tamo.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Patetika

Mnogi bi više od njega ostvarili sa onakvim proračunom. Potajno daš pola Rusima (ostalo sebi u džep…) , smaskiraš neku raketu ustvari Sojuz i putuj Sokole. Raketni pogon za Mars je promašena stvar , sve to je presporo , pretromo , a da ne pričam koliko preskupo. Odavno je potreban drugačiji pogon sa daleko većim brzinama (dovraga oni koriste zemljinu gravitaciju da “ispale ” taj “brod”…) , a ne da pričamo kako ćemo letjeti na Mars i osvojiti ga sa ljudskom posadom (posve drugačije od spuštanja robotskog rovera…) , a ti ljudi moraju provesti godinu dana na putu u kapsuli – raketici koja nema uopće naznake da bude svemirski brod (niti ima svoju gravitaciju , niti štit od radijacije i svemirskog smeća…. Tek sada pričaju nešto o pravom energetskom štitu…) Uzmi Star Trek prouči (iako je to SF smjernice odlične su date…) , e dok ne dođemo do desetine onoga i brzina od nekoliko stotina tisuća kilometara na sat uz minimalni utrošak energije koja je obnovljiva u brodu mi nemamo nažalost što pričati kao ljudi o osvajanju susjednih planeta. Zašto nam se to događa? Zato što kapitalizam u suštini je zasnovan na čistom profitu, a prvobitno ulaganje u istraživanje novih… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Busola

Kakvim proracunom? O cemu ti uopce pricas? Roskosmos ima Sojuze i mogu sami sebi otvoreno dati sto posto, a ne potajno pola, i opet – popusili. Kako to?

ULA, americki konzorcij koji (za sada) koristi ruske motore, valjda radi upravo ono o cemu pricas i opet – pusi.

Kada Roskosmos dominira trzistem onda je to znak ruske tehnoloske superiornosti. Kada maltene izgubi cijelo trziste onda je to znak ruske moralne superiornosti jer trziste i onako ne valja. Onaj tamo pjeva hvalospheve rusima radi njihove predanosti znanosti a pretekli ih u tome Indijci. Vama cinjenice nemaju nikakav znacaj. Kad istina nije po ukusu, proizvoljno se konzumiraju fantazije. Za koju godinu, kad Roskosmos prestane postojati osim kao muzejska organizacija, tjesit cete se da je ipak bolje proucavati svemir sa majcice zemlje. I to kroz – americke, evropske ili indijske teleskope. No, vase simpatije i tako i tako nemaju nikakvog znacaja za tok dogadjaja.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Patetika

ajde patetični ne trolaj više, dosadan si s tim glupostima. Sva ta tvoja lupetanja ne mogu prikriti činjenicu da bez Rusije ameri ne mogu ni prismrditi u svemir. Utuvi si to u glavu i nazad u suteren.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Patetika

Kad polete vjerovat cu.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Trt

Fer.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Patetika

Posteno.

SamoKratko
Gost
SamoKratko
1 godina prije

Može li mi neko od komentatora objasniti kako je moguće da država koja je poslala ljude na Mjesec (nekoliko puta), nakon svih tih godina nije u stanju napraviti letjelicu kojom bi poslali astronaute u orbitu oko Zemlje? Ja sam nekako uvijek mislio da jednom kada usvojiš neko znanje, uvijek ga možeš koristiti…
Kako vrijeme odmiče, sve su mi ‘sumnjivije’ teorije o tome da se Amerikanci uopće nisu spustili na Mjesec… (pogotovo kad se sjetim da su ‘zagubili’ sve originalne snimke ekspedicije, da su im nestale sve zalihe mjesečevog kamenja, kao i da su molili Kineze da svoju bespilotnu letjelicu ne spuštaju u područje američkog sletanja, ‘…da ne bi uništili tragove čovjekovog spuštanja na Mjesec…’).

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

Čistačice imaju nešto protiv NASE, a NASA im ne može ništa jer čistačice imaju mlogo jak sindikat.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

Ma jasno,a i sletjeli su na Mjesec iz prvog pokušaja uz tisuću varijabli koje mogu poći po krivu tijekom leta. Pa koliko je testiranja bilo potrebno da se samo raketa uspješno lansira u orbitu a ovi slete i vrate se bez problema. A taj svemirski program vodi okorjeli nacist kojem visi suđenje ako se ne pokaže korisnim za USA.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

“Ja sam nekako uvijek mislio da jednom kada usvojiš neko znanje, uvijek ga možeš koristiti…” I tu si u potpunom krivu, znanje se djelomicno moze prenijeti u dokumentaciju, ali osim znanja nedostaje jedan bitan element a to je iskustvo, to se iskljucivo stjece kontinuitetom. To se jako lijepo moze vidjeti kod nas na primjeru brojnih firmi koje su propale a nisu niknule nove koje bi ih zamjenile. U tehnoloskoj industriji je dovoljno 10 godina neulaganja u nove kadrove i da se situacija dovede u toliko kriticnu tocku da ce jako tesko biti moguc povratak nazad u arenu. Imam upravo iskustvo iz prve ruke sa jednom stranom globalnom kompanijom, koja je imala poprilicno jak R&D razvoj. Losom politikom kadroviranja taj R&D je u 8 godina doveden na toliko jadan nivo da je meni nekad zao slusati njihove zahtjeve. Ponekad se upitam da li vise ima tamo itko pametan, znam sto su nekad radili a danas su kao djecji vrtic. Jednostavno par kljucnih ljudi je otislo (nezadovoljni novom politikom), ovi sto su ih zamjenili nisu ni priblizan kapacitet da preuzmu znanje, ali zato im ne fali egoizma, toga imaju napretek. Znanje povezano sa iskustvom je izuzetno lako izgubiti, toga mora biti svjestan… Pročitaj više »

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije
Reply to  SamoKratko

Tehnologija Space Shutle-a je zasnovana na procesoru Intel 8086, koji se ne proizvodi decenijama. Morali su da kupuju na eBay-u da bi produzili vek projektu(https://www.nytimes.com/2002/05/12/us/for-parts-nasa-boldly-goes-on-ebay.html).
Sistem za unos podataka je zasnovan na prvim disketama od 8 incha kojih vise nema, kao ni citaca za njih. Upravljanje sa zamlje se vrsilo sa Amiga 500 racunarima, kojih, pogadjas takodje vise nema. Zamena/testiranje novim racunarskim sistemima bi kostala nekoliko milijardi dolara, i problem je sto moderni software u SAD vise nije pouzdan za takve stvari, previse gresaka se pronalazi.
Delovi sa F-22 se vise ne mogu proizoditi posto su svi kalupi unisteni a mislim da nedostaju i neko planovi za njihovu proizvodnju. Sta mislis kakva je onda situacija sa delovima za Space Shutle?
Probaj da iscitas program sa diskete 5,25 incha ili pokrenes program koji je radio na DOS-u na 286 mashini, ni u emulatoru ne rade kako treba…

slomigreed
Gost
slomigreed
1 godina prije
Reply to  DrLove73

koja amiga 500 amigo?valjda ne mislis na : Amiga 500 je računalo tvrtke Commodore čija je proizvodnja započela 1987. godine.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Posto su ocito sva mjesta zauzeta, red bi bio da amerima ponude da njihov covjek na letu stoji na nogama, i da im se da cvrsto obecanje, da ga kondukter nece na pola puta izbaciti vani.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahahah, eksplozivni model! Ako dobro eksplodira, ide serijska proizvodnja.. Kakvi hohštapleri…
Vrijeme je za Hollywood varijantu, realnost je presurova.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

počinje iz kaveza u suterenu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ha ha

miran, inženjeru. Uskoro će vam donijeti pomije iz buzina, samo hrabro.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Ok al daj pogledaj taj brod,raketu,letjelicu ili što je već pa to je debela prasica koja čak ni aerodinamično izgleda

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Trt

Prasica iz kartona i folije. Taman za film

Max
Member
Max
1 godina prije

Pa Amerika ovisi o Rusiji zbog raketnih motora. Zabranom su si pucali u nogu.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

Elonu bi bilo bolje da se primi svog tesle i da ga dotjera na nivo da mu je vijek trajanja bar dulji od mobitela.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Moreno
Nadam se da si pročitao odgovor od @ tihobl a; radi se upravo o tom. Jedno tijelo privlači drugo…problem 2 tijela. (😃)
‘Nebeska mehanika’…zapravo oba se okreću oko jedne točke.
Čak i u slučajevima gdje je jedno daleko veće, npr Zemlja od Mjeseca (81 put), utjecaj Mjeseca se osjeća (😊),- ne mislim na plimu i oseku, već na to što Zemlja ‘posrće’ u putanji. Centar gravitacije nije centar Zemlje, nego je pomaknut cca 4,6 km.
Sunce je tisućama puta veće od Jupitera…ali on je ne samo velik, nego i daleko, pa je centar gravitacije (baricentar) izvan sunca…
Znači: Poznavati pojavu
Poznavati zakone
Ne koristiti – ne gurati (😃) krive stvari na kriva mjesta…
I nije ti ovo prvi put

POVEZANE VIJESTI

Izbornik