”Navodi EU-a da Rusija namjerava apsorbirati i ‘de facto integrirati’ ukrajinski Donbass u svoj teritorij potpuno su lažni,” tvrdi Kremlj

Dmitry Peskov
34 komentara

Rusija ne planira integrirati samoproglašene i takozvane republike Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR). Tako barem tvrdi Kremlj, unatoč izvješćima EU-a koji govore o tome da Moskva polako pokušava apsorbirati dijelove istočne Ukrajine. Tako je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, koji je u četvrtak izbacio navode koje je objavio američki Bloomberg. “Rusija nije planirala i ne planira apsorbirati nikakav teritorij”, rekao je novinarima.

Dvije regije u ukrajinskom Donbasu, samoproglašene republikeDonjeck i Lugansk, jednostrano su proglasile odcjepljenje od Kijeva 2014. Posljednjih sedam godina istočna je Ukrajina mjesto ratnih sukoba, s time da pobunjene snage sada kontroliraju veće dijelove tog teritorija. Te samoproglašene republike nisu prepoznale ni Moskva ni Kijev. Međutim, od početka rata Rusiju se optužuje za kontrolu pobunjenih teritorija, dok neki čak sugeriraju da Moskva, kada se za to ispune preduvjeti, te odmetnute regije želi učiniti dijelom svog teritorija.

U srijedu navečer, članak na Bloombergovoj internetskoj stranici otkrio je da jedan medij unutar EU optužuje Rusiju da pokušava “de facto integrirati” dijelove istočne Ukrajine na niz različitih načina. Jedan od tih načina jest davanje ruskih putovnica stanovnicima pobunjenih regija, koji se žele izjasniti kao ruski državljani. Informacija u vezi s dodjelom putovnica je istinita. Samo 2019. godine Moskva je mještanima Donbasa dodijelila 196.000 putovnica, odnosno ruskih državljanstava. Vrijedno je napomenuti da je stanovnicima problematične regije gotovo nemoguće dobiti ukrajinske dokumente, jer se pobunjenici ne izjašnjavaju kao Ukrajinci, a dokumente koje su izdale samoproglašene republike Donjeck i Lugansk nisu međunarodno priznati.

Dokument EU iznosi prijedloge koje bi blok mogao poduzeti kako bi pomogao Ukrajini u odupiranju onome što naziva “ruskom agresijom.” Neki od načina pružanja otpora uključuju davanje pomoći kijevskom programu cijepljenja Covid-19 i pojačavanja napora na uskraćivanju priznavanja ruskih putovnica, izdanih stanovnicima Krima i dijelovima Donbasa.

Međutim, prijedlozi nisu uključivali dopuštanje Ukrajine da se pridruži EU. Članstvo je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva predsjednika Volodymyra Zelenskog, na čemu on aktivno radi još od svog izbora 2019. Međutim, Kijev još uvijek nije ispunio nijedan od ključnih kriterija za pridruživanje bloku. Ranije ove godine Zelensky je predvidio da će Ukrajina biti primljena u EU do 2030. godine, nazivajući to “pitanjem vremena”, a ne “hipotetičkom mogućnošću.”

donbaseurusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Rusija nikad nije htjela pripojiti taj dio Ukrajine,

Stribor Panov
2 godine prije

Zašto EU plače i cvili ?
Zašto je Putin šahovski velemajstor ?
EU i Ukraina su pristajanjem na dogovor u Minsku koji daje Dombasu iLugansku široku autonomiju i defakto svoju vladu, upale u “kašetu ruzinavih brokvi”.
Putin ih je doveo u ŠAH poziciju i sada mogu povući samo 3 poteza.
1.potez:
Ukraina pristaje na provedbu ugovora iz Minska te ostaje van EU i NATO = PAT.
2.potez:
Ukraina pristaje na provedbu ugovora iz Minska ali želi u EU i NATO, Dombas i Lugansk pokreću referendum (na kojeg imaju pravo po ugovoru imeđunarodnom zakonu) te se razdružuju sa Ukrainom = ŠAH-MAT.
3.potez:
Ukraina izlazi iz Minskog formata i pkreće vojnu akciju = ŠAH-MAT ( nema više Ukraine)
Eto zašto.

Stara kuka
2 godine prije

Pa dobro sad, nemojmo pretjerivati. Nije li Rusija već pripojila i apsorbirala Krim? Ne naziva li se kraj o kojem je riječ Novorossiya? Ima ćak i svoju zastavu i grb. Nije li na kraju krajeva i želja većine ljudi koji tamo žive da budu pripojeni i “apsorbirani” u Rusiju? Naravno da Rusija to želi pripojiti i apsorbirati. I ne samo to. Rusi su puno puta pokazali da nisu cijepljeni od imperijanih ambicija. Ali svjesni su da je to sad nemoguće i da ih na neko neodređeno vrijeme moraju staviti na čekanje. No mislim da mnogima nisu jasne pozadina namjera i zabrinutost EU-ropske unije i SAD. Ta zabrinutost za sudbinu Donbasa i Ukrajiine je, to je bar jasno, motivirana isključivo čistim čovjekoljubljem. Jer sve što EZ i SAD žele je spasiti narode Donbasa i Ukrajine padanja pod vlast diktatorskog režima. Zato i samo zato zapadni humanisti žele Ukrajinu prigrliti u topli… Čitaj više »

goran
2 godine prije

Kaspersky tvrdi da su hakeri CIA-e stajali iza napada na američki plinovod Kolonija.

Rijeka-9
2 godine prije

Da Kasperski je Rus i zar ne moze biti vjerodostojniji od Amerikanca ili Izraelca?
Zar Rus ne moze biti inteligentniji i misliti vise slobodarski nego neki NATO-vac ili neki Japanac na kojeg su bacene A-bombe?
Zar ne moze neki Rus misliti vise neovisno svojom glavom nego neki Nijemac koji servisuje americke tenkove i avione vec 75 godina?
Kasparski Lab je osnovan u Rusiji a buduci da je bio najbolji na svijetu trebalo ga je zakociti i unistiti.
Amerikanci su ga napali.
Kasparski da bi spasio biznis morao je napustiti Rusiju i kompaniju prebaciti u Svicarsku.
Ruske vlasti mu nisu pravili probleme.
Dalje sto je bilo, ne znam a sad ne zelim traziti.

dulebg
2 godine prije

Rusija ustvari planira da usisa celu Ukrajinu, možda još malo razmišqa oko Galicije, kao i svoje južne pokrajine do Avganistana.

Mölltaler
2 godine prije

Rusiju naravno ne zanima samo Donbas nego cijela Ukrajina što je i logično pošto je to oduvijek i bila Rusija.
Ukrajina kao država nije nikad ni postojala do 1992-e godine.
Prva ruska država je i nastala upravo na području današnje ukrajine.

Boba Lazarević
2 godine prije

Ako i namjeravaju, meni svejedno.

Muppet shou
2 godine prije

ZANIMLJIVA DVA KONCEPTA. WASHINGTON SAMO GAZI I SIRI SE KA KUGA A KREMLJ SE IZVINJAVA ZA SVAKI MALI KORAK. KAKO TO?

DavorV
2 godine prije

Tko je Ukrajinac i jel postoji Ukrajinac je pitanje koje trazi filozofski odgovor. Definacija nacionalnosti ili drzavnosti varira od sredine do sredine i od vremena do vremena. Mi narodi iz bivse Ju. pogotovo starija generacija je drugacije programirana nego neki drzavljanin danas koji zivi u npr. u Indiji. Npr. u Indiji su svi po nacionalnosti Indijci a ono Tamil i slicno je etniciti, regionalnost nesto beznacajno koje ne znaci nikome nista. A onda provajte definirati nacionalnost ako gledate iz ugla Amerike – USA. Skoro svaka zemlja trazi drugaciju definiciju. A i vremena trazu isto tako. Svima vama koji pokusavate komentirati na ovakvu temu savjetujem oslobodite se svog geografskog podrucja i vremena…. Bilo kako ne postoji univerzalna definicija. Za sada bi bilo najbolje studirati kako mislu sami oni koji zivu u Ukrajini za dati definiciju. Jer definicija bi trebala biti onakva kako oni mislu. Ako oni ne mislu da su svi… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio DavorV
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI