Neka Ukrajina slobodno udari Rusiju zapadnim oružjem

Jens Stoltenberg
59 komentara

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da bi članice zapadnog vojnog bloka trebale pustiti Ukrajini da slobodno koristi svoje oružje za izvođenje udara dublje na rusku teritoriju.

“Došlo je vrijeme da saveznici razmotre da li bi trebali ukinuti neka od ograničenja koja su postavili na upotrebu oružja koje su donirali Ukrajini”, rekao je Stoltenberg u petak u intervjuu za The Economist. “Pogotovo sada kada se u Harkovu, blizu granice, vode mnoge borbe, uskraćivanje mogućnosti Ukrajini da koristi ovo oružje protiv legitimnih vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji im otežava odbranu.”

Stoltenberg je napomenuo da su neke članice NATO-a već ukinule ograničenja za upotrebu svog oružja za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji. Upitan da li o SAD govori kao glavnom izvoru otpora, rekao je: “Mislim da ono što sada vidimo pokazuje potrebu da se ta ograničenja preispitaju, ne samo zato što se vode borbe duž granice između Rusije i Ukrajine.”

Međutim, prema Moskvi, takva retorika o navodnim ograničenjima upotrebe američke municije je lažna i osmišljena da održi iluziju da Zapad nije dio sukoba. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je američko oružje, poput raketa ATACMS naoružanih kasetnim bojevim glavama, već korišteno u napadima unutar Rusije, uključujući i napade na civilne ciljeve.

“Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje pogađa ciljeve na teritoriji Rusije, prvenstveno civilnu infrastrukturu i stambena naselja”, rekao je on novinarima u petak.

Komentari šefa NATO-a dolaze u trenutku kada zapadni lideri daju sve hrabrije izjave o napadima na rusku teritoriju. Američki predsjednik Joe Biden suzdržao se od slanja oružja dugog dometa Ukrajini u prvim danima sukoba s Rusijom, navodeći zabrinutost zbog mogućnosti pokretanja šireg sukoba. Kada je kasnije odobreno naprednije naoružanje, ono je dolazilo sa dodatkom, uključujući i zabranu udaranja na rusku teritoriju. Međutim, kako je New York Times izvijestio u četvrtak, pogledi na ta ograničenja su se promijenili kako ruske snage postižu dobitke na bojnom polju.

Nakon što je ranije ovog mjeseca obavio “otrežnjujuću” posjetu Kijevu, američki državni sekretar Antony Blinken je navodno počeo pozivati ​​administraciju da dozvoli bivšoj sovjetskoj republici da koristi američko oružje kako smatra prikladnim. Grupa američkih poslanika je ranije ove sedmice poslala pismo ministru odbrane Lloydu Austinu, tražeći od njega da Ukrajincima da dozvole koje su tražili.

Stoltenberg je rekao da vjeruje da članice NATO-a mogu uvući geopolitičku iglu podržavajući odbranu Ukrajine bez da postanu direktne strane u sukobu. “Mi pružamo obuku, obezbjeđujemo oružje, municiju Ukrajini, ali nećemo biti direktno uključeni sa teritorije NATO-a u borbene operacije iznad ili u Ukrajini”, rekao je on. “Dakle, to je druga stvar.”

NATOSADStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dece10
22 dana prije

Nije govno nego se pas posra :⁠-⁠)

darijoman
22 dana prije

Kad Rusija udari po Europi onda će opet biti kuku lele zločesti Rusi, kako su samo mogli tako nešto uraditi

kom opanci kom obojci
22 dana prije

Sve se kreće prema svjetskome ratu (nikada se povjesne promjene nisu dešavale mirnim socijalnim procesima,) ovdje ozemlje Europe protiv Rusije i to na način da neuki siromašni i maleni čovjek i narod bude gurnut u ratni mikser za “frape” globalnog korporativnoga interesa kripto-plutokracije. i nitko ne ukazuje na to da sutra mladi, djeca malo starijih, i stariji mogu biti mobilizirani i otpremljeni u rat u smrt u ime NATO interesa i ciljeva. Ostavimo sada po strani koga predstavlja NATO, komisije EU i EU etablišment, sirotinja će biti usoldačena i vojnički drilana po slovu Zakona,obaveza,dužnosti i ostalih društvenih idijotarija (bogati i njihova svojta biti će toga pošteđeni) Ne vjerujete toj mogućnosti, sjetite se pandemije, maski, zabrana i socijalnih karantena koje su gle ćuda sprovodili nad svima intelektualne budale (pametni su šutjeli) koji su naganjali sve i svakoga da prihvate „nenormalno normalno“ kao modni trend !! Oni osvješteni i hrabri bili su… Čitaj više »

Max
22 dana prije

Bit će im uzvraćeno stostruko.

BanOvan
22 dana prije

“Polazimo od činjenice da američko i drugo zapadno oružje pogađa ciljeve na teritoriji Rusije, prvenstveno civilnu infrastrukturu i stambena naselja”, rekao je on novinarima u petak.”

Šta još treba da učinu Rusima da bi se sjetili da imaju nukse… ili su stvarno bezmudi ?

Sparkling
22 dana prije

Riješenje uvijek postoji. Tko tebe kamenom, ti njega drškom od lopate.
Huti – Ruski instruktori – dalekometne rakete – Glonas navođenje.
Lp

vrlodrag
22 dana prije

Vidi ginekologa pičke atlantskog vojnog saveza.

nastran
22 dana prije

luđak! Koji mu je q.rec..valjda bolest…što su rusi toliko krivi norvežanima?

Ivana Podravec
22 dana prije

Ako baš žele nek Amerikanci i Englezi ratuju s Rusijom ! Pa oni su i zakuhali s Ukrajinom ovaj rat pa bi bilo fer da i pomognu Ukrajini.

bio vanka
22 dana prije

samo jako po genocidasima

xyz
22 dana prije

NATO bi tuđim kurcem po gloginjama mlatit ali ne ide. Morat če upotrebiti svoj mali pimpek….

abc
22 dana prije

Rusi nek u Ukrajinu dovedu par brigada Hutija, otvore jim par vojnih baza, dadu jim hiljade raketa i dozvole jim da sa ukrajinskog teritorija slobodno gađaju natove baze po cjeloj Evropi.
To bi bio pravi odgovor protiv NATO-a, a da nije u njega direktno umješana Rusija.

abc
22 dana prije

I rusko oružje če udariti po natovim državima ali ne sa ruskog teritorija. Bez brige nacisti…

Gad
22 dana prije

Ovi izgleda stvarno žele nuklearni rat. Pa dobro, neka.

Noname
22 dana prije

Uvijek moramo biti korak ispred, moramo biti ispred neprijatelja, rekao je Putin na sastanku s čelnicima poduzeća obrambene industrije.
Tijekom Sjeverne vojne oblasti povećao se obujam proizvodnje oružja. Za raketno i topničko oružje – više od 22 puta, za elektroničko ratovanje – 15 puta.
Proizvodnja streljiva i oružja porasla je 14 puta, tenkova – 7 puta, zrakoplova i bespilotnih letjelica – 4 puta, opreme za zaštitu oklopa – 6 puta, oklopnog oružja – gotovo 3,5 puta.
Većina poduzeća ispunjava zadatke državne obrambene narudžbe na vrijeme i kvalitetno, a za niz pozicija čak i prije roka.
Važno je nastaviti povećavati opskrbu ruskih oružanih snaga modernim oružjem i opremom: bespilotnim letjelicama, opremom za elektroničko ratovanje, visokopreciznim oružjem, komunikacijama itd.

vrlodrag
22 dana prije

Kad ga vidim kako pravi grimase i kako se ponaša općenito nalikuje na homosa. Nikakvo čudo i da jeste jer ako i nije guzičar svakako je to karakterom.

Kalle balle
22 dana prije

Mrtvu ti sotonsku majku u rebra ebem nakazo iz pakla sotone. Gad i zlo kao cijeli Nato. Mrtvacnica kabale. GMO nakaze.

Motorola
22 dana prije

Nevjerojatno je da je vrlo lako i jednostavno nekih 15% ukronazista, pod vodstvom zapadnih kustosa, uspjelo preformatirati većinu Ukrajine i Ukrajinaca za svoje potrebe, i svu tu masu usmjeriti ratom na Rusiju?! Ali za većinu su preci herojski branili SSSR s oružjem u rukama? Kako se to moglo dopustiti?! – Kao rezultat toga, vidimo smrt stotina tisuća Ukrajinaca, a svi, i Ukrajinci i prisilno mobilizirani, umiru!

Rus
21 dana prije

Hoće li u tom slučaju Rusija označiti izvore oružja u Europi kao legitimne ciljeve? Ovaj Stolenberg nije baš bistar

Perun
21 dana prije

Generalni serator NATO-a Jens Stoltenberg je fukara i mentalni bolesnik …..najeo se heringi pa misli ko je kao on …umislio da je kitolovac …Dabogda ga Norvežani kukom po Oslofjordu tražili …..SFSN..

Voltaire
21 dana prije

Sto je ? Povampirila se ova dvocjevka 🙂

Dux
21 dana prije

Narodi Europe si glavni krivci za sve što se trenutno događa…od nelegalnih migracija tzv. ljudskih prava u smislu LGBT…Q+.. itd. do rata u Ukraini. Svojim nečinjenjem i odmakom od svoje kršćanske tradicije i odmakom od kršćamskih normi ponašanja, dopustili su da sadašnje strukture vlasti jesu ovakve kakve su…
To definitivno dovodi do propasti europe onakve kakvu smo je znali i kakva bi trebala biti…europski narodi postali su sluge i taoci u vastitim državama…i nestanak europe samo je pitanje vremena…

Kalle balle
20 dana prije

Norveski sotonski gnjoj. Covjek je totalno poludio, crka da bog da u mukama. Prokleti nato 666 cancer koji uziva na smrti slavena. Nikad im nismo bili dragi, neka vrsta, rasa ispod. Goyim?
Zapad je hrpa moralne trulezi koja ce morati proci katarzu do ozdravljenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI