Netanyahu, ”antisemit” Orban i ”filantrop” Soros

Mađarska Izrael
9 komentara

”Bila je pogreška, čak i grijeh, mađarska suradnja s nacistima”, 19. srpnja je tijekom susreta sa svojim izraelskim kolegom Benjaminom Netanyahuom u Budimpešti rekao mađarski premijer Viktor Orban.

”To se ne smije ponoviti. Mađarska će štititi svoje ljude”, dodao je Orban.

Od pada Berlinskog zida, Netanyahu je prvi izraelski premijer koji je došao u posjet Mađarskoj, a došao je posebno osjetljivom trenutku u odnosima između vlasti Mađarske, ”zapadnih partnera” Budimpešte i židovske zajednice.

Već duže vrijeme, osobito vlade EU, optužuju Orbana za ograničavanje demokratskih sloboda. ”Kriv je” i za njegove dobre odnose s Vladimirom Putinom i što se osobito ne zauzima za  antirusku politiku, koja je nakon ukrajinske krize uvelike prisutna među liderima Starog kontinenta.

Kritike su nedavno eskalirale kada je Orban ušao u otvoren sukob s američkim milijarderom i ”filantropom” Georgeom Sorosom, kojega Budimpešta optužuje za uplitanje u unutarnje poslove Mađarske i drugih zemalja kroz sredstva koje donira njegovo Otvoreno društvo, ali i za Obojene revolucije u istočnoj Europi i drugim zemljama.

Razlog zašto Orban želi zatvoriti Sorosevo sveučilište u Mađarskoj je da spriječi njegove destabilizirajuće aktivnosti u Mađarskoj, jer se mađarske vlasti boje da bi Soros tamo mogao ponoviti što je učinio drugdje.

Stoga je u Mađarskoj pokrenuta kampanja protiv Sorosa, ali se on žestoko odupire pritisku. Posebno žestoku protukampanju je Soros pokrenuo optužujući Orbana i druge protivnike za antisemitizam, što je primjetno u medijima koje kontrolira zahvaljujući obilnim donacijama. Američki milijarder je svjestan da je to karta koja je adut u bilo kojoj igri. U slučaju Orbana, dovoljno ga je optužiti za antisemitizam i od državnika koji odlučuje pravila ponašanja u vlastitoj zemlji se pretvara u ”antisemita” i ”neonacista”.

Ovu je klevetničku optužbu potvrdio čak i izraelski veleposlanik u Mađarskoj, ali je onda sve demantirao ministar vanjskih poslova židovske države, koji je ovim činom pokazao da se diplomacija ne treba miješati u kampanju Georgea Sorosa protiv Budimpešte.

Razlog je jasan. Naime, George Soros potkopava i izraelske vlade i plaća nevladine organizacije koje se protive aktualnoj vlasti.

Naime, Soros financira udruge poput B’Tselem i ”Breaking the Silence”, koje se bore protiv konzervativne vlade, koju smatraju za unutarnjeg neprijatelja Izraela.

Iako naizgled vođene ”plemenitim ciljevima”, B’Tselem i ”Breaking the Silence” se zalažu za ”slobodu” Palestinaca na okupiranim teritorijima, ali im nije namjera odustati od granica iz 1967. godine, čime prešućuju i pravdaju desetljeća etničkog čišćenja i progona Palestinaca.

Mnogi su bili kritični prema Netanyahuu zbog posjete Budimpešti, tvrdeći da je time dao svoju potporu ”antisemitizmu svog domaćina”.

Krug se zatvara sa Sorosevim sponzorstvom Hillary Clinton, dok mu je u Izraelu ključni ”sugovornik” Ehud Barak. Bivši izraelski premijer je uvelike pridonio nedavnom uspjehu Avija Gabbaija, koji je postao vođa laburista u Izraelu i na preliminarnim izborima porazio Isaaca Herzoga.

Upravo su međunarodni odnosi njegovih protivnika iz izraelske Laburističke stranke gurnuli Netanyahua da podrži Donalda Trumpa, čija pobjeda nije narušila njegovo vodstvo kod kuće.

No, osim ovih podataka, Netanyahuovo putovanje u Mađarsku ima nekoliko interesantnih detalja. Prije svega, on je s Orbana skinuo etiketu antisemitizma, iako možda ne u cjelokupnoj međunarodnoj židovskoj zajednici.

Također je olakšao međunarodnu poziciju Mađarske, je su čak i neizravne veze između Netanyahua i Putina Orbana ”svrstale u isti tabor”.

Konačno, Orban si je osigurao jakog saveznika u obračunu protiv Sorosa, koji mu je najavio borbu do posljednje kapi krvi.

Antisemitizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gost
6 godine prije

odlicno

Sarka
6 godine prije

Ko sam ja da moralisem?
Ali ne mogu a da ne primjetim ove clanke koje izbacujete nalon texta koji sam zelio prokomentarisati.
I umjesto komentara na vas text…
Naslovi poput
Ova guza je vrh….
Sexaju se gdje…
Sex u troje…
Ovo je gore nego da si se slikala gola…
Muskarci vas trebaju gledati u guzicu i sise- parafraziram
I sve to popraceno adekvatnim fotografijama ne bi trebalo portalu koji je okupio ljude zeljne citanja i komentarisanja politike, geopolitike i ostalog sranja koje nam zagorcava zivot.

No kao sto rekoh…ko sam ja da moralisem.
A komentar na temu sam zaboravio.

Jupiter
6 godine prije

Netanyahu je prirodno protiv Sorosa! Da li je protiv novca koji stoji iza njega,
e to je već pitanje?

Laki Topalović
6 godine prije

Očito neki nisu skontali potez Orbana u vrijeme stvarne krize sa židovskom zajednicom. Nazovite ga ”glupim”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI