Neuspjeh u Ukrajini mogao bi označiti kraj zapadnog ‘zlatnog doba’

Oruzje Ukrajina
113 komentara

Ne žele svi u EU da podrže Ukrajinu onoliko koliko je Kijevu potrebno, ali budućnost zemlje je ključna za prosperitet Zapada, insistira poljski premijer Mateusz Morawiecki.

“Neuspjeh u Ukrajini mogao bi biti početak kraja zlatnog doba Zapada. Pobjeda Ukrajine je garancija ne samo rekonstrukcije, već i jačanja naše ekonomske moći,” izjavio je političar u četvrtak, u govoru čiji je domaćin bio Atlantski savjet, pro-NATO think-tank.

Poljska se ponosi time što je jedna od najglasnijih pristalica Ukrajine protiv Rusije. Prema Morawieckom, sve zapadne nacije žele da Kijev prevlada, ali “ne nužno u istoj mjeri” . Neki političari u zapadnoj Evropi “žele brzi prekid vatre gotovo po svaku cijenu”, tvrdi on.

Poljski premijer smatra da je cilj Rusije u sukobu da “uništi Ukrajinu… tako da Ukrajina ne može biti baza za jačanje Zapada”. Postojanje zemlje je “ključno za obuzdavanje Rusije”, dodao je, tvrdeći da “ako Rusija pobijedi, mi ćemo biti sljedeći”.

Rusko rukovodstvo je izjavilo da su njegovi primarni ciljevi u Ukrajini bili obuzdavanje rastuće prijetnje nacionalnoj sigurnosti koju predstavlja puzajuća ekspanzija NATO-a na susjeda i zaustavljanje napada Kijeva na narod Donbasa.Morawiecki je govorio o vekovima duge istorije neprijateljstava Poljske sa Rusijom kao izvor svoje stručnosti o ruskom načinu razmišljanja.

„Imperijalizam, kolonijalizam i nacionalizam nisu samo prolazna bolest duše Moskve. To leži u njegovoj srži”, naveo je političar.

Odbrana Ukrajine ima posljedice za druge nadolazeće sukobe, posebno za sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana, smatra Morawiecki. Dok je Peking snažno protestirao protiv sve većeg angažmana Washingtona na otoku kojim upravljaju sami, američki zvaničnici tvrde da bi Kina mogla silom zauzeti Tajvan.

“Morate podržati Ukrajinu ako želite da Tajvan ostane takav kakav jeste”, rekao je Morawiecki, kritizirajući političare EU, koji vjeruju da Tajvan nije u njihovoj sferi utjecaja.

“Ako Ukrajina padne, ako Ukrajina bude osvojena, Kina bi sljedećeg dana mogla napasti Tajvan”, predvidio je.

Navedena politika Pekinga je da traži mirno ponovno ujedinjenje sa ostrvom, ali ne isključuje vojnu akciju za sprečavanje separatizma.

Morawiecki je odbacio pojam strateške autonomije EU, rekavši da ljudi koji je promovišu zaista guraju ekonomski blok u veću zavisnost od Kine.

„Moramo obnoviti svjetski poredak, obnoviti NATO i obnoviti mir“, rekao je on, objašnjavajući viziju svoje nacije o budućnosti EU.

kinaPoljskarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
113 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malii
1 godina prije

Meni je žao samo Ukrajinskog naroda…

Schwarze Hunderte
1 godina prije

I još puno više 😉

Mail
1 godina prije

Kraj tzv zapadnog doba, ili kraj americke hegemonije I koliko toliko prosperiteta vodecih zemalja u EU je neimenovan….. Stvaraju se nove tocke prosperiteta sirom svijeta ignorirajuci i Ameriku i EU. …..Jedan dobar primjer je projekat u KSA pod imenom NEOM…. EU I Amerika su zasluzili da prestanu biti solisti…Npr. uhvatili su se da uniste Rusiju a Kini ne mogu nista…pa zar ne vidu da im je Kina veca prijetna od Rusije…Rusiju su cak mogli imati uz sebe, ali ta zapadna nezasitna pohlepa ce ih doci glave.

Dux
1 godina prije

Da se NATO držao dogovora, nakon raspada SSSR-a, i da se nije agresivno širio i nametao svoje viđenje svijeta, sigurno ne bi do ovoga došlo, mislim da Rusiji rat najmanje odgovara obzirom da je među najbogatijim zemljama svijeta, ali kad ti netko želi uvest svoja pravila u tvoju kuću, onda nastaju problemi, i sad smo tu di jesmo. Svatko ko je imalo prati zbivanja zadnjih 15-20 godina, može doći do istog zaključka.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Pobjeda Ukrajine je garancija ne samo rekonstrukcije, već i jačanja naše ekonomske moći.” Ekonomska moć… A ti se boriš za ukrajinske resurse ili ukrajinski narod? Pobjeda Ukrajine – više stotina milijardi eura ulaganja samo u ratne štete u državu koja je i prije rata bila najsiromašnija u Europi – koliko bi oni novaca povukli iz EU fondova samo temeljem toga? Uz to je i jedna od nakorumpiranijih – koliko bi tek oni novaca ‘zamračili’ iz EU fondova? Na to još i stotinu milijardi eura ulaganja u njihovu vojsku koja bi graničila direktno sa najvećom nukelarnom silom u svijetu. Jer je Ukrajina bankrot, očekivat će da im sve dođe na pladnju i besplatno. I kakvo ti je to jačanje ekonomske moći kada bi NATO imao dugu granicu sa Rusijom – svi investitori bi bježali od ulaganja u Europu. Da, baš jačanje ekonomske moći. “Ako Rusija pobijedi, mi ćemo biti sljedeći” Da,… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Dobro jutro, druze Morawiecki.
Ovo jeste kraj zapada. Vi stizete na zurku prekasno, kao obicno.
Dok vi buljite u rat, ne primecujete sta se desava u politici i ekonomiji. Vase ponasanje u ratu dokrajcava zapad.
Osim toga, elite zapada su napustile mase pre ovoga, tako da, osim bolnog prelaska, ce i za mase zapada biti bolje posle.

Гавран
1 godina prije

Vojni neuspeh u Ukrajini je kraj vojne dominacije svetom. Vojna dominacija je bila osnov za nametanje dolara. A sa dolarom kao svetskom valutom mali crnci diljem sveta su radili i ratovali za bele gospodare. Šta će sad kada mora da se radi, da se ratuje, da se bude naučnik.

PS
Sloveni nisu bela rasa.

Ivan
1 godina prije

Europski političari bi, u interesu europskih građana, trebali odustati od toga da ostanu SAD vazali i okrenuti se ekonomskom (pa i drugom) savezu s Rusijom. Tek tada mogu očekivati prosperitet. Naravno, SAD to neće nikada dozvoliti.

NOVI STARI
1 godina prije

lud 100% oće 3 svetski rat?

Kardinale
1 godina prije

NATO je pseto sa parazitima. Bijesni uhljebi.
Vecina ukrajinaca je zeljela mir sa susjedima, rodjacima ali sotona masonska zaplesala na Majdanu…
Sad se ruski medo probudio i nece leci nazad prebudan je.
Poljska vlada su alfa hijene..
Mi mirni radnici eu placamo sa inflacijom.

CWRK
1 godina prije

Nepopravljiva šteta je već napravljena, a ta šteta se može nadoknaditi samo porazom Rusije u što ja ne vjerujem ni pod “razno”. Očito će Ukrajina nestati, kao što se i predviđa, a moguće je da će doći i do direktnog sukoba NATO-a sa Rusijom. Obzirom da su Rusi započeli taj rat, vjerujem da su do detalja razradili i sve moguće scenarije, pa i rat sa NATO-m! Uostalom Ruski sigurni partneri su Kina i S. Koreja, koji vjerujem neće ostati po strani!

Max
1 godina prije

Neka Moraviecki ide u Ukrajinu.

Sefer
1 godina prije

Nećete bando bjelosvjetska, propada zapadno jednoumlje, na scenu dolazi Rusija i Kina.

tihobl
1 godina prije

Zapad zapada.

Farree
1 godina prije

Ovo jako dobro opisuje patologiju NATOstana (istina pojačanu bolesnom poljskom rusofobijom i patološkim poljskim kompleksom više vrijednosti (ubijeđeni su da bi oni trebali određivati ruske Careve kako su to već jednom uradili u 17 stoljeću)). Čim zapad sastavi dovoljno čizmama voljnih da marsiraju na istok, odmah se organizuje odgovarajući pohod. Čak ih postojanje A – bombi ih u tome ne može obuzdati. Možda je ovo Melvile najbolje opisao u Moby-Dicku, neprijatelj mora biti uništen čak po cijenu vlastitog samo uništenja

Sardelino
1 godina prije

Što se to dogodilo sa Hong kongom kad se vratio u okrilje Kine. Ništa. Sve ono što je bilo bitno za život stanovnika Hong Konga ostalo je nepromjenjeno. Ali vratili su se kući.Što bi se desilo sa Tajvanom da se vrati u svoj prirodni habitus pod okriljem Kine, tamo gdje i pripada.Ništa. Sve ono što je bitno za život stanovnika Tajvana ostalo bi isto. Netaknuto.
Jedino što bi se promijenilo je to da bi Ameri izgubili ključnu bazu sa koje su mogli permanentno ugrožavati sigurnost Kine.
Neki od Poljaka mogu misliti da ujedinjene Kine ima poveznicu sa njima jedino ako na sebe gledaju kao vazale amera.Ali to je samo njihov osobni problem koji nema nikakvu vezu sa državama Europe koje na sebe gledaju kao samostalne i suverene.

Steve
1 godina prije

Taj jadni poljak je jos jedan u armiji onih koji od sve skole imaju zavrsen samo sorosev brzi kurs …

Ivan
1 godina prije

Bilo je i vrijeme da dode kraj zapadnom kolonijalizmu i da Amerika odjebe u tri PM..

MNK
1 godina prije

Srbi odlazite raditi u rusiju i kinu, na zapadu kraj zlatnog doba haha.

tuf
1 godina prije

Morawiecki je svjestan da je svoju državu do grla gurnuo u ukrajinsku rupu. I da za njega nema spasa u slučaju poraza. Znači može gurati samo još dublje, sve dok se skupa s ostalima ne utopi u kaosu. Ili ne stopi s kaosom uslijed kojega će na vrijeme pobjeći u neki daleki kutak svijeta, uživajući u konzumaciji nabubrenih bankovnih računa.

goran
1 godina prije

mi narod moramo uništit institucije zvane europska komisija,nato i sve ostale sraćke od skračenica koji nas tjeraju preko ruba provalije,eto šta mi moramo učiniti

Lucija, prva
1 godina prije

Pogledajte ovo. Autori su Ukrajinci. Izgleda kao da su – Ameri. 😄

“U pismu EUROPSKOJ KOMISIJI i američkom ministarstvu financija, koje je Reuters dobio na uvid, ODBOR ZA ENERGETIKU UKRAJINSKOG PARLAMENTA zatražio je nove sankcije, uključujući ZABRANU da europske i američke tvrtke pružaju usluge koje pomažu Rusiji u izvozu LNG-a.

Pismo predlaže i puni skup sekundarnih sankcija protiv ruskog LNG sektora kako bi se blokiralo ruske planove za širenje LNG proizvodnje, osobito projekta Arktik LNG-2” 😧😦😮😯😲

Pa, možete li vi ovo vjerovati?

>>Hoće li se Ukrajina odreći ruskog plina koji uredno teče????
>>Ma koji k* imaju sa Arktikom?

Ovo je doslovce bezobzirno i bezobrazno. Ameri se nadaju da će opstati dulje ako unište EU.

A bome…i Rusi su se uvalili u juane. Ali ne brinem se jer imaju i puno drugih partnera.
Koga ima EU?

Lucija, prva
1 godina prije

“Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock umanjila je razlike unutar Europske unije nakon nedavnih izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za posjeta Kini… Njemački ministar obrane Boris Pistorius nazvao je pak danas “nesretnom” izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o tome da biti saveznik Sjedinjenih Država ne znači nužno biti vazal, prenosi agencija dpa.”, jučer Komentari: a sa punooo zanimljivih PODATAKA. “…Naravno da je EU bila i ostala vazal USA.Kako su to Ameri postigli? Lako,WV i DB kaznili sa skoro 25 milijardi eurica i plus odvojeni procesi protiv njih po drzavicama USA. U centrali DB banke koja je u problemima se govori engleski…vise nije nemacka pa moze propasti. Francuske banke su kaznjene sa jos vise nameta zbog spekulacija koje normalno USA banke rade bez problema…To je samo jedan deo pritiska. A veci je dolar koji opterecuje euro. EU investira USA koji je EU novcem ucenjuje i kaznjava…Penzijski fondovi u mojoj NL izgubili… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak

“Sve vaznije kompanije u Njemackoj su skoro u vecinskom vlasnistvu americkog kapitala i to je glavna prepreka da Njemacka proba napraviti bilo kakav otklon od USA.
———-
amerika ne trpi konkurenciju i nikada neće dopustiti samostalnu politiku europe.
već odavno objašnjeno u projektu za NOVO AMERIČKO STOLJEĆE
———–
Izgleda da su prvo Francuzi krenuli gledati što im je u interesu, a samim time u interesu i EU.
Ova Njemačka Vlada ne radi baš u interesu Nijemaca, a to ne znači da predstavljaju većinu Nijemaca koji nisu glupi jer su oni ipak perjanica EU.

Isto tako naš Plenki drži govore i kao predstavlja nas, …”

Vale
1 godina prije

Upotpuni ime: “vakcinisani Slavonac”

Lucija, prva
1 godina prije

1) Vidjet ćeš za dvije godine hoće li što stizati. Osim toga, teško da imaš više od 900€.

2) I tih 2000 neće ti biti dovoljno za hranu i grijanje.

abc
1 godina prije

Nemaš ti ništa.

zac
1 godina prije

smrt kokaynskom i njegovim pajtasima,. mamicu mu spalim pa hanumu…ukropi i shqiptari, najvece zlo svijeta, treba im glave odsjeci i satrati ko zmijama

zac
1 godina prije

vise volim rusko govno nego americku pitu, bar znam na cemu sam…jer ispod pite kriju se tri kite…

Lucija, prva
1 godina prije

“Bloomberg: Европски савезници Украјине сумњају да ће она бити у стању да заузме Мелитопољ

Bloomberg указује да је оптимизам западних савезника Украјине нестао након објављивања тајних докумената Пентагона о стварном стању украјинских трупа и плановима за помоћ НАТО-а Кијеву.”

Lucija, prva
1 godina prije

“Bajden, Makron i Šolc pokušavaju da se održe na vlasti uvlačeći građane svojih zemalja u ogromne probleme, uz to ne razmišljaju ni o narodu Ukrajine niti o njenoj ekonomiji, istakao je predsednik ruske Dume

……prema njegovim rečima, stanovnici Evrope i SAD su sve manje saglasni s politikom lidera svojih zemalja usmerenom na podršku Kijevu
Prema rezultatima ankete koju je priložio, neodobravanje takve politike „u SAD dostiglo je 43 posto, u Britaniji – 65 posto, u Nemačkoj – 70, a u Francuskoj – 80“.”, fakti

Lucija, prva
1 godina prije

“Medvedev direktno zapretio Poljskoj: Ako izbije rat između Rusije i NATO, nestajete!

💥
Medvedev je komentarisao opasku poljskog premijera Mateuša Moravjeckog koji je izjavio da nije previše zabrinut oko toga da bi ukrajinski napadi na rusku teritoriju mogli da izazovu direktan sukob između Rusije i NATO.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI