New World Hackers preuzeli odgovornost za ometanje rada interneta

Hackers
0
0

Hakerski napadi na ključne internetske kompanije u SAD-u u petak su onemogućili pristup poznatim internet stranicama i servisima, uključujući Twitter, Netflix i PayPal, korisnicima širom SAD-a. Bijela kuća je ovo ometanje ocijenila zlonamjernim, a hakerska grupa je preuzela odgovornost, iako njihovi navodi još ne mogu biti potvrđeni.

Analitičar za nacionalnu sigurnost Fran Townsend je uperio prst u Rusiju kao mogućeg podstrekivača napada.

Da li nam to Rusi šalju poruku da bismo morali biti jako oprezni kada se uključujemo u ovakvu vrstu internet aktivnosti sa njima, jer su oni veoma sposobni,” zapitao se on.

FBI i Ministarstvo za nacionalnu sigurnost su saopštili da istražuju “sve moguće uzroke“, ali nisu otišli toliko daleko u procjenama da je ovaj napad instruisan od strane neke druge države.

Članovi grupe New World Hackers preuzeli su odgovornost za napad na Twitter.

Nismo to uradili da bismo privukli savezne agente, samo smo testirali snagu,” kazala su dvojica članova ove grupe. Prema njihovim riječima, više od 10 osoba je učestvovalo u napadu.

Ova grupa je ranije preuzela odgovornost i za hakerske napade protiv Islamske države Iraka i Sirije (ISIS), ali i na teritoriji SAD-a, kada su napali servere kompanije ESPN. Tvrde da se radi o grupi međunarodnih hakera sa adresama prebivališta u Rusiji, Indiji, Kini, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Zvaničnici i eksperti smatraju da je ovo bio jako pametan napad. Za Jamesa Nortona, bivšeg zamjenika ministra za nacionalnu sigurnost, a koji sada predaje o internet sigurnosti na Univerzitetu John Hopkins, incident je primjer kako napadi na ključne mrežne tačke mogu proizvesti ogromne prekide i poremećaje.

Mislim da sada možete vidjeti koliko je internet mreža zapravo krhka,” kazao je on.

hackersITnetflixnew world hackerspaypal
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI