Niger drži veleposlanika kao ‘taoca’

Francuska ambasada u Nigeru
23 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron požalio se u petak da je francuski izaslanik u Nigeru pod opsadom vojne vlade u Niameyu, dva tjedna nakon što je veleposlaniku Sylvainu Itteu opozvana akreditacija.

“Dok razgovaramo, imamo veleposlanika i diplomatsko osoblje koji su doslovno taoci u francuskom veleposlanstvu”, rekao je Macron novinarima tijekom posjeta Semur-en-Auxoisu u Burgundiji.

“Oni sprječavaju dostavu hrane”, rekao je, očito misleći na nigersku policiju. “On jede vojničke obroke.”

Veleposlanik “ne može izaći, on je persona non grata i odbija mu se hrana”, dodao je predsjednik. Upitan bi li razmislio o dovođenju Itte kući, Macron je rekao da će učiniti “što god se dogovorimo s predsjednikom Bazoumom, jer on je legitimna vlast i razgovaram s njim svaki dan”.

Mohameda Bazouma svrgnula je grupa nigerskih generala 26. srpnja. Vojna vlada protjerala je Ittea krajem kolovoza, ali je veleposlanik odbio otići, tvrdeći da je samo Bazoumova vlada legitimna. Tisuće Nigeraca od tada prosvjeduju ispred francuskog veleposlanstva protiv bivše kolonijalne sile, tražeći odlazak i izaslanika i oko 1500 vojnika koje Pariz još ima u zemlji.

Macron je odgovorio izjavom da vojna vlada nema legitimitet i da je njihovo protjerivanje Ittea bila “provokacija”. EU je podržao Pariz, napominjući da Bruxelles ne priznaje aktualnu vladu u Niameyu kao legitimnu.

Nekoliko Nigerovih susjeda iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetilo je da će poslati trupe da obnove Bazoum, ali još nisu djelovali u tom smislu. U međuvremenu, Mali i Burkina Faso rekli su da bi svaki napad na Niger također bio objava rata protiv njih, te su potpisali ugovor s Niameyem o slanju vojne pomoći u tom slučaju.

francuskamacronNigerveleposlanik
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
7 mjeseci prije

Pametni nigerici izvoli napadni, prvo stradaju veloposlanim i presjednik pa tek onda rat…. Čist dokaz da za ideale ginu budale, zavrneš političaru jajca i nikakav problem sve može a dok su političari u trezorima nikakav problem pobiti 100 miljona vlastitih građana sve za dobrobit politočara.

Nekoime
7 mjeseci prije

Niger treba objaviti kako samo Napoleona smatra legitimnim vladarem Francuske i samo s njime može pregovarati.

sram te bilo
7 mjeseci prije

Je li se Francuski predsjednik ili bilo tko u EUropi javio kada je general Pinoche izveo državni udar u Čileu i ubio legitimnog i legalno izabranog predsjednika Salvador Guillermo Allende (po struci lječnik) usto uvevši vojnu diktaturu uz zločine prema narodu. A sada Makronić histerično cmizdri jer osoba u stilu kolonijalnog gubernatora koja nije htjela napustiti Niger , sada mora jesti vojničke konzerve (treba im uskratiti vodu i struju da osjete kako je biti kolon i kako su se oni odnosili prema domorodnom stanovništvu, (gamad frnacuska neka jedu puževe i žohaare) oni bi da i dalje kao kolonizatori određuje kako će netko živjeti u svojoj vlastitoj kući-domovini !!!

Tri p
7 mjeseci prije

Hehe kad nije htio otic, ko ga jebe, sad nek trune tamo. Ovo me podsjeca na Venecuelu i onog ljigavca kojeg su zapadnjaci krstili predsjednikom, Gvidao ili tako nesto. Franci pregovaraju sa likom koji nema vise nikakve ovlasti u Nigeru. Nigerija nema sanse napasti Niger, jer bi odmah bio gradjanski rat u Nigeriji, sa obje strane granice zivi ista skupina plemena, jedna zajednica podjeljena granicom. Nije zgorega napomenuti kako se najjaca vojna sila Afrike, Alzir protivi intervenciji u Nigeru, a Alzir lifra svoj plin u evropu…Sto ce reci, jos ce se on vojnickih obroka najesti prije nego ga puste….

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Opozvan mu je agrément , dobio je dosta vremena da ode i on i osoblje , nijesu htjeli – od tada je – ništ ! Nitko od njih nema više diplomatska statusa i sada su u statusu ilegalaca ! Nema vode , nema hrane , nema struje pa dokle izdrže … Do zatvora ili sramotna – izgona u prvu državu koja ih voljna takove prihvatit ..

Jomla
7 mjeseci prije

Zapad priznaje samo gloopog Gvidu, zapad priznaje samo gloopu Tihanovsku, zapad samo priznaje nekagvog Nevaljnog, zapad priznaje samo nekakvog Bazumu… dosadni su, jbt… 😛 😛

Max
7 mjeseci prije

Traže povod za intervenciju.

brkan
7 mjeseci prije

Drzim fige za Niger i nigerski jadni narod! Nadam se da ce izdrzati sve to i a ce uspjeti istjerati francusku i americku vojsku sa svoje zemlje, ali siguran sam da ce taj put biti dug i bolan. U cijeloj ovoj prici najopasnija je Nigerija, no tko zna sto ce se dalje dogadjati. Moguce je da ako Niger izdrzi da se i u Nigeriji dogodi isti scenario kao i u Nigeru (?). Tada bi se dogodio domino efekt u cijeloj zapadnoj Africi i mogli bi konacno vidjeti kraj kolonijalizma. Mislim da bi se stvari mogle vrlo brzo pocele rasplitati ako bi se Alzir aktivnije ukljucio u ovu pricu. Ako se to ostvari, postoji druga, realna, opasnost da poslije toga zivot postane jos gori za stanovnistvo jer sa africkim generalima koji dodju na vlast nikad ne znas sto ce biti. U novijoj povjesti imali smo prilike vidjeti u Africi takve koji… Čitaj više »

nessy
7 mjeseci prije

Ovi bezobrazni crnci se bune sto im francuzi piju krv samo cca 250 godina. Macron u dugorocnom planu ima sisanje krvi na slamku, bar jos 100-200 godina. Covjeku stvarno nije jasno, zasto se obojeni bune, nekad su im Leopoldovi humanitarci sjekli ruke, a oni im sada samo otimaju sve sto vrijedi. Stvarno, ti obojeni tipovi nikad nisu zadovoljni. Da Macron odluci da im uzima umjesto 100 miljardi godisnje samo 70 miljardi, oni opet ne bi bili zadovoljni. Eto, pa ti sad udovolji tim tipovima, a francuzi su ih naucili koristenju oruzja, od macete, bajoneta, palice, puske, snajpera, puskomitraljeza, pa sve do oklopnih vozila i tenkova. Cak su ih naucili kako istrijebiti susjedno pleme, bez upozorenja, i to do zadnjega. Dakle, prenjeli su im sve dobrobiti moderne civilizacije, a oni se bune. I evo, recite posteno, zasto se oni bune protiv francuza, ljudi koji su im donijeli samo napredak i boljitak?… Čitaj više »

Nena
7 mjeseci prije

Zato u francuskoj se revanširaju tako što su uhvatili afričkog dečaka skinili ga do gole kože i pišaju po njemu 😡
Kolonizatori šugavi !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI