Nigerija: Boko Haram istjeran iz posljednjeg uporišta

Nigerija izbjeglice
0

Predsjednik Nigerije je objavio da su vladine snage uništile zloglasnu ekstremističku grupu Boko Haram i istjerali njene pripadnike iz posljednjeg šumskog uporišta. Nažalost, lokacija djevojčica otetih od strane ove terorističke organizacije 2014. godine i dalje ostaje nepoznata.

Predsjednik Muhammadu Buhari je najavio da će nigerijske vlasti morati i dalje da se bore protiv pojedinačnih samoubilačkih napada, gerilskih grupa i prepada na udaljene vojne objekte od strane preostalih pripadnika ove ekstremističke organizacije.

Buharijeva izjava je donijela olakšanje jer su vojska i sigurnosne snage slomile kičmu ove organizacije. On je kazao da su nigerijske „otmjene trupe“ prognale pobunjenike iz njihovog „Nultog kampa“, smještenog duboko u šumamama Sambise.

Vlasti vjeruju da ove šume kriju preko 200 djevojčica koje je teroristička organizacija Boko Haram otela iz škole u gradu Chiboku. Masovne otmice su izazvale međunarodno negodovanje i kampanju na društvenim mrežama za povratak otetih djevojčica.

„Biće uloženi dodatni i jači napori u cilju pronalaska i oslobađanja preostalih djevojčica iz Chiboka koje su još uvijek u zarobljeništvu“, kazao je Buhari. „Neka je Bog sa njima.“

Nigerijska vojska je oslobodila hiljade talaca koje je držala organizacija Boko Haram, uključujući i 276 djevojčica otetih iz škole u Chiboku.

U oktobru su djevojčice oslobođene nakon pregovora između vlade i Boko Harama, a u kojima je posredovala švajcarska vlada i organizacija Međunarodni crveni krst. U maju ove godine je jedna djevojčica sama uspjela da se oslobodi zarobljeništva.

Oslobođenje djevojčice su svjedočile da je nekoliko drugih umrlo u zarobljeništvu od malarije i ujeda zmija.

Boko Haram, u prevodu „zapadnjačko obrazovanje je zabranjeno“, je organizacija koja se pojavila krajem 1990-ih godina, a 2010. godine je obznanila svoju podršku Al-Kaidi i pokrenula seriju samoubilačkih bombaških napada na objekte u posjedu zapadnih zemalja, uključujući i bombaški napad na sjedište UN-a u Abuji u kojem je smrtno stradalo 23 ljudi 2011. godine.

Cilj organizacije je zbacivanje nigerijske vlade i uspostava šerijatskog zakona.

Pod vođstvom Abubakara Shekaua, Boko Haram je 2014. godine otpočeo skoro svakodnevne napade na hrišćane, policiju, medije, škole i muslimane koje smatraju kolaboracionistima.

Prošle godine su obznanili svoju vjernost Islamskoj Državi (IS). Ova teroristička organizacija je organizovala napade i u susjednim državama – Kamerunu, Čadu i Nigeru.

boko haramTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI