fbpx

Nirnberški kodeks

Hipokrat

Nakon Gaja Julija Cezara i Marka Antonija kojima je rodila djecu, egipatska se kraljica Kleopatra nije mogla pomiriti s padom Egipta i time da ona i njena zemlja pripadnu Rimskom carstvu. Umjesto rimskog imperatora Augusta Oktavijana Kleopatra je izabrala smrt. Iako neke kronike dramaturški bilježe kako se egipatska kraljica zatvorila okružena kobrama koje su je na smrt izgrizle teško je vjerovati da je tome bilo tako. Kleopatra se ne bi izložila agoniji duljeg umiranja, patnji koju nose ugrizi, a osobito ne bi htjela naštetiti svojem tijelu kojeg je njegovala čitav život kupajući se i u mliječnim kupkama. Mnogo je bliže istini da se Kleopatra otrovala, a potvrdu o takvom razvoju događaja možemo pronaći i u njenom životopisu. Egipatska je kraljica u svojoj neograničenoj moći na svojim podanicima koje bi prethodno osudila na smrt testirala učinkovitost otrova želeći ustanoviti koji bi joj otrov u slučaju potrebe omogućio najbrže i najbezbolnije samoubojstvo. Era medicinskih eksperimenata na ljudskim subjektima protiv njihove volje i bez njihova pristanka kao što vidimo ima svoju vrlo dugu povijest. Nije dakako Kleopatra prva koja je provodila takva „istraživanja“, ali nije ni posljednja. Dapače, stvar se nakon njenog doba prilično zakotrljala.

Koje stoljeće ranije svjestan toga da liječnik nad pacijentom ima moć „gospodara života i smrti“ u svoju zakletvu otac medicine Hipokrat uvrštava rečenicu: „Svoje propise odredit ću po svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitit ću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu.“ „Primum non nocere“ – „Najprije ne učini štetu“ iz Hipokratove je zakletve i današnja okosnica prisege liječnika koja se u izmijenjenom obliku Ženevske zakletve svodi na rečenicu: „Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta.“

Papir trpi sve, kao i riječ, i od Ženevske zakletve u stvarnosti ostaje malo ili nimalo. Lista eksperimentiranja liječnika nad ljudima popunila bi par tomova enciklopedije, a za najgrublje se razdoblje masovnog kršenja liječničke etike smatra doba nacističke Njemačke. Točnije tako se smatralo do sada jer čini se da je „medicina napredovala“. Nakon velikog Nirnberškog procesa kojim se sudilo vođama nacističke Njemačke na Međunarodnom vojnom sudu, Sjedinjene države provele su 12 dodatnih suđenja predstavnicima nacista iz raznih sektora Trećeg Reicha. Svih je dvanaest procesa, kao i onaj glavni, održano u Nirnbergu, a prvi je među njima bio suđenje liječnicima za koje je podignuta optužnica 25. listopada 1946. Samo je suđenje počelo 9. prosinca 1946., a završilo 19. srpnja 1947. Golemom dokumentacijom od 1471 dokumenta teretilo se za zločin protiv čovječnosti 23 liječnika, od kojih je njih 16 proglašeno krivima. Glavni je liječnik, Josef Mengele, kao i njegovih 200-tinjak kolega izbjegao ruci pravde. Tijekom suđenja postalo je jasno da se takav zločin pod plaštem medicine i svetoga odnosa liječnik-pacijent više nikad ne smije ponoviti, prionulo se važnosti Hipokratove etike i razvijanju vodiča za etiku istraživanja bez rizika za ljudska prava ispitanika. U oblikovanju medicinske istraživačke etike tri su liječnika imala središnju ulogu: Leo Alexander, Werner Leibbrand i Andrew Ivy. Njihovom je sinergijom mjesec dana nakon završenog suđenja liječnicima, u kolovozu 1947. nastao „Nirnberški kodeks“. Srž je kodeksa informirani dobrovoljni pristanak subjekta, a sam je zakonik uspio spojiti Hipokratovu etiku i zaštitu ljudskih prava u jedinstveni kodeks. Deset je točaka Nirnberškog kodeksa:

  1. Dobrovoljni pristanak ljudskog subjekta je apsolutno neophodan.
  2. Eksperiment bi trebao biti takav da daje korisne rezultate za dobrobit društva, a koji se ne mogu ispitati nekim drugim metodama ili sredstvima proučavanja. Eksperiment ne smije biti slučajan i po svojoj naravi za dobrobit društva nepotreban.
  3. Eksperiment bi trebao biti tako osmišljen da je zasnovan na prethodnim rezultatima pokusa na životinjama i poznavanju prirodne povijesti bolesti ili drugog problema koji se proučava da bi očekivani rezultati mogli opravdati provođenje pokusa.
  4. Eksperiment se mora provoditi tako da se izbjegnu sve nepotrebne fizičke i duševne patnje i ozljede.
  5. Ne smije se provoditi eksperiment kada postoji prethodno poznat razlog za vjerovanje da bi mogla nastupiti smrt ili teška ozljeda; osim, možda, u onim eksperimentima gdje liječnici eksperimentiraju na samima sebi.
  6. Stupanj rizika koji se preuzima nikada ne bi trebao biti veći od onog koji je određen humanitarnom važnošću problema koji se treba riješiti eksperimentom.
  7. Treba napraviti odgovarajuće pripreme i osigurati odgovarajuće uvjete za zaštitu eksperimentalnog subjekta koji trebaju biti daleko od mogućnosti ozljeda, invaliditeta ili smrti.
  8. Eksperiment bi trebale provoditi samo znanstveno kvalificirane osobe. U svim fazama eksperimenta od onih koji ih provode ili sudjeluju u eksperimentu treba zahtijevati najviši stupanj vještine i skrbi.
  9. Tijekom eksperimenta, svaki čovjek bi trebao biti slobodan prekinuti eksperiment, ako je dostigao fizičko ili mentalno stanje kada osjeća da mu je nastavak pokusa nemoguć.
  10. Tijekom eksperimenta, odgovorni znanstvenik mora biti spreman prekinuti eksperiment u bilo kojoj fazi, ako ima vjerodostojan razlog za vjerovanje, što zahtijeva njegovu dobru vjeru, vrhunsku vještinu i pažljivu prosudbu, da bi nastavak eksperimenta vjerojatno doveo do ozljede, invalidnosti ili smrti eksperimentalnog subjekta.

Vremenom se ustanovilo kako je kodeks potrebno nadopuniti te je 16. lipnja 1964. na 18. Sjednici Svjetskog liječničkog udruženja održanoj u Helsinkiju donesena Helsinška deklaracija kojom se u obzir uzimaju i pacijenti koji nisu u mogućnosti dati informirani pristanak, uvodi se načelo tajnosti i povjerljivost podataka, i što je veoma važno ističe se kako bi u medicinskim istraživanjima na ljudima prioritet trebao biti na dobrobiti onih na kojima se istraživanja provode, a ne interes znanosti i društva. To je upravo suprotno od onoga što su radili liječnici nacističke Njemačke koji su „za dobrobit znanosti ili društva“ tamanili ljude pod sloganima sličnim onom današnjem „korist je veća od štete.“ Nastavno na kodeks i deklaraciju, a suprotno sloganu „korist je veća od štete“, u zakonodavnu su praksu uvedene Konvencija o ljudskim pravima u biologiji i medicini, Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, te u lokalnim okvirima Zakon o zaštiti prava pacijenata. Temeljni je zahtjev kodeksa, dobrovoljni informirani pristanak, artikuliran i kroz Međunarodni pakt Ujedinjenih naroda o građanskim pravima. Svi se ti propisi rukovode pravom prvenstva ljudskog bića nad znanosti ili društvom, dobrovoljnim informiranim pristankom i najvišim načelima etike i zaštite ljudskih prava. Takav je okvir sadržan i u drugim područjima ljudskosti kao što su savjest, vjeroispovijed ili sloboda misli za koje primjerice Ustav Republike Hrvatske jamči slobode koje se ne mogu ograničiti niti uskratiti niti u slučajevima neposredne opasnosti po opstanak države. Sasvim moralno, životno, ljudski i logično jer živo je uvijek iznad neživoga, i ubije li se živo u ime neživog nešto bi temeljno bilo postavljeno ukrivo.

Od davnih vremena Rimskoga carstva, sve od antičkih vremena naovamo u medicini je razvidno isto ono što se događa i u tehnologiji odnosno civilizaciji općenito. Napredak tehnologije odnosno napredak medicine nije praćen jednako brzim napretkom etičkih standarda. Tome zorno svjedočimo i danas kada se ljude masovno cijepi eksperimentalnim cjepivom bez njihova informiranog pristanka, a pri čemu se onima koji ne žele sudjelovati u planetarnom eksperimentu uskraćuju osnovna ljudska prava. Identično se odnosi i na danas sveprisutno obvezne maske, karantene zdravih ljudi, ograničenja slobode kretanja, rada i slično. Prisiljavanje ljudi na sudjelovanje u eksperimentu bilo je i jest – zločin.

Je li medicina doista napredovala od Hipokratova vremena naovamo ostaje vrlo dvojbeno i krajnje nejasno uzme li se u obzir uznapredovala pošast vrlo uskih specijalizacija koje cjelinu više uopće ne vide ili pak činjenica kako za razliku od Hipokratova vremena današnji liječnici o utjecaju hrane ili godišnjih doba na ljudsko zdravlje na svojim učilištima ne uče praktički ništa. Ono pak za što je teško reći da je napredovalo jest etika budući da je sinergija politike i medicine dovela do toga da je mnogim liječnicima važnija osobna korist, prestiž, moć, novac ili napredak nego interes pacijenta koji se prije svega očituje u primjeni načela neškodljivosti. Hipokratovo načelo „Najprije ne učini štetu“ valja proširiti i na okvire izvan medicine kako se ne bi događalo da se pravila počnu donositi nakon što je šteta učinjena. Osobito ako se ta šteta čini namjerno, ako se čini „za dobro drugih“ i ako se čini „za dobro znanosti i društva“ kao što se činilo u doba Trećeg Reicha.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
324 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Picajzl
Member
Famed Member
Picajzl
5 mjeseci prije

Spin majstori rade u tajnosti, ali izađe ponešto na vidjelo. Mailom se komunicira kako stvari ne budu javne, a laži su javne. primjer kako cjepivo nekoga i od nečega štiti. Prvo cjepivo je rješenje, pa treba procijepiti ugrožene, pa ne štiti od zaraze ali 100% od smrti, pa ipak može… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
5 mjeseci prije
Reply to  Picajzl

he, he… u Njmačkoj totalni fijasko sa cjepljenjem poznatog tv voditelja Guenthera Jaucha, koji vodi njemačku verziju kviza milijunaš. Ima 65 godina, cjepio se i nakon toga odmah dobio kovid… Trebao je dakle biti primjer za druge… ali je ispao fijasko

Malomorgen
Gost
Malomorgen
5 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Nemška kanclerka Angela Merkel je prejela prvi odmerek cepiva AstraZeneca. “Cepljenje je ključ za izhod iz pandemije,” je ob tem zapisala 66-letnica…..

Faust
Gost
Faust
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Danska obustavlja “cijepljenje” Astrazenecom i uvaljuje ga u Afriku.

Ana
Gost
Ana
4 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

A gdje je onak kriminalac Drosten? Sklonili su ga? Treba mafijasima opet, i za trecu “epidemiopandemijopredstavu”?

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije

Iznevjerivsi povjerenje ljudi za koje su se ZAKLELI da ce ih svojim znanjem stititi, lijeciti i pomagati im , skoro SVI lijecnici , doktori i kojekakvi “zdravstveni strucnjaci “na svijetu su, svjesno illi nesvjesno, prekrsili SVAKU tocku tog kodeksa , odbacujuci pritom vlastiti integritet , ignorirajuci vlastitu savjest i gazeci… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Metabaron, ima i njih, uvjetno rečeno, nekoliko kategorija, a iz njihovih izjava i njihova ponašanja u “koroni” moglo ih se poprilično dobro razlučiti. Tako imaš one koji će svojih osam sati ili smjenu dežurstva odraditi najbolje moguće u okviru njihova znanja stečenog kroz školovanje, a iza tih osam sati podiže… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

+++++

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Da , bojim se da je to otprilike to .

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Dobar👍

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Ko igra prvu, krucijalnu ulogu u ovom procesu porekla patokratije, šizoidnosti ili karakteropatije? … Hajde da prvo opišemo njihove uloge. Tokom stabilnih vremena koja su prividno srećna, premda zasnovana na nepravdi nad drugim pojedincima i nacijama, doktrinarni ljudi (Dogmatik: tvrdoglava osoba despotskih i arogantnih stavova, koja insistira na teoriji, ne… Pročitaj više »

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije
Reply to  CAN

CAN, pozdrav. Kad sam dobio preporuku za ponerologiju učinilo mi se po naslovu da će to biti nešto pitko za čitanje i da ću tu lagodno “pokupiti” nešto znanja koje će mi dobro doći na putu spoznaje o funkcioniranju svijeta ali sam se vrlo brzo uvjerio da tu neće bit… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Baš tako, Mrči. Proučavao sam malo Lobaczewskog zbog rada na jednoj predstavi, ali mi se čini da bi bi potreban cijeli radni vijek da bi se tema ponerologije ( porijekla i geneze zla) obradila i shvatila, a kamoli primijenila kao pozitivna životna praksa.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
5 mjeseci prije
Reply to  Histrion

Histrione, ovo ne bi trebalo čuditi i obeshrabriti one koji ovo čitaju ili misle čitati s obzirom da je i sam autor rekao da je ovome djelu posvetio dobar dio života. Za pitkije čitanje i razumijevanje, a to važi za svako djelo ovakvog kalibra, bi se trebalo “uvući” u glavu… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Hmm. Meni se j”avljaju refleksije iz prakse ” dok čitam -polako analizirajući i tražeći današnje faktore. Da-uzima vremena,ali je prosto nevijerovatno koliko je ljudi radeći ovu studiju . Novo celulozno izdanje(Red Pill) ima 100tinjak stranica više-tako da su procesi još preciznije obijašnjeni. Ako je suditi po prvih 150 stranica-teško da… Pročitaj više »

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

+

Basileus
Gost
Basileus
5 mjeseci prije
Reply to  CAN

10➕

fgndgfrbsfbvsbfsdfgs
Gost
fgndgfrbsfbvsbfsdfgs
5 mjeseci prije
Reply to  Mrčikola

Secirao si ih Mrči, bravo.

Ana
Gost
Ana
4 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Kako tu zakletvu brzo otope stotine tisuca eura farmakomafije na racunu!!! A onda samo ti i takvi otopljeni imaju pristupa u hramove MSM rezima, pa kljucaju mozak naroda 24/7

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije

„Primum non nocere“ – „Najprije ne učini štetu“ Ako pogledamo propise kojima se o odobravaju lekovi videćemo vrlo oštre – ponekad i nerazumno oštr uslove koji se moraju ispuniti. Toliko oštre da su samo velike kompanije u stanju da ih ispoštuju! A onda postaviti i pitanje “da li doktori rade… Pročitaj više »

JozoMafijozo
Gost
JozoMafijozo
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Doktor kakvog si ti opisao je krivokletnik . On po svojoj svijesti i savjesti nije sposoban za održati Hipokratovu zakletvu.
Sad je pitanje sljedeće nelogičnosti: zašto društvo štanca takve generacije doktora?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
5 mjeseci prije
Reply to  JozoMafijozo

noo, dajmo hipotetički…. recimo da vi griješite i u budučnosti se pokaže da je cijepivo bilo prawo riješenje….. i sad uzmimo iste vatle, kekve imate vi za ljekare, da su zlocinci…. i sad na temelju vašeg pisanje, neki se na temelju toga nece cijepiti, jer ste jih zaveli sa svojim… Pročitaj više »

Faust
Gost
Faust
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Mike Yeadon,znanstvenik i istraživač,bivši dopredsjednik Pfizera,tvrdi da svi koji su se “cijepili” imaju još max 3 g. života.A pomor koji se događa kao posljedica “cijepljenja” a koji se pokušava prikriti i umanjiti koliko god je moguće ne ostavlja ni minimum mogućnosti da svi koji upozoravaju na štetnost “cijepljenja” eksperimentalnim “cjepivima”… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
5 mjeseci prije
Reply to  Faust

faust…. odgovori na pitanje, pe jednostavno je

u slučaju, jasno hipotetički… dali ste onda vi krivi?

uvijek treba preuzeti neku odgovornost za svoje pisanje🤔

Faust
Gost
Faust
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Ne može biti kriv nitko tko upozorava na opasnost.U konkretnom slučaju,radi se o eksperimentalnim “cjepivima” za koja ni sam proizvođač ne garantira da su bezopasna a oslobađanje proizvođača od bilo kakve odgovornosti u slučaju neželjenih posljedica je znak za uzbunu i dokaz da “cjepiva” nisu bezopasna.Praksa to i dokazuje,ljudi padaju… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Da, i nije nemoguće da nas ne bi jurili zbog toga.

Ja
Gost
Ja
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Jedni sile na cijepljenje, imajući iza sebe cijelu vojsku propagande, drugi pozivaju na oprez i slobodu izbora, a ponajviše na otvorene rasprave s ljudima koji se suprostavljaju prisili.
Shvaćaš razliku?

otpisani
Famed Member
otpisani
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Ma hebo ti tvoje razmišljanje! …da baba ima jaja bila bi djed!

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  otpisani

ne shvacajte ga ozbiljno..iz njega progovara strah da su teorije zavjere samo zavjere..ne teorije.tesko je nekim ljudima to probaviti.on nas vidi kao donosiocima losih vijesti i,kao svaki obicni smrtnik,misli da je spas u okretanju glave.ali to traje samo neko vrijeme,onda se moras probuditi jer te sef zove i pita zasho… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
5 mjeseci prije
Reply to  otpisani

predam se…… 😃

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Ipak si inteligentan, Punonacht.

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Odlican argument i upravo onaj koji dokazuje o kakvoj se prijevari radi . Kad bi “lijecnicima ” i kojekavim hohstaplerima bilo DOISTA stalo do zdravlja ljudi oni bi ZAHTIJEVALI javni panel i debatu na koju bi OBAVEZNO pozvali upravo najglasnije korona i vakcina skeptike ,upravo zato sto obicni ljudi riskiraju… Pročitaj više »

JozoMafijozo
Gost
JozoMafijozo
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Sve je već stoput rečeno. Nije pitanje tko je ili nije u pravu, nego je pitanje zašto nema rasprave. Čemu cenzura? Ako postoji cenzura – a postoji, krvava, i ne mislim se s tobom oko toga natezati – onda su oni koji su iskoordinirali tu cenzuru u krivu. Blokiraju znanstveni… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  JozoMafijozo

Dosta dobar pristup ali ima jedan problem – ko da uđe u raspravu? Najveći broj onih koji bi hteli da učestvuju nemaju pojma ni o medicini, ni o farmaciji, biohemiji… dođe recimo sa tvrdnjom da zaraza kao proces ne postoji?!? Čak i stručnjaci koji bi učestvovali mogu imati neku svoju… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Postoji BRDO postenih i neprodanih lijecnika i pravih epidemioloskih strucnjaka koji bi u televizijskoj debati RASTRANCIRALI ove manekene koje svakodnevno gledamo kako se prenemazu na TV . To se moze postici za deset minuta sluzeci se UPRAVO autoritetom za koji ti tvrdis da ne postoji (“nemamo autoritete kojima bi verovali… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

I ti si previše inteligentan da ne bi video da postoje kontradiktorne ISTINE ali je problem što svako insistira na svojoj – ko je taj ko će da odredi koja istina je prava kad postoje studije koje dokazuju i jednu i drugu. p.s. Ono “dokazuju” nije slučajno napisano bez navodnika… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Eto ! Tvrdis da ”sprecavaju zarazu u ogromnom procentu ” kao da je to ustanovljena cinjenica iako NIJE ! Studija koja ce tu tvoju tvrdnju dokazati ne postoji a postoje studije koje dokazuju stetnost maski, kako zbog smanjenog unosa kisika , zasicenja ugljik dioksidom tako i zbog psiholoskog efekta na… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

“… Studija koja ce tu tvoju tvrdnju dokazati ne postoji…” Nikada od kada je Rockfellerove pseudo-nauke “epidemiologije” – nije napravljena… Evo par Irskih naucnika jasno pitalo vladu – da im ukaze na naucne radove gdje je taj “virsus sars-cov2” jasno i po pravilima nauke – izoliran… Vlada rekla – nema… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

“” Istina je u zemlji laži – bolest.””
Napisa neko…

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Trošiš energiju na trola.

Zorule
Member
Zorule
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Sada bi bilo vrijeme da navedes konkretne studije koje govore da maske sprecavaju zarazu u ogromnom procentu

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Zorule

S obzirom da su takve studije rađene i ceo vek unazad morao bih da kopam po knjigama – znači ogroman posao. A za šta? Da neko odmah popljuje iako od škole ima veliki odmor? Ali hajdemo logikom: ako na izlazu vazdzha iz pluća zaraženog postoji prepreka onda ona zaustavlja slobodno… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Takve studije sam i ja vidio, ali ima jedan problem kad takvih tipova studija. Te studije potvrdjuju smanjenje kolicine kapljica oko testirane osobe (efekat na aerosol je nikakav, nesto bolji kod N95 maski), ali ne govore nista o stvarnom smanjenju sirenju bolesti. Vec potencijalno imliciraju da bi trebalo utjecati na… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Zorule

Kao što vidiš sada vrlo teško možeš da dobiješ bilo kakve ozbiljne podatke jer je takvo istraživanje maksimalno bojkotovano od strane “vakserske agende”. Ako dokažeš da su maske efikasne, da je lečenje hlorokinom i ivermectinom efikasno – ćemi insistiranje na obaveznoj vakcinaciji? Ali ako se forsira ne nošenje maski i… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Nisam zadovoljan.sa tvojim odgovorom, studije postoje, stare i preko 20 godina, i stare par mjeseci, nikakav problem da se dodje do podataka, mislim da je Danska studija zadnje objavljena iako se ona vise fokusira na zakljucavanje ali obradjuje i maske. Ovaj tvoj drugi dio odgovora je cudan, jer maske se… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Kapa dolje Metabarone!

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Histrion

Hvala lijepa .

tedi
Gost
tedi
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ja imam miseve. Pita mis misa hoces se cijepiti protiv kovida,ma sta ti pada na pamet,jos nisu ispitali da li je cijepivo stetno za ljude. Pisac Michal Elner je napisao”Pogledajte nas,sve je izvrnuto,sve je naopako. Lijecnici unistavaju zdravlje Pravnici unistavaju pravdu Sveucilista unistavaju znanje Vlade unistavaju slobodu Glavni mediji unistavaju… Pročitaj više »

JozoMafijozo
Gost
JozoMafijozo
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Trebaš se odlučiti: je li rasprava neophodna, ili je nemoguća. Ne ide i jedno i drugo. Bez obzira u kakvoj banani bila znanstvena zajednica, ipak se lako razazna tko je zreo za tu raspravu, a tko nije. Cenzurirati one koji su provodili cenzuru, jer njima mjesto u znanosti nije, i… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  JozoMafijozo

+

Faust
Gost
Faust
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Tko si ti da odlučuješ tko ima ili nema pojma(naravno,misliš samo na corona skeptike).Smisao polemike je obrana vlastitog stajališta i dokazivanje ispravnosti istog kao i kritika tuđeg.Polemiku su blokirali promicatelji “cijepljenja”(eufemizam za gen…d pred našim očima) jer znaju da bi u znanstvenoj raspravi skeptici razmontirali corona agendu za pet minuta.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Faust

Da bi o nečemu raspravljao moraš da imaš bar osnovno znanje.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Pa što se onda trudiš raspravljat?
Odavno si pokazao da nemaš ni osnovno znanje.
Ne hebe te nitko ni za pol pišljivog boba ovdje.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Faust

+

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Yebo te autoritativni pristup više.
A rasprava je kako (ne)vidiš spaljena na lomači binariteta.
Oš live-oš desno!?
Niđe nas u ovoj tvojoj geopolitici !

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  KISIK

+

neznanje
Gost
neznanje
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Potpuno si u pravu i nadam se da će rodbina nekog od umrlih podignuti tužbu, jednako kao što to rade bogati roditelji umrle djece, s Beverlihilsa, koju nisu cijepili protiv ospica poradi sugestije raznih “gurua”. Naj gore je od svega što razni “znalci” ne znaju ama baš ništa o razlogu… Pročitaj više »

JozoMafijozo
Gost
JozoMafijozo
5 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Fuj.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Tebi nema pomoći.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  neznanje

mupm.

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Malomorgen

Recimo da bez danas nema sutra.recimo da kenjaš trololadu.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

To sam već dva puta odgovorila @iztrazuj… Liječnik je samo dio zdravstvenog sustava. Kao i laborant koji vadi krv, npr. I obavezan je slijediti pravila i protokole. Naravno, neki se uspiju izmotati na neke načine…a neki i tuže državu, kao oni talijanski. POLITIČARI su ti koji određuju pravila. Ili imenuju… Pročitaj više »

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

…neki liječnici usrdno zovu pacijente telefonom na cijepljenje, dočim neki to ne rade-nije valjda zato što nemaju telefon.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ah.
Ima li vaš liječnik vaš broj telefona?

Moj dr. nema moj broj. Zašto?
Zato što se NISAM PRIJAVILA ZA CIJEPLJENJE.

Oni koji su se prijavili ŽELE se cijepiti.

Štoviše, smatraju da su njihova prava povrijeđena ako im je uskraćeno cjepivo.

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

…radi se o tome da ONI koji nemaju broj,dođu do njega i zovu ljude, a opet ima liječnika koji imaju broj (od prije, neovisno o novoj situaciji) i to ne rade. Usput,tako je neugodno kad se “sugovornici”,ovdje,prave glupi.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije

Bolje je praviti se glup, nego – biti glup. 😚

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Liječnik je obavezan samo izliječiti pacijenta!! Pri tome treba koristiti samo svoje znanje, iskustvo i dijagnostičje metode koje on odluli. Nikakva Svjetska zdravstvena organizacija ni političari ne mogu znati bolje od njega što dati pacijentu. Pri tome je dužan istražiti i pronaći najbolje i najkraće načine, metode i pripravke koji… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

“Pri tome je dužan istražiti i pronaći najbolje i najkraće načine, metode i pripravke koji izliječe” I da leči koliko – dva pacijenta mesečno? Očigledno ne znaš o čemu pričaš kolega. Da bi pronašli uzrok mog problema sa sinusima koji je vrlo nespecifičan morali bi da utroše silno vreme, specijalne… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ne znaš ti o čemu pričaš. Nemaš pojma! Ne treba istraživati najnovija otkrića, nego služiti se starim metodama poznatim još od Hipokrata: “Neka tvoja hrana bude lijek a lijek tvoja hrana.” Naravno da ima jako puno pripravaka koji su puno jači nego samo hrana i mogu bez ikakvih štetnih nuspojava… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

“Neka tvoja hrana bude lijek a lijek tvoja hrana.” Fenomenalno! Koji će nam q… lekari onda – problem rešen! Da bi uopšte nastavili diskusiju pobij moju konstataciju. Što se tiče sinusa mislim da sam našao uzrok problema jer se sve uklapa: radi se o genu za enzim “acidic mammalian chitinase… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ja ti pričam svoje iskustvo, uopće ne korisitim usluge militantne medicine 23 godine, dakle kad bi svi tako, mogli bi bolnice pozatvarati, bar 90 %, i educirati ljude kako da proizvode zdravu hranu i žive zdravo Što se tiče tvog elaborata o genu, mogu samo žalosno konstatirati da tebe izgleda… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

Badava mu tumači.

Ja
Gost
Ja
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Netko voli komplicirano jer to zvuci važno, netko voli stručno jer to izgleda pametno… a onaj tko ima znanje koristi jednostavne rijeci

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Ja

+

Jovan
Gost
Jovan
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Shumy, drobiš bedastoće. Svaka stanica rođenjem radi prema iskonskom obrascu. Kada ne radi, slijedi bolest. Znači ti samo trebaš svoje stanice ( ćelije ) dovesti u stanje da rade prema obrascu koji u ………… postoje od iskona. Kako? Vrlo jednostavno.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

@Shumadinac #”I ako jeste ko će da prepiše terapiju pošto je pitanje da li u državi imamo stručnjaka sa znanjem o ovome – a pitanje je da li farmakološki lek uopšte postoji. Srećom ti ćeš mi preporučiti pravi pripravak…” Evo ja ću…preporučiti prababine naputke. (Prababa bila stručnjak priprave ljekovitih i… Pročitaj više »

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije

Ne da vrijedi pokušati nego sigurno donosi uspjeh. I još vrlo važno utopljavanje i glave i cijelog tijela. Odbaciti sve što ima šećer jer je šećer konstantan izvor zakiseljenosti organizma a u kiseloj okolini se stvaraju upale. Ali badava to sve jer Shumy čeka čaroban napitak od učenih vračeva u… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

Aha. Popiknuli smo se. Bilo je samo pitanje vremena. “Zakiseljenost organizma” je – glupost. Šećer je štetan na mnoge načine i točno je da bi nam trebao biti dovoljan onaj iz voća ili meda. I to ne samo kroz metabolizam šećer- masti, nego, npr i infektološki: hrani gljivice Candidu u… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

““Zakiseljenost organizma” je – glupost.”

Odhebi troluljo, sa svojim umobolnim g0vnima.
Glupost je srž većine tvojih upisa.
Jadna djeca kojima si ti profesor, fuj.
I ti nekog trolom zoveš.

ijefnviuesirvnuserfv
Gost
ijefnviuesirvnuserfv
5 mjeseci prije
Reply to  rimtu

+

Coca Corona
Gost
Coca Corona
5 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Trolja?!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
2 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Gle glu pandera gdje se vuče po komentarima nakon 24 sata. Min.
I pokušava ljude difamirat.
Vidi se tko je trol.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije

Sve to probao, i morski krastavac i još trista čuda…
Hvala na savetu.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije

Vasilisa, bi li ti “Melem-Stanu” nekako objavila? Ja sam zainteresiran.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
5 mjeseci prije
Reply to  Histrion

@Histrion #”Vasilisa, bi li ti “Melem-Stanu” nekako objavila? Ja sam zainteresiran.” Je, pa da me spale na lomači potpaljenoj codexom alimentariusom… Nego, zaozbač: budem jednom, nekad. Dotad, ekskluzivno u sekciji komentara portala nam po iskazanom interesu/potrebi. P.S. Nek’ znaš, nije me sram priznati: svojevremeno, u osnovnoj sam školi žarko željela… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije

+

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije

+

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Zašto lupate minuse?

Vi ste SIGURNI da navedeno nije uzrok?

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Kome sam lupio minus?

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

&
Amen

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Za liječenje sinusa bolji ti je Pelagićev narodni liječnik, ili Sadiković, od bilo kojeg današnjeg “učenog” doktora.

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Možda se mozak upalio, natekao pa pritisnuo sinuse?
Ako pogledas TV i vidis koje reklame su dominantne, onda ti je jasna svrha danasnjih ljekara – marketing sluzba farmaceutskih kompanija.

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

da češljaju ?!
Češljaj sam…ja mislim da ćeš problem sinusa lako riješiti -tako da budeš pola godine offline.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

Hm… gdje vi živite? Liječnik propisuje one lijekove koji su na listi HZZ. To je sve. Ista stvar je sa javnim zdravstvom u Njemačkoj. S tim, da je tamo – bolje. Za običan artritis, koji je nevjerojatno učestala pojava, propisuje se kod nas samo nešto protiv bolova. Drugo čovjek kupuje… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Da ali ljudima je lakše da krivicu prebace na lekare jer su za političare sami krivi.
Šta da kažu lekari pekarima koji prave hleb od GMO pšenice? I tako u krug. Da od vrha ne smrdi ne bi smrdelo ni niže…

Starina
Gost
Starina
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Lekari trebaju reći: Nemojte jesti te otrove!!. Vrlo jednostavno. Kad ne bi bilo kupaca za smeće od hrane ne bi ju nitko ni pravio. Da su svi ko ja sve bi pekare propale za 15 dana. Ali najlakše je buljiti u ekrane i reći ne stignem si pripremit hranu za… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

Da li si svestan pošto bi bila hrana koja se dobija bez herbicida, pesticida, veštačkih đubriva… sve je to otrov? Toliko da sa dobrom platom ne bi mogao da kupiš samo hranu. p.s. nadam se da nećeš o ceni organske – raspitaj se da li koriste hemiju. Zdrava hrana je… Pročitaj više »

JozoMafijozo
Gost
JozoMafijozo
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

I kvadrat stana je +2 soma ojra. Ispada da sva industrijalizacija, informatizacija i druge ‘zacije’ nisu smanjili cijenu po kvadratu od vremena Titovih građevinskih firmi. Pa čemu su se nabavljale puste dizalice, bageri i druga aparatura? I ako ti ‘doktor kaže’ da ti treba stambeni prostor, dobro ti je rekao… Pročitaj više »

Ja
Gost
Ja
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Onaj tko nije ni probao uzgojiti organsku hranu, ne može znati ni da li je to jednostavno ni da li je komplicirano. Taj samo priča…

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Ja

Živim na selu i gajim svoju hranu – aj me malo nauči…

mirko
Gost
mirko
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Uzgajas govna?

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Lažeš, da živiš na selu nebi imao vremena pametovati hejtsovu kurtonu.

piždro
Gost
piždro
5 mjeseci prije

+

Coca Corona
Gost
Coca Corona
5 mjeseci prije

+

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Ja

+

Jovan
Gost
Jovan
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Jolly Mannoly ( Joža Manolić ) kaže da je doživio 101. godinu jer je čitav život bio više gladan nego sit

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

Potpuno se slažem.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

. +

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

+++++

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

To je istina, dva dana ne jedeš i organizam ti stvara hormon rasta, plus očisti se otrova.

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

Dozivio je 101 godinu jer ga je STRAH umrijeti zbog svih zlocina koje je to vampirsko cudoviste u zivotu pocinilo .

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

gorka istina.hvala.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

👍

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Kako su ti preci zivjeli bez GMO-a.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ja ti ličim na nekoga ko promoviše GMO?

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Promoviraš kurtonu dođe ti na isto.

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Starina

+

Jovan
Gost
Jovan
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Za lekare vredi pravilo kao i za sva zanimanja:
1. Treba imati klikere ( mozak ) koji dobro rade
2. Treba poznavati svoju struku

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Jovan

To posebno važi za prosvetni kadar – a nema ih previše.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Hitler je na vlast došao na demokratskim izborima i svatko se poslije rata pravdao kako je samo izvršavao naređenja, od generala oružanih snaga i farmaceuta operatera u punjenju plinom komora do mesara i postolara koji su prokazivali protivnike sistema iz svojih lokala. Potpuno preuzimanje uma pojedinca od imaginarnog pojma tipa… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

“pusta radnička obećanja”, moj Spejs, ali priznajem da je ljepše sanjati utopistički…

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ovo me podsjetilo: dogovoren je prosvjed mjesec dana nakon onog zadnjeg u ZG.
Ja sam i onda smatrala da je trebalo – svake subote…

No, što je s tim…? 🤔🤨

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

+

Malomorgen
Gost
Malomorgen
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

za vsa vremena vladari ili političari određuju pravila i nikad nisu krivi… 😒

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Treba li “osudjivati vozaca autobusa koji prevozi osudjenika za koga postoji siroko prihvacena sumnja da nije kriv ?” Ne treba jer on samo vozi i radi svoj posao , on nema nista sa samom presudom . Treba , medjutim , osudjivati SUCA koji je osudjenika osudio na temelju sumnjivih ,… Pročitaj više »

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

potpisujem.hvala.

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Hvala i Vama. Rado citam vase postove.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

samo da kazem za novinare i medijske zvijezde..govorim o mainstreamu,naravno.moj imenjak,hehe,sa foxa je jeediinii koji dovodi u pitanje sha se ovdje dogadja.i dalje je on mainstream ali jedini govori da je suludo uvoditi covid putovnice,diskriminacija, i da je suludo zaprasivati atmosferu kako sunceve zrake ne bi prosle kroz nju.i takve… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Pratim Tuckera vec neko vrijeme , jos i prije ove izborne kradje pa sam se i sam cesto zapitao kako ga uopce pustaju u eter ? Pretpostavljam da je to zbog dojma , da se stvori privid nekakve demokracije u eteru i prikrije jednoumlje . Tucker vjerojatno i sam zna… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Tačno – kao Noam Čomski.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

kada ste rekli tocno-kao noam chomsky..mozete malo pojasniti na sha mislite.hvala.

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Noam Alex i ostali su njihovi.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

u emisiji sinoc govori o izjavama pfizerovog sefa kako ce trebati,mozda,i tri doze cijepiva primiti..i ona njegova faca tipa-what is going on-..ako nadjes tu emisiju nagledanijeg voditelja u tv povijesti na youtube-u,svaka ti dala.blue collar stavi cijelu emisiju na you tube i izdrzi mozda sat-dva.ne probija granice do kraja,nije mu… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

“Marko Samec
Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je u četvrtak kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv koronavirusa 6 do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.””

https://diagnostics.roch bbe.com/…/instrum…/cobas-8800.html

🤗

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Navodno ljudi iz cijele EU šalju mailove poslanicima u EU parlamentu, a protiv covid-putovnica.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Hajdemo onda ovako – na osnovu čega lekar može da tvrdi da testovi nisu sigurni? Na osnovu pisanja u alternativnim portalima? Lekar je isto što i vozač autobusa – učio je propisa, polagao i sada “vozi” prema postojećim propisima. Nije stao na “stop” u ponoć u nekoj nedođiji gde nema… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Lijecnik MOZE ustanoviti jesu lli testovi sigurni li nisu na isti nacin na koji i mi ostali – temeljem izjava samog izumitelja testa , temeljem instrukcija koje je dobio od SZO – a , CDC -a i slicnih organizacija a koje ga upucuju da KRSI vlastite propise i postulate sto… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Ti si kolega pristalica anarhije – da svako sabi određuje pravila što je legitiman stav. Ali obzirom da malo ljudi deli tvoje poglede prinuđen si da živiš pod pravilima. Ako nećeš onda nećeš uzimati pomoć za nezaposlene, nećeš tražiti drugi posao jer ćeš opet pod neka pravila… možeš da živiš… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ja drugi posao vec imam i na njemu me ne tjeraju da postujem besmislena , glupa i STETNA pravila vec ona koja su smislena , logicna i KORISNA , u tome je razlika i ja se NECU praviti da ta razlika ne postoji ili da je ne vidim. Za uocavanje… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Čekaj da prođe malo vremena, još si “svež” na tom poslu.
Čak i da imaš svoj biznis ne možeš da izbegneš pravila – štaviše…

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Govoris to kao da se radujes ….
Kao sto sam napisao -postoje smislena i korisna pravila koja treba slijediti , te besmislena i stetna pravila koja treba ignorirati i ukinuti .

čudila se aman ja
Gost
čudila se aman ja
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

+++++

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

metabaron..zanemari dociranje sa visine kolege shumija..ovo je problem sa kojim se on mora nositi..hvala.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Vidiš li kakva si jajara – a tražiš diskusiju…

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

DoCiranje sa Visine nije diskusija.bez direktnog vrijedjanja,molim.hvala.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

ajde da probam jos jednom sa vama jer mi ne odgovarate na moje napise ispod vasih komentara..postujem to.volio bi cuti vase misljenje oko jedne stvari…da li nas ima zaista previse na planeti,vezano za 4.industrijsku revoluciju koju nam najavljuju..a valjda ste svjesni tehnickih mogucnosti,vec sada,koje ne zahtijevaju toliku kolicinu stanovnistva.na stranu… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

U jednom se slažem sa komentarima koji iznose kontra argumente mojim – svakome treba po zasluzi…
Zato nemoj gubiti vreme – već sam to rekao.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

znaci..na stranu sha mi persirate,kao da se znamo sa livade,da ja ne gubim vrijeme sa vama..to je vas dobar savjet,priznajem.svaka cast.nisam imao kontraargumente vec sam vam postavio neka pitanja,zanimalo me vase misljenje oko necega.ne tvoje,nego vase misljenje.pristojnost rasprave.sad se mi mozemo kaciti oko ove ili one teme…ali vi ste u… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

“… nema neke kvalitete razgovora sa vama….” To sam i ja shvatio, nakon mnogobrojnih pokusaja… (Sve stoji crno na bijelo)… Meni je zao sto je tako, jer jos od one njegove “analize” dokumentarca “Nacelo” – tip pokazuje uporno – tamnu stranu… Ne mora se niko da diskusijama “sloziti ili ne… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Nisam se ja pametan rodio Istražuj već sam učio. I naučio za razliku od tebe pa sad lečiš komplekse iz škole: “Nauka je kriva, nije bila moja krivica što nisam mogao da shvatim”. Kao recimo da se zlato ne jede, da se koristi i u trgovini, da se kupuje kad… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Šumativac je ipak negadinac.

Jovan
Gost
Jovan
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Alexandar Vučić ima mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna. I taj lik je na čelu naroda u Srbiji? Svašta!

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Svaka ti čast na doprinosu širenja istine.
Kapa dole.

Nakompjuteruprebivam
Gost
Nakompjuteruprebivam
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Znam ja neku raju,vele apokalipsa,armagedon,sotonisti, al’ dok pricaju o tome i to non stop nisu ni najmanje zabrinuti ni nesretni,cak kad se uzive kao da ih to zabavlja.Kako to? Kao da komentiraju neki film. Pitam se u sto takvi zapravo vjeruju i kako vjerovat njima . Zanima me jel jos… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije

Jesi li čuo da mnogi prave selfije pored velike nesreće? Ili za vreme opasnosti gde im je život zaista ugrožen umesto da se spasavaju?
U pitanju je pomereno shvatanje realnosti, nepoznavanje opasnosti ni njenih posledica. Ili kraće – idiotizam.

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

+

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije

Da.

I, uopće ih ne zanimaju konkretne akcije.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

“… Hajdemo onda ovako – na osnovu čega lekar može da tvrdi da testovi nisu sigurni?…” Ti si stvarno – bezobrazni trol. Ovo je za ostale kolege ovdje na diskusijama, a ne za trola poput tebe: https://www.youtube.com/watch?v=h05clF7Jzgs Uzgred ima i na portalu poveznica na clanke WP i NYT iz 2009… Pročitaj više »

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Nije on trol sendvicar nego onaj koji ne gubi živce,analitičar mlaćenja prazne slame.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Sad si prevazišao sebe – kao dokaz nudiš video sa 139 – ej, sto triejes devet pregleda!?!
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

CAN
Gost
CAN
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Broj pregleda je mijerodavna Istina?

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Uzalud, na ovakve kratko-jezgrovite istine njegovog odgovora nema. Ignorancija! Zato neki komentatori s pravom sumnjaju da je ipak – trol. Ja mislim da je sjeban.

Ja
Gost
Ja
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Dali vi dajete svom djetetu lijek ako je zdravo?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Oprosti, svi su sudjelovali i svi moraju biti osuđeni, razlika može biti u visini kazne, od tkz ukora pred isključenje do doživotne robije. Nemože se relativizirati i odvajati doktora od portira. Nije točno kako se doktor nemože pravdati kad ministar propisuje procedure i kojem cjelokupna vlada daje legalitet i legitimitet… Pročitaj više »

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Doktor se NEMOZE pravdati nikakvim ministarskim dekretom jer njemu , kao doktoru , mora biti jasno da se PRAVILNA znanstvena procedura ne moze jednostavno promijeniti nekakvim politickim dekretom . Dakle ako ga netko tjera da tu proceduru NE POSTUJE on je to duzan odbiti i prijaviti jer ga se prisiljava… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Da nemogu doktori to nebi radili i sad uopće ne pričamo o tome zašto doktori to rade niti jeli to dobro ili loše, nego pričamo jeli mogu ili nemogu.
Nije valjda kako neznaš onu staru; Zašto pas liže svoja jaja?

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Samo zato sto covjek nesto MOZE uciniti ne znaci da to i TREBA uciniti . U tome je razlika bas kao i razlika izmedju covjeka i psa .

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Nigdje nisam napisao kako netko išta treba, raspravljamo da li netko može ili nemože nešto napraviti.
Ja vidim kako može, ne mislim kako treba ili mora ili smije ili želi nego vidim kako to radi jer da nemože nebi to radio.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Dobar.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Znači doktori to rade iz bahatosti?
Možda ne znaš da je za njih obavezna vakcinacija (doduše neki uspevaju da se odupru jer je nedostatak kadra ali će ih sačekati negde…)

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ja neznam što za tebe znači to što doktori rade. Također ja nemogu generalizirati, razlozi mogu biti razni, od indoktrinacije do konformizma.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Da, da, da, da, da!

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ergo – 99% ljudi je odgovorno, što se slaže s Isusovom – uzak je put u kraljevstvo nebesko i rijetki će ga pronaći.

Vidimanemogunista
Gost
Vidimanemogunista
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

👏👏

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

“… Bez tih i takvih “doktora ” ovo ludilo ne bi NIKADA proslo, oni ga omogucuju , oni ga podrzavaju ,sprovode i legitimiziraju i zbog toga ih TREBA prozivati i osudjivati kao i SVE one koji prikrivaju lazi i manipulacije….” Potpisujem. Mi ne zivimo u Teroru “vozaca autobusa“… Niti u… Pročitaj više »

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

mislim da si ovdje u krivu..nisu glavni teroristi doktori..glavni teroristi su mediji.oni prvi imaju pristup svakom nasem domu.oni su glasnogovornici pr-a.oni prenose informacije ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju ali su,sluzbeno,strucnjaci.mediji i internet su prvi na liniji..poslije dolaze institucije.znam sha zelis reci ali ovo je,na prvom mjestu,psiholoski rat elite… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

“… glavni teroristi su mediji…” A cuj, za medije znamo odavno… Jos od bratoubilackog rata u SFRJ. Ti mediji su u rukama iste kamatarske bande, pa cak i “drzavni” (sto jasno govori da je tzv “drzava” takodjer pod kontrolom kamatara)… Medjutim, za proglasenje PLANdemije – caki ivoj stoki korumpranoj sa… Pročitaj više »

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

jos od bratoubilackog rata u sfrj..naklon,istrazuj.svaka cast.

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

+

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Pa priča se zadnjih 200 godina o mikroorganizmima…napravljeno je i nekoliko milijuna pokusa…

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

+

Basileus
Gost
Basileus
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

10➕

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Svi rade u sinergiji, političari, doktori i mediji.

KISIK
Gost
KISIK
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

STOJI
SVE!

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Hoću li živ dočekati da se skupi kritična masa vaših istomišljenike koji će pobijediti ovu noćnu moru?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Izvrsno. A, sad. Je li čak i WHO rekla još u 11. ili 12. mj. da testovi – nisu pouzdani? To su rekli još Kinezi u Wuhanu. Postoji li način da budu bolji? O, da. Stavi se unutra ne jedan, nego 3 segmenta virusa. Drugo, broj ciklusa. Tko nabavlja testove?… Pročitaj više »

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

+

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

u kini se,mislim do jos prije stotinjak godina,prakticirao ovakav odnos lijecnik-pacijent..po selima bi svaka kuca imala svoju skrabicu,nesho kao postanski sanducic.vlasnici kuce i lokalni lijecnik bi jedini imali kljucic.lijecnik bi,u nekom vremenskom periodu,obilazio i uzimao prihod za koji je i sluzila ta skrabica,taj prihod je znacio da su svi ukucani… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

+

Histrion
Gost
Histrion
5 mjeseci prije
Reply to  Histrion

Pročitati knjigu u izdanju “teledisk” – a “Nuspojava – smrt”. Pisac je, čini mi se, Guillaume Lancout.

isdnfvinsoefbvaebdfz
Gost
isdnfvinsoefbvaebdfz
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

+

Basileus
Gost
Basileus
5 mjeseci prije
Reply to  Tucker Carlson

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ako neko umre zbog lekarske greške, ko je kriv? Odakle državi, koja je poslodavac lekarima, novac za isplatu plata? Od onih koji plaćaju porez. Pored te plate, mnogi rade privatno i dobro zarađuju, plus novac od farmaceutskih kuća za prepisane lekove. I tu vidimo da je mnogima materijalni momenat najvažniji.… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“Velike farmaceutske kompanije guše male iako su te male možda bolje” Naravno, to i jeste poenta – i ne samo u farmaciji. A ta agendda je mnogo zlokobnija od čisto ekonomske koristi. O tome sam puno puta pisao. Da li ima nesavesnih lekara? Da li ima korumpiranih, nestrulnih, lenjih… naravno!… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Pre dva dana sam pisala ovde o doktorki iz Rumunije koja ne sledi preporuke SZO. Jedan kolega napisa da je takvih lekara 5%. Kako stvari stoje, verujem da je tako. Kolege doktorke vide da terapija koju ona prepisuje daje rezultate, ali se i dalje drže protokola SZO. Zar to nije… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Svesti danas gotovo da nema među pedagozima, prosvetnim radnicima gde bi moralo da je bude najviše a da se traži od lekara…
Ali sistem upravo to forsira – sistematsko zaglupljivanje i nesposobnost donošenja sopstvenog suda.

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Da onda poslušamo dr Miroljuba Petrovića koji zagovara kućno obrazovanje. Njegov sin je postao stručnjak za telekomunikacije i zarađuje veliki novac, a nema završenu ni srednju školu.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Čovek bez dana škole može da postane vrhunski pričvršćivač drške poklopca u fabrici posuđa. A onda u slobodno vreme dođe ovde i diskutuje o biohemijskim procesima 😉

Nažalost, takvi “kadrovi” su idealni pripadnici novog društva…

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ne, u slobodno vreme ode kod dr Petrovića na dril:))

Takvo društvo je osuđeno na propast.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“… Da onda poslušamo dr Miroljuba Petrovića koji zagovara kućno obrazovanje…” Nisam znao ovo za njegovog sina – ali ga sada jos vise postujem. Dakle, dosljedan je. Premda ga poslusao zadnji put prije nekoliko godina i nisam se slagao sa mnogim stvarima – tip je ipak poprilicno mudar. A i… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Petrović je postao poznat krajem 90-ih kada je prvi govorio o doktoru Robertu Džentriju koji je pobio teoriju evolucije. Imao je emisiju na televiziji u kojoj je detaljno govorio o teoriji dr Džentrija. Da li ste znali da mu Rudarsko-geološki fakultet (smer paleontologija) nije dozvolio da brani magistarsku tezu zbog… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Ne vidim ništa sporno u učenju kod kuće. S polaganjem ispita na kraju godine. To i sad postoji, ali samo izuzetno, ako je učenik dugo bio bolestan. Ali mislim da postoji u SAD u i Australiji kao normalna stvar. Pričamo o obrazovnim dijelu. Škola je, naravno, više od toga. Socijalizacija,… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Petrović misli da dete kod kuće treba da obrazuju roditelji koji bi sami smišljali program. To je nemoguće. Mnogi roditelji nemaju ni vremena, niti bi znali kako da naprave program učenja. I naravno, postoji mogućnost da su i sami roditelji neobrazovani. Kako bi to dete kasnije kad odraste našlo posao… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“… Decu treba podstaći da uče da bi znala, a ne zbog ocena u knjižici….” Mislim da je to nekada davno bilo “alternativno i ispravno” misljenje… Sada bih rekao: djecu treba podsticati da – propituju sve i svja… da ostanu djeca i nikada da pristanu da ih se silom “uce”… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Problem sa propitivanjem je što deca ne znaju da li ih neko laže ili ne. Oni uče od nastavnika i čitaju iz udžbenika. Dete treba da bude kapacitet da bi moglo da propita i da puno zna o materiji. Koliko dece to može i želi? Veoma malo. Pored škole, ne… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“… Problem sa propitivanjem je što deca ne znaju da li ih neko laže ili ne. Oni uče od nastavnika i čitaju iz udžbenika. Dete treba da bude kapacitet da bi moglo da propita i da puno zna o materiji. Koliko dece to može i želi? Veoma malo. …” Uuffff…… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Da, profesor ne bi smeo da laže. Ako nešto ne zna, mislim da je fer da to kaže i da se potrudi da nađe odgovor. Ako ja kažem, da se nastavak -s koristi samo u trećem licu jednine prezenta, kako će dete da zna da li je to tako ili… Pročitaj više »

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Samo bih dodao – zamisli da svaki učitelj tumači nauku na svoj način, da izvlači svoju istinu… a recimo Istražuj jedan od njih :)))))))))))))))))))))))))

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

Ništa mi nije jasno.

Shumadinac
Member
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Pa recimo da u školi učiš jedne godine po dosadašnjem programu gde govoriš o virusima, njihovom poreklu i prenosu među jedinkama a sledeće godine se promeni nastavnik i dođe neki koji tvrdi da su virusi produkt sopstvenog tela, da nema njihovog prenosa na druge, da je “teorija klica” deb!ln@… Iz… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Shumadinac

To definitivno ne bi bilo dobro.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“Lovi” te na trolanje.

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  rimtu

Nemam takav utisak. U mnogim stvarima se on i ja ne slažemo.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

Vidim da se ne slažete, ali njegov “modus operandi” je vrlo uočljiv.

Istražuj
Member
Famed Member
Istražuj
5 mjeseci prije
Reply to  Iva

“… Da li ste znali da mu Rudarsko-geološki fakultet (smer paleontologija) nije dozvolio da brani magistarsku tezu zbog njegovih stavova?…” Stvarno ne znam puno o covjeku… Poprilicno davno sam ga gledao, a ovdje je neko prije par mjeseci postavio link na njegovo razmisljanje… (Na samom pocetku PLANdemije, kada je ovddje… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
5 mjeseci prije
Reply to  Istražuj

Nije ništa bolje prošao ni dr Džentri. Dobio je otkaz u firmi u kojoj je radio. Zamislite šta bi bilo da je fakultet dozvolio Petroviću da magistrira? Kako bi svi ti ljudi priznali da je sve što su učili laž i da su prevareni? Teško bi se suočili sa tim.… Pročitaj više »