Nirnberški kodeks

Hipokrat

Nakon Gaja Julija Cezara i Marka Antonija kojima je rodila djecu, egipatska se kraljica Kleopatra nije mogla pomiriti s padom Egipta i time da ona i njena zemlja pripadnu Rimskom carstvu. Umjesto rimskog imperatora Augusta Oktavijana Kleopatra je izabrala smrt. Iako neke kronike dramaturški bilježe kako se egipatska kraljica zatvorila okružena kobrama koje su je na smrt izgrizle teško je vjerovati da je tome bilo tako. Kleopatra se ne bi izložila agoniji duljeg umiranja, patnji koju nose ugrizi, a osobito ne bi htjela naštetiti svojem tijelu kojeg je njegovala čitav život kupajući se i u mliječnim kupkama. Mnogo je bliže istini da se Kleopatra otrovala, a potvrdu o takvom razvoju događaja možemo pronaći i u njenom životopisu. Egipatska je kraljica u svojoj neograničenoj moći na svojim podanicima koje bi prethodno osudila na smrt testirala učinkovitost otrova želeći ustanoviti koji bi joj otrov u slučaju potrebe omogućio najbrže i najbezbolnije samoubojstvo. Era medicinskih eksperimenata na ljudskim subjektima protiv njihove volje i bez njihova pristanka kao što vidimo ima svoju vrlo dugu povijest. Nije dakako Kleopatra prva koja je provodila takva „istraživanja“, ali nije ni posljednja. Dapače, stvar se nakon njenog doba prilično zakotrljala.

Koje stoljeće ranije svjestan toga da liječnik nad pacijentom ima moć „gospodara života i smrti“ u svoju zakletvu otac medicine Hipokrat uvrštava rečenicu: „Svoje propise odredit ću po svojim silama i znanju na korist bolesnika i štitit ću ga od svega što bi mu moglo škoditi ili nanijeti nepravdu.“ „Primum non nocere“ – „Najprije ne učini štetu“ iz Hipokratove je zakletve i današnja okosnica prisege liječnika koja se u izmijenjenom obliku Ženevske zakletve svodi na rečenicu: „Najvažnija će mi briga biti zdravlje mojega pacijenta.“

Papir trpi sve, kao i riječ, i od Ženevske zakletve u stvarnosti ostaje malo ili nimalo. Lista eksperimentiranja liječnika nad ljudima popunila bi par tomova enciklopedije, a za najgrublje se razdoblje masovnog kršenja liječničke etike smatra doba nacističke Njemačke. Točnije tako se smatralo do sada jer čini se da je „medicina napredovala“. Nakon velikog Nirnberškog procesa kojim se sudilo vođama nacističke Njemačke na Međunarodnom vojnom sudu, Sjedinjene države provele su 12 dodatnih suđenja predstavnicima nacista iz raznih sektora Trećeg Reicha. Svih je dvanaest procesa, kao i onaj glavni, održano u Nirnbergu, a prvi je među njima bio suđenje liječnicima za koje je podignuta optužnica 25. listopada 1946. Samo je suđenje počelo 9. prosinca 1946., a završilo 19. srpnja 1947. Golemom dokumentacijom od 1471 dokumenta teretilo se za zločin protiv čovječnosti 23 liječnika, od kojih je njih 16 proglašeno krivima. Glavni je liječnik, Josef Mengele, kao i njegovih 200-tinjak kolega izbjegao ruci pravde. Tijekom suđenja postalo je jasno da se takav zločin pod plaštem medicine i svetoga odnosa liječnik-pacijent više nikad ne smije ponoviti, prionulo se važnosti Hipokratove etike i razvijanju vodiča za etiku istraživanja bez rizika za ljudska prava ispitanika. U oblikovanju medicinske istraživačke etike tri su liječnika imala središnju ulogu: Leo Alexander, Werner Leibbrand i Andrew Ivy. Njihovom je sinergijom mjesec dana nakon završenog suđenja liječnicima, u kolovozu 1947. nastao „Nirnberški kodeks“. Srž je kodeksa informirani dobrovoljni pristanak subjekta, a sam je zakonik uspio spojiti Hipokratovu etiku i zaštitu ljudskih prava u jedinstveni kodeks. Deset je točaka Nirnberškog kodeksa:

  1. Dobrovoljni pristanak ljudskog subjekta je apsolutno neophodan.
  2. Eksperiment bi trebao biti takav da daje korisne rezultate za dobrobit društva, a koji se ne mogu ispitati nekim drugim metodama ili sredstvima proučavanja. Eksperiment ne smije biti slučajan i po svojoj naravi za dobrobit društva nepotreban.
  3. Eksperiment bi trebao biti tako osmišljen da je zasnovan na prethodnim rezultatima pokusa na životinjama i poznavanju prirodne povijesti bolesti ili drugog problema koji se proučava da bi očekivani rezultati mogli opravdati provođenje pokusa.
  4. Eksperiment se mora provoditi tako da se izbjegnu sve nepotrebne fizičke i duševne patnje i ozljede.
  5. Ne smije se provoditi eksperiment kada postoji prethodno poznat razlog za vjerovanje da bi mogla nastupiti smrt ili teška ozljeda; osim, možda, u onim eksperimentima gdje liječnici eksperimentiraju na samima sebi.
  6. Stupanj rizika koji se preuzima nikada ne bi trebao biti veći od onog koji je određen humanitarnom važnošću problema koji se treba riješiti eksperimentom.
  7. Treba napraviti odgovarajuće pripreme i osigurati odgovarajuće uvjete za zaštitu eksperimentalnog subjekta koji trebaju biti daleko od mogućnosti ozljeda, invaliditeta ili smrti.
  8. Eksperiment bi trebale provoditi samo znanstveno kvalificirane osobe. U svim fazama eksperimenta od onih koji ih provode ili sudjeluju u eksperimentu treba zahtijevati najviši stupanj vještine i skrbi.
  9. Tijekom eksperimenta, svaki čovjek bi trebao biti slobodan prekinuti eksperiment, ako je dostigao fizičko ili mentalno stanje kada osjeća da mu je nastavak pokusa nemoguć.
  10. Tijekom eksperimenta, odgovorni znanstvenik mora biti spreman prekinuti eksperiment u bilo kojoj fazi, ako ima vjerodostojan razlog za vjerovanje, što zahtijeva njegovu dobru vjeru, vrhunsku vještinu i pažljivu prosudbu, da bi nastavak eksperimenta vjerojatno doveo do ozljede, invalidnosti ili smrti eksperimentalnog subjekta.

Vremenom se ustanovilo kako je kodeks potrebno nadopuniti te je 16. lipnja 1964. na 18. Sjednici Svjetskog liječničkog udruženja održanoj u Helsinkiju donesena Helsinška deklaracija kojom se u obzir uzimaju i pacijenti koji nisu u mogućnosti dati informirani pristanak, uvodi se načelo tajnosti i povjerljivost podataka, i što je veoma važno ističe se kako bi u medicinskim istraživanjima na ljudima prioritet trebao biti na dobrobiti onih na kojima se istraživanja provode, a ne interes znanosti i društva. To je upravo suprotno od onoga što su radili liječnici nacističke Njemačke koji su „za dobrobit znanosti ili društva“ tamanili ljude pod sloganima sličnim onom današnjem „korist je veća od štete.“ Nastavno na kodeks i deklaraciju, a suprotno sloganu „korist je veća od štete“, u zakonodavnu su praksu uvedene Konvencija o ljudskim pravima u biologiji i medicini, Univerzalna deklaracija o bioetici i ljudskim pravima, te u lokalnim okvirima Zakon o zaštiti prava pacijenata. Temeljni je zahtjev kodeksa, dobrovoljni informirani pristanak, artikuliran i kroz Međunarodni pakt Ujedinjenih naroda o građanskim pravima. Svi se ti propisi rukovode pravom prvenstva ljudskog bića nad znanosti ili društvom, dobrovoljnim informiranim pristankom i najvišim načelima etike i zaštite ljudskih prava. Takav je okvir sadržan i u drugim područjima ljudskosti kao što su savjest, vjeroispovijed ili sloboda misli za koje primjerice Ustav Republike Hrvatske jamči slobode koje se ne mogu ograničiti niti uskratiti niti u slučajevima neposredne opasnosti po opstanak države. Sasvim moralno, životno, ljudski i logično jer živo je uvijek iznad neživoga, i ubije li se živo u ime neživog nešto bi temeljno bilo postavljeno ukrivo.

Od davnih vremena Rimskoga carstva, sve od antičkih vremena naovamo u medicini je razvidno isto ono što se događa i u tehnologiji odnosno civilizaciji općenito. Napredak tehnologije odnosno napredak medicine nije praćen jednako brzim napretkom etičkih standarda. Tome zorno svjedočimo i danas kada se ljude masovno cijepi eksperimentalnim cjepivom bez njihova informiranog pristanka, a pri čemu se onima koji ne žele sudjelovati u planetarnom eksperimentu uskraćuju osnovna ljudska prava. Identično se odnosi i na danas sveprisutno obvezne maske, karantene zdravih ljudi, ograničenja slobode kretanja, rada i slično. Prisiljavanje ljudi na sudjelovanje u eksperimentu bilo je i jest – zločin.

Je li medicina doista napredovala od Hipokratova vremena naovamo ostaje vrlo dvojbeno i krajnje nejasno uzme li se u obzir uznapredovala pošast vrlo uskih specijalizacija koje cjelinu više uopće ne vide ili pak činjenica kako za razliku od Hipokratova vremena današnji liječnici o utjecaju hrane ili godišnjih doba na ljudsko zdravlje na svojim učilištima ne uče praktički ništa. Ono pak za što je teško reći da je napredovalo jest etika budući da je sinergija politike i medicine dovela do toga da je mnogim liječnicima važnija osobna korist, prestiž, moć, novac ili napredak nego interes pacijenta koji se prije svega očituje u primjeni načela neškodljivosti. Hipokratovo načelo „Najprije ne učini štetu“ valja proširiti i na okvire izvan medicine kako se ne bi događalo da se pravila počnu donositi nakon što je šteta učinjena. Osobito ako se ta šteta čini namjerno, ako se čini „za dobro drugih“ i ako se čini „za dobro znanosti i društva“ kao što se činilo u doba Trećeg Reicha.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
324 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Picajzl

Spin majstori rade u tajnosti, ali izađe ponešto na vidjelo. Mailom se komunicira kako stvari ne budu javne, a laži su javne. primjer kako cjepivo nekoga i od nečega štiti. Prvo cjepivo je rješenje, pa treba procijepiti ugrožene, pa ne štiti od zaraze ali 100% od smrti, pa ipak može… Pročitaj više »

Metabaron

Iznevjerivsi povjerenje ljudi za koje su se ZAKLELI da ce ih svojim znanjem stititi, lijeciti i pomagati im , skoro SVI lijecnici , doktori i kojekakvi “zdravstveni strucnjaci “na svijetu su, svjesno illi nesvjesno, prekrsili SVAKU tocku tog kodeksa , odbacujuci pritom vlastiti integritet , ignorirajuci vlastitu savjest i gazeci… Pročitaj više »

Shumadinac

„Primum non nocere“ – „Najprije ne učini štetu“ Ako pogledamo propise kojima se o odobravaju lekovi videćemo vrlo oštre – ponekad i nerazumno oštr uslove koji se moraju ispuniti. Toliko oštre da su samo velike kompanije u stanju da ih ispoštuju! A onda postaviti i pitanje “da li doktori rade… Pročitaj više »

JozoMafijozo

Lijep tekst.

Nije medicina ništa napredovala. Dapače, rascijepila se na alopatsku i “onu drugu”, alopatsku su zajašili jahači magle i eliminirali “onu drugu”, a ovu koju jašu odveli u sasvim krivom smjeru.

Ništa novoga, još od Kaina i Abela.

čudila se aman ja

“Prisiljavanje ljudi na sudjelovanju u eksperimentu bilo je i jeste-zločin.” Konstatacija,činjenica,zaključak,poruka,argument- i sve to sa puno duše!

Lucija, prva

“…ljude masovno cijepi eksperimentalnim cjepivom bez njihova informiranog pristanka…” ? Pa, informirani su oni…gledaju TV i čitaju više novina, svaki dan…? 🤗 U čemu je problem? Ponovit ću: istinit podatak samo je j e d a n podatak…u masi drugih. Želite reći da TV – nije u pravu…? Dokažite. 😊… Pročitaj više »

Spacevoodoo

Ništa novog tu nema. Ne treba ići tako daleko u povijest do rimskog carstva. Neulazeći u njegove namjere, židov iz New Yorka, Stanley Milgram je u svom poznatom eksperimentu još prije 60 godina sve pokazao. Sve ima na webu i Yotubeu, The Milgram Experiment. Potpuno je jasno kako ljudi reagiraju… Pročitaj više »

niki

Holokaust se dogodio ,to je nesporno,Hitler i njegovi su zapovjedno odgovorni i to je nesporno ali najbitnije je to da su upravo liječnici predvodili u iznalaženju metoda u mučenju i ubijanju ljudi a čine to i danas.Ta prosija izrazito je željna vladanja,izrazito lakoma,beskrajno preporentna i željna slave i uvažavanja i… Pročitaj više »

ledeno doba

kvaka je ta da su oni koji danas vuku konce iza plandemije i vakcinocida, isti oni koji su financirali “uglednog znastvenika” Mengelea 30-ih godina na eugeničkom institutu Kaiser Wilhelm u tadašnjoj Hitlerovoj Njemačkoj. To je rekla i dr. Judith Reisman prilikom posjete Hrvatskoj 2013. Da je Zaklada Rockefeller sufinancirala Mengelea i… Pročitaj više »

ledeno doba

vijest sa mainstream portala, kako se banda sama odaje Uprkos tome što su cjepljeni– stanovnici staračkih domova (oni koji su dosada preživjeli) u Njemačkoj, moraju se i dalje držati zadanih mjera, odstojanje, maske itd.. Ravnatelj staračkog doma Mühlehof, Wolfram Uhl, podnio je zato tužbu sudu– sa zahtjevom da se restoran,… Pročitaj više »

Max

Mi smo zamorci najvećeg pokusa u povijesti.

piždro

kopija djela tekta iz libra Jan van Helsinga Autora desetk tajnovitih traženih knjiga i zbiljskog pozavaoca tajni društava i matrixa. sa njegove vho org.website za običnog plivača preteška građa “ADOLF SCHICKLGRUBER I DRUŠTVO THULE Da bih malo rasvijetlio tajnoviti “Treći Reich” i ulogu Adolfa Hitlera, moram ovdje otići malo dalje.… Pročitaj više »

Ljiljana Grill

Ovaj tekst bi trebalo tiskati (one najvažnije odredbe, koje stoje i u Ustavu RH) i dijeliti, jer mi se čini kako malo ljudi zna uopće što se smije raditi, a što ne bez pristanka osobe na kojoj se izvodi eksperiment. Širi se panika i ljudi su uplašeni, izgubljeni. l.p.

Mrčikola

R.L. zamolio bi ako biste si mogli dati još malo…hm malo, truda pa sve ovo na što bi se mogli “službeno” pozvati ( čl.Hr ustava, čl. EU ustava, izvaci iz povelje o ljudskim pravima, čl. iz Nimberškog kodeksa i slično) prije same, možebitne, potrebe pružanja fizičkog otpora cjepiteljima i cijepljenju,… Pročitaj više »

Vidimanemogunista

Bill Burr, Paper Tiger. Odlican stand-up. Netflix. Malo humora nemoze naskoditi

Zorule

Ako je za vjerovati ovim informacijama, ocekuje se izlazak brojnih zvizdaca unutar britanskog NHS-a

https://t.me/theblacklistuk/1279

Vidimanemogunista

Danas mi je zena dobila mail na poslu u kojem pise sljedece:policija te moze zaustaviti u autu ili na ulici bez ikakvog razloga i povoda,da te pitaju gdje ides,zbog pandemije se prosiruju ovlasti policije. Dosad te nisu smjeli zaustavljate bez valjanog razloga ili sumnje. Inace radi u bolnici i svakodnevno… Pročitaj više »

Karma

KAZE MOJ SEF: POSTOJI KABALA, NJENE SLUGE I GOYIMI. PA SE SMJESTITE AKO MOZETE.
WHO TREBA KOMPLETNO U HAAG?

Marsovac

Moj mali doprinos. Jutrosnja informacija na nacionalnoj frekvenciji…. istina koju smo svi mi vc odavno znali.

https://odysee.com/Bocka-F:5a3a643e56ac1d26f74b4601ca2471c90960d163

Kornel

U sveooćem nefizičkom ratu protiv čovječanstva ne postoje ikakvi kodeksi ni konvencije.

POVEZANE VIJESTI