Njemačka optužena da želi ‘promjenu režima’ u Poljskoj

Njemacka i Poljska zastava
11 komentara

Berlin pokušava sabotirati poljsku ekonomiju, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Varšave.

Vodeći njemački političar nazvao je poljsku vladajuću stranku “neprijateljem”, dok mediji i nevladine organizacije koje podržava Berlin pokušavaju blokirati velika gospodarska ulaganja, a sve u cilju promjene režima u Varšavi, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski.

“Oporba i mediji koji je podržavaju redovito nas optužuju da ‘provociramo’ Njemačku, kad god imamo hrabrosti glasno reći da se naši i njihovi interesi razlikuju u ovoj ili onoj stvari”, tvitao je Jablonski u ponedjeljak, povezujući se s kontroverznim intervjuom Europeana Predsjednik Narodne stranke (EPP) Manfred Weber.

U intervjuu za televizijsku kuću ZDF u nedjelju, Weber je ustvrdio da članovi poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) “sustavno napadaju vladavinu prava i slobodne medije”. EPP će svaku europsku stranku koja podržava “vladavinu prava” smatrati objektivnim saveznikom, ustvrdio je europarlamentarac, ali “oni koji to ne podržavaju, poput njemačkog AfD-a, poput Le Pen u Francuskoj ili PiS-a u Poljskoj, naši su neprijatelji i borit ćemo se protiv njih.”

Jablonski se zapitao hoće li glavna oporbena stranka Građanska platforma – koju vodi bivši čelnik EPP-a Donald Tusk – osuditi Weberove riječi “ili će se pridružiti svojim njemačkim kolegama/principalima/sponzorima kao i obično?”

Otvoreni zamjenik ministra vanjskih poslova objavio je tijekom vikenda da Njemačka stoji iza medijskih izvješća i aktivnosti neprofitnih organizacija usmjerenih protiv pritiska Varšave na projekte kapitalnih ulaganja.

“Imamo sve više i više signala da će u nadolazećim tjednima biti pokušaja blokiranja strateških ulaganja za Poljsku”, tvitao je Jablonski u subotu. To će biti učinjeno „pod uzvišenim sloganima zaštite okoliša – ali zapravo radi zaštite npr. Njemačke tvrtke od poljske konkurencije”, dodao je. “Sve to kako bi došlo do promjene vlade u Poljskoj, koja će se povući iz ovih ulaganja i okrenuti naše gospodarstvo natrag u ulogu običnog podizvođača za industriju iz Njemačke i drugih zemalja.”

Mediji u njemačkom vlasništvu “u trenucima iskrenosti” priznaju da argumenti ekologa zapravo služe protekcionističkoj agendi Berlina i da je cilj ove politike “promijeniti vladu u Poljskoj u onu koja će blokirati ulaganja koja se natječu s Njemačkom”, ustvrdio je, objavljujući snimke zaslona u tom smislu iz poljskog izdanja Business Insidera.

Politička retorika u Poljskoj se zaoštrava uoči očekivanih općih izbora, koji se očekuju između 15. listopada i 11. studenog. Predsjednik Andrzej Duda ima rok do 14. kolovoza da odredi datum.

Tusk je već optužio premijera Mateusza Morawieckog za reklamiranje prijetnje Wagner grupe, bivše ruske vojne tvrtke sada stacionirane u Bjelorusiji, kako bi zastrašio stanovništvo da mu da treći mandat. Morawiecki je odgovorio nazvavši Tuska mekim prema Rusiji i marionetom Bruxellesa.

EkonomijaIzborinjemačkaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Kao pred početak Drugog Svijetskog Rata.

Anik
8 mjeseci prije

Poljsko-njemačka ljubav ima puno preokreta u istoriji.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Sve to radi FSB napadaju sa svih strana

mojne tsra
8 mjeseci prije

neko je luciji oteo nick…pa piše idiotarije u njeno ime

Njokar
8 mjeseci prije

Bezplinci se počeli međusobno čerupati! Nešto ih manje ima na moru ovog ljeta…

mile
8 mjeseci prije

I njemci i poljaci su američke podguzne muhe s time da su poljaci bliže čmaru

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“…poljski stozer poslao depesu Predsjedniku iste da Poljska nije spremna za rat jer je popunjenost jedinica koje se salju na granicu sa Bjelorusijom dosegla jedva 28% ljudstva.

Poljaci po primitku poziva idu na godisnji, najcesce u Njemacku, vjerovatno na baustelu, ali ista nije spremna da ih vrati nazad.

Opozicione partije pocele su javno govoriti o slavenskom topovskom mesu. Naravno da se nikom neide dobrovoljno u rat i taj problem mediji ne vole. Dokazalo se da politicari nemogu zavoditi mase po svom ukusu i da i pored ove harange ljudi sve vise uvidjaju da tu nesto smrdi.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI