fbpx

Njemačka „popustila“ i davat će više za NATO, ali se iza svega naziru „viši ciljevi Berlina“

Jens Stoltenberg

Sjevernoatlantski savez odobrio je novu formulu za doprinose općem proračunu. Prema glavnom tajniku NATO pakta Jensu Stoltenbergu, promjenu u sustavu financiranja odobrile su sve članice organizacije, uključujući Njemačku, koje će morati izdvojiti više novca od ostalih. Sada Njemačka puni proračun saveza s 14% od ukupnog iznosa, a Sjedinjene Države s 22%. No, uskoro će se udio Berlina povećati na 16%, a Washington će ostati na istoj razini, dok će preostali iznos biti raspodijeljen među ostalim zemljama članicama. Dakle, može se reći da SAD teret financiranja NATO pakta prebacuju na Nijemce.

Očito je pokretač reforme bila želja administracije Donalda Trumpa da uštedi na sustavu takozvane „kolektivne sigurnosti“. Posljednje tri godine je stanar Bijele kuće oštro kritizirao Europljane da nisu izdvajali dovoljno sredstava za vojne potrebe. Čak je stigla i obavijest Regionalnog odbora Washingtona da se proračun za obranu poveća na 2% bruto domaćeg proizvoda zemalja članica, a dugoročno na 4%. Zemlje EU to provode s različitim stupnjem entuzijazma. Primjerice, baltičke republike su sa svojim skromnim proračunima brzo dostigle deklarirane parametre i sanjaju da su plan ispunile i više nego je potrebno.

Ali je u zapadnoj Europi Trumpova inicijativa sabotirana. Za Njemačku je obrambeni proračun prilično bolna tema. Čini se da se sve više sredstava izdvaja za potrebe Bundeswehra, koji će sljedeće godine taj iznos povećati s 47,32 na 49,67 milijardi eura. Ali to je i dalje puno manje nego što to zahtijeva Washington. Berlin je obećao da će 2% BDP-a njemačko ministarstvo obrane dobiti tek 2031. godine.

Međutim, plinovod Sjeverni tok 2 počinje s radom sredinom sljedeće godine, zbog čega je američki predsjednik razbjesnio vladu Angele Merkel naredbom strože od ostalih “novčanih kazni”.

„Nakon izgradnje novog plinovoda će više od 70% isporuke prirodnog plina u Njemačku dolaziti iz Rusije. Moramo vas štititi, a vi Rusiji dajete milijarde dolara”, ogorčeno je rekao Trump.

Preokret prema Sjedinjenim Državama bi bio projekt izgradnje prvog LNG terminala u Njemačkoj. Vjerojatno će manje količine američkog ukapljenog prirodnog plina biti isporučene Njemačkoj ovom sofisticiranom metodom, tako će Nijemci morati platiti „porez na prijateljstvo“ svom prekomorskom savezniku.

Promjena sustava financiranja NATO pakta se također može smatrati svojevrsnom revizijom američke carinske politike.

Za sada govorimo o prilično skromnim, čak beznačajnim iznosima. Proračun Sjevernoatlantskog saveza nije zbroj obrambenih proračuna svih zemalja članica, već “mali zajednički fond” koji se koristi za rad aparata organizacije, na primjer, za održavanje sjedišta u Bruxellesu. Za Njemačku će nova pravila rezultirati godišnjim uplatama koje se penju na 33 milijuna eura, što i nije previše novca za najveće europsko gospodarstvo. Sa svoje strane, SAD će prihodima financirati niz „sigurnosnih programa“ u Ukrajini i Gruziji.

Iako u fazi latentnog sukoba s Washingtonom, Berlin je nedavno pokazao svoju odanost NATO paktu. Kad je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio “moždanu smrt” saveza, Angela Merkel ga je javno kritizirala i stala uz Jensa Stoltenberga. Nešto kasnije njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas postavio svoju dijagnozu: “NATO je živ i zdrav od glave do pete”.

U pozadini vijesti o izmijenjenim pravilima za formiranje proračuna organizacije, njemačka kancelarka se odlučila recitirati hvalospjeve Amerikancima. Prema njenim riječima, Nijemci bi trebali biti zahvalni svojim prekomorskim prijateljima, bez kojih se Europa ne bi mogla zaštititi.

No, poanta ovdje nije samo u prirodnoj fleksibilnosti savezne vlade Angele Merkel i njenoj želji da izgladi sve oštrije odnose s Washingtonom. Ovdje, za adekvatnu procjenu situacije, ne smijemo zaboraviti na proturječja unutar same Europe.

Prema The New York Timesu, „crna mačka je pretrčala između Angele Merkel i Emmanuela Macron“. Na večeri u čast 30. godišnjice pada Berlinskog zida kancelarka Merkel je francuskog predsjednika upozorila zbog “njegove potrage za destruktivnom politikom”.

Očito je da Europa ne svjedoči urušavanju uobičajenog euroatlantskog načina života, već i reviziji uloge Francuske na kontinentu.

Ali za Njemačku daljnje povećanje vojne potrošnje uključuje i ideju o održavanju vodeće uloge na europskom kontinentu i stjecanje stvarnog suvereniteta.

Povećanje vojnog proračuna izazvalo je živu raspravu među njemačkim političarima. Naime, stranke kao SPD, Zeleni i ljevica tradicionalno zauzimaju uvjetno „pacifističke pozicije“ i kritički doživljavaju rast vojne potrošnje. S njihove strane su često predmet brojnih prigovora neučinkovito trošenje proračunskih sredstava od strane vojnog vrha u Bundeswehru. Protiv bivše ministrice obrane Ursule von der Leyen je bog toga podneseno mnogo pritužbi. Istovremeno, njemačko vodstvo razumije da je bez dodatnih financijskih injekcija nemoguće riješiti nagomilane probleme u Bundeswehru.

Prema izvještajima njemačkog tiska, povećanje troškova za održavanje struktura NATO pakta rezultirat će godišnjim izdvajanjima od 33 milijuna eura samo iz Njemačke. Iznos izgleda malen, ali hoće li ideja prebacivanja tereta financiranja saveza na Nijemce, a ne Francuze, na primjer, izazvati nezadovoljstvo u Njemačkoj? Ovdje se više radi o principu, nego o količini potrošenog novca.

Podsjetimo da se od osnivanja nove njemačke države 1949. godine Savezna Republika Njemačka nastojala pozicionirati kao glavni europski saveznik Sjedinjenih Država. U tome se uvelike razlikovala od Francuske, koja je imala vrlo znakovite turbulencije u odnosima s prekomorskim partnerom još od vremena De Gaullea. Njemačka je unutar euroatlantskog jedinstva uvijek izbjegavala otvarati pitanje neovisnosti. Slijedom ove logike, dodatne financijske obveze o tako važnom aspektu kao što je obrana mogu se u određenom smislu smatrati čak i privilegijom.

Međutim, nepovjerenje u Trumpovu administraciju među njemačkim establišmentom je više nego očito, iako ono dosad nije utjecalo na same temelje američko-njemačkih odnosa. Reputacijski rizici u ovom su aspektu relativno mali.

Nedavno je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla da bi Njemačka trebala preuzeti više odgovornosti za jedinstvo NATO pakta u Europi i zahvalila Sjedinjenim Državama na postojanju saveza. Ali ako se složi s novim sustavom financiranja, obzirom na irelevantan iznos, jača li Njemačka doista svoj položaj u Europi?

Posljednjih godina je njemačko vodstvo aktivno promoviralo ideju o aktivnijoj ulozi Njemačke i EU u svijetu. Ekonomska moć Njemačke još uvijek nije u skladu s mogućnostima Berlina u vanjskoj politici. U tom smislu, na primjer, povećanje rashoda za obranu može poslužiti i kao argument za slanje trupa Bundeswehra u nove međunarodne misije.

Tako dolazimo do situacije u kojoj  Macron oštro kritizira NATO, dok Angela Merkel podržava savez. Logično je zapitati se može li se sve to promatrati kao dio sukoba Berlina i Pariza za vodstvom u Europi?

Danas njemačko-francuski tandem pokušava djelovati kao organizacijska jezgra Europske unije koja je sposobna pretvoriti Europu u neovisnog aktera na međunarodnom planu. No, umirujuće izjave njemačkih i francuskih političara ne mogu ukloniti brojna proturječja unutar ovog tandema, što se vidjelo i nakon potpisivanja Aachenskog sporazuma.

Podsjetimo da su Berlin i Pariz u siječnju ove godine potpisali Aachenski ugovor, što bi bio nastavak Elizejskog ugovora iz 1963. Novom sporazumu je cilj osvježiti dobrosusjedske odnose između dviju zemalja.

Međutim, politički život Pariza i Berlina je daleko od sinkroniziranog. Istovremeno, obje zemlje razumiju kako su bez sinergije političkog i ekonomskog potencijala Francuske i Njemačke izgledi za uspjeh europskog projekta prilično neizvjesni. U tom smislu bi razgovor o „sučeljavanju“ dviju najvećih europskih država bilo pretjerivanje.

Što će od svega ovog dobiti i kako će situaciju iskoristiti Donald Trump i SAD? To je teško reći, ali se čini da Njemačka namjerno izbjegava oštre tonove, navodno pristaje na zahtjeve Washingtona, dok na drugoj strani vodi svoju politiku u EU i izvan njenih granica, ali isključivo u susjedstvu, odnosno u odnosima s Rusijom i zemljama Balkana, ali puno manje u Ukrajini, Gruziji, dok na Azerbejdžan i Armeniju, kao tursku i rusku sferu utjecaja, uopće ne obraća pozornost više nego je nužno.

Ponovimo još jednom da se Njemačka načelno složila da će izdvajati 2% bruto domaćeg proizvoda za obranu, dugoročno 4%, što zbog pada industrijske proizvodnje trenutno izgleda nezamislivo, ali je pristala povećati svoj udio u financiranju struktura saveza. Berlin svakako mora riješiti i ogromne probleme u Bundeswehru, čime će ojačati i svoju političku ulogu u EU. Trenutno izgleda da se kancelarka Merkel vrlo uspješno kreće kroz „zamke“ koje joj s jedne strane postavlja Donald Trump, a s druge Emmanuel Macron. Zbog toga će predstojeći NATO summit u Londonu biti još interesantniji. Ako tome dodamo situaciju s „gotovo nemogućom Turskom“, postoje svi potrebni preduvjeti održavanje možda ne sudbonosnog, ali jednog od najvažniji sastanaka na vrhu NATO pakta u proteklih nekoliko desetljeća.

Summit u Londonu će biti buran jer Macron udaljava Francusku iz NATO pakta

Erdogan izvređao Macrona: “On je u moždanoj smrti, početnik koji mora poraditi na sebi“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Sve će to plin platiti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Trik Švaba. Plaćat će oni sjedište u Bruxellesu, ali Bundeswehr će malo pričekati

kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

Europa se treba naoružati, ali europskim oružjem. Jos bitnije od toga, zaustaviti odljev svoje visoke tehnologije .

NSU
Gost
NSU
1 godina prije
Reply to  kgfjč

???? Tko to prijeti Europi?

tko zna
Gost
tko zna
1 godina prije
Reply to  NSU

NSU
Evropljani!

oidfobvdsfvnosfnovsovjosdvjasdcvads
Gost
oidfobvdsfvnosfnovsovjosdvjasdcvads
1 godina prije
Reply to  tko zna

jewropljani

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  NSU

Kako tko prijeti? Pa pogledaj Njemačka je okupirana od švaba još od prije 2 svjetkog rata samo to nitko ne spominje.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  NSU

Europa je već odavno okupirana “obojenima”.
Samo se čeka konačan udarac.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Mogli ste onako usput spomenuti frišku odluku Plenkovića i Krstičevića da se hrvatski vojni proračun poveća za 40% i dosegne 9.4 MILIJARDI KUNA GODIŠNJE do 2024!!! Je…e se njima za siromašne koji kopaju po kontejnerima, bolesnu djecu koja umiru jer se “nema novca”, za ispražnjenu Slavoniju (koju više neće imati tko ni braniti), za učitelje i liječnike, za mlade koji maštaju o odlasku čim završe srednju školu i fakultet, za sve one naivce koji i dalje uplaćuju više od pola primanja u proračun. Bitno je puniti džepove američke vojne industrije, najveće terorističke organizacije na svijetu, a pri tome okrenuti i koju pinku za sebe. To je bitno, ostalo su samo nebitna smetala.
Eto vam razloga zašto mediji pumpaju regionalne sukobe, eto vam razloga zašto nastoje zavaditi narode – pa i pripadnike istoga (liječnici vs. pacijenti, učitelji vs. roditelji, umirovljenici vs. radnici, privatnici vs. državni službenici, kontinentalna HR vs. mediteranska HR). Sve te podjele su minorne u usporedbi s DESECIMA MILIJARDI KUNA koji odlaze za vojni proračun, Vatikanske ugovore, članstvo u EU. Samo se vi međusobno svađajte dok se prava lova vrti sa smiješkom ispod radara, dok se sociopati igraju tuđim životima!

tko zna zna
Gost
tko zna zna
1 godina prije
Reply to  tuf

tuf
Bravo. U sridu. Potpisujem od riječi do riječi i potcrtavam.

Mishko
Gost
Mishko
1 godina prije
Reply to  tuf

Nikad nismo imali vise skandala sa vojskom,a i bas bi pitao odgovornog za idluku o nabavi oruzanih stsnica za patriju sa topom drugacijeg kalibra od skoro sigurnih bradleya tolko o nato standardizaciji.Davati tolke novce a nemati za obrazovanje buducih generacija.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Mishko

Normalno da nismo imali više skandala kada je sve manje i manje za lapiti pa se tuku i oko jedne kosti a njih je sve više i više. Sada kada dođe 40% više love bar će za malo biti mir dok ne podijele kosti.

ppp
Gost
ppp
1 godina prije
Reply to  tuf

Upravo tako, nažalost, Divide et impera! A tko drugi nego kamuflirani hladnokrvni manipulatori, socipati, a ti isti govore o pravdi i empatiji za svoje sugrađane..Nije ni čudno što narod nasjedne.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf, kakve veze imaju vatikanski ugovori sa izdvajanjem za vojsku? Povećanje je nužno za nabavu nove vojne opreme, poglavito aviona.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

@BNW – zajednički nazivnik su enormna izdvajanja koja idu na stranu koja ne gladuje i ne umire od bolesti. Po nekim procjenama nas Vatikanski ugovori (za koje se pogrešno tvrdi da su nepromjenjivi) kroz posredna i neposredna davanja koštaju milijardu kuna godišnje. Crkvi koja ne plaća porez, ne odgovara financijski nikome.
No to je samo slučajni primjer. Imamo i druge – evo, banke (koje su toliko plakale zbog odluke o ‘Švicarcima’ upravo prijavljuju rekordnu dobit, dok se istovremeno država kod njih zadužuje po iznimno nepovoljnim uvjetima. Istovremeno, investitori i inovatori ne mogu dobiti odobrenja kredita jer vrlo lako prelaze umjetno zadane granice stranih bankarskih vlasnika koji ne žele da netko u kolonijama digne glavu iznad vode.
Hoćemo možda o korupciji u nabavi medicinske opreme putem Ministarstva zdravlja? O tome kako se preskupi CT i MRI uređaji nabavljaju i onda stoje po podrumima?
Ili možda o stranim trgovačkim lancima kojima su beskičmenjačke vlasti omogućile da posluju bez uplaćivanja većine poreza (prikazuju gubitke u lokalnim podružnicama)?
Ili o uvoznom lobiju, energetskom lobiju, utjecaju njemačkih industrijalaca na zakonodavstvo?
Sve to narodu izbija desetke milijardi kuna iz džepova i što je najgore – oduzima živote. Brojne živote je oduzelo na razne načine – od samoubojstava onih koji su branili državu, preko starih ljudi kojima je ukradeno dostojanstvo, do mladih života koji neće dočekati sljedeću godinu jer se “nema novca” za njihovo liječenje.
A što ti na to kažeš? Kao pravi rob, kao pravi poslušnik sustava – povećanje je nužno, mora se nabaviti vojne zrakoplove! Znači da nije tebe briga za ljude, nije tebe briga ni za RH – ti si poslušnik koji će samo klimati glavom, bez osjećaja i savjesti, svojem gospodaru ćeš predati i sebe i bližnje, jer si prazan i nedostojan ovoga života. Tebi, koji vojne zrakoplove stavljaš ispred života bolesne djece, nema spasa.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  tuf

Tuf, panju jedan neoboljševički. Jesu li izdvajanja za crkvu možda nešto loše-za ljude koje vrše dusebriznistvo itd? Najprije govoriš krive cifre. Jel znaš koliko možda ta ista crkva priprema dnevnih obroka za siromašne i za koliko napuštene djece skrbi. Jel možda znaš koliko toj istoj crkvi nije vraćeno imovine od vremena komunističke otimacine? Jel možda znaš da ne postoje vatikanski ugovori?
Jel mozda, glede aviona, znaš da ih trebamo iz nekoliko razloga i odakle ti drskost manipulirati riječima da sam ja stavljao neke avione ispred bolesne djece.
Tele jedno nepismeno…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Brave
Blago rečeno, vrlo sam neugodno iznenađena “komplimentima” koje ste uputili @tufu.
A koji je pobrojao sve točno i objektivno.
Podtoje 4 vatikanska ugovora. Do sada uplaćeno Vatikanu cca 17 milijardi. Samo Vatikanu, Crkva u Hrvatskoj dobija drugo i po drugim osnovama.
Bez obzira što tko priča, svaki je Ugovor – podložan Reviziji.
Nijedna druga država nema takve ugovore.
Ja bi ih prestala poštovati, pa neka me – tuže. Baš me zanima na kom sudu bi to prošlo.
Tko je to i zašto potpisao?
Btw koliko se sjećam, Isus je neke novčare istjerao iz hrama…

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Lucija

Luce, pa kad ti netko predbacuje takvu bešćutnost da su ti bitniji avioni nego bolesna djeca onda to zahtijeva ovakve “komplimente”.
Ugovori su sa svetom stolicom i ima ih više od 4. Čitav iznos koji se uplaćuje ne ide kleru već ide polovica za održavanje kulturnih dobara koje je RH proglasila bitnim za državu. E sada treba samo pobrojati cifre za oduzetu imovinu crkvi koji još nisu ni izdaleka vraćeni ni naknađeni da se vidi kako godišnji iznos nije niti dio kamate kad bi računali. S druge strane socijalni program crkve nitko od kritičara niti ne spominje jer ga ne žele vidjeti.
Prema tome plaća se crkvi za plaće župnicima i na to ide najveći dio tog novca i ne vidim u čemu je problem jer je hrvatski narod još uvijek u velikoj većini u crkvi i uz crkvu pa je onda valjda volja te većine bitna, a ne režanja šačice polusvijeta koja lesinare proračun RH po raznim civilnim udrugama i svrha postojanja im je samo kritika onoga s čime se ideološki ne slažu. Demokracija zar ne?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Brave
Par desetaka milijuna daje Ministarstvo kulture za svaku obnovu stare crkve, što je, naravno, u redu.
A hrvatski narod plaća višestruko za sve ‘usluge’…
A da uvedemo crkveni porez ko’ u Njemačkoj…svašta bi se vidjelo.

Hellboy
Gost
Hellboy
1 godina prije
Reply to  tuf

Pa zar mu ne vidiš nik?

NSU
Gost
NSU
1 godina prije
Reply to  tuf

Razumljivo mi je da Krsto daje lovu amerima a ne učiteljima i profesorima koji ga nisu naučili ni čitat ni pisat niti govorit, ali Plenković??

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije
Reply to  tuf

ali hrvati se ne bune, radije kao mnogi mladi bez domovine, put pod noge i pravac neka tamo druga (ne)domovina. jadno al istinito.

neznalica
Gost
neznalica
1 godina prije

Počinj rastakanje “konfederacije” na beznačajnim pitanjima. Pitanje je što će biti s nama “federalistima”

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

molio bih predsjednicu kolindu da se odjene u nešto usko da izbaci obline da I mi obični smrtnici vidimo neke koristi od toga nato pakta ako već moramo živjeti bijedno a nemali broj I gladovati da bi hranili američku arigantnu I nepismenu elitu koja živi u bogatstvu

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

Ja istu stvar govorim mojoj ženi već 4-5 godina: Kolinda se, od izbora.. toliko utegla u odjeću, da ni njen Jakov ništa ne može vidit, a kamoli proviriti.

Tako zgodna žena, a tako “pre obučena”! 😂

Jakoveeee.. izdrži!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Zadranin

prika, šteta tako dobar komad a bavi se politikom. treba malo više ubaciti akcije. koliko bi država hrvatska imala više koristi od toga nego od ove političke priče

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

Tako je.. jesi vidio Severinu kako je “promovirala” Hrvatsku?

I Kolinda bi učinila više tako, nego ovako ko “predsjednica”. 😂

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Zadranin

prika zadranin, upravo tako. odlično se razumijemo:)

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Naždera se Jakov više ribe nego svi penziči zsjedno. Izdržao hrabro kao pravi “hrvatski muž”, rječima krivousnog

mike
Gost
mike
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

dobra je kokošlinda milfača…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  mike

mike, odlična. za nekoga mlađeg ždrijepca ili pastuva

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Nema potrebe bacati kune od siromasnih hrvata na ratni krs jer je slika dosta drukcija nego prije 20 tak godina. Trebali smo vec zivjeti u blagostanju kako nam obecano bilo. Iz svih ex jugo republika mladi i pametni se ubrzano iseljavaju a i cajke se dobro vec slusaju po nasoj Hrvatskoj. A nase zvijezde pjevuse i partyjaju po Beogradu. Pa je sve skupa jedan mega paradox i ludilo. Mislim da bi samo neki zaostali retard zelio u blato i pucati na drugog jadnika sta isto skuplja boce po kontejneru.
Mozda bi mogli uvesti dorovoljni osobni prilog za nato ultra party donacije? Pa pojedinci mogu svoju debelu placu staviti trumpetu za Melani kozmetiku?

karma
Gost
karma
1 godina prije

Razvijati hrvatsko oruzje i hraniti hrvatskog vojnika ne strane nabrijane kokosare. Mi imamo mozga i inzinjera ili cekamo da svi otidju u sjevernu Evropu. Koji nato to je kao plavusi dati karticu u shopping centru.

Titi
Gost
Titi
1 godina prije

Nepotrebno ista vise komentirati sva ljepota sadasnjice u kojoj zivi prosjecan hrvat cita se u dnevnim novinama.

Caman
Gost
Caman
1 godina prije

Za devet milijardi kuna se može napraviti fakultet za proučavanje valova, u Smiljanima, Teslinom rodnom mjestu, sa smještajem za najmanje tisuću studenata, normalno vrhunskih, sa malim aerodromom za profesore koji bi držali predavanja, smještajem za profesore, vrhunski opremljenim faksom i da ostane love za plaće profesorima po europskim normama. Za deset godina fakultet bi se mogao sam financirati od svojih izuma, a vjerojatno bi izumili i uređaje za bežični prijenos energije , koji bi spržio upravljačke ploče svemu što leti iznad Hrvatske, čak i pticama. Ali kako to može shvatiti vrhovna zapovjednica i ministar (general – rang prof. dr znanosti) ako je ona dovršila školovanje u Americi gdje 60% stanovnika ne završi niti srednju školu (škole za imbecile), a ministar što je završio i kojim uspjehom znaju samo ptice na grani. Sigurno je samo da ih matematika nije išla najbolje. Usput, trebalo bi otvoriti Goli otok samo za profesore matematike , jer su im ini davali prolazne ocjene.

Caman
Gost
Caman
1 godina prije

Da ne zaboravim. Milijarda je jako veliki broj. Kada bi brojili i svake sekunde izgovarali jedan broj, trebali bi 33 godine da izbrojimo do milijarde. Ne jedeš, ne spavaš, samo brojiš. Pa cijela vlada da broji do kraja života ne bi stigla izbrojiti do 9,4 milijarde. Debilno!!!

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
1 godina prije

nema njemica drugo oni su od 1918 zajašeni, oni znaju da nisu suverena država! a vazalstvo će ići sve dok ne iziđu na referendumu za sjašivanje i napišu potpuno novi ustav… to će biti kad na vrbi rodi grožđe.

crash&burn
Gost
crash&burn
1 godina prije
Reply to  Pi-zdro

Za Njemice si u pravu nema tko ih nije natezaooooo

Max
Member
Max
1 godina prije

Visoka politika je samo drugi izraz za otimačinu. Na to se svela i EU i Nato iMMF i sve ostalo.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik