Njemačka usvaja Nacionalni plan za energiju i klimu te ambicioznu Strategiju vodika

mercedes f cell
27 komentara

Samo 20 dana prije njemačkog predsjedavanja Vijećem EU koje počinje u srpnju, njemačka vlada napokon je odobrila Nacionalni energetski i klimatski plan za 2030. godinu (NECP). Također su usvojili novu Nacionalnu strategiju vodika. Oboje će biti presudno u oblikovanju ”zelenog oporavka” EU. Planovi će također oblikovati pristup Njemačke u vezi toga kako će ona predsjedavati EU-om, zbog toga što su njemački prioriteti u vezi energetskog razvoja hibridni ”offshore” projekti i obnovljivi vodik.

Njemački NECP cilja na 65% obnovljive električne energije i 30% obnovljive energije do 2030. Za postizanje tih ciljeva, Njemačka planira proširiti svoje instalirane kapacitete vjetro-energetskih resursa na 67-71 GW na kopnu i 20 GW u priobalju do 2030. Za kopneni vjetar u kojem Njemačka ima 53 GW danas to znači izgradnju novih vjetroelektrana i napajanje postojećih vjetroelektrana, posebno veliki broj onih koji u narednim godinama odustaju od ulazne tarife.

„Dobro je što njemački NECP napokon ima izglede za daljnji rast obalnog vjetra do 2030. No, da bi postigli ovo, oni moraju pojednostaviti svoja pravila i postupke za izdavanje dozvola. Potreban im je jasan plan za napajanje starijih vjetroelektrana koje dolaze pred kraj svog životnog vijeka. Potreban im je i pravi dizajn aukcije: njihova predložena nulta / negativna ponuda za vjetar na moru nije dobra”, kaže predsjednik Uprave WindEurope GilesDickson.

Dugo očekivana „Nacionalna strategija vodika“ sada podržava njemačke klimatske i energetske obveze. Strategija „samo“ smatra obnovljivi vodik, proizveden elektrolizom iz obnovljive električne energije, kao održivo dugoročno rješenje. Najveće europsko gospodarstvo želi postati “globalni broj jedan” za primjene i proizvodnju energije obnovljivog vodika. U tu svrhu Strategija osigurava 7 milijardi eura za povećanje domaće proizvodnje i povezanih lanca vrijednosti. Također uključuje 2 milijarde eura za uspostavljanje međunarodnih partnerstava za proizvodnju i uvoz vodika, pomažući zemljama u razvoju da povećaju svoje kapacitete za obnovljive izvore energije.

„Izravna elektrifikacija bit će glavni pokretač energetske de-karbonizacije. No u teško dostupnim sektorima kao što su prijevoz teških tereta i neke teške industrije što se vodika tiče, igrat će važnu ključnu ulogu. Dobro odrađeno što se Njemačke tiče jest tošto se utvrdilo da bi to trebao biti obnovljivi vodik. Samo obnovljivi vodik može pružiti ”Zeleni cilj” klimatske neutralnosti i danas pomoći u pokretanju europskog gospodarstva“, kaže Dickson.

Ambicioznim ciljevima za energiju obnovljivog vodika potrebno je više kopnenog i obalnog vjetra. Kako je njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze izjavila tijekom predstavljanja strategije: „Tko god kaže ”da” obnovljivom vodiku, mora reći ”da” i vjetroelektranama“.

Generalni direktor WindEuropeGilesDickson rekao je: “Njemačka strategija za vodik dokazuje da zeleni promet EU-a ima utjecaj. Vlade, banke i tvrtke sadado 2050 donose odluke na temelju cilja klimatske neutralnosti. Oni znaju da će nova ulaganja u fosilne tehnologije imati ograničen životni vijek i vjerojatno neće donijeti trajnu dobit. Zato je Njemačka izdvojila obnovljivi vodik kao svoj jasan prioritet”.

NECPZelena energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abopl
3 godine prije

Njemacka promice tu zelenu energiju samo zato jer nema nafte.

Samo Malo
3 godine prije

Rijetko ispravna odluka Njemačke koja nema nafte i želi iskoristiti najzastupljeniji izvor enrgije u Svemiru.

Možda je njemačko fulanje električnih automobila bila samo farsa jer su njemački inženjeri znali da tu nema budućnosti.

Hamer
3 godine prije

Hrvatska se pokazala kao naj gora država u povijesti kao predsjedavajući europske unije niti jednu bitnu odlukom nisu donijeli

PlanetB
3 godine prije

Tko god vjeruje u budalastinu da je CO2 neki zagadjivac neka malo preispita ove cinjenice: Elektricne baterije i elektricni automobili koje te baterije pogone su cista glupost jer kada se taj auto proizvede vec potrosi toliko CO2 kao da je taj isti auto presao vise od 120000 kilometra. CO2 proizvodnja se samo prebacuje na samu proizvodnju a to sto ce to vozilo prestati emitiraii CO2 u svom voznom vjeku prakticki nije nikakav dobitak. S tim studijama Njemci su izasli i valjda zato znaju da su elektricni automobili farsa. I uz to problem odlaganja istrosenih baterija je velik problem. ‘https://technocracy.news/shock-electric-vehicles-emit-more-co2-than-diesel-cars/’ Vodik izgleda kao neko bolje rjesenje ali za proizvodnju vodika potrebna je ponovno energija. Koja ce valjda doci iz fosilnih goriva. Ali vodik je vrlo nestabilan i explozivan u tim uvjetima i ponekad jednostavno dodje do explozije ima slucajeva da se je to desilo. Zadnji primjer je negdje u Norveskoj :… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Kad Njemacka uspostavlja neki plan, racunajte da cete svi s’ovih prostora placat troskove provedbe tog plana kroz razne dugove i poreze

Sarm
3 godine prije

Čista logika i pamet kažu da su najbolja rješenja uvijek kombinacija više rješenja. U ovom slučaju to je:
1 Napuštanje svih nepokretnih potrošača fosilnih goriva (elektrane/energane/industrija/uredi/kućna ložišta itd) te umjesto njih uvođenje nuklearnih elektrana za proizvodnju struje, a električnih trošila na strani potrošnje.
2. Zadržavanje hidroelektrana i gradnja dodatnih gdje god je to moguće.
3. Zadržavanje plinskih trošila gdje god zbog nekih razloga nije isplativ/moguć priključak dovoljne električne snage.
4.Prebacivanje pomorskog prometa s nafte na plin
5. Zadržavanje nafte za pokretna kopnena trošila (zrakoplovi, automobili, poljoprivredni strojevi
Dakako, sve je to fantastika, jer svijetom nikad nije vladala pamet i logika već kombinacija pohlepe, nacionalnih i privatnih interesa, ljudske gluposti, straha, neznanja i još kojekakvih psihosastojaka

Makedonac
3 godine prije

Mnogo sa zli ti eko talibani. Nema toliko obnovljivih izvora energije, da zadovolje cijelog čovečanstva. Vetar i voda su mnogo malo, mogu da daju desetak % , sunce da ali tada sečeš sumu i staviš panele, ili na njive mesto žito ‘seješ’ panele. Ta površina treba da je ogromna, isto i ako oduzmeš recimo 10GW snage od nekog rejona ti menjaš klimu, tamo je hladnije, menja se vetar… Ima logike sa vodikom, skoro svaki benzinovi motor moze da radi na vodik, tako da eliminišeš naftu. Ali recimo 1 MJ energije od nafte je ravan na 1MJ energije og vodika koje je ravno na 1MJ struje. Ako je normalna liberalna ekonomija, tada auto na vodorod troši nekoliko puta vise novca od auto na naftu, ako struja pripada narodu, tada možeš da je daješ džaba, tada ima smisla, ali struja da je od nuklearne centrale, ne na ugalj ili mazut. Druga varijanta… Čitaj više »

EU dismr
3 godine prije

Šuplja priča ..

Rover70
3 godine prije

Nije vodik budućnost, već jednostavni ugljikovodici i motori sa unutrašnjim izgaranjem. Sve drugo su podmetanja interesnih grupa koje sišu proračunski novac. Dok novca ima bit će i elektrmobila i svega ostalog. Kad ga ne bude ići će se na tekući plin koj se može dobiti kako iz obnovljivih izvora tako i iz nafte.

dulebg
3 godine prije

Čekaj malo: 53GW iz vetra? Znate li vi šta je GW? Možda GWh, to se još da nakupiti. Pa cela Srbija nema inst.snage 5GW ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI