fbpx

Njemačka usvaja Nacionalni plan za energiju i klimu te ambicioznu Strategiju vodika

mercedes f cell

Samo 20 dana prije njemačkog predsjedavanja Vijećem EU koje počinje u srpnju, njemačka vlada napokon je odobrila Nacionalni energetski i klimatski plan za 2030. godinu (NECP). Također su usvojili novu Nacionalnu strategiju vodika. Oboje će biti presudno u oblikovanju ”zelenog oporavka” EU. Planovi će također oblikovati pristup Njemačke u vezi toga kako će ona predsjedavati EU-om, zbog toga što su njemački prioriteti u vezi energetskog razvoja hibridni ”offshore” projekti i obnovljivi vodik.

Njemački NECP cilja na 65% obnovljive električne energije i 30% obnovljive energije do 2030. Za postizanje tih ciljeva, Njemačka planira proširiti svoje instalirane kapacitete vjetro-energetskih resursa na 67-71 GW na kopnu i 20 GW u priobalju do 2030. Za kopneni vjetar u kojem Njemačka ima 53 GW danas to znači izgradnju novih vjetroelektrana i napajanje postojećih vjetroelektrana, posebno veliki broj onih koji u narednim godinama odustaju od ulazne tarife.

„Dobro je što njemački NECP napokon ima izglede za daljnji rast obalnog vjetra do 2030. No, da bi postigli ovo, oni moraju pojednostaviti svoja pravila i postupke za izdavanje dozvola. Potreban im je jasan plan za napajanje starijih vjetroelektrana koje dolaze pred kraj svog životnog vijeka. Potreban im je i pravi dizajn aukcije: njihova predložena nulta / negativna ponuda za vjetar na moru nije dobra”, kaže predsjednik Uprave WindEurope GilesDickson.

Dugo očekivana „Nacionalna strategija vodika“ sada podržava njemačke klimatske i energetske obveze. Strategija „samo“ smatra obnovljivi vodik, proizveden elektrolizom iz obnovljive električne energije, kao održivo dugoročno rješenje. Najveće europsko gospodarstvo želi postati “globalni broj jedan” za primjene i proizvodnju energije obnovljivog vodika. U tu svrhu Strategija osigurava 7 milijardi eura za povećanje domaće proizvodnje i povezanih lanca vrijednosti. Također uključuje 2 milijarde eura za uspostavljanje međunarodnih partnerstava za proizvodnju i uvoz vodika, pomažući zemljama u razvoju da povećaju svoje kapacitete za obnovljive izvore energije.

„Izravna elektrifikacija bit će glavni pokretač energetske de-karbonizacije. No u teško dostupnim sektorima kao što su prijevoz teških tereta i neke teške industrije što se vodika tiče, igrat će važnu ključnu ulogu. Dobro odrađeno što se Njemačke tiče jest tošto se utvrdilo da bi to trebao biti obnovljivi vodik. Samo obnovljivi vodik može pružiti ”Zeleni cilj” klimatske neutralnosti i danas pomoći u pokretanju europskog gospodarstva“, kaže Dickson.

Ambicioznim ciljevima za energiju obnovljivog vodika potrebno je više kopnenog i obalnog vjetra. Kako je njemačka ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze izjavila tijekom predstavljanja strategije: „Tko god kaže ”da” obnovljivom vodiku, mora reći ”da” i vjetroelektranama“.

Generalni direktor WindEuropeGilesDickson rekao je: “Njemačka strategija za vodik dokazuje da zeleni promet EU-a ima utjecaj. Vlade, banke i tvrtke sadado 2050 donose odluke na temelju cilja klimatske neutralnosti. Oni znaju da će nova ulaganja u fosilne tehnologije imati ograničen životni vijek i vjerojatno neće donijeti trajnu dobit. Zato je Njemačka izdvojila obnovljivi vodik kao svoj jasan prioritet”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
abopl
Gost
abopl
8 mjeseci prije

Njemacka promice tu zelenu energiju samo zato jer nema nafte.

Borik
Gost
Borik
8 mjeseci prije
Reply to  abopl

Točno tako, šabe nemaju izvora nafte ali imaju neke bušozine pod kocesiom i zajednička ulaganja. Ovdje nitko na forumu ne može nabrojiti njemačke naftne kompanije jer ne postoje, što je za industrijsku silu takkvog tipa praktički nemoguće. Naftu pretžno kontroliraju anglosaxonci, onu naftu koju ne kontroliraju stavljaju pod sankcije, što je jako dobro.
Električni automobili ne funkcioniraju što Opel zna jako dobro, niti će ikada funkcionirati, jer su baterije slaba strana koje u došle do svog maksimuma i tu neće bti probooja jedino možda sa velikim kondenzatorima na bazi poluvodiča ali i tu ostaje problm samopražnjenja i premale količine enrgije po zapremini.
Vodik je pski promašaj, to je plin prasakavac, koji eksplodira pod nekontroliranim uvjetima, nikad ne znaš kad će opaliti, najveći i naj jeftiniji izvor vodika su ugljikovodici-nafta .Opet se vraćamo na početak, nema do šestaka diesela.

čitalac
Gost
čitalac
8 mjeseci prije
Reply to  Borik

@Borik
Vodik nikako nije epski promašaj. Vodik je potencijalno jedan od energenata budućnosti.
Još su u SSSR-u sedamdesetih jedan putnički Tupaljev preuredili da leti na vodik. U to doba je to bilo veliko dostignuće.
Vodik ima jedno svojstvo koje ga “kvari”: ne može se stisnutu u malu prostorninu. Zato je onaj Tu umjesto sjedala imao “boce” sa vodikom.
Ali to sve skupa je napredovalo. Danas vojne velesile imaju AIP podmornice: neke među njima ako se ne varam imaju vodik kao pogon za punjenje baterija.

Borik
Gost
Borik
8 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Točno za Ruski avion, ali vodik ima gomilu problema koji su paktično nerješivi, jedan je što je to mala molekula pa i kroz najmanju mikro šupljinu iscuri-nestane u atmosferu, druga mu je rezervoar pod velikim tlakom i na niskoj temperaturi nešto oko -260 celzijusa, treća je što materijale sa kojima dolazi u dodir čini krtima. Ali čini 75% mase svemira, pa kad se budeš vozio avionom kroz svemir ne treba ti pumpna stanica to mu je jedina prenost.
AIP je usavršeni Stirlingov motorIli ono što su rusi radli kad su sa tekućim olovom hladili nuklearni reaktor ili direktno iz topline reaktora proizvodili struju preko bimetala…..

xda
Gost
xda
8 mjeseci prije
Reply to  Borik

borik , aj nisi ti bas tako glup kao kad hvalis naracastog i demoniziras kinu, u tebi ima mudrosti i pohlepe

Borik
Gost
Borik
8 mjeseci prije
Reply to  xda

xda
Veoma cijenim tvoj zadnji dio rečenice, samo zbog toga imaš plus.

dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije
Reply to  Borik

Petaka!

dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije
Reply to  Borik

Pažljivo sa poslom – dok ti završiš posao preko glave – život prođe ((
Dal je bolje uživati mlad u kruvu i pašteti, ili mator kraj bazena?

neznanje
Gost
neznanje
8 mjeseci prije
Reply to  abopl

abopol
Netočno.
Njemačka i ostali to guraju da imaju osnovu za proizvodnju. Ljudsko djelovanje ima pre mali uticaj na klimu da bi se poduzimalo velike promjene u industriji. Svi ste nasjeli na propagandu, premda vam je “teta Greta” trn u oku.

Samo Malo
Gost
Samo Malo
8 mjeseci prije

Rijetko ispravna odluka Njemačke koja nema nafte i želi iskoristiti najzastupljeniji izvor enrgije u Svemiru.

Možda je njemačko fulanje električnih automobila bila samo farsa jer su njemački inženjeri znali da tu nema budućnosti.

Ringo10
Gost
Ringo10
8 mjeseci prije
Reply to  Samo Malo

Sa ekoloske strane, elektro-automobili su zabluda. Jer sva elektricna energija koja ih pokrece opet mora biti dobijena iz standardnih izvora
Dakle, besmislica
Sa tehnicke strane gledano, ti automobili su OK.

Hamer
Gost
Hamer
8 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Točno tako same baterije su problem koji ne mogu riješiti kao i solar kolektori koji nakon par godina izgube svoje svojstvo i veliki problem je njihovo odlaganje

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Ringo10
Već je bilo natpisa i rasprava na tu temu. I u pravu si, baterije i automobili su prošlost. Krajnji ekološki utjecaj baterija je gori od nafte. Vodik je riješenje. Ali kada? kad bude tehnološki usavršena nuklearna fuzija. Za sada proizvodnja, skladištenje i distribucija vodika je još uvijek ne isplativa za široku upotrebu. Ali vjerujem da rješenja postoje već danas i da ćemo uskoro svjedočiti novom razdoblju energetske neovisnosti od fosilnim gorivima. Japanci već postižu zapažene rezultate na tom tragu.

dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Interesantno da gasna turbina ne uspeva da se nametne? Koristi se na brodovima, termoelektranama, lokomotivama, ruskim T-80. 1980-tih je bilo pokušaja sa kamionima za duge relacije.

Hamer
Gost
Hamer
8 mjeseci prije

Hrvatska se pokazala kao naj gora država u povijesti kao predsjedavajući europske unije niti jednu bitnu odlukom nisu donijeli

Bart
Gost
Bart
8 mjeseci prije
Reply to  Hamer

A što je tu čudno? Hrvatska će imati jako zanimljivu jesen

Sarm
Gost
Sarm
8 mjeseci prije
Reply to  Hamer

Hamer,
a kakvu bi to “bitnu odluku” za EU mogla donijeti državica od 0,7% EU stanovništva, 0,4% EU BDP-a i 0,0% politikantića koji se ne boje ni prdnuti bez dopuštenja Bruxellesa…

pera lozac
Gost
pera lozac
8 mjeseci prije
Reply to  Hamer

Nije istina, dobili smo par meseci kucnog pritvora.
I to je uspeh.

PlanetB
Gost
PlanetB
8 mjeseci prije

Tko god vjeruje u budalastinu da je CO2 neki zagadjivac neka malo preispita ove cinjenice: Elektricne baterije i elektricni automobili koje te baterije pogone su cista glupost jer kada se taj auto proizvede vec potrosi toliko CO2 kao da je taj isti auto presao vise od 120000 kilometra. CO2 proizvodnja se samo prebacuje na samu proizvodnju a to sto ce to vozilo prestati emitiraii CO2 u svom voznom vjeku prakticki nije nikakav dobitak. S tim studijama Njemci su izasli i valjda zato znaju da su elektricni automobili farsa. I uz to problem odlaganja istrosenih baterija je velik problem. ‘https://technocracy.news/shock-electric-vehicles-emit-more-co2-than-diesel-cars/’ Vodik izgleda kao neko bolje rjesenje ali za proizvodnju vodika potrebna je ponovno energija. Koja ce valjda doci iz fosilnih goriva. Ali vodik je vrlo nestabilan i explozivan u tim uvjetima i ponekad jednostavno dodje do explozije ima slucajeva da se je to desilo. Zadnji primjer je negdje u Norveskoj : ‘https://www.thedrive.com/tech/28489/a-hydrogen-station-in-norway-blows-up-truth-is-among-the-victims’ Zahvaljujuci Rotschild familiji i Rockeffellerima i neizbjeznom Rimskom Klubu svjet je u corsokaku jer to oni i na koncu i zele. Depopulacija kroz ‘smanjenje CO2’. I dobar alat za kontrolu nepostojeceg problema a time i populacije koju oni toliko preziru. Tesla je imao rjesenje ali ga je Rotschildov agent… Pročitaj više »

pera lozac
Gost
pera lozac
8 mjeseci prije
Reply to  PlanetB

Nisu oni glupi ni pod razno i te kako dobro znaju sta rade.
Narod je glup i nevidi nista, pogotovo oni sto jedva cekaju cika bilijevu vakcinu da i zastiti od korone.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Kad Njemacka uspostavlja neki plan, racunajte da cete svi s’ovih prostora placat troskove provedbe tog plana kroz razne dugove i poreze

Sarm
Gost
Sarm
8 mjeseci prije

Čista logika i pamet kažu da su najbolja rješenja uvijek kombinacija više rješenja. U ovom slučaju to je:
1 Napuštanje svih nepokretnih potrošača fosilnih goriva (elektrane/energane/industrija/uredi/kućna ložišta itd) te umjesto njih uvođenje nuklearnih elektrana za proizvodnju struje, a električnih trošila na strani potrošnje.
2. Zadržavanje hidroelektrana i gradnja dodatnih gdje god je to moguće.
3. Zadržavanje plinskih trošila gdje god zbog nekih razloga nije isplativ/moguć priključak dovoljne električne snage.
4.Prebacivanje pomorskog prometa s nafte na plin
5. Zadržavanje nafte za pokretna kopnena trošila (zrakoplovi, automobili, poljoprivredni strojevi
Dakako, sve je to fantastika, jer svijetom nikad nije vladala pamet i logika već kombinacija pohlepe, nacionalnih i privatnih interesa, ljudske gluposti, straha, neznanja i još kojekakvih psihosastojaka

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije
Reply to  Sarm

Sarm, dobro rečeno, osim br. 4. I da, hidroelektrane su ok ali gradnja novih bi narušila vodne tokove koji su u problemu. Zaboravljamo da intervencije na površini imaju utjecaj na podzemne vode.

Makedonac
Gost
Makedonac
8 mjeseci prije

Mnogo sa zli ti eko talibani. Nema toliko obnovljivih izvora energije, da zadovolje cijelog čovečanstva. Vetar i voda su mnogo malo, mogu da daju desetak % , sunce da ali tada sečeš sumu i staviš panele, ili na njive mesto žito ‘seješ’ panele. Ta površina treba da je ogromna, isto i ako oduzmeš recimo 10GW snage od nekog rejona ti menjaš klimu, tamo je hladnije, menja se vetar… Ima logike sa vodikom, skoro svaki benzinovi motor moze da radi na vodik, tako da eliminišeš naftu. Ali recimo 1 MJ energije od nafte je ravan na 1MJ energije og vodika koje je ravno na 1MJ struje. Ako je normalna liberalna ekonomija, tada auto na vodorod troši nekoliko puta vise novca od auto na naftu, ako struja pripada narodu, tada možeš da je daješ džaba, tada ima smisla, ali struja da je od nuklearne centrale, ne na ugalj ili mazut. Druga varijanta je gorivne kelije, radi se mnogo u tom pravcu, vodik+kiseonik-> katalizator-> dobijaš direktno struju i ostatak voda, to je za elektromobile, tada je jeftinije na vodik ot nafte ili bilo koje baterije. Problem sveta je to zlo koje ga upravlja, taj Gretenizam, liberalfašizam, eko talibanizam…, šta i da pričaju nije… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

Šuplja priča ..

Rover70
Gost
Rover70
8 mjeseci prije

Nije vodik budućnost, već jednostavni ugljikovodici i motori sa unutrašnjim izgaranjem. Sve drugo su podmetanja interesnih grupa koje sišu proračunski novac. Dok novca ima bit će i elektrmobila i svega ostalog. Kad ga ne bude ići će se na tekući plin koj se može dobiti kako iz obnovljivih izvora tako i iz nafte.

dulebg
Gost
dulebg
8 mjeseci prije

Čekaj malo: 53GW iz vetra? Znate li vi šta je GW? Možda GWh, to se još da nakupiti. Pa cela Srbija nema inst.snage 5GW ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik