„Nord Stream 2 AG“ neće čekati odluku Danske – Plinovod zaobilazi vode otoka Bornholm

Varioc cijev radnik cijevovod gasovod
14 komentara

Konzorcij „Nord Stream 2 AG“ otkazao je jednu od tri prijave za trasu plinovoda „Sjeverni tok 2“ u teritorijalnim vodama Danske.

“Nord Stream 2″ je povukao svoj zahtjev za prolazak kroz danske teritorijalne vode južno od Bornholma, čime je sam obustavio više od dvije godine postupka”, kazala je tvrtka, prenosi TASS .

Izvršni direktor konzorcija „Nord Stream 2 AG“, Matthias Warnig, objasnio je kako tvrtka osjeća potrebu za takvim potezom, budući da “bivša vlada Danske nije dala nikakve znakove konačne odluke”.

Podsjetimo da su američki izaslanici u Bruxellesu ranije pozvali dansku vladu da spriječi prolaz “Sjevernog toka 2” u 139 kilometara teritorijalnih voda Danske.

Sve su zemlje izdale sve potrebne dozvole za plinovod, a jedina država koja nije pristala na polaganje “Sjevernog toka 2” preko svog teritorija, odnosno teritorijalnih voda, bila je Danska.

Međutim, čak i ako Danska ne izda potrebnu dozvolu, Gazprom nema razloga za zabrinutost, jer će tvrtka promijeniti trasu plinovoda. Danska može odbiti izdati dozvolu za polaganje plinovoda u njenim teritorijalnim vodama, bojeći se ruske dominacije na tržištu energenata. Međutim, ne može zabraniti izgradnju plinovoda u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni u međunarodnim vodama. Dakle, trasa plinovoda se jednostavno može premjestiti u ovu zonu, 370 kilometara od danskih teritorijalnih voda.

Forbes je podsjetio da je ovo najlakši način rješavanja problema i najvjerojatnije će plinovod biti pomjeren zapadno od spomenutog danskog otoka Bornholm i bit će položen u međunarodne vode koje dijele Dansku i Švedsku.

Konzorcij „Nord Stream 2 AG“ kaže da je zahtjev za druga dva pravca još uvijek u razmatranju i tvrtka će nastaviti raditi na njima s vladom Danske. Međutim, odustajanje od područja južno od otoka Bornholm sugerira da je izvođač radova, kada dođe do područja Danske, spreman na izgradnju nešto duljeg plinovoda, ali će izbjeći nepotrebne rasprave s Kopenhagenom.

„Nord Stream 2 AG“ pojašnjava da je tijekom javnih rasprava na jugoistočnoj ruti „Sjevernog toka 2“ utvrđeno da nema značajnijih tehničkih i ekoloških problema za polaganje plinovoda.

Ranije u petak je predsjednik odbora Gazproma, Aleksej Miller, izjavio kako nedostatak dopuštenja Danske za polaganje plinovoda “još nije kritično”. Također je istaknuo kako je u ovom trenutku položeno 60,4% plinovoda.

Podsjetimo, danski premijer Lars Lekke Rasmussen u odlasku je 6. lipnja u travnju  govorio o “političkoj dimenziji” „Sjevernog toka 2“. Priznao je da Danska nije u stanju spriječiti izgradnju plinovoda, ali može usporiti izgradnju ovog projekta.

GazpromPlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fiveri
4 godine prije

NS2 je gotova stvar. Mozete samo pisati za 3-4 mijeseca kada se spoje Pioneering Spirit i Solitaire negdije oko Poljske ispod otoka Gotladd_a. Sve ostalo je bez nesuvislo pisanje. Pioneering Spirit se vratio s drugog izleta u “Norvesku” gdije je odradio jedan posao koji jedini on moze raditi na svijetu (unosan posao premjestanja kompletne platforme). Za to vrijeme je Solitaire izvrsio polaganje i spajanje cjevovoda s obalom zapadno od naselja Ust_Luga, kao i spajanje s postojecom trasom koju je prije toga Pioneering Spirit polozio. Solitair je sada na putu za D, dok Pioneering Spirit nastavlja dioncu od RF dok se ne nadje s Solitairom. Prva cijev je vec polozena, dok ovdije govimo drugoj. Prema Ust_Lugi se pravo polazu cijevi za trasu plinovoda uz postojeci za istoimeni LNG terminal kao i kompresorsko postrojenje. Cijena koja se placa po svakome od brodova je nesto viseo od 1 000 000 eurica. Uz njih… Čitaj više »

Tom
4 godine prije

Danci su oduvjek bili americki igraci

cogo
4 godine prije

i sa su dobili danci za nagradu od amera? skupluji plin in k…c u dupe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI