fbpx

Nürnberg i Haag – NATO pobjednici sude poraženima, a u nas su to svi

ICTY

Jučer je u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana komemoracija za hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je pri izricanju pravomoćne presude u takozvanom “Međunarodnom sudu za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije” popio bočicu s cijankalijem i izvršio samoubojstvo.

Slobodan Praljak je proveo 13 godina u zatvoru i sudnicama u Haagu, da bi na kraju bio osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i takozvani “udruženi zločinački pothvat”.

No, bilo bi dobro podsjetiti da je još prije dvije godine general Praljak napisao pismo u kojem je objasnio kako treba izgledati njegov posljednji ispraćaj. Naveo je kako ne želi nikoga na sahrani, osim užeg kruga obitelji, te da želi da mu se nakon kremiranja pepeo raspe po Mirogoju i da se ne obilježava nikakvo mjesto ukopa.

No, netko je, unatoč jasno izraženoj želji generala Slobodana Praljka, odlučio da od svega napravi spektakl u kojem je, uz one iskrene, bilo puno lažnih suza i licemjerja.

pravda

Praljak je 29. svibnja 2013. osuđen na 20 godina zatvora, ali je tada ostao bez odvjetnika, jer je sud ocijenio kako ima dovoljno novaca da sam plaća svoju obranu. Navodno je generalova imovina procijenjena na 6,5 milijuna eura, pa mu je sud naložio da vrati 2,8 milijuna eura, koliko je Haški sud platio za njegovu obranu. Već do sredine kolovoza 2014. je Praljak sudu morao uplatiti oko 280 000 eura. Kasnije je sam financirao svoju obranu, a Žalbeno vijeće Haškoga suda je u ožujku ove godine pozvalo Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u lociranju imovine generala Slobodana Praljka, kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na obranu generala. Dvjema državama dan je rok do 5. travnja 2017. do kada trebaju napisati koje mjere mogu poduzeti kako bi se vratila sredstva koja od Praljka potražuje ICTY, posebno u smislu mogućnosti zapljene njegove nelikvidne imovine.

Dakle, onih 6,5 milijuna eura su i obiteljska kuća, automobil, novac i sva pokretna i nepokretna imovina, što je bogatstvo koje je nekolicina ljudi u prvim redovima jučer u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski imala i “prevrnula kroz ruke” nekoliko puta.

No, Slobodan Praljak se nije ubio i nije htio da ga nitko lažno oplakuje, osim obitelji, naravno, koja će to učiniti iskreno. On se nije ubio zbog novca, nego zbog svijesti o nepravdi Haaškog suda i činjenici koju treba malo bolje pojasniti.

Većina “ožalošćenih”, državni vrh posebno, pokazao je koliko je bio zabrinut za pravosudni postupak. Svima je jedina briga bila da se obori teza o udruženom zločinačkom pothvatu, a ne osobna sudbina optuženika, kasnije osuđenika u ovom slučaju.

“Ne daj Bože da to ostane. To bi značilo da bi, u trenutku kad bi to postalo pravomoćno, nastupile nesagledive štetne posljedice po Hrvatsku. Hrvatska bi bila proglašena agresorom i morala bi platiti ratnu odštetu BiH, preko 10 milijardi eura i tužiteljstva u BiH bi mogla kazneno progoniti bilo kojeg pripadnika HVO”, istaknuo je u ožujku ove godine Pero Kovačević, član odvjetničkog tima i obrane Slobodana Praljka.

U jednoj izjava prije dragovoljnog odlaska u Haag je pokojni general Praljak predvidio što će se dogoditi.

“Osnovna ideja je bila da će Amerikanci suditi Srbima u Haagu, no ja sam rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će sve nas sj….!”

“Nürnberg 2” – NATO sudi poraženima

Sud, čekić, presuda, ustavni sud

I pogodio je. ICTY od strane tada neupitne i jedine svjetske sile nije osnovan da bi pomirio narode na ovim područjima i rasvijetlio zločine, nego da pobjednici sude pobijeđenima.

U ovom slučaju je to NATO, koji sudi svima, iako ne u istom omjeru, ali po istoj logici: “Svi ste zločinci i svi ćete biti osuđeni, a mi smo pravi pobjednici !” To je temeljna poruka koju je Slobodan Praljak odavno shvatio i nije se mogao pomiriti s presudom u kojoj se, između redaka, upravo to može iščitati.

Ne razumijem, ili razumijem i previše, da se samoubojstvo generala Slobodana Praljka, inženjera i režisera u civilnom životu, ne može opisati kao “smiješna parodija prošlosti”. Kad čovjek zbog dosljednosti prema samom sebi, svojim principima, svojim postupcima, bez obzira na to što je, oduzme sebi život, on zaslužuje poštovanje, čak i od neprijatelja.

Nema veze što je jedna od glavnih optužbi protiv Praljka bila smiješna i da je srušio Stari most u Mostaru, koji je kasnije, ako se ne varam, ipak proglašen “vojnim ciljem”.

U modernoj povijesti ratovanja je ostalo zabilježeno da su samo nacisti imali više obzira za umjetnost nego empatije za ljude. Naime, pri povlačenju su trebali srušiti Stari most u Firenci, ali su odustali od toga i to ih je koštalo deset tisuća vojnika. S druge strane su  Amerikanci razradili plan kako uništiti Kosi toranj u Pisi, jer nikako nisu mogli riješiti problem četiri njemačka mitraljeska gnijezda koja su im s Tornja sprečavali prolazak. Srećom, problem je nekako riješen, iako je bilo pitanje minuta da se prijeđe na plan rušenja svjetske kulturne baštine.

Hitlerove snage

No, ovdje ne govorimo o tome, budući da čin Praljka ima visoku vrijednost, etičku i političku. On je bio spektakularno odbacivanje pobjedničke pravde. Upravo tako, pravde političkog suda NATO pakta, ili Zapada, ako hoćete, koja je proglasila gubitnike i pobjednike.

Baš kao u Nürnbergu, pobjednik je Zapad, a na ovim prostorima su svi vodili svoje “plemenske ratove”, vođeni “atavističkom mržnjom” jednih prema drugima.

Sve je počelo s Nürnbergu i Tokiju, kada po prvi put u povijesti pobjednici nisu bili zadovoljni činjenicom da su vojno nadmoćniji od poraženih, nego su odlučili i kako im treba suditi. Tada je udaren temelj za stvaranje zakona iza kojeg stoji snage pobjednika.

Suđenja u Nürnbergu i Tokiju su izazivala zbunjenost u tadašnjim međunarodnim liberalnim krugovima, koji nikakve veze nemaju s današnjim neoliberalnom elitom.

Amerikanac Rustem Vambery, profesor kaznenog prava, za tjednik The Nation 1. prosinca 1945 piše: “Da se nacističke i fašistički vođe moraju objesiti i strijeljati političkim i vojnim sredstvima i silom, ali to nema nikakve veze sa zakonom. Suci su se vodili zdravim raspoloženjem svjetskih naroda i na kraju uveli načelo retroaktivnosti za buduće hipotetske zločine. Ovo je obnova plemenske osvete, vrhunac onoga što je upravo Hitlerova Njemačka smatrala zakonom. Svatko tko poznaje povijest kaznenog prava zna koliko je stoljeća, koliko tisućljeća bilo potrebno da se kazneno pravo odmakne od ove nacističke prakse, koja je bila općeprihvaćena kao sastavni dio prava i pravde.”

I Benedetto Croce je u govoru Ustavotvornoj skupštini 24. srpnja 1947.  izjavio: “Mučna duhovna tjeskoba, koja traje do danas, je znak da su, morate imati hrabrosti to priznati, sudovi bez ikakvih osnova u zakonu, da je pobjednik sebi dao za pravo suditi, osuditi i objesiti pod imenom ratnih zločinaca političare i generale poraženih naroda. Tome se odustalo od prakse davanja bilo kakve mogućnosti poraženima, ili barem nekima od njih. Njih je trebalo poslati u smrtni, čime je nastavljen i tek onda završen ovaj rat.”

The Guardian je 1946. upozorio: “Suđenje u Nürnbergu će se pokazati ispravnim ili pogrešnim tek u povijesti, ovisno o budućem ponašanju naroda koji su odgovorni za njega”.

Čak i da se odbaci primjena načela retroaktivnosti, nikada nisam imao povjerenja u Međunarodni sud u Haagu i njegovu nadležnost. Između ostalog, ovaj sud nema pravu suditi američkim političarima i vojnicima, kao ni NATO paktu, “jer Međunarodni kazneni sud ne može suditi jednom vojnom savezu”.

Ali, ako se želite vjerovati u Haški tribunal i presude za zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini, onda bi se drugi trebali naći na optuženičkoj klupi, a to su glavni eksponenti neodređenog entiteta koji sam sebe naziva “međunarodnom zajednicom”.

Činjenica je da je raspad Sovjetskog Saveza doveo i do raspada Jugoslavije.

Balkan - reljef

Slovenija i Hrvatska su tražili neovisnost. Srbi u Hrvatskoj autonomiju, a ubrzo i oni neovisnost, a Srbi u Bosni su tražili identično priznanje ili mogućnost priključenja Srbiji. Multietnička Bosna s većinskim muslimanskim stanovništvom je također krenula sličnim putem i svi su zauzeli nepomirljive stavove koji su na kraju morali dovesti do rata.

Ali “međunarodna zajednica”, odnosno europski čelnici i Washington, su odlučili ishod rata i oni su pravi pobjednici ovog sukoba.

Dakle, sve presude su zapravo presude pobjednika nad poraženima i “Međunarodni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije” (ICTY) je sud pobjednika, a to nije nijedna zemlja nastala na razvalinama bivše SFRJ.

SAD i EU su odlučivali i još uvijek odlučuju kako će izgledati stvari na terenu. Tko treba biti apsolutni gubitnik, tko u manjoj mjeri, tko će biti kažnjen za opomenu više zbog mogućih akcija političkog vodstva u budućnosti, a manje zbog samih zločina, među kojima je bio general Praljak, te tko će se kazniti ili retroaktivno goniti još godinama, kako bi se svima dalo do znanja tko je pobjednik. Ništa ne brinite. Stotine, možda i tisuće optužnica je spremno, a fascikli će se otvarati ovisno o potrebi. Tek kad se završi posljednji postupak će se moći reći da je rat konačno gotov. Do tada uživajmo u mržnji koja će se s vremena na vrijeme rasplamsavati i gušiti, ovisno o geopolitičkim interesima.

Praljak je nesumnjivo bio inteligentan i obrazovan čovjek i shvatio je  da se borio za tuđu pobjedu i vlastiti poraz. Na pobjedničkom sudu je smogao hrabrosti da popije cijankalij i poruči svima da mu ne dolaze držati počasne govore. Imali su 13 godina da nešto učine, a učinili su ništa ili vrlo malo.

————————————————————–

P.S. Vjerujem da nitko od čitatelja neće pogrešno protumačiti tekst i da ovo nije amnestija ni za koga, niti pravdanje bilo kojeg zločina koji su počinjeni u ratovima na području biše Jugoslavije, počevši od onih u Sloveniji, do posljednjeg u Makedoniji 2001. godine, s kojim su, nadajmo se, završili ratni sukobi u procesu raspada bivše države.

Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju -„Misija izvršena“

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
115 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
4 godine prije

A

bbbb
Gost
bbbb
4 godine prije

Evoluiraš Babiću, neodređeni entitet ima svoje ime i prezime i one koji mu služe……….

basso
Gost
basso
4 godine prije

Ovaj sud nazalost nije uspio pomiriti zaracene strane,sto mu je navodno bio zadatak.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Haskom sudu primarni je zadatak bio sudjenje ratnim zlocincima a ne pomirenje balkanskih naroda. Koliko je taj sud bio uspjesan i nepristran otom -potom , medjutim da nije bilo ovog suda ne bi bio osudjen ama bas nitko , tako da bolje ista nego nista . Prikazivati praljka kao balkanskog… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
4 godine prije

ICTY je utemeljio Richard Dicker iz Human Rights Watcha (HRW – organizacija koju financira Soros). Ovom organizacijom je predsjedao William Pace iz Svjetskog federalnog pokreta, organizacija koja zagovara svjetsku vladu, koju također financira Soros.

Interesantno, zar ne? 🙂

davor
Gost
davor
4 godine prije

Smješno je to da su naciste uništili Sovjeti a sudili su im Ameri hehe 🙂 Pravi kauboji nema šta. A sada će vjerovatno isto pokušati za Siriju, teroriste će uništiti Rusi a Ameri i saveznici pokušati naći krivce. Što se tiče Haaga to je prebolno za ove prostore, u tu… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

Svrha ovog suda nije rešavanje prošlosti već kreiranje budućnosti. Presudama ali i smrtnim slučajevima u sudu (pogledajte procenat optuženih Srba koji su umrli u sudu – Praljka ne treba računati u ovu statistiku jer se sam ubio) SAD jasno stavlja do znanja šta će se događati neposlušnima. Tako su Srbi,… Pročitaj više »

Vlastimir
Gost
Vlastimir
4 godine prije

Interesantno.Veoma interesantno.Zašto su Hrvati na kraju sudskog procesa u Hagu osuđeni za agresiju kada su to svi očekivali da to budu Srbi. Srbi su bili “navodni” krivci za rat u bivšoj Jugoslaviji a nisu osuđeni za genocid.Interesuje me ko je to Hrvatima “smestio” da na kraju Haškog suda budu osuđeni… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
4 godine prije

U 98 procenata, samoubistvo vojnika je kukavički potez!

Koba
Gost
Koba
4 godine prije

Dobro da danas još netko od novinara prepoznaje koncept časti i muškosti. To je kako vidim našim liberalima najteže objasniti, biti će da im je taj pojam neshvatljiv. Praljak bi kroz max. godinu bio slobodan čovjek i uživao u svom mutno stečenom bogastvu, ali neke stvari su ispred bogatstva i… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
4 godine prije

Jedina misija Haga je bila da nas konstanto drži u 1995 godini.Mora im se priznati; fenomenalno su odradili posao ,a mi ko mi dali smo 120% svojih mogućnosti da im pomognemo.

Ante
Gost
Ante
4 godine prije

Ovi koji su napravili zločin ako imalo poštuju generala Praljaka neka se predaju. A ne da se skrivaju kao kukavice, bili su hrabri dok su sa puškama ubijali civile, još da su ubijali one koji su pucali na njih to bi bilo uredu.

Rus
Gost
Rus
4 godine prije

Od mene cestitke i hvala, za napisano!

žrec
Gost
žrec
4 godine prije

Da, zaključak Babića i Praljka stoji, Haag je uspostavljen da bi regiju držao pod kontrolom. Pa tužitelj može optužiti doslovno koga god želi, čak i ako nije imao veze s ratom. To je dovelo do brojnih međusobnih optuživanja, podmetanja pa i čudnih optužnica. Sjetimo kako su optužili onog makedonca 2001… Pročitaj više »

Spektator
Gost
Spektator
4 godine prije

Članak je dobar, no nije dovoljno naglasio činjenicu da velike sile, u ovom slučaju Zapad (dakle SAD i Velika Britanija) na ovim prostorima vode politiku “podijeli pa vladaj”. Zadnja drugostepena presuda 6-torki Hrvata iz BiH je bila čista farsa. Konstrukcija UZP je ostala, uvažili su olakotne okolnosti koje je navela… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Suosjecam sa svima zbog proslih vremena i stvari koje su nam se desile , al 10 milijardi je 10 milijardi…. Taman da nas malo pogura…

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
4 godine prije

Ah, štovani autor kaže da je “međunarodna zajednica neodređeni entitet”!? Gluho bilo, jer smo mi veoma određeni… svi smo članovima 4 glavna masonsko-jezuitska bratstva, koji valjda iz straha nazivaju i think-tankovima: CFR, RIIA-Chatham House, Bilderbergova grupa, Trilateralna komisija, i mi smo tzv. međunarodna zajednica. (Onaj Atlantski savjet i slično samo… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
4 godine prije

Evo u mojoj kući kada sam bio dijete bile su dvije obitelji, muslimani I hrvati iz Mostara. Bilo je još deset muslimanskih obitelji u istom dijelu obale. A bilo ih je na stotine tisuča posvuda unaokolo. Počeo je rat, između muslimana I Hrvata. I tko je ubio mislimana koji je… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
4 godine prije

Haag je tribunal nije sud. Sve što se treba znati. A ono zločin je zločin, haha veče gluposti nisam čuo. Pa gdje to ima, čuvaš enklavu u Srebrenici a sve ti pokolju. Moji Nizozemci, to samo pokazuje da vas neće biti nikad brige niti vas je bilo. Pa oni ne… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Cinjenica jeste da se u Lisinskom okupio polusvijet koji je profitirao u bratoubilackom ratu na prostoru SFRJ , ratni zlocinci , ratni profiteri , lazni branitelji , nacisti , fasisti , bivsi komunisti , popine i svih vrsta lopine . Praljak je za njih samo jedan od izbavitelja , jos… Pročitaj više »

Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije

Upecao sam se na broj komentara misleci da se razvila konstruktivna prica, ali vidjeti je da se nekolicina samo porjeckala oko bontona. Cudno, jer ipak je ovo zanimljiva tema. Prestanak djelovanja haskoga suda predstavlja epilog jednog vremena, ali predstavlja i nagovjestaj buducih problema. Komemoraciju S. Praljku vidim kao pokusaj skrivanja… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Hebote koje hebanje u zdrav mozak.. Pa isti taj nato zapad je zamislio, poticao i aminovao sulude ambicije gojka.suska u BiH… Licno nisam.ocekivao ovakav hajmo reci noz u ledja zapada hrvatskoj. Sranje u BiH u ime Hrvatske su uradili moji sunarodnjaci hercegovci sto u hercegovini sto u zagrebu okruzivsi tudjmana… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
4 godine prije

Čitam tekst G-dina Babića (korektno napisan), čitam komentare (neobrisane) i sve mi nije jasno kako nikom ne pada na pamet da se svi mi moramo pogledati u ogledalo. Ne znam koliko je ratu na ovim prostorima kumovao ( a svakako jeste) Zapad i NATO, ali znam da rata ne bi… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije

mislim da notorni Voja Š. duboko u sebi žali što on nije učinio jer bi na odličan način okončao farsu od tog suda i još bi u očima svojih pristaša ispao mučenik, a ne razredni klaun vladajuće elite.

Max
Gost
Max
4 godine prije

Uloga naroda s ovih prostora u ocima zapada: roblje, kolonija, jeftina radna snaga,topovsko meso.. uvijek je tako bilo i uvijek ce biti. Nakon Tita nema vise nikakve jebene sanse da ce se na ovim prostorima pojavit politicar koji ce reci zapadu ili istoku da odjebe. U takvim okolnostima misliti da… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije

Eh da, ne znam je li još postoje posebni sudovi za Sijeru Leone i Ruandu (tzv. dijamantni ratovi) gdje su zapadni “pravednici” izazvali toliku nevolju da je krševiti Balkan mila majka.

Hari1
Gost
Hari1
4 godine prije

“No, netko je, unatoč jasno izraženoj želji generala Slobodana Praljka, odlučio da od svega napravi spektakl u kojem je, uz one iskrene, bilo puno lažnih suza i licemjerja.” – Želja se nije odnosila na slučaj samoubojstva. Pošto je ovaj čin vezan za interese države i regije, te velika mrlja za… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije

Na Euroviziji u Zagrebu 1990. onda vrlo popularna Tajči je zapjevala ”Hajde da ludujemo….”
Ispostavilo se da su je krivo shvatili…..

tedi
Gost
tedi
4 godine prije

Cinjenica je jedna,na ovim prostorima,zemlje “krvi i meda”,Balkan,je vjekovima bio meta geostrateskih interesa.,a to je i danas.Najlaksi nacin da se dode do cilja zapadu je zavadi pa vladaj.Posto je haski sud osnovan od UN,kojim je vladala zapadna alijansa,raznim ucjenama i mesetarenjem pri donosenju odluka,postignut je cilj da oni imaju sveto… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
4 godine prije

Što se tiče same komemoracije nije poštovana posljednja volja pokojnog Praljka. Tamo su bili prisutni i neki kojima bi trebalo suditi za ratne zločine za koje se teretilo Praljka. Tako da tu ima dosta licemjerja. Naravno Haaški Tribunal nije mjerodavan jer ispada da sude oni koji su zakuhali i svesrdno… Pročitaj više »

Edo
Gost
Edo
4 godine prije

Hag je samo glazura, šlag na tortu. Jugoslavija se morala raskomadati a mogla je samo iznutra. Morala se ovako raskomadati kako nikome ne bi palo na pamet da je više sastavlja. Hag je samo nastavio raspirivanje mržnje i odmicanje jednih od drugih. Sad kad su kerovi izgladnili, ludi od mržnje,… Pročitaj više »

GRUNF
Gost
GRUNF
4 godine prije

TKO POBIJEDI SUDI, TKO NE POBIJEDI NE SUDI.

Arkaj
Gost
Arkaj
4 godine prije

Praljak je bio kriv koliko i Herman Goering ili ako vam je tako draže jednako nevin. Naime ni debeli šef Luftwaffe nije osobno bacio ni jednu bombu niti usmrtio ijednog civila. Ali jesu oni kojima je zapovjedao. To što su i saveznici bombardirali civile ne umanjuje Goeringovu odgovornost. Jer osim… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik