fbpx

Nürnberg i Haag – NATO pobjednici sude poraženima, a u nas su to svi

ICTY

Jučer je u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana komemoracija za hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je pri izricanju pravomoćne presude u takozvanom “Međunarodnom sudu za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije” popio bočicu s cijankalijem i izvršio samoubojstvo.

Slobodan Praljak je proveo 13 godina u zatvoru i sudnicama u Haagu, da bi na kraju bio osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i takozvani “udruženi zločinački pothvat”.

No, bilo bi dobro podsjetiti da je još prije dvije godine general Praljak napisao pismo u kojem je objasnio kako treba izgledati njegov posljednji ispraćaj. Naveo je kako ne želi nikoga na sahrani, osim užeg kruga obitelji, te da želi da mu se nakon kremiranja pepeo raspe po Mirogoju i da se ne obilježava nikakvo mjesto ukopa.

No, netko je, unatoč jasno izraženoj želji generala Slobodana Praljka, odlučio da od svega napravi spektakl u kojem je, uz one iskrene, bilo puno lažnih suza i licemjerja.

pravda

Praljak je 29. svibnja 2013. osuđen na 20 godina zatvora, ali je tada ostao bez odvjetnika, jer je sud ocijenio kako ima dovoljno novaca da sam plaća svoju obranu. Navodno je generalova imovina procijenjena na 6,5 milijuna eura, pa mu je sud naložio da vrati 2,8 milijuna eura, koliko je Haški sud platio za njegovu obranu. Već do sredine kolovoza 2014. je Praljak sudu morao uplatiti oko 280 000 eura. Kasnije je sam financirao svoju obranu, a Žalbeno vijeće Haškoga suda je u ožujku ove godine pozvalo Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu da pomognu u lociranju imovine generala Slobodana Praljka, kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na obranu generala. Dvjema državama dan je rok do 5. travnja 2017. do kada trebaju napisati koje mjere mogu poduzeti kako bi se vratila sredstva koja od Praljka potražuje ICTY, posebno u smislu mogućnosti zapljene njegove nelikvidne imovine.

Dakle, onih 6,5 milijuna eura su i obiteljska kuća, automobil, novac i sva pokretna i nepokretna imovina, što je bogatstvo koje je nekolicina ljudi u prvim redovima jučer u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski imala i “prevrnula kroz ruke” nekoliko puta.

No, Slobodan Praljak se nije ubio i nije htio da ga nitko lažno oplakuje, osim obitelji, naravno, koja će to učiniti iskreno. On se nije ubio zbog novca, nego zbog svijesti o nepravdi Haaškog suda i činjenici koju treba malo bolje pojasniti.

Većina “ožalošćenih”, državni vrh posebno, pokazao je koliko je bio zabrinut za pravosudni postupak. Svima je jedina briga bila da se obori teza o udruženom zločinačkom pothvatu, a ne osobna sudbina optuženika, kasnije osuđenika u ovom slučaju.

“Ne daj Bože da to ostane. To bi značilo da bi, u trenutku kad bi to postalo pravomoćno, nastupile nesagledive štetne posljedice po Hrvatsku. Hrvatska bi bila proglašena agresorom i morala bi platiti ratnu odštetu BiH, preko 10 milijardi eura i tužiteljstva u BiH bi mogla kazneno progoniti bilo kojeg pripadnika HVO”, istaknuo je u ožujku ove godine Pero Kovačević, član odvjetničkog tima i obrane Slobodana Praljka.

U jednoj izjava prije dragovoljnog odlaska u Haag je pokojni general Praljak predvidio što će se dogoditi.

“Osnovna ideja je bila da će Amerikanci suditi Srbima u Haagu, no ja sam rekao: Neće suditi samo Srbima, Haag će sve nas sj….!”

“Nürnberg 2” – NATO sudi poraženima

Sud, čekić, presuda, ustavni sud

I pogodio je. ICTY od strane tada neupitne i jedine svjetske sile nije osnovan da bi pomirio narode na ovim područjima i rasvijetlio zločine, nego da pobjednici sude pobijeđenima.

U ovom slučaju je to NATO, koji sudi svima, iako ne u istom omjeru, ali po istoj logici: “Svi ste zločinci i svi ćete biti osuđeni, a mi smo pravi pobjednici !” To je temeljna poruka koju je Slobodan Praljak odavno shvatio i nije se mogao pomiriti s presudom u kojoj se, između redaka, upravo to može iščitati.

Ne razumijem, ili razumijem i previše, da se samoubojstvo generala Slobodana Praljka, inženjera i režisera u civilnom životu, ne može opisati kao “smiješna parodija prošlosti”. Kad čovjek zbog dosljednosti prema samom sebi, svojim principima, svojim postupcima, bez obzira na to što je, oduzme sebi život, on zaslužuje poštovanje, čak i od neprijatelja.

Nema veze što je jedna od glavnih optužbi protiv Praljka bila smiješna i da je srušio Stari most u Mostaru, koji je kasnije, ako se ne varam, ipak proglašen “vojnim ciljem”.

U modernoj povijesti ratovanja je ostalo zabilježeno da su samo nacisti imali više obzira za umjetnost nego empatije za ljude. Naime, pri povlačenju su trebali srušiti Stari most u Firenci, ali su odustali od toga i to ih je koštalo deset tisuća vojnika. S druge strane su  Amerikanci razradili plan kako uništiti Kosi toranj u Pisi, jer nikako nisu mogli riješiti problem četiri njemačka mitraljeska gnijezda koja su im s Tornja sprečavali prolazak. Srećom, problem je nekako riješen, iako je bilo pitanje minuta da se prijeđe na plan rušenja svjetske kulturne baštine.

Hitlerove snage

No, ovdje ne govorimo o tome, budući da čin Praljka ima visoku vrijednost, etičku i političku. On je bio spektakularno odbacivanje pobjedničke pravde. Upravo tako, pravde političkog suda NATO pakta, ili Zapada, ako hoćete, koja je proglasila gubitnike i pobjednike.

Baš kao u Nürnbergu, pobjednik je Zapad, a na ovim prostorima su svi vodili svoje “plemenske ratove”, vođeni “atavističkom mržnjom” jednih prema drugima.

Sve je počelo s Nürnbergu i Tokiju, kada po prvi put u povijesti pobjednici nisu bili zadovoljni činjenicom da su vojno nadmoćniji od poraženih, nego su odlučili i kako im treba suditi. Tada je udaren temelj za stvaranje zakona iza kojeg stoji snage pobjednika.

Suđenja u Nürnbergu i Tokiju su izazivala zbunjenost u tadašnjim međunarodnim liberalnim krugovima, koji nikakve veze nemaju s današnjim neoliberalnom elitom.

Amerikanac Rustem Vambery, profesor kaznenog prava, za tjednik The Nation 1. prosinca 1945 piše: “Da se nacističke i fašistički vođe moraju objesiti i strijeljati političkim i vojnim sredstvima i silom, ali to nema nikakve veze sa zakonom. Suci su se vodili zdravim raspoloženjem svjetskih naroda i na kraju uveli načelo retroaktivnosti za buduće hipotetske zločine. Ovo je obnova plemenske osvete, vrhunac onoga što je upravo Hitlerova Njemačka smatrala zakonom. Svatko tko poznaje povijest kaznenog prava zna koliko je stoljeća, koliko tisućljeća bilo potrebno da se kazneno pravo odmakne od ove nacističke prakse, koja je bila općeprihvaćena kao sastavni dio prava i pravde.”

I Benedetto Croce je u govoru Ustavotvornoj skupštini 24. srpnja 1947.  izjavio: “Mučna duhovna tjeskoba, koja traje do danas, je znak da su, morate imati hrabrosti to priznati, sudovi bez ikakvih osnova u zakonu, da je pobjednik sebi dao za pravo suditi, osuditi i objesiti pod imenom ratnih zločinaca političare i generale poraženih naroda. Tome se odustalo od prakse davanja bilo kakve mogućnosti poraženima, ili barem nekima od njih. Njih je trebalo poslati u smrtni, čime je nastavljen i tek onda završen ovaj rat.”

The Guardian je 1946. upozorio: “Suđenje u Nürnbergu će se pokazati ispravnim ili pogrešnim tek u povijesti, ovisno o budućem ponašanju naroda koji su odgovorni za njega”.

Čak i da se odbaci primjena načela retroaktivnosti, nikada nisam imao povjerenja u Međunarodni sud u Haagu i njegovu nadležnost. Između ostalog, ovaj sud nema pravu suditi američkim političarima i vojnicima, kao ni NATO paktu, “jer Međunarodni kazneni sud ne može suditi jednom vojnom savezu”.

Ali, ako se želite vjerovati u Haški tribunal i presude za zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini, onda bi se drugi trebali naći na optuženičkoj klupi, a to su glavni eksponenti neodređenog entiteta koji sam sebe naziva “međunarodnom zajednicom”.

Činjenica je da je raspad Sovjetskog Saveza doveo i do raspada Jugoslavije.

Balkan - reljef

Slovenija i Hrvatska su tražili neovisnost. Srbi u Hrvatskoj autonomiju, a ubrzo i oni neovisnost, a Srbi u Bosni su tražili identično priznanje ili mogućnost priključenja Srbiji. Multietnička Bosna s većinskim muslimanskim stanovništvom je također krenula sličnim putem i svi su zauzeli nepomirljive stavove koji su na kraju morali dovesti do rata.

Ali “međunarodna zajednica”, odnosno europski čelnici i Washington, su odlučili ishod rata i oni su pravi pobjednici ovog sukoba.

Dakle, sve presude su zapravo presude pobjednika nad poraženima i “Međunarodni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije” (ICTY) je sud pobjednika, a to nije nijedna zemlja nastala na razvalinama bivše SFRJ.

SAD i EU su odlučivali i još uvijek odlučuju kako će izgledati stvari na terenu. Tko treba biti apsolutni gubitnik, tko u manjoj mjeri, tko će biti kažnjen za opomenu više zbog mogućih akcija političkog vodstva u budućnosti, a manje zbog samih zločina, među kojima je bio general Praljak, te tko će se kazniti ili retroaktivno goniti još godinama, kako bi se svima dalo do znanja tko je pobjednik. Ništa ne brinite. Stotine, možda i tisuće optužnica je spremno, a fascikli će se otvarati ovisno o potrebi. Tek kad se završi posljednji postupak će se moći reći da je rat konačno gotov. Do tada uživajmo u mržnji koja će se s vremena na vrijeme rasplamsavati i gušiti, ovisno o geopolitičkim interesima.

Praljak je nesumnjivo bio inteligentan i obrazovan čovjek i shvatio je  da se borio za tuđu pobjedu i vlastiti poraz. Na pobjedničkom sudu je smogao hrabrosti da popije cijankalij i poruči svima da mu ne dolaze držati počasne govore. Imali su 13 godina da nešto učine, a učinili su ništa ili vrlo malo.

————————————————————–

P.S. Vjerujem da nitko od čitatelja neće pogrešno protumačiti tekst i da ovo nije amnestija ni za koga, niti pravdanje bilo kojeg zločina koji su počinjeni u ratovima na području biše Jugoslavije, počevši od onih u Sloveniji, do posljednjeg u Makedoniji 2001. godine, s kojim su, nadajmo se, završili ratni sukobi u procesu raspada bivše države.

Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju -„Misija izvršena“

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
116 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

A

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Antonio

A

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Antonio

Poštovani Antonio, zašto bismo vam dali minus kada ste nam pomogli da članak bude ispravan?

Osobno sam pročitao vašu poruku i ispravio grešku, te vam se zahvaljujem.

U ovom momentu ima preko stotinu čitalaca na portalu. Kao i svuda, imamo mali broj onih koji udaraju minuse na sve pozitivno, a pluseve na ono negativno.

Hvala na ispravci i imate plus od mene. 🙂

Admin

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije
Reply to  Antonio

Minusi su od mene. Za nedostatak elementarne kulture. U prvom komentaru za birtijaško obraćanje autoru teksta sa “ti” i bahati, zapovjedni ton u traženju ispravke. U drugom komentaru radi pokazivanja prstom u neke narodnosti i navođenja ostalih na ono što uvijek eskalira kao žučna međunacionalna rasprava i uništena sekcija komentara s 200 emocionalnih postova. I u trećem komentaru opet radi nekulturnog i uvrijeđenog tona, pretpostavke da autor teksta vama stišće minuse i pretpostavke da ja moram biti frustriran ako mi se nešto u vašem nastupu ne sviđa, jer s vaše strane naravno nema greške, već sama izvrsnost.
Pozdrav.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Ivek

Nije Ivek, bem mu vraga. Koliko sam čitao komentare, Antonio je iz Makedonije, pa je to malo primio emotivno 🙂 Zdramatizirajmo, nisam ni pročitao “što je pisac hteo da kaže”, samo malo.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Ivek

O

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Ivek

Ivek,zašto ih ne bi prozivao i upirao prst.Vjerovatno misliš na kom.Antonija koji je obrisan kao i moj ,razlog nepoznat.Nema nas ovdje bezgrešnih,treba nam svima gurnuti prst pravo u oko.Zaslužili smo svi,pa i albanci.A žučne rasprave govore da još uvijek imamo problem,gadan problem sami sa sobom.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

E

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Antonio

Antonio,ma ok.Nema potrebe za za tenzijama ,svi ste malo pretjerali.Jedino meni je čudno zašto si obrisan?Obični komentar i legitimno pitanje i ništa drugo?Ja sam se nadovezao na tvoj a oba obrisani.Dobro,možda sam ja nešto pogriješio pa nije ni postavljen ali tvoj???

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije

Tadmure, minus nije od mene, kad im već svi pridaju toliku važnost. I što se Slovenaca tiče, njima je bilo dopušteno da rano izađu iz sranja, pa vjerojatno i nije bilo nešto materijala, a što se Albanaca tiče, slažem se da ih naš Makedonac s pravom proziva, jer su američka burgija za Balkan, ali točno tako svugdje kreće đumbus po komentarima članka i zapravo je odmak i od teme i od rijetko spominjane poante teksta – da smo svi poražena strana. Takvih članaka u pravilu nema i umjesto da svi to upijamo, opet kreće s odvlačenjem pozornosti…

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Antonio

Pfff, drugi minus je od mene zbog bahatosti.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Anarho

J

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Anarho

Punkeru, drži se ti ovih svojih tehničkih domena 🙂 Mojne nas tu ometati u našim čakulama :)))))))))))))))))

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Antonio

Ja sam ti stavio plus. Nije ništa strašno upozoriti na tipfeller. Prvo, to se događa sugdje. Ponedeljkom imaš cijelu jednu stranicu u večernjaku gdje, čak i nakon lektora, navode ispravke tipfellera. Ovdje su to čitatelji, tako da ne treba čekati ponedeljak.

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije

H

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Antonio

Smiri se.ovo je gubljenje vremena a ne sjednica nesvrstanih

Antonio
Gost
Antonio
3 godine prije
Reply to  Pastir

Ma meni se cini da gubljenje vremena cu traziti na drugu stranu. Administrator i neki negovi prijatelji su mi poslali jasnu poruku.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Evoluiraš Babiću, neodređeni entitet ima svoje ime i prezime i one koji mu služe……….

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije
Reply to  bbbb

@pogon 4×4
Ne bi nam smetalo da otkineš još koju rečenicu s tvog tamnog plakata na zidu:) I slažem se s tobom (s cijelom rečenicom), Babić je odličan dok ne počne o dedolarizaciji i zlatu.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  bbbb

@ bbbb Kako ja “gledam” na sve ovo oko “regiona”!! NAŽALOST, veća je mržnja u “trouglu” ZG-BG-SA nego prvi dan nakon Dayton-a!!

basso
Gost
basso
3 godine prije

Ovaj sud nazalost nije uspio pomiriti zaracene strane,sto mu je navodno bio zadatak.

Pero
Gost
Pero
3 godine prije
Reply to  basso

Sokantno. 😉

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  basso

Dao sam ti plus, ali ICTY je uvijek imao samo jednu zadaću. Držati u zavadi sve u regiji. Potom NATO, čiji je ICTY proizvod, sebe proglasiti za vojnog i moralnog pobjednika, a ostali ni zuc. Sad idu ove male optuzbe, dakle jos 10 godina gadjanja kamnjem jedni druge. za Praljka nisam citao presudu, ali mi igrokaz u Lisinskom nije dobro sjeo.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije

Da,bas tako.i sve zlocine napravili zapad i ameri. Noz u ruku i siluj, kolji,,

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Pastir

Ne znam koje si godiste, ali je srpsku i hrvatsku sovinisticku kliku financirao zapad. npr SPO i Srpsku rec , tjednik financirale su zapadne sluzbe, Dakle, nisu klali osobno , ali su im stavili noz u ruke i raspirili sovinisticke strasti. Dokaza je napretek, da skratim

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije

Ne kontas me.Jest bilo mijesanja Sa strane ali mi smo to prihvatili pogotovo srbiju i hrvatska. Naglasak je na “mi” i plodno tlo.

celinc
Gost
celinc
3 godine prije
Reply to  basso

koga je, gde i kada bilo koji sud pomirio,a za postojanje toga suda veliki deo krivnje snosi JNA i opci srednjoskolski sistem, koji je na casovima OZ[odbrane i zastite ili predvojnicke]zapalio INFANTILE sa oruzjem,te ih na kraju druge godine slao na bojevno gadanje sa M-48,pa su ti buduci dobrovoljci,dragovoljci,rodoljubi,domoljudi itd posle stigli u JNA gde su nastavili , prosirili i usavrsili zapoceto gradivo,onda je ta nesretna JNA pucala sama sebi u GLAVU godisnjim produciranjem stotinama buducih RATNIH ZLOCINACA svih naroda i narodnosti,te svih vera i sekti,posto su se teoretski dobro potkovali doslo vreme da to prakticno odbrane,jer je TEORIJA ne… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Haskom sudu primarni je zadatak bio sudjenje ratnim zlocincima a ne pomirenje balkanskih naroda. Koliko je taj sud bio uspjesan i nepristran otom -potom , medjutim da nije bilo ovog suda ne bi bio osudjen ama bas nitko , tako da bolje ista nego nista . Prikazivati praljka kao balkanskog pacenika i borca protiv bjelosvjetske urote i nato pakta je opasna rabota. Sud je apsolutno tocno utvrdio i dokazao da su se neposredno prije raspada Jugoslavije oformile grupe udruzene u zlocinacke organizacije sa ciljem izazivanja oruzanog sukoba , odnosno gradjanskog rata a kojem ce krajnji cilj biti rusenje socijalistickog poredka… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže Konstantinoviču ,nikako se se ne mogu složiti sa jednim dijelom tvog komentara .** Bolje išta nego ništa** nikako ne stoji.To je baš ono što smeće iz Haga i želi,Selektivna pravda,otvaranje starih rana, osjećaj nepravde režanje i žučne rasprave kojih će i ovdje biti.Vidjet ćeš kad se rasprava zahukta.?? Haška* pravda* je nešto najgore što nam se desilo poslije rata zajedno sa pljačkoškom ekspedicijom zvana privatizacija.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije

Pajdo jesil vidio koliko zalosti za zlocincima.niko nas nije tjerao. I danas se moze poceti lijepo ali nece ni mafija kao i religija. Njima to godi

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nikad vise sto smo imali. Ni u kom obliku.

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

I to je Georgij Žukov?? LOL..prije Georgij Soroševski.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  žrec

Nije, ali ovo kao da gleda emotivno

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ne, nije to, nego je jednostavno iskoristen i odbacen i to od suda vrlo upitnog legitimiteta

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Haški sud i liberalna žgadija na braniku potlačenog i popljačkanog radnog naroda saveznih republika Jugoslavije. Ova teza je vrijedna “otvorenog društva”. Pokušaj poslati možda ti čika Đorđe da bombonu.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

..Žukov…jednostavno nije normalno koliko si kontradiktoran…imam dojam da vas je više Žukova ili ovaj jedan ima problema s artikulacijom vlastite ideologije….

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Zukov je samo jedan , onaj koji je odbranio
Staljingrad i narod sovjetskog saveza a nakon toga sa Crvenom Armijom oslobodio njemacki narod od nacizma, ja sam tek spomen na HEROJA!

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

..ok…sada kužim

Jole
Gost
Jole
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov – citat ” Tko je oformio paravojske odnosno teroristicke oruzane grupe koje su rusile ustavno pravni poredak Jugoslavije nije pod jurisdikcijom haskog tribunala vec domacih sudova ,………………..Opet blebećeš bez veze.Oformio je onaj isti koji je organizirao aniobirokratsku revoluciju i jogurt mitinge,kada su srušene Socijalističke autonomne pokrajine Vojvodine i Kosova.Čitaj ustav SFRJ gdje piše od čega se ista sastoji,To je politički državni udar i stavljanje Ustava SFRJ izvan snage.Nakon toga je ta država prestala postojati.Kasnije se putem ulice krenulo na rušenje vodstav SR Crne Gore,a htjelo se i daljena putu prema tzv. ” modernoj federaciji” itd.Sve ostzalo je reeakcija na… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Jole

@Jole definitivno si u pravu. Uzrok raspada Jugoslavije je primarno povampirenje srbijanskog šovinizma koga je Milošević uzjahao kao sredstvo vrastite borbe za vlast. Pri tome je primarna krivica Miloševiće jer bez njega taj srbijanski šovinizam ne bi narastao u monstruma koji je zakonom spojenih posuda porodio svoje klonove u drugim jugoslovenskim narodima i time su vrata pakla bila otvorena… Svi klerofašisti iz drugih naroda koji se busaju kako su oni uzrok raspada Jugoslavije beznadežno lažu i patetično se kite tuđim perjem. Jugoslaviju je u prvom redu razbucao Milošević igrajući na kartu srpskog nacionalizma a sve ostalo je bila samo reakcija….

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

ICTY je utemeljio Richard Dicker iz Human Rights Watcha (HRW – organizacija koju financira Soros). Ovom organizacijom je predsjedao William Pace iz Svjetskog federalnog pokreta, organizacija koja zagovara svjetsku vladu, koju također financira Soros.

Interesantno, zar ne? 🙂

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  PPP

…ne…jer kao što sam zaključuješ…taj financira SVE

M31
Gost
M31
3 godine prije
Reply to  PPP

Gdje ste naišli na tu informaciju?

davor
Gost
davor
3 godine prije

Smješno je to da su naciste uništili Sovjeti a sudili su im Ameri hehe 🙂 Pravi kauboji nema šta. A sada će vjerovatno isto pokušati za Siriju, teroriste će uništiti Rusi a Ameri i saveznici pokušati naći krivce. Što se tiče Haaga to je prebolno za ove prostore, u tu temu ne želim, osim što ću reći da tu u Hrvatskoj i okolici NATO nije nikom pomogao makar neki mislili da zbog članstva je.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Svrha ovog suda nije rešavanje prošlosti već kreiranje budućnosti. Presudama ali i smrtnim slučajevima u sudu (pogledajte procenat optuženih Srba koji su umrli u sudu – Praljka ne treba računati u ovu statistiku jer se sam ubio) SAD jasno stavlja do znanja šta će se događati neposlušnima. Tako su Srbi, samo zato što se nisu pokoravali, glavni negativci – za Amere uopšte nije bitno šta su radili, bitno je samo da “naginju” ka Rusiji. A ako nastave tako – pa scena za reprizu je već postavljena. Što se tiče “ostalih strana”, osuđivani su samo da bi sud imao makar neki… Pročitaj više »

Rista
Gost
Rista
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Stoji to da Ameri nisu skloni Srbima jer naginju Rusima,ali si mogao odmah da dodas da Rusi podrzavaju Srbe na balkanu i kada nisu u pravu.
Najnoviji slucaj Mladic gdje su Rusi optuzili Haag za pristranost zbog presude Mladicu.

Srbi neka i dalje traze pomoc Rusije ali neka se ne cude ako nesrbi traze pomoc Usa.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
3 godine prije

Interesantno.Veoma interesantno.Zašto su Hrvati na kraju sudskog procesa u Hagu osuđeni za agresiju kada su to svi očekivali da to budu Srbi. Srbi su bili “navodni” krivci za rat u bivšoj Jugoslaviji a nisu osuđeni za genocid.Interesuje me ko je to Hrvatima “smestio” da na kraju Haškog suda budu osuđeni za agresore.Da li je to zbog podrške zapada muslimanima, ne mogu da verujem da je to urađeno zbog Srba.

Pastir
Gost
Pastir
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Sud je odradio sto je mogao. Naravno bilo je i lobiranja ali ko nam je kriv?svi ugrozeni, svi hoce veliku srbiju,rvatsku pa i bosnjakistan.sami sebi izbili oci

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimire, pun mi vas je ‘rac….Halooooou frende, pa ja prvi volim poštene Srbe, Hrvate, Bošnjake, ali ovo što ti furaš je zlo i naopako…

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

..najprije ga pošalješ…onda se malo hvališ ogromnim znanjem stranih jezika i time kako si ti jednostavno najdobriji od svih ovdje…i onda kažeš čovjeku da on fura nešto zlo i naopako…ti si kralj!!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Znaš što? Ti, samozvani ćaća… Bože sačuvaj, kak’ veli Hari.. Žali bože onoga kom si ti ćaća…

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

..pobogu…pa čemu ovakva uvreda!??

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Alkohol…

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije

oprošteno

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Vlastimir

…sudska je odluka je u skladu s budućim globalističkim planom za balkan…za to su morali malo prekrojiti povijest…makar i onu koju naraštaj još pamti…sve ide na silu…na silu će u glave mladih uvesti tu povijest i tako pripremiti teren za ono što stiže…naseljavanje.

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

U 98 procenata, samoubistvo vojnika je kukavički potez!

Mali
Gost
Mali
3 godine prije
Reply to  Weteran

A gdje si ti vojnika vidio!?

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije
Reply to  Weteran

A u onih 2% junacki cin.

Koba
Gost
Koba
3 godine prije

Dobro da danas još netko od novinara prepoznaje koncept časti i muškosti. To je kako vidim našim liberalima najteže objasniti, biti će da im je taj pojam neshvatljiv. Praljak bi kroz max. godinu bio slobodan čovjek i uživao u svom mutno stečenom bogastvu, ali neke stvari su ispred bogatstva i života. Ne bih se složio da Hag sudi da potvrdi tezu “svi ste vi ista govna”, broj optužnica, hijerarhijski položaj optuženih i godine kazne jasno govore da cilj suda stvaranje apsolutne žrtve i apsolutnog zločinca. Dragom mi je što se u ovoj presudi spomenula RH. Vidim da su se naglo… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Jedina misija Haga je bila da nas konstanto drži u 1995 godini.Mora im se priznati; fenomenalno su odradili posao ,a mi ko mi dali smo 120% svojih mogućnosti da im pomognemo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Bravo, u sridu. sto bi se reklo

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije

Greska. Sud je odradio vodje a izvrsitelje trebaju pogodjene drzavice kazniti. Samo Problem je da te drzavice slave osudjene zlocince. Zasto su nam uvjek drugi krivi? Jesmol mogli zajedno dok je Tito bio ziv? Petokolonasi pajdo, a ne istok,zapad,sjever i jug..

Ante
Gost
Ante
3 godine prije

Ovi koji su napravili zločin ako imalo poštuju generala Praljaka neka se predaju. A ne da se skrivaju kao kukavice, bili su hrabri dok su sa puškama ubijali civile, još da su ubijali one koji su pucali na njih to bi bilo uredu.

Rus
Gost
Rus
3 godine prije

Od mene cestitke i hvala, za napisano!

žrec
Gost
žrec
3 godine prije

Da, zaključak Babića i Praljka stoji, Haag je uspostavljen da bi regiju držao pod kontrolom. Pa tužitelj može optužiti doslovno koga god želi, čak i ako nije imao veze s ratom. To je dovelo do brojnih međusobnih optuživanja, podmetanja pa i čudnih optužnica. Sjetimo kako su optužili onog makedonca 2001 a u pozadini je također bio politički pritisak. No, utisak svega jest da se nešto gadno kuha.
P.S. Autor je kod tražeći usporedbu za mostarski most vjerojatno previdio sudbinu Monte Cassina, koji je razoren savezničkim bombardiranjem do temelja.

Spektator
Gost
Spektator
3 godine prije

Članak je dobar, no nije dovoljno naglasio činjenicu da velike sile, u ovom slučaju Zapad (dakle SAD i Velika Britanija) na ovim prostorima vode politiku “podijeli pa vladaj”. Zadnja drugostepena presuda 6-torki Hrvata iz BiH je bila čista farsa. Konstrukcija UZP je ostala, uvažili su olakotne okolnosti koje je navela obrana no kazne nisu smanjili zato da optuženici ne bi odmah nakon presude izašli na slobodu. Praljku je sve to bilo već dugo bilo jasno te je digao ruke na sebe iz najmanje 3 razloga: 1. Što je smatrao da mu sud nije dokazao krivnju. 2. Što je bio razočaran… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Spektator

Praljak je mogao, kao Blaskic, braniti samo sebe, a ne rat i RH opcenito i bio bi oslobodjen. Milijun posto. Kad je vidio da je to sve farsa, ubio se. Ne bih rekao da je kukavica. No ovo me brine i protiv toga se treba boriti, da nakon ovih sudjenja idu sada nova, prebacena na lokalnu razinu i jos 10/15 godina mrznje i uzavrelih strasti. Apsolutno se ne slazem s ideologijom Seselja, ali je jedini razgovarao s njima jezikom kojeg zasluzuju.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Spektator

Dugo nisam pročitao razumniji, prije svega, smisleniji komentar…Bravo Konspirator 🙂

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Suosjecam sa svima zbog proslih vremena i stvari koje su nam se desile , al 10 milijardi je 10 milijardi…. Taman da nas malo pogura…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alen

??Koliko ide u R.S.?????

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Haha , bice guzve, kase se ispraznile a budzetski lezihljebovicima kasni plata… A ni povisica nije bila odavno…
Sad ces vidjeti ” saradnje “..

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

Ah, štovani autor kaže da je “međunarodna zajednica neodređeni entitet”!? Gluho bilo, jer smo mi veoma određeni… svi smo članovima 4 glavna masonsko-jezuitska bratstva, koji valjda iz straha nazivaju i think-tankovima: CFR, RIIA-Chatham House, Bilderbergova grupa, Trilateralna komisija, i mi smo tzv. međunarodna zajednica. (Onaj Atlantski savjet i slično samo su magla koju bacamo čitateljstvu i gledateljstvu širom planete.) A, s ponosom priopćavam da nas je većina školovana na prestižnom jezuitskom univerzitetu u Georgetownu! (Moj omiljeni guru je glavom i bradom Ignjacije Lojola, onaj što preporuča davljenje žicom protivnika! Ah, kako je to uzbudljivo! iako se moja Monica gnuša takvih… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
3 godine prije

Evo u mojoj kući kada sam bio dijete bile su dvije obitelji, muslimani I hrvati iz Mostara. Bilo je još deset muslimanskih obitelji u istom dijelu obale. A bilo ih je na stotine tisuča posvuda unaokolo. Počeo je rat, između muslimana I Hrvata. I tko je ubio mislimana koji je živio tamo. Nitko. Nitko ih nije dirao. Ja nisam iz Bosne, ali što reći. Hoče li ikada itko sa obale dobiti dio onoga što smo tim ljudima dali, mir, hranu I slobodu I poštivanje vjeroispovjesti. Nigdje nisam čuo hvala a trebalo je ovo gore pisano jamčiti barem muslimansku zahvalnost. Oni… Pročitaj više »

Toni
Gost
Toni
3 godine prije

Haag je tribunal nije sud. Sve što se treba znati. A ono zločin je zločin, haha veče gluposti nisam čuo. Pa gdje to ima, čuvaš enklavu u Srebrenici a sve ti pokolju. Moji Nizozemci, to samo pokazuje da vas neće biti nikad brige niti vas je bilo. Pa oni ne mogu razumjeti takvo nešto jer su oni bili takvi ima tristo godina. Ponavljam, prije tri stolječa ej. Pa mi za njih isti narod. Bre, kaj, ba.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Cinjenica jeste da se u Lisinskom okupio polusvijet koji je profitirao u bratoubilackom ratu na prostoru SFRJ , ratni zlocinci , ratni profiteri , lazni branitelji , nacisti , fasisti , bivsi komunisti , popine i svih vrsta lopine .

Praljak je za njih samo jedan od izbavitelja , jos kad ga posthumno nahvali miroslav tudjman , sin generalisimusa tudjmana i precednik SIS-a odnosno organizatora agresije na bosnu sve je jasno , ne treba nam haski tribunal ni babicev tekst o belosvetskoj zaveri:)

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Upecao sam se na broj komentara misleci da se razvila konstruktivna prica, ali vidjeti je da se nekolicina samo porjeckala oko bontona. Cudno, jer ipak je ovo zanimljiva tema. Prestanak djelovanja haskoga suda predstavlja epilog jednog vremena, ali predstavlja i nagovjestaj buducih problema. Komemoraciju S. Praljku vidim kao pokusaj skrivanja dijela hrvatskog politickog vodstva iza trupla S. Praljka, te njihovim groznicavim pokusajima da se domovinskom mitologijom prebaci odgovornost na sve gradjane RH. Dakako, to cine rafinirano, a ne kao general Mirko Norac koji je medju svojim vojnicima trazio onoga koji jos nije pucao u civile. Dakle, lik je znao da… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Andrej

Ja tvrdim da u Lisinskom nije bio niti jedan posten covjek koji zivi od svoga rada ,dosle su bitange lesinariti na mrtvom magarcu i poruciti ... da su jos uvjek tu , da zacepe i nastave puniti proracun kojeg ce oni svojim beneficijama prazniti 🙂

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Tako je druze. Sve zlocinci. Bili i ostali na vlasti.po potrebi komunisti, vasisti, demokrate

Cigo
Gost
Cigo
3 godine prije
Reply to  Andrej

Je vazna tema.skontat da niko nista na ovom balkanu ne konta.jugoslavija srusena mafija vlada a narod pljuje. Eto sta je skonto balkan

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Hebote koje hebanje u zdrav mozak.. Pa isti taj nato zapad je zamislio, poticao i aminovao sulude ambicije gojka.suska u BiH… Licno nisam.ocekivao ovakav hajmo reci noz u ledja zapada hrvatskoj.

Sranje u BiH u ime Hrvatske su uradili moji sunarodnjaci hercegovci sto u hercegovini sto u zagrebu okruzivsi tudjmana koji se poveo za njima , vodeci tako politiku za koju sam siguran da hrvatski narod ne bi podrzao…
Mozda i ova odluka ima veze s buducim stvarima u BiH…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Alen

Ovo jeb..u zdrav mozak obična čovjeka.Boli vlastodršce k….za presude.Sada su na tapetu npr.Srbi i Hrvati.Naguzit će oni Bošnjake i Albance kada dođe vrijeme na njih.Svi smo potrošna roba.Ustvari pokazali smo da smo svi roba s greškom,a takva roba kad tad ide u smeće.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Velika je ovo zezancija ova presuda , ovde su veliki gabariti i upetljana.je hrvatska … Hebes generale , prlica ,suska, i ostale… Osudi ih i baci kljuc.. To sam.i ocekivao… Nisam.ovekivao niti zelio osudu hrvatske ,hrvatskog naroda radi hercegovacke ciganije….
Zato.kazem neka veca zezancija.predstoji od ove situacije

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Alen

ne budali , natovi placenici nisu hrvati vec rvati okupljeni u lisinskom , hrvati su samo kukavice koje umjesto da zapale lisinski kasne po uru vremena na posao jer bagra koja sisa proracun ima ustaski dernek .

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Alen

…jednostrano i očekivano od vas Alene..možete li nas, u svom vidovitom naletu, obavjestiti o tim “budućim stvarima u BiH?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Pojma nemam ,nagadjam , komentarisem, uvjek je stvarni razlog prikriven…Ili jednostavno spremaj keš za ostetu.. Ako ti je lakse tako…heheh

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Alen

…nagađaš željama….kužiš?

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

@samo ćaća Vikendom sam često preko Save, kući(doma) u BiH, bosanski sam Hrvat! Svi se iseljavaju, “evakuacija” je na djelu, više ljudi sa svih strana odlazi nego nakon rata!!

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Željko

…da..sada obrati pažnju na medijski spin u tom pravcu…”jedino nas migranti mogu spasiti”….uglavnom…to pametniji od mene zovu subverzivnim etničkim čišćenjem.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

Čitam tekst G-dina Babića (korektno napisan), čitam komentare (neobrisane) i sve mi nije jasno kako nikom ne pada na pamet da se svi mi moramo pogledati u ogledalo. Ne znam koliko je ratu na ovim prostorima kumovao ( a svakako jeste) Zapad i NATO, ali znam da rata ne bi bilo da sami nismo uzeli puške, spalili “njihova” sela, protjerali “njih”, noću odvodili da se više ne vrate… Nije nama niko kriv što smo takvi kakvi jesmo. I neće nas niko izmiriti ako to sami ne učinimo. A morali bi. Bez obzira sudili nas, ili njih, u Haagu, proglašavali žrtvama… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Piretis

Stisak zapada ,od tih ratnih dana , pa.do dana danasnjeg.je samo jaci…
Velika je to manipulacija ,malo prostora za stati ,razmisliti ,previse kontrole,medija.,manipulacije….
Moras shvatiti u njihovom.smo sistemu a to je velika praonica mozga…
Ko zna mozda uskoro dodje RT i na balkan…

A narod se i fatio puske jer je ujka sem reko tako !!!!
A i to ludilo kad krene nema filozofiranja ,fati se puske i aminaj zivu glavu
Pa onda to ludilo malo ponese pa eto osveta i tih sranja..
Pusti se obicnog naroda…

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Alen

@Alen U pravu ste, strah me je proljeća 2018. ne samo na Balkanu, već i u Europi uopće!

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Formalno izmirenje nije dovoljno. Potrebno je prestati se skrivati iza “MI”, te ustrajati na “JA” (“JA” kao simbol vlastitog integriteta, a ne “JA” kao odraz egocentricnosti).
Pored roditeljskog utjecaja, tu takodjer veliku ulogu igraju i odgojno-obrazovne ustanove. Zelite li da nove generacije streme propitkivanju ili cascenju nacionalnih mitova? Rijec je naime, o poticanju razvoja svijesti.
Svijest je ta koja vidi dalje od nacionalne pripadnosti, svijest je ta koja vidi ljude i njihov stvaralacki potencijal. Medjutim, promijena svijesti zahtijeva vrijeme i angazirane ljude i tek takva oslobodjena svijest istinski oslobadja covjeka. I tek tada cemo biti svoji na svome.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Andrej

@Andrej- JA mogu malo napraviti, gotovo ništa. Ali MI možemo puno.
Pod MI ne mislim isključivi na nacionalnost ili državljanstvo. Okupljali smo se, prigodno i pod druge barjake, vjerske ili političke i uvijek je sve završavalo u krvi. I bojim se opet će jer mediji i političari i ne rade ništa drugo nego raspiruju niske strasti.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis Nažalost, u pravu ste!

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

mislim da notorni Voja Š. duboko u sebi žali što on nije učinio jer bi na odličan način okončao farsu od tog suda i još bi u očima svojih pristaša ispao mučenik, a ne razredni klaun vladajuće elite.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Kada ljudi skuže da je notorni Voja običan zapadni igrač i vrlo vjerojatno sitni špijunčić , tek tada će skužiti razmjere kontrole rata od strane Zapada. Šešelj, Milošević, Šušak, Izetbegović, Tuđman svi na platnom spisku preko bare. Zvrk ti stvarno misliš da ljudi najavljuju da će se ubiti prije nego budu uhićeni, onaj koji se misli ubiti većinom to skriva. Obična gluma , a čovjek pušten da otvara stalno stare rane… Najveći agenti se uvijek prikazuju najekstremnijima npr. Bagadi (ISIL) – Mossad, Osama bin Laden (Al Qaida) – CIA, Pablo Escobar (kolumbijski narkokarteli) CIA , … Kada je netko ekstreman… Pročitaj više »

Max
Gost
Max
3 godine prije

Uloga naroda s ovih prostora u ocima zapada: roblje, kolonija, jeftina radna snaga,topovsko meso.. uvijek je tako bilo i uvijek ce biti. Nakon Tita nema vise nikakve jebene sanse da ce se na ovim prostorima pojavit politicar koji ce reci zapadu ili istoku da odjebe. U takvim okolnostima misliti da ce haski sud suditi samo krivcima je glupost bez presedana. Na zalost od 90-tih zemlje nam vode budale ili gubernatori postavljeni sa zapada. Ili da bas me budem uvredljiv..zemlje nam vode “pragmaticni” politicari koji shvacaju koja nam je uloga dodjeljena i provode je u potpunosti. I da zavrsim…draga moja braco… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Eh da, ne znam je li još postoje posebni sudovi za Sijeru Leone i Ruandu (tzv. dijamantni ratovi) gdje su zapadni “pravednici” izazvali toliku nevolju da je krševiti Balkan mila majka.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

“No, netko je, unatoč jasno izraženoj želji generala Slobodana Praljka, odlučio da od svega napravi spektakl u kojem je, uz one iskrene, bilo puno lažnih suza i licemjerja.” – Želja se nije odnosila na slučaj samoubojstva. Pošto je ovaj čin vezan za interese države i regije, te velika mrlja za sud i protest protiv nepravednosti istoga, logično je obilježiti ga na izraženiji način, kao javnu podršku protestu. “kako bi sud mogao naplatiti 2,8 milijuna eura koliko je potrošio na obranu generala. ” – Očigledan sukob interesa u smislu zarade na naplati sudskih troškova. “nije osnovan da bi pomirio narode” –… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Na Euroviziji u Zagrebu 1990. onda vrlo popularna Tajči je zapjevala ”Hajde da ludujemo….”
Ispostavilo se da su je krivo shvatili…..

tedi
Gost
tedi
3 godine prije

Cinjenica je jedna,na ovim prostorima,zemlje “krvi i meda”,Balkan,je vjekovima bio meta geostrateskih interesa.,a to je i danas.Najlaksi nacin da se dode do cilja zapadu je zavadi pa vladaj.Posto je haski sud osnovan od UN,kojim je vladala zapadna alijansa,raznim ucjenama i mesetarenjem pri donosenju odluka,postignut je cilj da oni imaju sveto pravo gaziti i bombardovati kako im se cuna digne,sto su i pokazali.Zaigrali su se i uzivali u svojoj nadmenosti da su gospodari zivota i smrti u cjelom svjetu.Jedino im je ostao neostvaren san i to isto vjekovima pokoriti Rusiju.Posto su Srbi za njih “mali Rusi” bili su satanizirani i drito… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Što se tiče same komemoracije nije poštovana posljednja volja pokojnog Praljka. Tamo su bili prisutni i neki kojima bi trebalo suditi za ratne zločine za koje se teretilo Praljka. Tako da tu ima dosta licemjerja. Naravno Haaški Tribunal nije mjerodavan jer ispada da sude oni koji su zakuhali i svesrdno podržavali raspad SFRJ. Pa kad su rekli da je dosta odveli su plemenske vođe u Dayton i nisu ih puštali dok nisu sve ispotpisali što se tražilo od njih. Kao da ih nisu mogli odvesti prije početka krvoprolića. Jedino me zanima da li je itko ikad odgovarao za Hiroshimu i… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Perun

Posljednja želja generala Praljaka? :))) Halooo? Nešto što je kao on napisao prije dvije godine je njegova “posljednja želja”? Čovjek je unio cijankalij u sudnicu i napisao 18 knjiga a da nije mogao nešto svježe napisati i dostaviti svijetu? Sam sadržaj njegove objavljene “posljednje želje” ukazuje na sumnju da su uhvatili njegovu stvarnu posljednju želju i da je došlo do nekakve nagodbe. Zato ne traže tko je dostavio cijenkalij i zato nije objavljeno kako su suci glasali. Mene na primjer posebno zanima kako je glasao Meron. Koliko se sjećam kod Gotovine je bilo 3:2. Eto da malo zapaprimo sa novim… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

@ Rijecanin Kada smo kod “teorija zavjere” da li je tko vidio mrvog Praljka ili Miloševića??!!

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Igrom slučaja poznajem jednog Praljkovog obiteljskog prijatelja i susjeda gore s Kraljevca u ZG. Čovjek iskren, pošten, nije se baš politički slagao s Praljkom ali to ih nije spriječavalo da se druže. Njegovo mišljenje je da Praljku nije trebalo petljati se s Tuđmanom kojem je bio neusporedivo intelektualno nadmoćan. Preskupo je to platio a ono što je izveo u sudnici bilo je baš u njegovom stilu i za nekoga tko ga dobro poznaje i nije iznenađenje. Čovjek je siguran da Praljak ne bi htio nikakvu komemoraciju ili parade. Ako netko hoće vjerovati da je on živ ja nemam ništa protiv.… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Perun

Zašto bi ga poštovali mrtvog, kada ga nisu poštovali živog. Praljka nisu osudili za konkretan ratni zločiv već tvz. “udruženi zločinački poduhvat”. To je čisto politički termin i prema njemu može se optužiti i osuditi baš svakog pojedinačnog vojnika koji je bio član dotične vojske. Čovjek je bio vrlo kompleksna ličost žestoke pojave, ali iznimno inteligentan i častan. Osobno je propustio humanitarni konvoj za istočni mostar kad su ga blokirale izbjeglice iz srednje bosne, protjerani od alijine armije, tražeći rješenje svoga pitanja. Pošto je bio postavljen od Zagreba njegovi postupci su uvjek bili vođeni tako da ne ugrozi politički položaj… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Koba

@ Koba Primijetili ste da smo na portalu najaktivniji kada se priča o ratu u ex- YU, nažalost! Da mi je najbliži rod ouđen kao ratni zločinac ja bih ga tako gledao i problem je što je ” Tuđman dijelio BiH a podijelio Hrvatsku” jer zauvijek ćemo biti podijeljeni na partizane i zlotvore !!

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Željko

Ne Željko. Rat je prošlost, podje su možda dio vaše generacije, moje ne. Najaktivniji sam na političkim temama. Zabrinjava me vaš služanjski stav prema autoritetu, kojega u ovom slučaju predstavlja sud. Koji, kako i sam autor zaključuje, je politička kreacija i samim time u suprotnosti s pravom. Na svim misaonim jedinkama je da promatraju, zapažaju i propituju. Ja sam samo reagirao na očigledne nelogičnosti i dvostruke aršine. Ovaj sud i. oni koji stoje iza njega, žele stvoriti apsolutnu žrtvu i apolutnog zločinca. Cilj te politike je jasan, stvaranje podjela i naboja za idući rat.Te uloge kod nas se preuzimaju štafetno,… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Željko

Znači ako je netko činio ratne zločine i nije osuđen kao neki likovi s komemoracije ili je čak oslobođen u Haagu onda je sve OK. Po toj logici svi mi koji smo sudjelovali u ratu možemo biti terećeni bez obzira što nismo radili sranja samom činjenicom da smo bili pripadnici vojske koja je u svojim redovima imala ratne zločince. I daj, Željac, nemoj biti Židov. Bubni mi 10 minusa a ne samo 1. Zbog škrtosti ti ne dam plus a minuse ne koristim. Bosanci su uvijek bili poznati kao ljudi široke ruke bez obzira na naciju. Kad već spominješ partizane… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Perun

Pazi nemoj mistificirati Bleiburg, neki potrošeni ljudi svjesno od toga prave hrvatski “Jasenovac” igrajući se nulama. To što se u poraću ww2 dogodilo nije ništa začuđujuće uzmemo li u obzir kaos i svu neorganiziranost vojnih formacija u Jugoslovenskom građanskom ratu. Partizani 45-e su bili vrlo šarolika skupina, preplavljena raznoraznim prebjezima četnicima i inteligentijim domobranima i ustašama, ostali su do kraja ostali vjerni poglavniku (zašto je veliku ulogu imao kler koji je javno pozivao na borbu i kad je već sve bilo jasno). Tu ekipu je jako teško kontrolirati i pitanje je tko bi to uopće mogao. Neki “moji” su prošli… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Koba

Ne mistificiram Bleiburg, znam i da su jedno krilo prilikom povlačenja držali četnici ili JVuO kako su se nazivali. Bilo je i civila, klinaca mobiliziranih u panici a glavne njuške tipa Luburić se izvukle, Pavelić pobjegao sa zlatom koliko je mogao nositi a ostalo dao Vatikanu “na čuvanje”. Bleiburg sam spomenuo samo zbog Tuđmanove operativne odgovornosti i osobnog sudjelovanja. Na prvim izborima 1990. bilo je još živih starijih ljudi koji su preživjeli i zgražavali se kako takav čovjek može odjednom postati velika Hrvatina ali nitko im nije vjerovao. Bilo je istih informacija iz partizanskih krugova jer zamisli u Jugi su… Pročitaj više »

Edo
Gost
Edo
3 godine prije

Hag je samo glazura, šlag na tortu. Jugoslavija se morala raskomadati a mogla je samo iznutra. Morala se ovako raskomadati kako nikome ne bi palo na pamet da je više sastavlja. Hag je samo nastavio raspirivanje mržnje i odmicanje jednih od drugih. Sad kad su kerovi izgladnili, ludi od mržnje, mogu i sami da se glođu. Šta reči, posvađala se braća oko nafake, ko je uzeo više a ko je trebao više. Vrhuška je imala konkretnu korist od svega a raja je ispala hajvan. Da je svako držao do svoje riječi, onoga što se zaklinjao od pionira pa nadalje ništa… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Edo

@ Edo Nažalost po imenu(nadimku) vam zaključujem da ste iz BiH i da ste dio naroda koji je najviše stradao! EX-YU ste iskreno željeli samo vi Bosanci i Makedonci, ostali vjerujte ne, čast iznimkama! “Sreća” za Makedoniju je bila što je pravoslavna država!!

GRUNF
Gost
GRUNF
3 godine prije

TKO POBIJEDI SUDI, TKO NE POBIJEDI NE SUDI.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Praljak je bio kriv koliko i Herman Goering ili ako vam je tako draže jednako nevin. Naime ni debeli šef Luftwaffe nije osobno bacio ni jednu bombu niti usmrtio ijednog civila. Ali jesu oni kojima je zapovjedao. To što su i saveznici bombardirali civile ne umanjuje Goeringovu odgovornost. Jer osim što je on prvi počeo njegov zločin je i temeljito gori samim tim što Goering pripada gubitničkoj strani. Kod nas svi s područja bivše Jugoslavije pripadaju gubitničkoj strani pa su pogodni za suđenje koje uvijek održava i kontrolira pobjednik. Praljak jest ratni zločinac i u tome nema dileme a ove… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
3 godine prije
Reply to  Arkaj

Nikakav zločin Pralku nije dokazan, zapovjedne odgovornost nema. Goering je proklamator “Nirnberških zakona”. A što se zračnog rata tiče kriv je koliko i Sir Arthur Harris. A možda i manje ako uzmemo u obzir neuračunljivost uzrokovanu teškom ovišnošću o opijumu,

POVEZANE VIJESTI

Izbornik