Oboreni Il-20 i “slabosti” Rusije – Primarni cilj dobiti rat i očuvati Siriju

78 komentara

Obaranje ruskog zrakoplova Il-20 je tema u kojoj mnogi rusku reakciju tumače kao znak slabosti. Za talijanski portal Occhi della Guerra Lorenzo Vita dobro primjećuje kako je za Moskvu primarni cilj očuvati legitimnu vlast u Damasku i teritorijalni integritet zemlje, što znači da mora pobijediti u nametnutom prljavom ratu u kojeg su uključene svjetske i regionalne sile, osim Rusije, Irana i Hezbollaha, sve ujedinjene protiv Sirije.

Nakon dogovora s Erdoganom o Idlibu, za Vladimira Putina su uslijedili teški dani. Ruski predsjednik se u Siriji našao u opasnoj eskalaciji koju pokušava izbjeći po svaku cijenu. Ubojstvo 15 ruskih vojnika u Iljušinu 20 u ponedjeljak navečer nije promijenilo rusku strategiju u ratu u Siriji, ali joj je svakako nanijelo ozbiljan udarac. Ne samo zbog gubitka zrakoplova i pogibije posade, već zbog domino efekta koji je uslijedio na diplomatskoj i strateškoj razini. Svi su se bojali povećanja napetosti. Toga bi bez sumnje bilo, ali su u Moskvi odlučili da se sve zaustavi, prije nego bude prekasno.

Izbor Vladimira Putina je bio da nizom izjava, sporazuma i kompromisa spasi svoju strategiju. Njegov je položaj neugodan, ali od definitivno želi dobiti ovaj rat, kojeg vodi zajedno s Basharom Al-Assadom. I upravo sada, kada se ova pobjeda bliži, Rusija je jedina stvarna sila koja ima sve i sve to može izgubiti.

Zato je ruski predsjednik čovjek kojeg je najlakše kompromitirati, zasigurno više od onih koji gube ovaj rat. Stoga je sada vrijeme za smirivanje napetosti.

U tom smislu Putin vodi dvostruki rat. S jedne strane onaj na terenu, u kojem je podupirao i nastavlja podupirati vojsku Damaska. No, s druge strane se vodi još jedna igra, puno složenija, ona diplomatska. U njoj Putin igra između potpuno suprotstavljenih interesa i čini sve kako bi spasio sirijsku strategiju.

Između Irana i Izraela

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani
FOTO: Vladimir Putin – Hassan Rohani

Odnosi s Izraelom su u tom smislu vrlo značajni. Između Netanyahua i Putina se vremenom izgradio konsolidirani odnos koji je godinama omogućio izbjegavanje nesreća poput one koja se dogodila prošlog ponedjeljka. Putinova pozicija uopće nije jednostavna, jer mora posredovati između potpuno suprotstavljenih stavova.

S jedne strane je Iran saveznik Rusije na terenu, ali Teheran nema nikakvog interesa za povlačenje iz Sirije. Osim toga, Iran je prva sila koja je priskočila u pomoć Assadu.

S druge strane je Izrael, ruski partner koji Moskvu neprestano dovodi u nepovoljnu situaciju, jer od početka rata provodi udare po Siriji, iako ima izravan diplomatski i vojni kanal s Kremljom.

Linija sjeverno od granice okupiranog Golana
FOTO: Linija sjeverno od granice okupiranog Golana

U ovom kontinuiranom sukobu suprotstavljenih stavova Putin ima samo jedan cilj – ostvariti pobjedu. Ovih mjeseci je, upravo iz tog razloga, morao obaviti vrlo težak zadatak posrednika. Rezultat tog kompromisa je bilo povlačenje iranskih milicija 80 kilometara sjeverno od granica židovske države.

Međutim, to nije bilo moguće bez ustupka Tel Aviva. S druge strane je Izrael prestao podupirati teroriste na jugu Sirije i zaustavio je bombardiranja kako bi osigurao Assadu da oslobodi pokrajine Dara’a i Quneitra.

Međutim, ovaj se kompromis ne odnosi na ostatak Sirije, gdje su se izraelski napadi zbog prisustva Irana nastavili do prošlog ponedjeljka.

Dogovor s Turskom

Putin Erdogan turska
FOTO: Putin i Erdogan

Umjetnost kompromisa se vidjela u teškom odnosu s Recepom Tayyipom Erdoganom. Odnos Turske i Rusije je tijekom rata bio kompliciran. Turski čelnik je uvijek iskoristio rat kako bi proširio utjecaj Ankare diljem sjeverne Sirije. Tako je protiv sebe na jednoj strani imao Kurde, a na drugoj Assada, stvarajući neku vrstu proturske zone koja dijeli Siriju i Tursku i stvara područja u kojima prevladava turski utjecaj.

Kao i kod Izraela, čak i s Turskom je došlo do incidenta koji je mogao izazvati vojnu eskalaciju između Ankare i tešku reakciju Moskve. Kada su turski zrakoplovi oborili ruski bombarder, mnogi su se bojali da će se dvije države uključiti u rat na suprotnim stranama.

Ali je, čak i tom slučaju, realna politika prevladavala nad vjetrovima rata. Svima je jasno da je Moskva mogla reagirati, kao i kod Izraela, ali posljedice vojnog sukoba bi bile nepredvidljive i kontraproduktivne.

Rusija je zainteresirana da Turska bude na njenoj svojoj strani. Ili barem da Erdogan bude slobodan u odnosu na Sjedinjene Države i da više ne podržava islamističke terorističke skupine koje su uključene u svrgavanje vlade u Damasku.

I Turskoj je u interesu da u Rusiji ima prijateljsku zemlju, iz ekonomskih, političkih i vojnih razloga.

Ovaj kompromisni odabir je zapečaćen nedavnom sporazumom o Idlibu. Putin i Erdogan su se sastali u Sočiju i razgovarali o posljednjoj islamističkoj enklavi u Siriji. Složili su se da će rusko-sirijska ofenziva biti obustavljena, ali pod uvjetom da sve skupine u Idlibu predaju oružje, a da se, za početak, do 15. listopada ove godine sa svim naoružanjem povuku 10 do 15 kilometara od linije fronte sa sirijskom vojskom.

Rusija - Iran - Turska - zajedička fotografija
FOTO: Ilustracija, Rusija – Iran – Turska

Sporazum o Idlibu je spriječio zapadne sile da daju vojnu potporu islamističkim militantima, a Francuska i SAD su već bile spremne vojno djelovati protiv Damaska.

Općenito, Putinova politika je posebno teška za provedbu, jer mora ostvariti ključni cilj i izbjeći po svaku cijenu da Izrael, SAD i Turska ugroze rusku strategiju i na kraju poraze Assada. To su tri sile koje mogu poremetiti planove Moskve.

Sjedinjene Američke Države imaju vatrenu moć i politički utjecaj i mogu destabilizirati sve što su Damask i Moskva postigli tijekom godina. Još uvijek postoji područje sjeveroistočne Sirije, gdje kurdske snage podržavaju Amerikanci i Francuzi. Ali prije svega, SAD i Francuska su formalno saveznici Izraela i Turske.

Turska je članica NATO pakta blisko povezana s Washingtonom, a Izrael ima  kompleksan odnos s Amerikom. Ali nikada se ne smije zaboraviti da su  dio istih strategija.

Vladimir Putin pokušava podijeliti frontu i kompromisima izbjeći da se ovaj blok ponovno konsolidira. Naravno, ruskog čelnika se na razne načine ucjenjuje i vrši se pritisak na Moskvu upravo zbog pozicije sile koju zauzima.

Zadržati onoga što se postiglo je trenutno najteža zadaća. I zato Moskva neće dozvoliti da eskalacija napetosti preraste  u ovom ratu, u vojni sukob. Da bi definitivno pobijedio u ovom ratu Vladimir Putin mora nastaviti s ovom strategijom. Za sada pobjeđuje, unatoč prividu kojeg neki pokušavaju stvoriti tvrdnjama kako je nedostatak vojnog odgovora Izraelu slabost ili dokaz savezništva izraelskog režima i Rusije.

Možda mnogima nije jasno da će najbolja osveta Sjedinjenim Državama i NATO paktu, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, čak i Turskoj, koja trenutno djeluje kao saveznik Rusije i Irana, biti konačna pobjeda u Siriji.

Normalno je za ljudsko biće da traži neposrednu osvetu. teško su kao ljudska bića gledati bez miješanja želja za neposrednu osvetu, ali se mora imati na umu da neposredna osveta rijetko služi dugoročnim strategijama koje vode prema pobjedi.

Drevni kineski mislilac i strateg Sun Cu u svom svevremenskom djelu “Umijeće ratovanja” upozorava suvremene i buduće generale o opasnostima podlijeganja emocijama na štetu jasne strategije.

“Nemojte ni kretati ako ne vidite prednost. Nemojte koristiti svoje trupe, osim ako ne postoji nešto što možete dobiti i ne borite se, osim ako situacija nije kritična.”

– “Nijedan vladar ne bi trebao slati trupe na polje samo kako bi smirio uzavrelu krv.”

“Ako će vam donijeti prednost, napravite korak naprijed, ako ne, ostanite tamo gdje jeste.”

“Ljutnja se vremenom može promijeniti u radost, a uznemirenost može zamijeniti zadovoljstvo. Ali kraljevstvo koje je jednom uništeno ne može se ponovno pojaviti, kao što se mrtvi nikada neće vratiti u život.”

BM-21 Grad Sirija
FOTO: Ilustracija, VBR Grad

Zbog toga je prosvijetljeni vladar smiren, a dobar general pun opreza. Ovo je način da država ostane u miru i vojska netaknuta.

Rusija ne bi imala nikakve prednosti od uništavanja francuske fregate ili da pokaže sve mogućnosti svojih sustava protuzračne obrane kako bi oborila nekoliko izraelskih ratnih zrakoplova samo kako bi zadovoljile želje dijela javnosti za neposrednom osvetom ili kako bi obranila ideju o ruskoj nepobjedivosti.

Umjesto toga, Rusija jednostavno mora dobiti ovaj rat u Siriji i za Siriju. Kao i 2015. godine, kada se tražila neposredna  osveta zbog obaranja ruskog bombardera od strane Turske, Sirija, Rusija i Iran su nastavili ići naprijed svojim putem,  polako i sustavno, oslobađajući sirijski teritorij od stranih plaćenika kojim su  htjeli podijeliti i uništiti zemlju, a onda Siriju iskoristiti kao odskočnu dasku za napad na Iran i konačno otvoriti koridor za upad u južnu Rusiju.

Sudbina Sirije kao nacije, sigurnost Irana sigurnost i stabilnost očuvanje Rusije je ključni cilj strategije. Odgovornost onih koji su planirali i ostvarili pobjedu nad islamističkim plaćenicima, potpomognutima od najvećih i najmoćnijih gospodarstava i vojnih sila na planeti, je ogromna. Oni sebi ne smiju dozvoliti da podilaze publici koja ne razumije razliku između kratkotrajnog zadovoljstva i dugoročnog uspjeha. To je ključ odgovora na pitanje zašto se strategija koja mora dovesti do dugoročne pobjede ne smije ugroziti trenutnim užitkom privremene osvete.

ISILIslamska državaKalifatPričaSun CuUmijeće ratovanja
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nizzde
5 godine prije

Vrijeme je na strani Rusije i saveznika

Mister ?L
5 godine prije

Rekao bi strah rusije i nemogucnost kontrole. Da su sigurniji bili bi odlucniji…

Sovonarola
5 godine prije

Odlicna analiza,vrijeme rsdi za Rusiju,rat treba hladiti.Inace mislim da je Putin osuđen na uspjeh.

Adriana
5 godine prije

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.
Grunf

Kažun
5 godine prije

https://www.c-span.org/video/?451669-1/irans-missile-program
Ima i dobrih osoba u ovim tmurnim vremenima pogledati na 18;10

Laki Topalović
5 godine prije

Ljutnja i bijes , zanimljivo, tako se zove neka knjiga o Bijeloj kući, ali nevažno, odlike su američke vanjske politike, koja je dobila ratove u prvih par dana, protiv vojski Libije, Somalije, Iraka, talibanske vlade i vojske u Afgansitanu, a onda….potom, poraz, povlačenje i kuknjava. Da je ruska vojska potopila francusku fregatu i oborila izraelske F-16, pokazali su da su totalni idioti kao oni u Pentagonu, ne mogu ih nazvati “kolegama” Šojgua i njegovih generala, jer su to obični konji koji na svaku provokaciju šalju armadu za uništenje svega što se kreće.

Laki Topalović
5 godine prije

Dovoljna je karta ljeto 2013. i sada. Ostao je Idlib, gdje “žurka” počinje 15. 10. , te Kurdi , “Rezervat Al-Tanf” i ne računam. Tamo će Ameri samo preć u Jordan, a onda će se Magawir Tawhra, kako ji se već zovu onu papci, vidjet što će i kako će.

davor
5 godine prije

Putin će ovo dobro odigrati ali ruska vojska ovo neće dugo dugo zaboraviti niti preći preko toga. Poanta je da se nitko ne usudi kritizirati javno Izrael, to je zaista zastrašujuća spoznaja. Turska je rušila ruski avion a Putin je govorio kako se Atatürk okreće u grobu, no Izrael sponzorira terorizam u arapskim državama već čitava desetljeća i nikom ništa. Može Rusija ovdje odvojevati diplomatsku i ostale pobjede u Siriji bez problema ali ovo sa Izraelom ruska vojska neće otrpjeti ma da je i dvadeset Putina oko nje. Ruski pilot Vladimir Popov je izjavio da se izraelska taktika može usporediti sa “zmijama otrovnicama”. Bojim se da je Izrael pokopao svoju suradnju i poštovanje među ruskim vojnim krugovima.

Laurusri
5 godine prije

Odličan članak, a kraju samo nedostaje:
“Tek kada vam komarac sleti na testise, onda shvatite da se neki problemi moraju riješiti bez nasilja.” ~ Konfučije.

Nesto smrdi
5 godine prije

Ovi hvalospjevi rusiji postaju polako smijesni…znaci, rusi zbog erdogana ne idu u idlib i njihovi ljudi umiru od njihovih vlastitih raketa koje su ispalili njihovi saveznici, po meni to je cisto ponizavanje rusa a oni ovako ponizeni na to ne reagiraju apsolutno nicim, cim porucuju da su se naguzili i da nije problem ako im jos koji utrpa neko, i sve se to prikazuje kao nesto dobro, de facto planski od strane putina…

MajorJS1
5 godine prije

Odlican clanak.

Bruno
5 godine prije

Vidjeti ćemo. Puno izgovora. Ali Rusiji se dogadaju tragedije koje se ne bi smjele dogoditi. Pad aviona sa ansamblom Akeksandrov :97 poginulih. Pad aviona sa čitavim zapovjednim kadrom rata u Siriji :39 poginulih, mahom ruskih vojnih časnika. Sada ovaj događaj i 15 poginulih časnika. Previše malo… A zapadni partnjori neće prestati sa stvaranjem nevolja… Morati će Putin reagirati odlučnije, prije ili poslije. Ja čitam ruske strateške portale koji se obraćaju publici u inozemstvu. Kritika Putina postaje sve glasnija…

Potemkin
5 godine prije

Nego , zna li netko , jesu li bar pokupili mrtve i poslali obiteljima .

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

U koju je to zemlju Izrael poslao zapovjednika svog ratnog zrakoplovstva da iscrpno brifira o nekom zračnom napadu? Zašto su se odmah užarile veze između Tel Aviva i Moskve, na najvišem nivou, i u neprekidnim kontaktima na najvišem diplomatskom i vojnom nivou. Rusija će poduzeti mjere da se pogibija njihovih vojnika smanji na minimum. Da li to znači da će i oni dati odobrenje da se nešto sruši ili eventualno potopi, pitanje je. Izrael će dobro paziti da ubuduće ne ugrožava Ruse, i u principu njihovi odnosi na terenu će morati dobiti neku novu formu, iako su im interesi u Siriji dijametralno suprotni. Amerikanci su shvatili potencijalnu opasnost rušenja tog zrakoplova i odmah su se ogradili, pazeći da ne dolijevaju ulje na vatru. Iščekivala se ruska reakcija. Situacija je bila toliko ozbiljna da je osobno Putin sa Šojguom odlučio kakva će biti prva javna reakcija. A to nije uobičajena praksa.… Čitaj više »

Mucke
5 godine prije

“S druge strane je Izrael ,ruski partner …” ni sa zacepljenim nosom nisam dalje citao.

Croatia
5 godine prije

Ovo je partija šaha u kojoj Putin ne zeli poraz a ni remi on hoće protovnicima da dade „šah mat“ . A mi znamo ko najbolje igra Šah .???

benty20
5 godine prije

Odličan članak koji bi trebao otvoriti oči svima kojima je na pameti samo akcija! A znamo da svaka akcija izaziva i reakciju, a di bi to odvelo na ovoj razini strah me iti pomislit, a mislim da bi nas sviju trebalo biti strah! Ovdje zveckaju oružjem najveće sile svijeta i svaka bijesna i nepromišljena reakcija bi mogla dovesti do nesagledivih posljedica! Usporedo sa stvarnim ratom vodi se i onaj trgovinski, koji bi zapravo mogao biti i presudan za velike sile. Do prije 20 godina jedna je sila bila globalno dominantna, ali danas pomalo gubi utjecaj i sad svim sredstvima nastoje zadržati dominaciju. Hoće li uspjeti, ne znam! Zapravo sam siguran da dosadašnjim strategijama i načinima neće i da će definitivno morati iz temelja mijejati svoj sustav vrijednosti kako bi mogli opstati.

njonjo
5 godine prije

Imao sam tetu, sestru mog tate. Živjela je u Zemunu u garsonijeri koju je dobila na korištenje od Galenike, gdje je radila. Danas je pokojna, a zadnji put sam bio kod nje 1974. godine. U to vrijeme je u SSSR-u na vlast dolazio Mikhail Gorbačov i rekla mi je “Pazi malo, ovaj će čovjek uništiti Sovjetski savez. Možda to nebi bila nikakva šteta po svjetski poredak da nije došao Jeltsin, američki kravomuzac. Sjetite se njegovih izbornih spotova gdje muze krave, kao neka mamić-starleta u nekoj meni nepoznatoj zemlji. Postoji mogućnost da nakon Putina na vlast dođe neki novi kravomuzac, ševac porno zvijezda i zakleti zagovaratelj “zapadnih vrijednosti” No, o tom po tom, ako Putin završi mandat i ako dotle još bude svijeta kakvog danas poznajemo. I ako ga ne bude , nikakva šteta. Početi će nova era s bakterijama, virusima, amebama. Aferim!

mladen3x
5 godine prije

Kao što sam rekao,greška u koordinaciji Rusa i Sirijske PZO ili greška same Sirijske PZO.Trebali su znati da dolazi Ruski zrakoplov u to područje i da im leti iznad glava,znači nema pucanja dok ti je “prijatelj” gore jer ga lako možeš srušiti s obzirom da znaš kakav PZO imaš i iz čega pucaš.Izraelci su samo iskoristili situaciju,ako se gleda na sve ovo s jedne strane.Ako se gleda s druge strane,kako možeš jednom raketom oboriti 4 Izraelska zrakoplova,nikako,možeš oboriti samo svoj…ili imaš loš radarski sustav,to nas opet vrača na početak priče,greška kod PZO.Ali možeš dići paniku i na neko vrijeme zatvoriti zračni i pomorski promet u tom dijelu što ti opet daje prednost za neke druge korake koje si prije smislio…..Ako si smišljao….

Gordan
5 godine prije

Boze dragi sto ovaj covjek sve izveze od paucine! Pa gdje je i jedan jedincati dokaz da su Francuzi ista napravili? A ovaj kuje Putina u zvijezde radi mudrosti i suzdrzanosti sto nas je sve sacuvao od nuklearne kataklizme!

Pukli ste svi skupa.

cool
5 godine prije

Da, sve je to točno; zato sam i napisao prije – “Putinu je teško u cijelom tripartitvnom sistemu dobiti bitku na kraju”.

Ara
5 godine prije

Prema najavi MOD je danas dao službeni izvještaj u vezi rušenja IL-20:
1. The warning from Israel came a minute before the strike.
2. Israel directly violated the 2015 agreement on avoiding conflict situations, which it performs much worse than even the US.
3. Israel has not warned where exactly the strike will be struck, in fact misleading Russia, which has entailed subsequent events .. The RF Ministry of Defense has a record of this conversation.
4. It was not reported where the Israeli F-16s are located.
5. Israeli planes were in the area of ​​maneuvering and covered themselves with IL-20.
6. Refuted and lies of Israel, that the aircraft after the impact immediately returned to the base.
7. The blame for what happened is entirely on Israel and the leadership of the Israeli Air Force.

Buzz
5 godine prije

Babicu jel ti zbilja virujes u sve ovo sta ti napises? Jeli se u tebi ikad oklizne misao da nije moguce da je sve bas tako? Clanak ti je pun pusti zelja, konstrukcija, insinuacija daleko vise nego sta sam Putin u reali je. Nije moguce, i nikad se u historiji ljudskog roda nije pojavija ni jedan toliko veliki Supermen kakvog ti vidis u Putinu. Daj gospeti, ispusi malo taj balun i vrati se u realu da te ne pocnen gledat ka redikula umisto novinara. Prikoci malo, ides u beskrajnost.

karaipuku
5 godine prije

dobro

karaipuku
5 godine prije

Putin je izuzetno sposoban vođa, strateg. Drago mi je da je papa Franjo koji predstavlja nas bolje, istinitije od EUa i NATOa pokazao da to razumije i da je otišao na Kubu susresti se s moskovskim patrijarhom u trenutku kad su nerazumni na Zapadu prijetili Rusiji. Ali Putin je plod biljke koja više ne raste, svjetskog komunizma, i njegove tajne službe.
Nakon Putina dolaze ljudi koji su odgojeni u Rusiji. I oni mogu biti vrhunski, ali moraju nadoknaditi ono što više nemaju, a što je Putinu dao KGB, globalni pogled na politiku i rat.
Sirija je dobro mjesto za uigravanje vojske, specijalnih službi, tajnih službi, ali najviše za razmatranje, uigravanje, ocjenu strategije.
S 300 i EW u Siriji su nova faza sukoba.
Ukoliko bi, ne daj Bože, Izraelci odlučili za daljnju eskalaciju
S 300 i EW u Iranu nisu potpuno isključeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI