Oboreni Il-20 i “slabosti” Rusije – Primarni cilj dobiti rat i očuvati Siriju

Obaranje ruskog zrakoplova Il-20 je tema u kojoj mnogi rusku reakciju tumače kao znak slabosti. Za talijanski portal Occhi della Guerra Lorenzo Vita dobro primjećuje kako je za Moskvu primarni cilj očuvati legitimnu vlast u Damasku i teritorijalni integritet zemlje, što znači da mora pobijediti u nametnutom prljavom ratu u kojeg su uključene svjetske i regionalne sile, osim Rusije, Irana i Hezbollaha, sve ujedinjene protiv Sirije.

Nakon dogovora s Erdoganom o Idlibu, za Vladimira Putina su uslijedili teški dani. Ruski predsjednik se u Siriji našao u opasnoj eskalaciji koju pokušava izbjeći po svaku cijenu. Ubojstvo 15 ruskih vojnika u Iljušinu 20 u ponedjeljak navečer nije promijenilo rusku strategiju u ratu u Siriji, ali joj je svakako nanijelo ozbiljan udarac. Ne samo zbog gubitka zrakoplova i pogibije posade, već zbog domino efekta koji je uslijedio na diplomatskoj i strateškoj razini. Svi su se bojali povećanja napetosti. Toga bi bez sumnje bilo, ali su u Moskvi odlučili da se sve zaustavi, prije nego bude prekasno.

Izbor Vladimira Putina je bio da nizom izjava, sporazuma i kompromisa spasi svoju strategiju. Njegov je položaj neugodan, ali od definitivno želi dobiti ovaj rat, kojeg vodi zajedno s Basharom Al-Assadom. I upravo sada, kada se ova pobjeda bliži, Rusija je jedina stvarna sila koja ima sve i sve to može izgubiti.

Zato je ruski predsjednik čovjek kojeg je najlakše kompromitirati, zasigurno više od onih koji gube ovaj rat. Stoga je sada vrijeme za smirivanje napetosti.

U tom smislu Putin vodi dvostruki rat. S jedne strane onaj na terenu, u kojem je podupirao i nastavlja podupirati vojsku Damaska. No, s druge strane se vodi još jedna igra, puno složenija, ona diplomatska. U njoj Putin igra između potpuno suprotstavljenih interesa i čini sve kako bi spasio sirijsku strategiju.

Između Irana i Izraela

Iran - Rusija - Vladimir Putin - Hassan Rohani

FOTO: Vladimir Putin – Hassan Rohani

Odnosi s Izraelom su u tom smislu vrlo značajni. Između Netanyahua i Putina se vremenom izgradio konsolidirani odnos koji je godinama omogućio izbjegavanje nesreća poput one koja se dogodila prošlog ponedjeljka. Putinova pozicija uopće nije jednostavna, jer mora posredovati između potpuno suprotstavljenih stavova.

S jedne strane je Iran saveznik Rusije na terenu, ali Teheran nema nikakvog interesa za povlačenje iz Sirije. Osim toga, Iran je prva sila koja je priskočila u pomoć Assadu.

S druge strane je Izrael, ruski partner koji Moskvu neprestano dovodi u nepovoljnu situaciju, jer od početka rata provodi udare po Siriji, iako ima izravan diplomatski i vojni kanal s Kremljom.

Linija sjeverno od granice okupiranog Golana

FOTO: Linija sjeverno od granice okupiranog Golana

U ovom kontinuiranom sukobu suprotstavljenih stavova Putin ima samo jedan cilj – ostvariti pobjedu. Ovih mjeseci je, upravo iz tog razloga, morao obaviti vrlo težak zadatak posrednika. Rezultat tog kompromisa je bilo povlačenje iranskih milicija 80 kilometara sjeverno od granica židovske države.

Međutim, to nije bilo moguće bez ustupka Tel Aviva. S druge strane je Izrael prestao podupirati teroriste na jugu Sirije i zaustavio je bombardiranja kako bi osigurao Assadu da oslobodi pokrajine Dara’a i Quneitra.

Međutim, ovaj se kompromis ne odnosi na ostatak Sirije, gdje su se izraelski napadi zbog prisustva Irana nastavili do prošlog ponedjeljka.

Dogovor s Turskom

Putin Erdogan turska

FOTO: Putin i Erdogan

Umjetnost kompromisa se vidjela u teškom odnosu s Recepom Tayyipom Erdoganom. Odnos Turske i Rusije je tijekom rata bio kompliciran. Turski čelnik je uvijek iskoristio rat kako bi proširio utjecaj Ankare diljem sjeverne Sirije. Tako je protiv sebe na jednoj strani imao Kurde, a na drugoj Assada, stvarajući neku vrstu proturske zone koja dijeli Siriju i Tursku i stvara područja u kojima prevladava turski utjecaj.

Kao i kod Izraela, čak i s Turskom je došlo do incidenta koji je mogao izazvati vojnu eskalaciju između Ankare i tešku reakciju Moskve. Kada su turski zrakoplovi oborili ruski bombarder, mnogi su se bojali da će se dvije države uključiti u rat na suprotnim stranama.

Ali je, čak i tom slučaju, realna politika prevladavala nad vjetrovima rata. Svima je jasno da je Moskva mogla reagirati, kao i kod Izraela, ali posljedice vojnog sukoba bi bile nepredvidljive i kontraproduktivne.

Rusija je zainteresirana da Turska bude na njenoj svojoj strani. Ili barem da Erdogan bude slobodan u odnosu na Sjedinjene Države i da više ne podržava islamističke terorističke skupine koje su uključene u svrgavanje vlade u Damasku.

I Turskoj je u interesu da u Rusiji ima prijateljsku zemlju, iz ekonomskih, političkih i vojnih razloga.

Ovaj kompromisni odabir je zapečaćen nedavnom sporazumom o Idlibu. Putin i Erdogan su se sastali u Sočiju i razgovarali o posljednjoj islamističkoj enklavi u Siriji. Složili su se da će rusko-sirijska ofenziva biti obustavljena, ali pod uvjetom da sve skupine u Idlibu predaju oružje, a da se, za početak, do 15. listopada ove godine sa svim naoružanjem povuku 10 do 15 kilometara od linije fronte sa sirijskom vojskom.

Rusija - Iran - Turska - zajedička fotografija

FOTO: Ilustracija, Rusija – Iran – Turska

Sporazum o Idlibu je spriječio zapadne sile da daju vojnu potporu islamističkim militantima, a Francuska i SAD su već bile spremne vojno djelovati protiv Damaska.

Općenito, Putinova politika je posebno teška za provedbu, jer mora ostvariti ključni cilj i izbjeći po svaku cijenu da Izrael, SAD i Turska ugroze rusku strategiju i na kraju poraze Assada. To su tri sile koje mogu poremetiti planove Moskve.

Sjedinjene Američke Države imaju vatrenu moć i politički utjecaj i mogu destabilizirati sve što su Damask i Moskva postigli tijekom godina. Još uvijek postoji područje sjeveroistočne Sirije, gdje kurdske snage podržavaju Amerikanci i Francuzi. Ali prije svega, SAD i Francuska su formalno saveznici Izraela i Turske.

Turska je članica NATO pakta blisko povezana s Washingtonom, a Izrael ima  kompleksan odnos s Amerikom. Ali nikada se ne smije zaboraviti da su  dio istih strategija.

Vladimir Putin pokušava podijeliti frontu i kompromisima izbjeći da se ovaj blok ponovno konsolidira. Naravno, ruskog čelnika se na razne načine ucjenjuje i vrši se pritisak na Moskvu upravo zbog pozicije sile koju zauzima.

Zadržati onoga što se postiglo je trenutno najteža zadaća. I zato Moskva neće dozvoliti da eskalacija napetosti preraste  u ovom ratu, u vojni sukob. Da bi definitivno pobijedio u ovom ratu Vladimir Putin mora nastaviti s ovom strategijom. Za sada pobjeđuje, unatoč prividu kojeg neki pokušavaju stvoriti tvrdnjama kako je nedostatak vojnog odgovora Izraelu slabost ili dokaz savezništva izraelskog režima i Rusije.

Možda mnogima nije jasno da će najbolja osveta Sjedinjenim Državama i NATO paktu, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, čak i Turskoj, koja trenutno djeluje kao saveznik Rusije i Irana, biti konačna pobjeda u Siriji.

Normalno je za ljudsko biće da traži neposrednu osvetu. teško su kao ljudska bića gledati bez miješanja želja za neposrednu osvetu, ali se mora imati na umu da neposredna osveta rijetko služi dugoročnim strategijama koje vode prema pobjedi.

Drevni kineski mislilac i strateg Sun Cu u svom svevremenskom djelu “Umijeće ratovanja” upozorava suvremene i buduće generale o opasnostima podlijeganja emocijama na štetu jasne strategije.

“Nemojte ni kretati ako ne vidite prednost. Nemojte koristiti svoje trupe, osim ako ne postoji nešto što možete dobiti i ne borite se, osim ako situacija nije kritična.”

– “Nijedan vladar ne bi trebao slati trupe na polje samo kako bi smirio uzavrelu krv.”

“Ako će vam donijeti prednost, napravite korak naprijed, ako ne, ostanite tamo gdje jeste.”

“Ljutnja se vremenom može promijeniti u radost, a uznemirenost može zamijeniti zadovoljstvo. Ali kraljevstvo koje je jednom uništeno ne može se ponovno pojaviti, kao što se mrtvi nikada neće vratiti u život.”

BM-21 Grad Sirija

FOTO: Ilustracija, VBR Grad

Zbog toga je prosvijetljeni vladar smiren, a dobar general pun opreza. Ovo je način da država ostane u miru i vojska netaknuta.

Rusija ne bi imala nikakve prednosti od uništavanja francuske fregate ili da pokaže sve mogućnosti svojih sustava protuzračne obrane kako bi oborila nekoliko izraelskih ratnih zrakoplova samo kako bi zadovoljile želje dijela javnosti za neposrednom osvetom ili kako bi obranila ideju o ruskoj nepobjedivosti.

Umjesto toga, Rusija jednostavno mora dobiti ovaj rat u Siriji i za Siriju. Kao i 2015. godine, kada se tražila neposredna  osveta zbog obaranja ruskog bombardera od strane Turske, Sirija, Rusija i Iran su nastavili ići naprijed svojim putem,  polako i sustavno, oslobađajući sirijski teritorij od stranih plaćenika kojim su  htjeli podijeliti i uništiti zemlju, a onda Siriju iskoristiti kao odskočnu dasku za napad na Iran i konačno otvoriti koridor za upad u južnu Rusiju.

Sudbina Sirije kao nacije, sigurnost Irana sigurnost i stabilnost očuvanje Rusije je ključni cilj strategije. Odgovornost onih koji su planirali i ostvarili pobjedu nad islamističkim plaćenicima, potpomognutima od najvećih i najmoćnijih gospodarstava i vojnih sila na planeti, je ogromna. Oni sebi ne smiju dozvoliti da podilaze publici koja ne razumije razliku između kratkotrajnog zadovoljstva i dugoročnog uspjeha. To je ključ odgovora na pitanje zašto se strategija koja mora dovesti do dugoročne pobjede ne smije ugroziti trenutnim užitkom privremene osvete.

82
Ostavite komentar

avatar
10000
26 Grupirani komentari
56 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
77 Komentatori
karaipukukaraipukubbbbBuzzTi Kej Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Sovonarola
Gost
Sovonarola

Odlicna analiza,vrijeme rsdi za Rusiju,rat treba hladiti.Inace mislim da je Putin osuđen na uspjeh.

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht

Ma nemoj molim te. Zamisli npr da je Saudijska Arabija uradila ovo sto je napravio Izrael. Putin bi ih istoga momenta sankcionirao,ali Izrael nije. Putin je na strani Izraela i uslucaju rata između muslimana i i Izraela bio bi na strani ovih drugih. Svi ruski oligarsi su Jevreji. Putin podrzava Assada iz geostrateški razloga jer ako padnu Sirija i Iran Ameri će pravit plinovod iz BI u Europu i Europi neće vise biti potreban ruski plin i Rusija će biti izolirana. Zbog toga je se uključio u rat u Siriji. Pa zasto Putin nije branio Saddama i Gaddafija??? Razmisli malo,… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Porediti Rusiju 2001. i danas….van svak pameti!!!!

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht

Gaddafi je pao 2011

Siniša
Gost
Siniša

Krim 2014.!

shah
Gost
shah

ove iz ’17-te je Staljin rijesio kasnije. inace ne bi bio omrazen kao Hico.

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht

Pokusao ih je Staljin rijesit nakon rata, ali ih nije rijesit već su oni rijesili njega. Svejedno je bio zadrta komunjara

Alen
Gost
Alen

wehrmacht , nikako to ne moze tako jer da jevreji upravljaju putinom putin niti nebi bio u siriji jer izrael ne zeli ruse u siriji…
Ima teorija kako bi to moglo i cemu bi to vodilo ali to zalazi u eshatoloske sfere ..

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht

Procitaj ponovo tekst Alene, napisao sam zasto je Putin u Siriji

Alen
Gost
Alen

Wehrmacht ,procitao sam ja i prvi put dobro ,opet ti kazem to sto si napisao je kotradiktorno.. Procitaj ti i malo bolje moj odgovor..

Goki
Gost
Goki

Putin mora ovaj put odgovoriti, izraelu, inace pada kod svog naroda i arapa koji ga podrzavaju..Zna to izrael, a dogovorice se oni…Izvinite, ali moram vam vratiti…

Galus 92
Gost
Galus 92

Kako se ono kaže, dokle god Putin ima takve prijatelje i saveznike, kao što su Turska Iran i Izrael, ne trebaju mu više nikakvi drugi neprijatelji ili protivnici! Tu se nazire jedna za Rusiju prilično uznemirujuća istina i sigurno si mnogi ljudi tamo u Rusiji postavljaju opravdano pitanje, što će biti s Rusijom u postputinovskom razdoblju!? Iz mnogih primjera u povijesti nam je poznato, da razdoblju jakih vladara i stabilnosti države, koju su oni bili sposobni ostvariti, skoro sigurno dolazi nestabilno političko razdoblje, koje obično prouzrokuju njegovi nasljednici. Putin je željeznom rukom krotio ambicije i apetite tih ruskih, kako ih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen

Oroze ,ti jos nisi shvatio da iza putina stoji citav sistem upravljanja..Zar zbilja mislis da putin sam vodi rusiju..Putin je samo prednja strana ruske duboke drzave..

Galus 92
Gost
Galus 92

Bojim se, da će upravo ti likovi, od kojih je Putin složio taj “sistem upravljanja” , poslije njegovog kraja shebati Rusiju!

Alen
Gost
Alen

nije putin nista slozio, oni su ti koji su slozili putina još dok je putin razmisljao da postane vozac taxija…

Galus 92
Gost
Galus 92

Kako tebi nije jasno, da nema nikakve misterije, o tome tko je postavio Putina na vrh ruske vlasti! To znaju i golubovi na krovu, on je sasvim slučajni izbor nekoga, koji se je rijetko trijeznio, a to je notorni Boris Jelcin!

bbbb
Gost
bbbb

I poslije nosferatua instalirat će opet nekog svog.

Adriana
Gost
Adriana

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.
Grunf

grunf
Gost
grunf

Jel’ me netko tražio?

Kažun
Gost
Kažun

Je- Srečko Leš i Štef.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Bolje izdati knjigu nego prijatelja.
Grunf

Hogar
Gost
Hogar

Tko leti vrijedi
Tko vrijedi leti
Tko ne leti ne vrijedi
Grunf

Bolje ispasti glup nego iz voza.
Bob Rock (mislim)

Mi ništa ne obećavamo i to i ispunjavamo.
Stranka istine

nizzde
Gost
nizzde

Vrijeme je na strani Rusije i saveznika

davor
Gost
davor

Putin će ovo dobro odigrati ali ruska vojska ovo neće dugo dugo zaboraviti niti preći preko toga. Poanta je da se nitko ne usudi kritizirati javno Izrael, to je zaista zastrašujuća spoznaja. Turska je rušila ruski avion a Putin je govorio kako se Atatürk okreće u grobu, no Izrael sponzorira terorizam u arapskim državama već čitava desetljeća i nikom ništa. Može Rusija ovdje odvojevati diplomatsku i ostale pobjede u Siriji bez problema ali ovo sa Izraelom ruska vojska neće otrpjeti ma da je i dvadeset Putina oko nje. Ruski pilot Vladimir Popov je izjavio da se izraelska taktika može usporediti… Pročitaj više »

Laurusri
Gost
Laurusri

Odličan članak, a kraju samo nedostaje:
“Tek kada vam komarac sleti na testise, onda shvatite da se neki problemi moraju riješiti bez nasilja.” ~ Konfučije.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

U koju je to zemlju Izrael poslao zapovjednika svog ratnog zrakoplovstva da iscrpno brifira o nekom zračnom napadu? Zašto su se odmah užarile veze između Tel Aviva i Moskve, na najvišem nivou, i u neprekidnim kontaktima na najvišem diplomatskom i vojnom nivou. Rusija će poduzeti mjere da se pogibija njihovih vojnika smanji na minimum. Da li to znači da će i oni dati odobrenje da se nešto sruši ili eventualno potopi, pitanje je. Izrael će dobro paziti da ubuduće ne ugrožava Ruse, i u principu njihovi odnosi na terenu će morati dobiti neku novu formu, iako su im interesi u… Pročitaj više »

Kažun
Gost
Kažun

Daltone +++++ ?

Helena
Gost
Helena

Možda si najveći, ali si daleko od najglupljeg Daltona. Naprotiv. . Pravo u sridu ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ljutnja i bijes , zanimljivo, tako se zove neka knjiga o Bijeloj kući, ali nevažno, odlike su američke vanjske politike, koja je dobila ratove u prvih par dana, protiv vojski Libije, Somalije, Iraka, talibanske vlade i vojske u Afgansitanu, a onda….potom, poraz, povlačenje i kuknjava. Da je ruska vojska potopila francusku fregatu i oborila izraelske F-16, pokazali su da su totalni idioti kao oni u Pentagonu, ne mogu ih nazvati “kolegama” Šojgua i njegovih generala, jer su to obični konji koji na svaku provokaciju šalju armadu za uništenje svega što se kreće.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dovoljna je karta ljeto 2013. i sada. Ostao je Idlib, gdje “žurka” počinje 15. 10. , te Kurdi , “Rezervat Al-Tanf” i ne računam. Tamo će Ameri samo preć u Jordan, a onda će se Magawir Tawhra, kako ji se već zovu onu papci, vidjet što će i kako će.

Alen
Gost
Alen

Jeste Laki ali sve to je kao kad slazes kulu od karata i jos trebas staviti samo one dvije gornje..Mozes uspjeti a moze ti citava konstrukcija pasti a bez te dvije karte dzaba sve ostale.. Zelim reci da i druga strana zna da je to tako i vrlo dobro znaju da su jos u igri…

Riddick
Gost
Riddick

Juce sam procitao na Southfront da Rusi pregovaraju sa Amerikancima da prime izbeglice iz Al Rukban kampa .
Takodje Sputnjik je objavio navodan snimak nedavno snimljenog hemijskog napada koji pobunjenici jos nisu objavili:
https://sputniknews.com/middleeast/201809211068240639-syria-idlib-chemical-attack-fabrication/

Croatia
Gost
Croatia

Ovo je partija šaha u kojoj Putin ne zeli poraz a ni remi on hoće protovnicima da dade „šah mat“ . A mi znamo ko najbolje igra Šah .???

Kažun
Gost
Kažun

Iranci,naravno.

Bruno
Gost
Bruno

Vidjeti ćemo. Puno izgovora. Ali Rusiji se dogadaju tragedije koje se ne bi smjele dogoditi. Pad aviona sa ansamblom Akeksandrov :97 poginulih. Pad aviona sa čitavim zapovjednim kadrom rata u Siriji :39 poginulih, mahom ruskih vojnih časnika. Sada ovaj događaj i 15 poginulih časnika. Previše malo… A zapadni partnjori neće prestati sa stvaranjem nevolja… Morati će Putin reagirati odlučnije, prije ili poslije. Ja čitam ruske strateške portale koji se obraćaju publici u inozemstvu. Kritika Putina postaje sve glasnija…

Alen
Gost
Alen

Bruno , to i jeste smisao ovakvih situacija ili podvala da izazove kritiku ili nekakvu zelju za odmazdom kod domace javnosti ne bi li se napravio ,pod tim pritiskom, nekakav pogresan potez…

benty20
Gost
benty20

Odličan članak koji bi trebao otvoriti oči svima kojima je na pameti samo akcija! A znamo da svaka akcija izaziva i reakciju, a di bi to odvelo na ovoj razini strah me iti pomislit, a mislim da bi nas sviju trebalo biti strah! Ovdje zveckaju oružjem najveće sile svijeta i svaka bijesna i nepromišljena reakcija bi mogla dovesti do nesagledivih posljedica! Usporedo sa stvarnim ratom vodi se i onaj trgovinski, koji bi zapravo mogao biti i presudan za velike sile. Do prije 20 godina jedna je sila bila globalno dominantna, ali danas pomalo gubi utjecaj i sad svim sredstvima nastoje… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke

“S druge strane je Izrael ,ruski partner …” ni sa zacepljenim nosom nisam dalje citao.

Arkaj
Gost
Arkaj

Pa nisu neprijatelji, Izrael ima puno doseljenika koji i dalje imaju rodbinu u Rusiji. Ali im se strateški ciljevi sigurno ne podudaraju.

Kažun
Gost
Kažun

https://www.c-span.org/video/?451669-1/irans-missile-program
Ima i dobrih osoba u ovim tmurnim vremenima pogledati na 18;10

MajorJS1
Gost
MajorJS1

Odlican clanak.

njonjo
Gost
njonjo

Imao sam tetu, sestru mog tate. Živjela je u Zemunu u garsonijeri koju je dobila na korištenje od Galenike, gdje je radila. Danas je pokojna, a zadnji put sam bio kod nje 1974. godine. U to vrijeme je u SSSR-u na vlast dolazio Mikhail Gorbačov i rekla mi je “Pazi malo, ovaj će čovjek uništiti Sovjetski savez. Možda to nebi bila nikakva šteta po svjetski poredak da nije došao Jeltsin, američki kravomuzac. Sjetite se njegovih izbornih spotova gdje muze krave, kao neka mamić-starleta u nekoj meni nepoznatoj zemlji. Postoji mogućnost da nakon Putina na vlast dođe neki novi kravomuzac, ševac… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno

A šta ga i ti nadrobi…

Gordan
Gost
Gordan

Boze dragi sto ovaj covjek sve izveze od paucine! Pa gdje je i jedan jedincati dokaz da su Francuzi ista napravili? A ovaj kuje Putina u zvijezde radi mudrosti i suzdrzanosti sto nas je sve sacuvao od nuklearne kataklizme!

Pukli ste svi skupa.

Buzz
Gost
Buzz

Babicu jel ti zbilja virujes u sve ovo sta ti napises? Jeli se u tebi ikad oklizne misao da nije moguce da je sve bas tako? Clanak ti je pun pusti zelja, konstrukcija, insinuacija daleko vise nego sta sam Putin u reali je. Nije moguce, i nikad se u historiji ljudskog roda nije pojavija ni jedan toliko veliki Supermen kakvog ti vidis u Putinu. Daj gospeti, ispusi malo taj balun i vrati se u realu da te ne pocnen gledat ka redikula umisto novinara. Prikoci malo, ides u beskrajnost.

Potemkin
Gost
Potemkin

Nego , zna li netko , jesu li bar pokupili mrtve i poslali obiteljima .

Ara
Gost
Ara

Prema najavi MOD je danas dao službeni izvještaj u vezi rušenja IL-20: 1. The warning from Israel came a minute before the strike. 2. Israel directly violated the 2015 agreement on avoiding conflict situations, which it performs much worse than even the US. 3. Israel has not warned where exactly the strike will be struck, in fact misleading Russia, which has entailed subsequent events .. The RF Ministry of Defense has a record of this conversation. 4. It was not reported where the Israeli F-16s are located. 5. Israeli planes were in the area of ​​maneuvering and covered themselves with… Pročitaj više »

karaipuku
Gost
karaipuku

dobro

mladen3x
Gost
mladen3x

Kao što sam rekao,greška u koordinaciji Rusa i Sirijske PZO ili greška same Sirijske PZO.Trebali su znati da dolazi Ruski zrakoplov u to područje i da im leti iznad glava,znači nema pucanja dok ti je “prijatelj” gore jer ga lako možeš srušiti s obzirom da znaš kakav PZO imaš i iz čega pucaš.Izraelci su samo iskoristili situaciju,ako se gleda na sve ovo s jedne strane.Ako se gleda s druge strane,kako možeš jednom raketom oboriti 4 Izraelska zrakoplova,nikako,možeš oboriti samo svoj…ili imaš loš radarski sustav,to nas opet vrača na početak priče,greška kod PZO.Ali možeš dići paniku i na neko vrijeme zatvoriti… Pročitaj više »

cool
Gost
cool

Da, sve je to točno; zato sam i napisao prije – “Putinu je teško u cijelom tripartitvnom sistemu dobiti bitku na kraju”.

Ti Kej
Gost
Ti Kej

Sve je to divno i krasno, ali Iljušina su krknuli Sirijci greškom…

karaipuku
Gost
karaipuku

Putin je izuzetno sposoban vođa, strateg. Drago mi je da je papa Franjo koji predstavlja nas bolje, istinitije od EUa i NATOa pokazao da to razumije i da je otišao na Kubu susresti se s moskovskim patrijarhom u trenutku kad su nerazumni na Zapadu prijetili Rusiji. Ali Putin je plod biljke koja više ne raste, svjetskog komunizma, i njegove tajne službe. Nakon Putina dolaze ljudi koji su odgojeni u Rusiji. I oni mogu biti vrhunski, ali moraju nadoknaditi ono što više nemaju, a što je Putinu dao KGB, globalni pogled na politiku i rat. Sirija je dobro mjesto za uigravanje… Pročitaj više »

Nesto smrdi
Gost
Nesto smrdi

Ovi hvalospjevi rusiji postaju polako smijesni…znaci, rusi zbog erdogana ne idu u idlib i njihovi ljudi umiru od njihovih vlastitih raketa koje su ispalili njihovi saveznici, po meni to je cisto ponizavanje rusa a oni ovako ponizeni na to ne reagiraju apsolutno nicim, cim porucuju da su se naguzili i da nije problem ako im jos koji utrpa neko, i sve se to prikazuje kao nesto dobro, de facto planski od strane putina…

Zadranin
Gost
Zadranin

@Nesto smrdi

Sad se stvarno tako zoveš? Pa danas si komentirao kao “parada”, prije neki dan si imao par različitih imena itd.

Nešto stvarno tu smrdi. Može bit trolsko g*ovno.

Pljuc.

Eto ga.

Riddick
Gost
Riddick

Takav je rat , nepredvidiv , a ti samo vidis Ruske gubitke , ne vidis Ruske pobede u Siriji , ubijali su i Rusi njima vojnike i placenike , samo o tome ima jako malo u sredstvima javnog informisanja.

Alen
Gost
Alen

Rat je , danas popusis ,sutra uzvratis…

Riddick
Gost
Riddick

Da , rat je jedno blato u koje mozes da udjes kada hoces , ali ne mozes da izadjes kada hoces , i nista ne funkcionise 100% po planu , nema sigurice , sve moze da krene nizbrdo i obicno tako biva.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Rat između Zanzibara i Engleske 1896. g. je bio najkraći rat u povjesti.
Trajao je 38 minuta. Zanzibar se predao.

Helena
Gost
Helena

“Čovek koji se osvrće za svakim psom koji zalaje nikad ne stiže do cilja” “Strpljenja je tanka nit koja razdvaja uspešne od neuspešnih” Kao što mnogi kažu, dovoljno je pogledati sliku Sirije pre par godina i danas. I to je ono što mnoge ovde ubija, pa koriste ovakve događaje da vode psihološke ratove i da oduška svojoj tuzi. Ali to ne menja činjenicu da je Putin rođeni pobednik i da se rađa jedan novi svet, a ovaj koji poznajemo, polako odlazi u zaborav. Točak se pokrenuo i niko ga nikakvom silom neće zaustaviti, kamoli vratiti unazad. Konzervativne imperijalističko – kolonijalne… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena

Izvinjenje za pravopisne greške. ?

Piretis
Gost
Piretis

@Helena- “Čovjek koji se osvrće za svakim psom je onaj koga su psi već grizli” Kako i sam spadam u one “nestrpljive” (moguće zbog godina, nemam više puno vremena), a spadam i u one koji ne cijene popustljivost jer je smatraju slabošću bojim se da sve to u Siriji malo predugo traje. I da se kraj još ni približno ne nazire kao ni pobjednik. 30.IX. će biti točno tri godine od početka ruske intervencije u Siriji. Tri godine! A rat nije gotov i ne zna se kada će biti. Druga (neki kažu prva) svjetska vojna sila protiv paravojnih amatera skupljenih… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena

Piretis, sve je stvar ugla iz kog posmatraš. Godine, a i loša iskustva, su samo opravdanje. Većina nas ovde više nije u cvetu mladosti, a nema nikog koga psi nisu grizli. Strpljenje je ključ svega, zavisi od količine vere u nešto i nikako, ali baš nikako nije slabost u mom iskustvu. Naprotiv. Nestrpljenje je nedostatak vere i vodi defetizmu. Sa druge strane, tri godine je svakako puno iz nekog ugla posmatranja, iz nekog drugog tek je to tren. Malo je i ratova koji su trajali kratko. Znam tvoje i mnogih drugih na ovoj stranici stavove. Malo je stvari u koje… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi

@Piretis,Druga (neki kažu prva) svjetska vojna sila protiv paravojnih amatera skupljenih “s konca i konopca”. Moderna avijacija i topništvo protiv AK-47 i ručnih bacača. Obavještajci protiv polupismenih.”Zar ti u to vijerujes? Sateliti,vojni instruktori,oruzje iz svih Nato drzava,mladi teroristi,debele place,porodice osigurane,pozadina na visini.I Rusija protiv svih tih faktora i jos uzima Krim , drzi Ukrajinu na dubokom ledu,a na S.moru zabranjuje prolaz,kome se digne.I ti si nestrpljiv,daj si mir i uzivaj sta im Rusija i Putin rade.Malo li je? Tako kako Rusiji ide mogu jos 10g,festina lente.

Hari
Gost
Hari

Dostojevski:” Ako na svome putu do cilja budeš zastajkivao kako bi kamenom gađao svakog psa koji na tebe laje, nikada nećeš stići do cilja”

Helena
Gost
Helena

Hvala, Hari, na podsećanju

luni lunovic
Gost
luni lunovic

pa rusi ne zastajkuju ali ih ovi izujedase mogu dobiti teske upale ako se nesto ne poduzme ali sta je tu je podrzavam svaku borbu protiv vlasnika kapitala i kamatara

Bruno
Gost
Bruno

Iran tako slobodarski? Kako da ne… To je jedna Božja država, a ne svjetovna, dakle, oni se ne vode racionalnim ljudskim razlozima. Živi ti tamo, pa ćeš vidjeti koliko su slobodarski. Dakako da su neusporedivo manje zlo od Saudijske Arabije…

Helena
Gost
Helena

Slobodarski u odnosu na tuđinsku okupaciju, Bruno. To sam mislila tom rečju reći. Ne govorim o ljudskim pravima i slobodama.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Što bi trebali napraviti, ispalit balističku raketu na Tel Aviv grad sa 2,5 milijuna stanovnika ili uništiti 2-3 vojna aerodroma u Izraelu. Ili eventualno nagovoriti Hezbollah da ispali par tisuća raketa na Tel Aviv, i da se rat prelije i u Libanon, znači Hezbollah napušta Siriju i brani Libanon. Prvo znači napasti suverenu(nažalost) državu i navući neprijateljstvo cijelog “zapada”, nove sankcije, eventualno rat koji bi prerastao u svjetski, a morao bi biti nuklearni jer NATO, odnosno ameri i njihove pudlice ne mogu konvencionalnim oružjem svladati Rusiju. Lako je srat po tipkovnici…

Mucke
Gost
Mucke

Jest lako ali nemoj vise,bit ce nezgodno pisati.

Djuro
Gost
Djuro

Nisu hvalospjevi rusiji, već je to realpolitika koju Rusija provodi. Nije bitno dobiti bitku, već rat. Obaranje ruskog aviona je svakako provokacija, ali odgovor na to treba biti takav da ne naudi općim ciljevima Rusije, pa stoga to sigurno nije ponižavanje Rusa, a to pokazuje i odlazak Izraelaca u Moskvu nakon incidenta. Rusi će odgovoriti na ovo, ali tako da ne ugroze stečeno.

tedi
Gost
tedi

Kome nije jasno da zapadna alijansa zeli Rusiju uvuci u rat i raskupusati rusko-kineske odnose.Putin je ljepo reka”RUSKI VOJNICI NIKADA VISE NECE RATOVATI NA SVOJOJ TERITORIJI”.Drugo sta svi dramite, vojni piloti su pristali da idu u rat i spremni su da svoj zivot dovedu u pitanje.Nece zato Rusija na te provokacije reagirati i da izaove svijetski sukob,sto bi hegemonima debelo islo na ruku,a Rusiji sigurno ne.oni ce zajedno sa Izraelom podgrijavati krizu sve do odlaska Putina,a tada ce u novom izboru pokusati rusiti Rusiju iznutra.Ali to ruske strukture znaju i pripravne su na te udare.Drugi “Putin”ce igrati jos drasticniju igru… Pročitaj više »

Mister ?L
Gost
Mister ?L

Rekao bi strah rusije i nemogucnost kontrole. Da su sigurniji bili bi odlucniji…

Zadranin
Gost
Zadranin

@MiSSter L

A čega se to Rusija boji u ovom sukobu?

Nek izrael bude sretan što je Putin čovjek odluke, a ne Šojgu ili neki Kadirov, ili neki ruski “medvjed”.
Jer u tom slučaju, padale bi zvjezdice sa neba.. mislim, Davidove zvjezdice.

Pljuc.

Eto ga.

Siniša
Gost
Siniša

Ne samo Izrael….

Bruno
Gost
Bruno

Šojgu je zapravo inženjer građevine. Prije je vodio ministarstvo za izvanredne situacije. Nesumnjivo vrijedan i sposoban čovjek, ali : u Rusiji se mnogi pitaju zašto je on uopće ministar obrane.

Zadranin
Gost
Zadranin

@Bruno

Šojgu može biti i baletan, ali to ga ne čini manje opasnijim.

Hitler je bio umjetnik /slikar.

Uglavnom, imaju i Rusi svoje tkz. ratne orlove, koji, da su na vlasti, ne bi prezali skinuti kojeg neprijatelja. Bez razmišljanja.

Bruno
Gost
Bruno

Tako opasan Sergej Šojgu? Nije sigurno, već je potpuno umjeren čovjek među Rusima. Bilo bi bolje da je on ostao ministar za izvanredne situacije u Rusiji, a da im je ministar obrane pravi vojnik. Dakako da se ja neću baviti kadroviranjem po ruskim ministarstvima.

Fatih
Gost
Fatih

ZADRANINE !!!!!POZDRAVLJA TE SARAJLIJA!!!

Ti Kej
Gost
Ti Kej

Roko Paić jesi to ti?

Moris
Gost
Moris

Neznaš kakav je ulog u pitanju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik