Odbacite ‘teatralnost’ ako želite da razgovarate, poručuje Putin Kijevu

Putin govor u Pekingu
19 komentara

Čini se da se retorika Zapada o ukrajinskom sukobu pomjera u pravom smjeru, iako Kijev mora prekinuti svoju “teatralnost” i ukloniti pravne prepreke prije nego što se mirovni pregovori mogu nastaviti, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

„Ako ukrajinska strana zaista želi da se pregovori dogode, to bi trebalo da se odvija bez ikakve teatralnosti“, rekao je ruski lider novinarima u srijedu na konferenciji za novinare u Kini.

Putin je izjavio da Ukrajina mora ukinuti zakon koji je proglasio mirovne pregovore nemogućim sve dok je on na vlasti. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zabranu prije više od godinu dana, dok je njegova vlada težila vojnoj pobjedi nad Rusijom uz vojnu pomoć Zapada.

Ruski lider je tvrdio da Kijev nema mnogo toga da pokaže svojim stranim pristalicama uprkos višemjesečnim borbama, te da neki zapadni zvaničnici očigledno odstupaju od svog deklariranog cilja poraza Rusije na bojnom polju.

“Ova transformacija vodi u pravom smjeru”, rekao je Putin. “Pohvaljujem to. Ali to nije dovoljno.”Ruski predsjednik je naveo visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrell-a kao primjer zapadne figure koja mijenja svoj stav.

Tokom posjete Kini prošle sedmice, Borrell je tokom konferencije za novinare sa ministrom vanjskih poslova Wang Yijem izjavio da “računamo da će Kina podržati ukrajinske mirovne pregovore”.

Kina se dugo zalagala za diplomatsko rješenje ukrajinske krize.

Putin je komentarisao Ukrajinu kada su ga novinari zamolili da iznese detalje svojih razgovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim se u utorak sastao u Pekingu.

Ruski lider je rekao da Orbanu nije rekao ništa što bi bilo u suprotnosti sa javnim stavom Moskve o sukobu u Ukrajini.

Komentarišući tvrdnje da je Orban bio “proruski”, Putin je rekao da je premijer zapravo “promađarski” i sugerisao da su klevetnici ljubomorni na njegovu “hrabrost da brani interese svog naroda”, za razliku od mnogih današnjih evropskih političara.

Putin i Orban otputovali su u Kinu kako bi učestvovali na Forumu za međunarodnu saradnju Pojas i put, a sastali su se na marginama događaja.

Putinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Zapad je odbacio Ukrajinu.

Dawor
6 mjeseci prije

Putin želi pregovore ??
Kakva sramota !!!
Kakvo poniženje !!!
Kakav poraz !!!

tihobl
6 mjeseci prije

Lako je Putinu nuditi pregovore po Kini i govoriti da je kineski mirovni plan dobra polazna tacka kad zna da London nece dozvoliti da stane rat do zadnjeg ukrajinca.

Dux
6 mjeseci prije

Pitin…jedini spas za svijet, čovjek i državnik koji brani svoj narod i državu od trulog zapada.

Sardelino
6 mjeseci prije

Žali bože hira zbog kojeg sa lica zemlje nestalo mnoštvo ukrajinske i ruske mladosti.
I sve to zbog pošemerenog uma u čovjeka koji se preziva Zelenski. Koliko nepotrebne smrti zbog krivog čovjeka na pravome mjestu.

Ringo10
6 mjeseci prije

E ova ruska strategija nikome nije jasna
Prešli im Ukri Dnjepar… e kako su to uispjeli Boga pitaj
Kod Kleščejevke Rusi imaju gomilu problema, Ukri im prešli željezničku prugu… Kako su to uspjeli ni to nije jasno
Razvalili im one helikpotere u Berdjansku…
Imaju Rusi velikih problema … ne ide to dobro.
Ne znam šta čekaju sa svim onim rezervama

BlueZg
6 mjeseci prije

Važno je da tamo po merici imaju noćne more od Putina. Možemo samo zahvaljivali Bogu da postoji jedna takva jaka slavenska država, pošto smo i mi Slaveni pa da imamo kamo poći. Nismo mi nikakav zapad i ne pripadamo nikakvom zapadnom krugu i to može reći samo onaj koji niti poznaje taj zapad a niti sebe. Mi smo tradicionalna i bogobojazna ekipa koja pripada istoku a zapad je sve suprotno od toga. Oduvijek su bili dekadencija i nakarada. Našu tradiciju i religiju neće uništiti ni fektanje na čedomorstvo ni tranđe a niti sotonizacija crkve. 🇵🇸🇷🇺

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI