Palestinci se povlače iz svih sporazuma s Izraelom i SAD

Mahmoud Abbas
11 komentara

Šef Palestinske uprave Mahmud Abbas više puta je upozoravao Izrael da će raskinuti bilo kakav bilateralni sporazum s jevrejskom državom ako Tel Aviv pokuša dodatno proširiti svoj suverenitet nad dijelovima Zapadne obale, što je nagovijestila nova Izraelska vlada jedinstva.

Palestinci su raskinuli sve sporazume s Izraelom i SAD zbog namjere Tel Aviva da proširi svoj suverenitet nad “palestinskim zemljama”, izjavio je u utorak šef Palestinske uprave Mahmud Abbas.

“Organizacija za oslobađanje Palestine i Palestinska država do danas su izvršile sve obaveze iz svih sporazuma s vladama Sjedinjenih Država i Izraela, uključujući i one koje se odnose na bezbjednost”, rekao je Abbas.

Sporazumi koje je Abbas nagovijestio, a da ih direktno nije spominjao, navodno uključuju niz dokumenata potpisanih 1990-ih tokom izraelsko-palestinskog procesa rješavanja sukoba, među kojima su Oslo sporazumi, Hebron protokol iz 1997. i Wye River Memorandum iz 1998. godine.

Palestinski lider je pozvao Izrael da od sada snosi punu odgovornost pred međunarodnom zajednicom kao “okupaciona sila na okupiranoj teritoriji Palestine”. Abbas je takođe insistirao na “pristupanju države Palestine međunarodnim organizacijama i institucijama u koje još nismo uključeni”.

Ovaj potez se odvija zbog planova Tel Aviva za širenje suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale, namjera koju je podržao Washington i koju su Palestinci i veći dio svijeta oštro osudili. Abbas je napao SAD, optuživši Trumpovu administraciju za “nepravdu prema palestinskom narodu”.

“Držimo Sjedinjene Države potpuno odgovornim za nepravdu prema palestinskom narodu, smatramo ih glavnim partnerom okupacijske izraelske vlade u svim njenim neprijateljskim odlukama”, izjavio je Abbas u svom govoru.

Prema Abbasovoj izjavi, Palestinci su spremni ponovo da se vrate pregovorima o izraelsko-palestinskom sukobu, pod uslovom da prisustvuje i treća strana. “Pregovori se mogu održati sa međunarodnim učešćem putem mirne međunarodne konferencije u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Abbas.

Izraelska vlada jedinstva koju su novoformirali Benjamin Netanyahu i Benny Gantz otkrili su planove za proširenje suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale već 1. jula na osnovu “mirovnog plana” koji je predložio američki predsjednik Donald Trump. Palestinski ambasador u Moskvi, Abdel Hafiz Nofal, ovaj potez označio je kao napor Tel Aviva i Washingtona “da iskoriste tešku epidemiološku situaciju za realizaciju svojih okupacionih planova”, pozivajući se na tekuću pandemiju COVID-19.

Trumpov plan za Izrael i Palestince predstavljen je u januaru, a posebno predviđa proširenje izraelskog suvereniteta nad Zapadnom obalom i dolinom Jordana, priznanje Jeruzalema kao “suverenog glavnog grada države Izrael”, koji bi trebao ostati nepodijeljeni grad. Plan je oštro kritikovao Abbas, koji i dalje insistira na vraćanju granica palestinskih zemalja na one prije 1967. godine.

IZRAELMahmoud AbbasPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JeLiOvoVic?
3 godine prije

Trumpov plan za Izrael je civilizacijska sramota, ali ništa se drugo i nije moglo očekivati od intelektualno ograničene marionete koja mirne savjesti po Twitteru lijepi etikete čitavim narodima kao “bad people” i “shithole countries”

Max
3 godine prije

Sasvim logičan potez.

glineni golub
3 godine prije

Palestinci su izigrani od svih na zalost, a najvise od svoje braće Arapa. Oni su zrtve nemilosrdne sudbine. Danas vlada zakon jačeg i prefiganijeg.

Bosanac
3 godine prije

Stvarno nema smisla vise sta rade ovim Palestincima godinama

putnik83
3 godine prije

Kog briga što Palestinci misle ili žele?Judeja,Samarija i Galileja pripadaju židovskom narodu.

indy
3 godine prije

Svaka čast.A šta sa polisarijom,svi šute,VVIVA PANCHO VILA,alj,nemoramo tako daleko.Ajmo skupa protiv bande.!By.ovo ni poziv protiv vlasti,samo traženje svojih prava što ukinuli protuustavno i protu zakonito.

glineni golub
3 godine prije

Jednom ce i Palestinci drzat za ruku nekog svog velikog brata….

Anui
3 godine prije

Podrška hrvatskog naroda Nezavisnoj Državi Palestini u punoj njenoj veličini.
Svete zemlja Palestina će opet biti slobodna u punoj njenoj veličini.
Živila Nezavisna Država Palestina.

alterego
3 godine prije

Zasto nisu prihvatili onu staru ponudu Izraela na 90% ili cak i cise teritorija za palestinsku drzavu ali bez Jerusalima??

Hoce 100% Palestinu u granicama iz 1967. a slabiji su mnogo od Izraela.

More da bidne da ne dobiju nista kao tvrdi pregovaraci.

Ako se vratimo na sami pocetak, u 1948, Arapi su pokusali unistiti Jevreje i dobili su batine.
To im Jevreji izgleda ne mogu da zaborave i nedaju im zato nista.

Kako se ponasati u svijetu u kojem je vrhovni zakon zakon jacega???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI